koolhydraatarme crème brûlée

Koolhydraatarme crème brûlée, suikervrij

We maken wat vaker een lekker dessert voor jullie (en onszelf). Dus nu kan ons recept voor een suikervrije en koolhydraatarme crème brûlée wel worden afgestoft. Pure verwennerij! Wie houdt daar nu niet van? Alle koolhydraten uit dit recept komen uit de slagroom, de overige ingrediënten tellen niet mee voor de netto koolhydraten. Per portie is een schaaltje crème brûlée dus slechts 2,1 gr khd.  De klassieke crème brûlée is een romige eiervla met een gebrand suikerlaagje (karamel) erop. Onze suikervrije en koolhydraatarme crème brûlée is net zo romig en heeft ook een heerlijk krakend karamellaagje. Dat karamellaagje maak je handig met een stoer brandertje, maar het kan ook onder de hete gril. Al met al echt een superfuifje na een gezellige maaltijd. Heel geschikt voor feestdagen zoals Pasen of kerst. Ook een ware traktatie als tussendoortje of zoals mijn heer Hans deed als ontbijt.

Koolhydraatarme Sweet vanille en Ery bronze

Wij zijn fan van de zoetstoffen van Steviala. Zij combineren in hun producten de natuurlijke erythritol en stevia. We gebruiken in dit crème brûlée recept zelfs twee soorten van dit merk. Steviala Kristal Sweet Vanille lijkt op gewone vanillesuiker, maar bevat geen calorieën, suikers of koolhydraten die door het lichaam worden opgenomen. De Steviala Ery-Bronze (voor het suikerlaagje) is een suikervrije en GMO vrije! bruine suikervervanger op basis van erythritol en natuurlijke extracten en helemaal koolhydraatarm. Daarom zijn beide zoetstoffen uitermate geschikt voor diabetici want het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.  Als je meer wilt weten over suiker vervangen lees dan ons uitgebreide artikel over suiker vervangen

Advertisements

De perfecte fluweelzachte crème brûlée

Om een mooie romige en fluweelzachte structuur te krijgen, moet je de slagroom voor de crème brûlée langzaam en heel zachtjes tegen de kook aan laten. Woest kokende slagroom zal niet of een heel stuk minder binden!  Vaak is het echt pure scheikunde in de keuken, hè. Soms maakt het niet zo uit, soms maakt het heel veel uit of je een recept secuur volgt. Over het algemeen vergen bakrecepten veel meer nauwkeurigheid dan bijvoorbeeld groentegerechten. Dat is niet heel ingewikkeld, je moet wel weten wat je aan het doen bent. Daarom beschrijf ik -als dat nodig is- heel nauwkeurig wat je precies moet doen en waarom je het zó moet doen en welke spullen je moet gebruiken.

Als ik het in een recept met nadruk heb over een pan met dikke bodem en een houten spatel dan is dat écht van belang. Als je dan een dun pannetje gebruikt en een metalen garde dan zal het lastiger – of onmogelijk- worden om hetzelfde eindresultaat te krijgen. In dit recept zal het er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je crème brûlée te snel en te hard kookt en daardoor gaat aankoeken op de bodem. Je krijgt dan eerder een soort omelet, omdat de slagroom niet goed bindt en het het ei te snel stolt. Ook het op lage temperatuur au bain marie garen van de crème brûlée zorgt ervoor dat het langzaam gaart, dus niet bakt of bruin wordt zoals bij een cake. Doe jezelf een groot plezier en volg de instructies. Dan is het echt een fluitje van een cent!

koolhydraatarme crème brûlée

 

koolhydraatarme crème brûlée

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarme crème brûlée

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarme crème brûlée, suikervrij


koolhydraatarme crème brûlée

Door Anna-Karina Geplaatst april 19, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 4 schaaltjes
  • Koolhydraten: 2,1 gr khd pp (4 schaaltjes uit recept)
  • Voorbereiding: 25 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 5 uren 45 minuten

Onze koolhydraatarme crème brûlée is bijzonder romig! En heeft een heerlijk krakend karamellaagje, gemaakt met een stoer brandertje of onder de grill.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 125 graden. Haal de bakplaat eruit en leg er een theedoek op. Plaats 4 brede lage ovenschaaltjes op de theedoek. (ongeveer 12-15 cm breed)
  2. Kook een volle ketel water en houd aan de kook tot gebruik verderop.
  3. Klop de eigelen en de Steviala kristal sweet vanille met een garde los.
  4. Verwarm op matig vuur in een pan met dikke bodem de slagroom, amandelmelk, vanille en een snufje zout tot net tegen de kook aan (meer trekken). Laat het beslist niet koken dan verliest de slagroom z'n bindende eigenschappen.
  5. Voeg na 2 minuten de helft van de warme massa al roerende bij de geklopte eigelen. Giet het verkregen mengsel terug in de pan en verwarm alles langzaam zo'n 5-10 minuten op laag vuur tot het iets indikt. Roer daarbij voortdurend rustig met een houten spatel over de bodem zodat het gelijkmatig warmt en niet kan aankoeken. Als je voelt dat het aan de bodem plakt staat het vuur te hoog!
  6. Giet de eiervla in de 4 schaaltjes en plaats het in het midden van de oven. Giet nu voorzichtig kokend (!) water in de bakplaat. Net zo veel tot de schaaltjes halverwege in een laag water staan. laat het goedje op deze manier 40 minuten garen. De crème mag nog een beetje wiebelen als je voorzichtig schudt. In de koeling wordt het steviger. Laat het in elk geval niet bruin worden aan de bovenkant.
  7. Haal de bakplaat heel voorzichtig uit de oven (zodat het water niet in je heerlijke crème brûlée komt. Laat 30 minuten afkoelen en zet de schaaltjes minstens 4 uur afgedekt in de koelkast.
  8. Bestrooi vlak voor het serveren een schepje Ery Bronze over de crème en brand het met een brandertje tot het vloeibaar is of plaats ze kort vlak onder hete grill. Zo en nu smullen!
  9. NB: Alle koolhydraten uit dit recept komen uit de slagroom, de overige ingrediënten tellen niet mee voor de netto koolhydraten. Per portie is een schaaltje crème brûlée dus slechts 2,1 gr khd. 

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Koolhydraatarme crème brûlée, suikervrij”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

230 Shares
Share116
Pin114
Tweet