Koolhydraatarme gevulde koeken

keto gevulde koek

OMG, bijna niet van echt te onderscheiden, deze koolhydraatarme gevulde koeken hebben wel één nadeel, ze zijn veel te lekker, dus echt zó op! Tegen de tijd dat we foto’s gingen maken waren er al 2 verdwenen heel gek… 😀 Vandaar als extra zondag-recept! Per stuk bevat zo’n keto gevulde koek toch slechts 1.75 gram koolhydraten! Deze vulkoek smaakt heerlijk bij een pittig kopje espresso. Vulkoek? Ja, zo noemen ze ‘m hier in de kop van Noord-Holland en ook in Noord-Brabant, mijn geboortegrond. We maakten de spijsvulling even snel à la minute van amandelmeel met eiwit, zoetstof en citroenrasp. Vooral die citroenrasp zorgt voor een onvervalst gevulde koeken gevoel.

Keto gevulde koek met amandelspijs

Klassieke gevulde koeken zijn rond en gevuld met echte amandelspijs, ze zijn ongeveer diameter van ongeveer 10 ø cm. De bovenkant van de koek is glimmend bruin met in het midden een hele amandel. Onze keto gevulde koek voldoet aan alle eisen. Het is een typisch Nederlandse lekkernij, wist je dat? Niet zo enorm bekend als de stroopwafel, maar toch… het is één van Nederlands bekendste lekkernijen voor bij de koffie. Er zwerven wel wat varianten op de oorspronkelijke gevulde koek, zowel qua smaak, als qua bereidingswijze. Denk aan bijvoorbeeld kano’s – deze zijn rechthoekig, met ronde uiteinden. Een rondo (ook wel Amsterdammertje) wordt in een vorm gebakken – boven en onder wordt een koekvorm gebruikt, het midden wordt gevuld met amandelspijs. En deze binnenkort wereldberoemde koolhydraatarme gevulde koeken!

Deeg te slap?

Voorkom problemen. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren.  Het geheim van dit deeg zit ‘m vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme gevulde koeken
Keto gevulde koek

Zo maak je koolhydraatarme gevulde koeken

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

keto gevulde koeken

Koolhydraatarme gevulde koeken, superlekker!

Bijna niet van echt te onderscheiden, deze koolhydraatarme gevulde koeken hebben wel één nadeel, ze zijn te lekker, dus zó op!
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Afkoelen (moeilijke fase) 1 uur

Ook gebruikt

  • uitsteekring ± 9 ø cm

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 214.58 koolhydraten 1.75 geiwitten 12.38 gvetten 17.28 gvezels 1.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Spijsvulling

Deeg

Afwerking

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Spijsvulling

  • Begin met de spijsvulling. Meng daarvoor 50 g amandelmeel met het eiwit, erythritol, citroenrasp en een snufje zout. Mag best zoet zijn, want in het deeg gaat verder geen zoetstof. Maak 6 gelijke delen en zet apart.

Deeg

  • Voorkom problemen met het deeg. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren.  Het geheim van dit deeg zit 'm vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.
  • Leg twee bakvellen klaar. Zet roomkaas, 50 g amandelmeel, koekkruiden en het ei alvast klaar. Je moet straks snel kunnen werken.
  • Wij voegden zelf geen zoetstof aan het deeg toe, voor ons prima. Maar voeg dus zoetstof aan het deeg toe als je ook een zoet deeg wilt.
    Smelt in een pan met dikke bodem de geraspte mozzarella samen met de roomkaas op middelhoog vuur. Blijf over de bodem roeren met een houten spatel. Als je merkt dat het dreigt aan te branden, dan staat het vuur te hoog. Pas als je een mooie egale massa hebt zonder klontjes, (na ongeveer 5 minuten) doof je het vuur.
    koolhydraatarme gevulde koeken
  • Roer, van het vuur af, direct het amandelmeel, koekkruiden en het ei snel door de gesmolten kaas. Ja, dat is even hard werken om het er egaal door te krijgen. Stevig roeren dus! Laat 30 sec. afkoelen tot je het met je handen kunt kneden. Kneed het deeg een minuutje door tot een mooi egaal deeg.
    koolhydraatarme gevulde koeken
  • Leg het deeg tussen 2 bakvellen en wrijf het plat met je vlakke handen. Rol het vervolgens dun uit. Haal het bovenste vel er langzaam vanaf en steek er ronde vormpjes uit van ± 9 ø cm. De restjes deeg even opnieuw uitrollen en de laatste vormpjes uitsteken. Je steekt voor 6 gevulde koeken dus in totaal 12 rondjes uit (bodem en dakje).
    koolhydraatarme gevulde koeken
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een schoon bakvel. (wij gebruiken daarvoor zwarte herbruikbare)
  • Leg 6 bodems op de beklede bakplaat, leg de spijsvulling erop en maak dat een beetje plat. Laat wel een randje vrij om het dakje rondom te kunnen sluiten.
    keto gevulde koek
  • Leg de dakjes over de vulling en druk de randjes aan. Druk/wrijf de randen nogmaals dicht met een vork. Druk in elke koek een amandel en bestrijk -niet te dik- met de losgeklopte eidooier.
    koolhydraatarme gevulde koeken
  • Bak de gevulde koeken 15 minuten of tot ze mooi goudgeel kleuren. Laat ze niet verbranden dat kan in de laatste minuten hard gaan. Altijd even opletten.
    Laat afkoelen en smullen maar!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


30 gedachten over “Koolhydraatarme gevulde koeken”

  1. Hoi, ik heb de koeken gemaakt en vind de spijs echt geweldig.Het deeg vond ik wel wat droog en taai jammer genoeg. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan ?
    groetjes Hanneke

  2. 5 sterren
    Ze zijn heerlijk! Ik hield alleen slap deeg dus ik heb maar wat rondjes neergelegd op de plaat en deze gevuld met spijs. Ik had te weinig deeg om 6 koeken te maken maar de smaak is heeeerlijk!!
    Bedankt voor het recept!

  3. Dit ziet er heerlijk uit, komend weekend maar eens maken!
    vraagje, “gewone” gevulde koeken doe ik vaak in de vriezer om ze langer te kunnen bewaren.
    Kan dat met deze ook? En dat ze dan nog steeds lekker blijven?

  4. 5 sterren
    Jaaahhh ze zijn afgekoeld… Heerlijk.. dit is een blijvertje. En natuurlijk maximale sterren 😉

  5. Dag mevrouw Anna-Karina,
    De gevulde koeken zijn nu aan het afkoelen en daarna zal ik sterretjes toekennen ;-)… Maar een opmerking wellicht…. Ik heb nu ervaren dat als het deeg wat koeler is, zeg maar bij de tweede uitrol, het niet zo plakkerig meer is… Mag je het eerst goed af laten koelen voor je het uitrolt??? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    1. Het doorkneden tot een egale massa is wel echt van belang dat gaat het best als het nog warm is. Maar daarna mag je het wel af laten koelen, maar de kaas moet ook weer niet al te stijf worden.

  6. Leuk recept! Op zich gelukt, maar het blijft wat droog smaken, wat ik wel vaker heb met amandelmeel. Vandaar mijn vraag of jullie een tip daarvoor hebben!

    1. Jazeker, daar hebben we al vaak over geschreven, bijvoorbeeld bij deze citroencake. “Als je net begint met koolhydraatarme baksels moet je vast wennen aan een andere manier van bakken. Je bakt nu eenmaal met andere producten dan je gewend was. Amandelmeel en zoetstof hebben totaal andere (bak)eigenschappen dan tarwemeel en echte suiker. Dat is niet erg, het kan uitstekende en lekkere baksels opleveren als je rekening houdt met die andere eigenschappen. Waar ik zelf het meest aan moest wennen waren de lagere oventemperaturen en kortere baktijd. In het begin heb ik wel een paar baksels weggegooid omdat ik dezelfde baktijden en temperaturen aanhield. Pas toen ik de temperaturen lager instelde en ze korter en dus minder bruin bakte (sowieso een stuk gezonder) werd mijn gebak echt lekker!

      Ook voeg ik tegenwoordig veel meer vet toe dan bij traditioneel gebak, de verhoudingen zijn toch wat anders komen te liggen in onze koolhydraatarme baksels. Dat vet is niet alleen goed voor de verzadiging, maar het komt daarnaast ook de structuur en het mondgevoel ten goede! Een ‘normale’ citroencake zou ik veel bruiner (langer) hebben gebakken en minstens op 190 °C. Deze koolhydraatarme citroencake bakte ik bij 165 °C en slechts 20 minuutjes. Dat is echt wel iets om rekening mee te houden.”

  7. Ook voor mij werd het geen deeg, maar bleef het beslag… Ik heb nu de bodems van muffinvormpjes gevuld, daarop het marsepeinmengsel en daarop weer ‘beslag’. Ik ben benieuwd!

    1. Mag ik eens vragen, wat gebruik je voor merken?
      Want dit deeg mislukt bij ons nooit, vandaar dat we het zo graag gebruiken. Maar nu hoor ik al een paar keer dat het dun blijft dus dat snap ik niet?
      Maak je ook wel eens de fathead deeg pizzabodem?

      1. Ik heb een Duits merk amandelmeel gebruikt, zie foto. Frisch roomkaas en mozzarella van het merk Fresca D’oro (van Dirk)
        Ik heb nog nooit fathead deeg gemaakt.
        De smaak van de muffins is trouwens lekker, maar ze zijn wel heel zacht. Een half uur in de oven geweest.

        1. Dankjewel voor je reactie! Geen idee of het als ‘gevulde koek’ lekkerder was geweest, maar als muffin is het dus ook lekker! Maar een halve is wèl genoeg 😊 Dank voor al jullie mooie recepten!

  8. Waardeloos. Het deegmengsel was veel te dun, er viel niks te kneden. Zo de hele handel weg kunnen gooien.

    1. Dan heb je toch echt heel andere producten gebruikt dan wij. We willen graag behulpzaam zijn, welke merken gebruik je? Want dat is bij recept wel echt van belang. Wij maken al jaren dit soort deeg, dus je reactie verbaasd me zeer. Op de foto’s kun je precies zien hoe het eruit gaat zien.

    2. Voor de tweede keer een poging gedaan om in elk geval het deeg te maken. Bio+ amandelmeel, monchou en geraspte mozarella van de Jumbo gebruikt. Het deeg was nu dikker, maar veel te klef, meer meel, nog steeds klef. Ik ben nu alles bij elkaar bijna 12 euro kwijt en heb nog niks, behalve een enorme bak frustratie. Ik had ze graag geproefd en gemaakt, maar dit gaat hem echt niet worden voor mij.

      1. Is inderdaad heel zonde!
        Dat zijn heel andere merken dan wij gebruiken. Bij bakrecepten luistert dat echt soms erg nauw. De geraspte mozzarella van AH daar werken wij altijd mee. Met bijvoorbeeld een bolletje mozzarella gaat het een heel ander deeg worden. Jouw deeg lijkt juist veel te droog, je ziet op onze foto bijna geen deegresten aan het bakpapier. Bij jou ziet het er heel korrelig uit. Het deeg voelt inderdaad ‘nattig’ maar blijft nauwelijks aan je handen plakken. Zo jammer, woon je in de buurt van Zaandam? Laat ik je het een keer zien!

  9. Erg lekker, ik heb alleen een vraagje.
    Ik heb een hele lucht oven en nu wordt de onderkant van de koek niet echt krokant zoals de bovenkant.
    Heb je misschien een idee hoe ik dit kan verbeteren

  10. Ik heb ze voor ons gemaakt, zien er prachtig uit, echter de smaak is redelijk, de rand was minder van smaak. De volgende keer zal ik wat meer spijsvulling gebruiken en minder koekrand.

  11. Zo op de foto niet van echt te onderscheiden. Dit wordt mijn nieuwe guilty pleasure😋 Even amandelmeel bestellen (want dat is op) en dan ga ik het maken. Lekker hoor, dank voor het recept!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top