Koolhydraatarme Ierse Stamppot

Koolhydraatarme colcannon – Ierse stamppot van Marloes

Deze gezonde, koolhydraatarme colcannon van Marloes is de koolhydraatarme variant van de bekende Ierse stamppot. Ze schreef ons:

Advertentie

Via een oud leerling van mij, getrouwd met een Ier, kreeg ik de briljante tip door om de klassieke Ierse colcannon eens te proberen, maar dan dus zonder aardappel. Oké, doe ik. Dus hoppa naar de boer voor een mooie, verse savooiekool en een bloemkool. Jeetje mina wat is dit lekker geworden. Ik had mijn koolreepjes niet zo heel erg gaar laten worden, juist die bite maakte het voor ons fantastisch. In de bloemkoolpuree zat niet meer dan boter, slagroom en een snufje nootmuskaat.

2 x van eten of porties aanpassen

De koolhydraatarme colcannon van Marloes is berekend op 4 porties, dus je kookt het voor 2 dagen als je er met z’n tweeën van eet, zoals Marloes deed. Invriezen is namelijk niet echt een optie met dit soort gerechten. Die worden te slap en dat is niet echt lekker. Wil je liever een andere hoeveelheid? Dat regel je eenvoudig door het aantal bij ‘portie’ in het recept te wijzigen, alle ingrediënten veranderen dan vanzelf mee. 

Muzikale Ierse stamppot met inhoud

De Ierse stamppot wordt vaak op St. Patrick’s Day of Halloween gegeten. Vaak met kool en bosui en een klont smeltende boter in een kuiltje.  Ook worden er wel diverse voorwerpen in de Ierse colcannon verstopt: een in plastic verpakt muntstuk, vingerhoedje, knoop of een gouden ring.  De vinder van het vingerhoedje of de knoop moest verder door het leven als vrijgezel. Vond je de munt dan stond dat voor rijkdom en de vinder van de gouden ring zou spoedig trouwen.

colcannon

De Ierse stamppot wordt ook bezongen in een lied. De vertaling van het eerste deel gaat ongeveer zo: 

Heb je ooit Colcannon gegeten, gemaakt met heerlijke ingelegde room?
Met de groenten en lente-uitjes vermengd als een foto in een droom.
Heb je ooit een gat in de bovenkant gemaakt om de smeltende klont vast te houden
van de romige, gearomatiseerde boter die je moeder maakte?

REFREIN
     Ja dat deed je, dus je deed het, hij ook en ik ook.
     En hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik moet huilen.
     Oh, waren het niet de gelukkige dagen toen we geen problemen hadden
     En onze moeders Colcannon maakten in de kleine koekenpan.

Ik vind dat heel erg grappig…

We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.


Zo maak je de koolhydraatarme colcannon, Ierse stamppot

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Bezoekersrecept

Koolhydraatarme colcannon – Ierse Stamppot

5 van 5 stemmen
Door: Marloes
Deze gezonde koolhydraatarme colcannon van Marloes is de koolhydraatarme variant van de bekende Ierse stamppot
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per portie, exclusief de worst
kcal 209.13 koolhydraten 11 geiwitten 6.85 gvetten 13.38 gvezels 9.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

  • 4 stuks worstje, braadworst of een (vega)gehaktbal

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in 10-15 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de savooiekool in reepjes.
  • Giet de bloemkool af en stoom droog in de pan op laag vuur.
  • Pureer (in de keukenmachine) de droog gestoomde bloemkoolroosjes met roomboter, slagroom (niet alle room in een keer toevoegen, soms is dat niet nodig) en de nootmuskaat tot een mooie gladde puree. Zet even apart.
  • Fruit -in de pan van de bloemkool- de reepjes savooiekool 5 minuten aan, blijf omscheppen. Hou je van zachtere kool? Laat het dan langer garen op laag vuur met een deksel op de pan.
  • Meng de kool met de bloemkoolpuree tot een mooie Ierse stamppot. Proef en breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Serveer de koolhydraatarme colcannon bijvoorbeeld met braadworst of gehaktballetjes en een mosterdjus en maal er nog wat peper over.

Variaties

  • Het gerecht kom je ook wel tegen met boerenkool in plaats van groene kool. Of met prei of bosui erdoor. Traditioneel worden er kuiltjes in gemaakt (net als bij onze Hollandse stamppot) om klontjes boter in te laten smelten.

KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


1 gedachte over “Koolhydraatarme colcannon – Ierse stamppot van Marloes”

Reacties zijn gesloten.

5 from 5 votes (4 ratings without comment)
Scroll naar boven