Koolhydraatarme clafoutis

koolhydraatarme clafoutis

De laatste tijd heb ik allemaal supergezonde en verantwoorde gerechten met jullie gedeeld. Vandaag maar weer eens iets in de categorie gebak en koek! Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk romig. Niet alleen lekker maak ook echt super super makkelijk om te maken. De ingrediënten mengen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Dat is het eigenlijk. De vorm is goed voor 12 puntjes gebak met slechts 1.93 gram koolhydraten per puntje. Goed weekend!

Oorsprong van clafoutis

Een clafoutis is van oorsprong een Frans gebak uit Li­mou­sin met kersen gebakken in de oven. Na het bakken lijkt het nog het meest op een dikke, gevulde pannenkoek of soufflé. Je eet het bij voorkeur lauwwarm als nagerecht. De originele clafoutis wordt gemaakt van hele kersen met pit. Vervolgens overgiet je die met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Echt koolhydraatarm is het originele clafoiutisbeslag niet natuurlijk.  Het beslag is trouwens redelijk dun en vloeibaar. Daarom bak je het gerecht in een ovenschaal en niet in een springvorm. Onze koolhydraatarme clafoutis bakte ik in een quichevorm Ø 28 cm. Perfecte diepte voor deze clafoutis, het fruit mag er namelijk een beetje bovenuit steken.

Koolhydraatarme laugnarde

Wij maken de clafoutis met een paar simpele andere ingrediënten koolhydraatarm. Vervang de gewone melk door (volvette!) kokosmelk, de bloem door amandelmeel. En tot slot gebruik je in plaats van suiker Greensweet xtra sweet of je eigen favoriete zoetstof. De vulling bestaat bij mij uit een “Doosjevol blauwe bes en framboos” (AH), heerlijk fris! Varianten op de clafoutis die met ander fruit worden gemaakt, worden eigenlijk flaugnarde genoemd. Voilá: koolhydraatarme clafoutis! (laugnarde).

Afwijken en bewaren

Van mij mag je gerust afwijken van die andere originele regeltjes en ‘m ook koud eten als taart bij de koffie of gewoon tussendoor, of misschien zelfs als super-verwen-ontbijt-op-zondag? Of spuit er een lekkere dot slagroom op of eet ‘m met geurig geroosterde amandelschaafsel of wat te denken van van een bolletje yoghurtijs erbij?

Bewaren: Afgedekt in de koelkast max. 3 dagen.
PS1: Diepvriesfruit kan in bevroren toestand in het beslag en hup in de oven!
PS2: verse vruchten kunnen ook, bramen, rode bessen etc.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis

Zo maak je deze koolhydraatarme clafoutis

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Koolhydraatarme clafoutis

koolhydraatarme clafoutis
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk makkelijk te maken: ingrediënten door elkaar klutsen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Zo romig!
4.78 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 5 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per punt
calorieën 118.36 kcalkoolhydraten 1.93 geiwitten 4.34 gvetten 9.94 gvezels 0.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 punten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een lage quichevorm Ø 28 cm in.
  • Meng alle ingrediënten, behalve het (diepvries) fruit en poedersuiker (icing). Giet het beslag in de quichevorm en verdeel het fruit erover. Diepvriesfruit kan gewoon in bevroren toestand in het beslag.
  • Bak de clafoutis 30 minuten of tot de bovenkant lichtbruin kleurt en de taart gaar is. Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet er schoon uitkomen. Laat 5 minuten rusten in de vorm. Stort vervolgens op een bord.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met icing, met of zonder bolletje ijs. En dan… ogen dicht en genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

99 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties