koolhydraatarme clafoutis

Koolhydraatarme clafoutis

De laatste tijd heb ik allemaal supergezonde en verantwoorde gerechten met jullie gedeeld. Vandaag maar weer eens iets in de categorie gebak en koek! Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk romig. Niet alleen lekker maak ook echt super super om te maken. De ingrediënten mengen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Dat is het eigenlijk. De vorm is goed voor 12 puntjes gebak met slechts 1.93 gram koolhydraten per puntje. Goed !

Oorsprong van clafoutis

Een clafoutis is van oorsprong een Frans gebak uit Li­mou­sin met kersen gebakken in de oven. Na het bakken lijkt het nog het meest op een dikke, gevulde pannenkoek of soufflé. Je eet het bij voorkeur lauwwarm als nagerecht. De originele clafoutis wordt gemaakt van hele kersen met pit. Vervolgens overgiet je die met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Echt koolhydraatarm is het originele clafoiutisbeslag niet natuurlijk.  Het beslag is trouwens redelijk dun en vloeibaar. Daarom bak je het gerecht in een ovenschaal en niet in een springvorm. Onze koolhydraatarme clafoutis bakte ik in een quichevorm Ø 28 cm. Perfecte diepte voor deze clafoutis, het fruit mag er namelijk een beetje bovenuit steken.

Koolhydraatarme laugnarde

Wij maken de clafoutis met een paar simpele andere ingrediënten koolhydraatarm. Vervang de gewone melk door (volvette!) kokosmelk, de bloem door amandelmeel. En tot slot gebruik je in plaats van suiker Greensweet xtra sweet of je eigen favoriete zoetstof. De vulling bestaat bij mij uit een “Doosjevol blauwe bes en framboos” (AH), heerlijk fris! Varianten op de clafoutis die met ander fruit worden gemaakt, worden eigenlijk flaugnarde genoemd. Voilá: koolhydraatarme clafoutis! (laugnarde).

Afwijken en bewaren

Van mij mag je gerust afwijken van die andere originele regeltjes en ‘m ook koud eten als bij de koffie of gewoon tussendoor, of misschien zelfs als super-verwen-ontbijt-op-zondag? Of spuit er een lekkere dot slagroom op of eet ‘m met geurig geroosterde amandelschaafsel of wat te denken van van een bolletje yoghurtijs erbij?

Bewaren: Afgedekt in de koelkast max. 3 dagen.
PS1: Diepvriesfruit kan in bevroren toestand in het beslag en hup in de oven!
PS2: verse vruchten kunnen ook, bramen, rode bessen etc.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis

Zo maak je deze koolhydraatarme clafoutis

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarme clafoutis

koolhydraatarme clafoutis
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk te maken: ingrediënten door elkaar klutsen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Zo romig!
4.8 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 5 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per punt
calorieën 118.36 kcalkoolhydraten 1.93 geiwitten 4.34 gvetten 9.94 gvezels 0.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 punten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Overig

Topping

  • Greensweet icing - om mee te bestuiven of gemalen kokos of amandelschaafsel… of…

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een lage quichevorm Ø 28 cm in met de roomboter.

Mengen

  • Meng alle overige ingrediënten, behalve het (diepvries) fruit en poedersuiker (voor de topping). Giet het beslag in de quichevorm.
    Verdeel het fruit over de vorm. Diepvriesfruit kan gewoon in bevroren toestand in het beslag.
  • Bak de clafoutis 30 minuten of tot de bovenkant lichtbruin kleurt en de gaar is. Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet er schoon uitkomen. Laat 5 minuten rusten in de vorm. Stort vervolgens op een bord.

Topping

  • Bestrooi vlak voor het serveren met icing, met of zonder bolletje . En dan… ogen dicht en genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

99 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top