Koolhydraatarme Ierse Stamppot

Koolhydraatarme colcannon – Ierse stamppot van Marloes

Deze gezonde, koolhydraatarme colcannon van Marloes is de koolhydraatarme variant van de bekende Ierse stamppot. Ze schreef ons:

Via een oud leerling van mij, getrouwd met een Ier, kreeg ik de briljante tip door om de klassieke Ierse colcannon eens te proberen, maar dan dus zonder aardappel. Oké, doe ik. Dus hoppa naar de boer voor een mooie, verse savooiekool en een bloemkool. Jeetje mina wat is dit lekker geworden. Ik had mijn koolreepjes niet zo heel erg gaar laten worden, juist die bite maakte het voor ons fantastisch. In de bloemkoolpuree zat niet meer dan boter, slagroom en een snufje nootmuskaat.

2 x van eten of porties aanpassen

De koolhydraatarme colcannon van Marloes is berekend op 4 porties, dus je kookt het voor 2 dagen als je er met z’n tweeën van eet, zoals Marloes deed. Invriezen is namelijk niet echt een optie met dit soort gerechten. Die worden te slap en dat is niet echt lekker. Wil je liever een andere hoeveelheid? Dat regel je eenvoudig door het aantal bij ‘portie’ in het recept te wijzigen, alle ingrediënten veranderen dan vanzelf mee. 

Muzikale Ierse stamppot met inhoud

De Ierse stamppot wordt vaak op St. Patrick’s Day of Halloween gegeten. Vaak met kool en bosui en een klont smeltende boter in een kuiltje.  Ook worden er wel diverse voorwerpen in de Ierse colcannon verstopt: een in plastic verpakt muntstuk, vingerhoedje, knoop of een gouden ring.  De vinder van het vingerhoedje of de knoop moest verder door het leven als vrijgezel. Vond je de munt dan stond dat voor rijkdom en de vinder van de gouden ring zou spoedig trouwen.

colcannon

De Ierse stamppot wordt ook bezongen in een lied. De vertaling van het eerste deel gaat ongeveer zo: 

Heb je ooit Colcannon gegeten, gemaakt met heerlijke ingelegde room?
Met de groenten en lente-uitjes vermengd als een foto in een droom.
Heb je ooit een gat in de bovenkant gemaakt om de smeltende klont vast te houden
van de romige, gearomatiseerde boter die je moeder maakte?

REFREIN
     Ja dat deed je, dus je deed het, hij ook en ik ook.
     En hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik moet huilen.
     Oh, waren het niet de gelukkige dagen toen we geen problemen hadden
     En onze moeders Colcannon maakten in de kleine koekenpan.

Ik vind dat heel erg grappig…

Heb je ook een lekker eigen koolhydraatarm recept met goede kwaliteit foto? Stuur je recept met eigen foto in via e-mail. Lees ook even onze tips om een goede foodfoto te maken. Wie weet wordt jouw recept “Bezoekersrecept van de maand” en win je een van onze kookboeken! Benieuwd naar andere bezoekersrecepten?


Zo maak je de koolhydraatarme colcannon, Ierse stamppot

Opgeslagen in

Categorieën:

Bezoekersrecepten | Campinggerechten | Koolhydraatarm | stamppot | Vleesgerecht

Trefwoorden:

10-15 gr. khd | Ierland | winter

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Bezoekersrecept

Koolhydraatarme colcannon – Ierse Stamppot

Koolhydraatarme Ierse Stamppot
Door: Marloes
Deze gezonde koolhydraatarme colcannon van Marloes is de koolhydraatarme variant van de bekende Ierse stamppot
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per portie, exclusief de worst
calorieën 209.13 kcalkoolhydraten 11 geiwitten 6.85 gvetten 13.38 gvezels 9.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

  • 4 stuks worstje - braadworst of een (vega)gehaktbal

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in 10-15 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de savooiekool in reepjes.
  • Giet de bloemkool af en stoom droog in de pan op laag vuur.
  • Pureer (in de keukenmachine) de droog gestoomde bloemkoolroosjes met roomboter, slagroom (niet alle room in een keer toevoegen, soms is dat niet nodig) en de nootmuskaat tot een mooie gladde puree. Zet even apart.
  • Fruit -in de pan van de bloemkool- de reepjes savooiekool 5 minuten aan, blijf omscheppen. Hou je van zachtere kool? Laat het dan langer garen op laag vuur met een deksel op de pan.
  • Meng de kool met de bloemkoolpuree tot een mooie Ierse stamppot. Proef en breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Serveer de koolhydraatarme colcannon bijvoorbeeld met braadworst of gehaktballetjes en een mosterdjus en maal er nog wat peper over.

Variaties

  • Het gerecht kom je ook wel tegen met boerenkool in plaats van groene kool. Of met prei of bosui erdoor. Traditioneel worden er kuiltjes in gemaakt (net als bij onze Hollandse stamppot) om klontjes boter in te laten smelten.


KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top