Wij waren bij Landmarkt in Amsterdam Noord (#nospon), en daar hadden ze prachtige, malse palmkool (cavolo nero of zwarte kool), zo leuk! Uiteindelijk maakten we daar deze heerlijke pittige koolhydraatarme gegratineerde palmkool van. Voor de verandering eens in eenpersoons ovenschaaltjes. Mocht je nu geen bosje palmkool kunnen vinden dan bestaan er ook wel zakjes met cavolo nero roerbakgroente. Dat kan ook wel. Hebben ze dat ook niet? Neem dan boerenkool in plaats van de palmkool. Al is boerenkool wat stugger en moet langer garen, dus die zou ik dan even voorkoken. Met palmkool is dit gerecht snel gemaakt. Bloemkoolroosjes bakken, de palmkool snijden en toevoegen. Even laten meestoven en ondertussen de kaassaus maken. Echt ’n kwestie van kind kan de was doen! Het gerecht zoals wij het maakten bevat per portie: calorieën 566.5 kcal ⋆ koolhydraten 7 g ⋆ eiwitten 18.2 g ⋆ vetten 51.25 g ⋆ vezels 4.15 g.
Blauwaderkaas vervangen?
Wij hadden ook een stukje heerlijk pittige Roquefort mee gekaapt bij Landmarkt, echt superlekker in de koolhydraatarme gegratineerde palmkool. Maar omdat we weten dat niet iedereen daarvan houdt nog een tip: als je niet van blauwe kaas houdt, vervang die dan door een milde variant zoals magor (gormas). Of neem gewone kaas, breng de saus dan met mosterd extra op smaak, dat is ook heel lekker! Afhankelijk van je trek eet je dit als lunch of bijgerecht. Je kunt er een lekkere puree bij serveren of gepofte tomaatjes. En als je niet zonder een stukje vlees denkt te kunnen neem je er nog kip, rookworst of een (vega) hamburger bij. Hoe dan ook: eet smakelijk!
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:










Zo maak koolhydraatarme gegratineerde palmkool
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme gegratineerde palmkool
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g bloemkool, in roosjes
- ½ tl paprikapoeder
- 15 ml olijfolie
- 200 g palmkool, zonder nerf in reepjes (schoon gewogen)
Kaassaus
- 30 g bosui, in ringen
- 10 ml olijfolie
- 100 g blauwaderkaas, roquefort is pittig, of neem een mildere variant
- 100 g roomkaas
Erop
- 20 g Parmezaanse kaas
- 20 g pecannoten, gebroken
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de bloemkool in roosjes van ongeveer 3-4 cm. Bak deze met paprikapoeder 5 minuten in een hapjespan met olijfolie. Schep af en toe om.
- Was ondertussen de palmkool en snijd de dikke nerven eruit. Snijd de bladeren in reepjes en voeg deze toe aan de bloemkool. Roerbak 2 minuten mee op hoog vuur en laat snel slinken. Draai het vuur laag en doe een deksel op de pan. Schep af en toe om. Zout toevoegen is niet nodig door de kaassaus.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet 2 eenpersoons ovenschaaltjes klaar.
Kaassaus
- Snijd de bosui in ringen en bak deze kort in een sauspan met wat olie. Voeg de blauwaderkaas en roomkaas toe en laat deze volledig smelten tot een lekkere smeuïge saus.
- Verdeel de palmkool over de ovenschaaltjes en schenk de saus erover. Rasp er een beetje Parmezaanse kaas over en breek de pecannoten in stukjes eroverheen.
- Gratineer de palmkool 15 minuten in de warme oven.
Tip
- Mocht je niet van blauwe kaas houden, vervang die dan door een milde variant zoals magor (gormas). Of neem gewone kaas, breng de saus dan met mosterd extra op smaak, dat is ook heel lekker!
Serveer met…
- Gepofte trostomaat en/of kip.Groente puree en/of rookworst, (vega) hamburger etc.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:
Alleen al om dit recept ga ik dit jaar weer palmkool kweken in mijn moestuin! 😋😋
Zo leuk! Groeizaam weer gewenst!