koolhydraatarme hapjes

Koolhydraatarme hapjes op een broodje

Heerlijke en verantwoorde koolhydraatarme hapjes zijn er te kust en te keur, bezuinig er niet op! Ze helpen om je spijsvertering aan de gang te houden en bevorderen een regelmatige stoelgang. Bovendien voorkom je op die manier dat je structureel te weinig eet. Sommige mensen vrezen voor een zeer karig menu als het woord ‘dieet’ valt. Echter, dat is bij een koolhydraatarm dieet nu juist totaal niet de bedoeling! Houd je darmen aan de gang en eet voldoende tussendoor. Daarom kies je bij voorkeur steeds weer andere hapjes die passen binnen je persoonlijke dagtotaal aan koolhydraten. Deze broodjes bevatten belegd ongeveer 1.5 gram koolhydraten per stuk

Belegde puntjes brood

Verschillende koolhydraatarme hapjes vandaag. Lekker vers gebakken broodjes met olijven en bosui erin, zie de uitgebreide fotoserie. Vervolgens beleggen met een serie smakelijke smeersels. Verantwoord smullen dus! Een bakje olijven erbij en verder maakte ik zelf een guacamole en een tonijnsalade. In de andere twee bakjes zie je een heerlijke paprikaspread van Zonnatura en een spread van kalamata-olijven en oregano, merk Tsatsoulis. Die twee laatste kan ik je echt aanbevelen, want ze bevatten geen rare ingrediënten. Bovendien blijven ze beperkt in koolhydraten. Of maak zelf zwarte olijven tapenade.

Hoe werkt de spaarstand en het jojo-effect?

Even nog over dat dagtotaal. Dat wordt door veel mensen naar mijn mening wel erg strikt aangehouden. Niemand zal ooit precies op de gram nauwkeurig elke dag weer op dat aantal uitkomen. Lijkt me trouwens ook niet erg ontspannen eten als je elke hap moet wegen…  Zie je dagtotaal als richtlijn. Als je gemiddeld over een week genomen in de buurt van je dagtotaal uitkomt is het prima. Afvallen gaat echt veel beter als je de ene keer wat meer koolhydraten eet en de andere keer weer wat minder. Eet in elk geval nooit te weinig! Je lichaam gaat dan in de ‘spaarstand’ met daaraan gekoppeld het zogenaamde ‘jojo-effect’ als je weer meer gaat eten.

Hoe werkt dat eigenlijk? In tijden van te weinig voedselaanvoer vertraagt je lichaam vanzelf je stofwisseling en wordt daardoor super efficiënt met de aangeboden voeding. Zodra er dan weel voldoende voedsel is, gaat je lichaam dat als vet opslaan om op eventuele toekomstige tekorten in te kunnen spelen. En zo kun je dus van structureel te weinig eten toch dikker worden!

Eet voldoende, eet vezels en eet vet! (3 V’s)

Goede gewoonte is een goed ontbijt, daarmee breng je de stofwisseling op gang. Eet gedurende de dag voldoende tussendoortjes om de spijsvertering aan de gang te houden. Uiteraard  eet je voldoende vezelrijke groente, drinkt voldoende water om verstopping te voorkomen. Vergeet niet om voldoende vetten te nuttigen: haal die vetten bij voorkeur uit vis, plantaardige oliën, noten en eidooiers.

Zo kunnen dus o.a. de diverse koolhydraatarme hapjes voorkomen dat je te weinig eet. Op de website vind je de koolhydraatarme hapjes eenvoudig terug bijvoorbeeld bij de tussendoortjes, op de speciale amuse pagina of met het trefwoord borrelhapje. Ken jezelf en overdrijf het niet, een tussendoortje is een tussendoortje en geen maaltijd! Tenzij je er een lading groente extra bij eet! Hoe dan ook, als je er maar van geniet!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme hapjes
koolhydraatarme hapjes

Zo maak je deze koolhydraatarme hapjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarme hapjes op een broodje

koolhydraatarme hapjes
Door: Anna-Karina van Denderen
Koolhydraatarme hapjes zijn er te kust en te keur. Ze helpen je om je spijsvertering aan de gang te houden en voorkomen dat je structureel te weinig eet.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min

Voedingswaarde

Per broodje incl. beleg
calorieën 131.97 kcalkoolhydraten 1.5 geiwitten 5.05 gvetten 11.28 gvezels 3 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 broodjes met divers beleg

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

BROODJES

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een Yorkshire puddingvorm in. Of gebruik ondiepe taartvormpjes met een diameter van ca. 10 cm.

BROODJES BAKKEN

  • Snijd bosui, olijven en rode peper zoals aangegeven.
  • Meng eerst het amandelmeel met kokosmeel en bakpoeder.
  • Voeg 25 gram geraspte kaas, bosui, olijven, rode peper, kruidenroomkaas, ei, gesmolten roomboter en Griekse yoghurt toe. Meng alles tot een beslag dat niet echt 'loopt'. Als het te dun is voeg je een klein beetje amandelmeel toe als het te dik is kun je er een eetlepel water aan toevoegen. Zie ook de foto's.
  • Verdeel het beslag over de ingevette vormpjes, strijk een beetje glad en rasp er nog wat kaas over. Bak ze onmiddellijk af in 12-15 minuten. Laat afkoelen op een rooster. De broodjes zijn iets dikker dan een snee 'gewoon' brood. Snijd ze in puntjes om te beleggen.

SMEERSELS

  • Op de foto’s zie je vijf bakjes met lekkers om bij of op het broodje te eten. Drie kant-en-klaar dingen (gekocht bij AH) en twee zelfgemaakte.
  • 1. Paprika-spread (Zonnatura 67% groente, echt geweldig spul!)
  • 2. Guacamole, zelf gemaakt, recept zie onder
  • 3. Zwarte olijven
  • 4. Tonijnsalade, zelfgemaakt, recept zie onder
  • 5. Kalamata olijven & oregano spread (Tsatsoulis, ook geweldig!) Of maak zelf zwarte olijven tapenade.

Guacamole

  • Prak een rijpe avocado met 1 el citroensap (gaat bruin worden tegen) en 1 el blanke roomkaas. Voeg een teentje knoflook toe en breng op smaak met chilipoeder of tabasco, peper en zout. Variatietips: een lepel tomaat in blokjes erdoor en/of en fijn gesneden uitje. Heerlijk fris! Leg de pit van de avocado in de guacamole, die blijft dan langer mooi groen.

Tonijnsalade

  • Meng een blikje uitgelekte tonijn met 2 tl Griekse yoghurt, 1 tl mayonaise, 1 el slagroom, 1 kleingesneden augurkje of kappertjes. Proef en breng op smaak met chilipoeder en paprikapoeder.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top