We maken wat vaker een lekker koolhydraatarm dessert voor jullie (en onszelf). Dus nu kan ons recept voor een suikervrije en koolhydraatarme crème brûlée wel worden afgestoft. Pure verwennerij! Wie houdt daar nu niet van? Vrijwel alle koolhydraten komen uit de slagroom, de overige ingrediënten tellen niet echt mee voor de netto koolhydraten. Per portie bevat zo’n heerlijk schaaltje crème brûlée dus slechts 2.4 gram koolhydraten. De klassieke crème brûlée is een romige eiervla met een gebrand suikerlaagje (karamel) erop.
Krakend laagje
Onze suikervrije en koolhydraatarme crème brûlée is net zo romig en heeft ook een heerlijk krakend karamellaagje. Dat karamellaagje maak je handig met een stoer brandertje, maar het kan ook onder de hete gril. Al met al echt een superfuifje na een gezellige maaltijd. Heel geschikt voor feestdagen zoals Pasen of kerst. Ook een ware traktatie als tussendoortje of zoals mijn heer Hans deed als ontbijt.
Koolhydraatarme Sweet vanille en Ery bronze
Wij zijn fan van de zoetstoffen van Steviala. Zij combineren in hun producten de natuurlijke erythritol en stevia. We gebruiken in dit crème brûlée recept zelfs twee soorten van dit merk. Steviala Kristal Sweet Vanille lijkt op gewone vanillesuiker, maar bevat geen calorieën, suikers of koolhydraten die door het lichaam worden opgenomen. De Steviala Ery-Bronze (voor het suikerlaagje) is een suikervrije en GMO vrije! bruine suikervervanger op basis van erythritol en natuurlijke extracten en helemaal koolhydraatarm. Daarom zijn beide zoetstoffen uitermate geschikt voor diabetici want het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Als je meer wilt weten over suiker vervangen lees dan ons uitgebreide artikel over suiker vervangen.
De perfecte fluweelzachte crème brûlée
Om een mooie romige en fluweelzachte structuur te krijgen, moet je de slagroom voor de crème brûlée langzaam en heel zachtjes tegen de kook aan laten. Woest kokende slagroom zal niet of een heel stuk minder binden! Vaak is het echt pure scheikunde in de keuken, hè. Soms maakt het niet zo uit, soms maakt het heel veel uit of je een recept secuur volgt. Over het algemeen vergen bakrecepten veel meer nauwkeurigheid dan bijvoorbeeld groentegerechten. Dat is niet heel ingewikkeld, je moet wel weten wat je aan het doen bent. Daarom beschrijf ik -als dat nodig is- heel nauwkeurig wat je precies moet doen en waarom je het zó moet doen en welke spullen je moet gebruiken.
Fluitje van een cent
Als ik het in een recept met nadruk heb over een pan met dikke bodem en een houten spatel dan is dat écht van belang. Als je dan een dun pannetje gebruikt en een metalen garde dan zal het lastiger – of onmogelijk- worden om hetzelfde eindresultaat te krijgen. In dit recept zal het er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je crème brûlée te snel en te hard kookt en daardoor gaat aankoeken op de bodem. Je krijgt dan eerder een soort omelet, omdat de slagroom niet goed bindt en het het ei te snel stolt. Ook het op lage temperatuur au bain marie garen van de crème brûlée zorgt ervoor dat het langzaam gaart, dus niet bakt of bruin wordt zoals bij een cake. Doe jezelf een groot plezier en volg de instructies. Dan is het echt een fluitje van een cent!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme crème brûlée
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme crème brûlée, suikervrij
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 eidooiers
- 25 g Steviala kristal sweet vanille, of andere zoetstof naar smaak
- 300 ml slagroom
- 100 ml amandelmelk, ongezoet
- ½ tl vanille, naar smaak: gedroogd, vers uit een peul of essence
- snufje zout
- 4 tl Steviala ery bronze
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 125 °C. Haal de bakplaat eruit en leg er een theedoek op. Plaats 4 brede lage ovenschaaltjes op de theedoek. (ongeveer 12 – 15 cm breed)
- Kook een volle ketel water en houd aan de kook tot gebruik verderop.
Eiervla maken
- Klop met een garde de eidooiers los met de Steviala kristal sweet vanille.
- Verwarm op matig vuur in een pan met dikke bodem de slagroom, amandelmelk, vanille en een snufje zout tot net tegen de kook aan. Laat het beslist niet koken dan verliest de slagroom z'n bindende eigenschappen. Voeg na 2 minuten de helft van de warme massa al roerende bij de geklopte eidooiers. (familie maken heet dat) Giet het verkregen mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur 5 – 10 minuten tot het iets indikt. Blijf over de bodem roeren met een houten spatel zodat het niet kan aankoeken. Als je voelt dat het aan de bodem plakt staat het vuur te hoog.
Vla garen in de oven
- Giet de eiervla in de 4 schaaltjes en plaats het in het midden van de oven. Giet nu voorzichtig kokend water in de bakplaat tot de schaaltjes halverwege in een laag water staan. Zet in de oven en laat 40 minuten garen. De crème mag nog een beetje wiebelen als je voorzichtig schudt. In de koeling wordt het steviger.
- Haal de bakplaat heel voorzichtig uit de oven (zodat het water niet in je heerlijke crème brûlée komt. Laat 30 minuten afkoelen en zet de schaaltjes minstens 4 uur afgedekt in de koelkast.
Brullen
- Bestrooi vlak voor het serveren een schepje Ery Bronze over de crème en brand het met een brandertje tot het vloeibaar is of plaats ze kort vlak onder hete grill. Zo en nu smullen!
- NB: Alle koolhydraten uit dit recept komen uit de slagroom, de overige ingrediënten tellen niet mee voor de netto koolhydraten. Per portie is een schaaltje crème brûlée daarom dus slechts 2,1 gram koolhydraten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Zou je de creme brulee ook sousvide kunnen maken, bij de “normale” doe ik dit n ook altijd
Geen idee, daar hebben wij geen ervaring
mee
Als de schaaltjes in de oven staan, op welke temperatuur doe je dat?
Verwarm de oven voor op 125 graden, zoals in de tekst staat. Succes!
Hoe brede lage ovenschaltjes gebruik u voor crème brulee?
Ongeveer 12-15 cm breed Zora.
WOW… mijn favoriete toetje. (click de Click) Opgeslagen 🙂
Inmiddels 4 maand koolhydraatarm aan het eten en 18 kilo afgevallen.
Veel maaltijden haal ik van jouw site, dankjewel!!
Nu ook nog lekkere toetjes wat wil een mens nog meer 🙂
Niks! Maken!