Koolhydraatarme clafoutis

koolhydraatarme clafoutis

De laatste tijd heb ik allemaal supergezonde en verantwoorde gerechten met jullie gedeeld. Vandaag maar weer eens iets in de categorie gebak en koek! Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk romig. Niet alleen lekker maak ook echt super super makkelijk om te maken. De ingrediënten mengen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Dat is het eigenlijk. De vorm is goed voor 12 puntjes gebak met slechts 1.93 gram koolhydraten per puntje. Goed weekend!

Oorsprong van clafoutis

Een clafoutis is van oorsprong een Frans gebak uit Li­mou­sin met kersen gebakken in de oven. Na het bakken lijkt het nog het meest op een dikke, gevulde pannenkoek of soufflé. Je eet het bij voorkeur lauwwarm als nagerecht. De originele clafoutis wordt gemaakt van hele kersen met pit. Vervolgens overgiet je die met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Echt koolhydraatarm is het originele clafoiutisbeslag niet natuurlijk.  Het beslag is trouwens redelijk dun en vloeibaar. Daarom bak je het gerecht in een ovenschaal en niet in een springvorm. Onze koolhydraatarme clafoutis bakte ik in een quichevorm Ø 28 cm. Perfecte diepte voor deze clafoutis, het fruit mag er namelijk een beetje bovenuit steken.

Koolhydraatarme laugnarde

Wij maken de clafoutis met een paar simpele andere ingrediënten koolhydraatarm. Vervang de gewone melk door (volvette!) kokosmelk, de bloem door amandelmeel. En tot slot gebruik je in plaats van suiker Greensweet xtra sweet of je eigen favoriete zoetstof. De vulling bestaat bij mij uit een “Doosjevol blauwe bes en framboos” (AH), heerlijk fris! Varianten op de clafoutis die met ander fruit worden gemaakt, worden eigenlijk flaugnarde genoemd. Voilá: koolhydraatarme clafoutis! (laugnarde).

Afwijken en bewaren

Van mij mag je gerust afwijken van die andere originele regeltjes en ‘m ook koud eten als taart bij de koffie of gewoon tussendoor, of misschien zelfs als super-verwen-ontbijt-op-zondag? Of spuit er een lekkere dot slagroom op of eet ‘m met geurig geroosterde amandelschaafsel of wat te denken van van een bolletje yoghurtijs erbij?

Bewaren: Afgedekt in de koelkast max. 3 dagen.
PS1: Diepvriesfruit kan in bevroren toestand in het beslag en hup in de oven!
PS2: verse vruchten kunnen ook, bramen, rode bessen etc.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis
koolhydraatarme clafoutis

Zo maak je deze koolhydraatarme clafoutis

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


koolhydraatarme clafoutis

Koolhydraatarme clafoutis

Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk makkelijk te maken: ingrediënten door elkaar klutsen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Zo romig!
4.80 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 5 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per punt
kcal 118.36 koolhydraten 1.93 geiwitten 4.34 gvetten 9.94 gvezels 0.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 punten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Overig

Topping

  • Greensweet icing, om mee te bestuiven of gemalen kokos of amandelschaafsel… of…

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een lage quichevorm Ø 28 cm in met de roomboter.

Mengen

  • Meng alle overige ingrediënten, behalve het (diepvries) fruit en poedersuiker (voor de topping). Giet het beslag in de quichevorm.
    Verdeel het fruit over de vorm. Diepvriesfruit kan gewoon in bevroren toestand in het beslag.
  • Bak de clafoutis 30 minuten of tot de bovenkant lichtbruin kleurt en de taart gaar is. Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet er schoon uitkomen. Laat 5 minuten rusten in de vorm. Stort vervolgens op een bord.

Topping

  • Bestrooi vlak voor het serveren met icing, met of zonder bolletje ijs. En dan… ogen dicht en genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



99 gedachten over “Koolhydraatarme clafoutis”

  1. 5 sterren
    Zo ontzettend lekker en fris….ik heb wel eens vroeger Clafoutis gemaakt zoals hij origineel moet zijn, nou niet te eten. Deze koolhydraat arme versie is ook voor de rest van het gezin lekker.

  2. Ik zie regelmatig kokosmelk staan maar raak in de war welke bedoeld wordt. Ik heb een literpak van Alpro gekocht of wordt degene bedoeld die je ook in Aziatische gerechten gebruik en vaak in een blikje zit. Kunt u dit uitleggen.

  3. Hoi als ik deze in meerdere kleinere schaaltjes maak moet ik dan de oventemperatuur of oventijd aanpassen?
    Het lijkt me heerlijk. Alle ingredienten in huis gehaald en ga deze nu direct voor de lunch maken.

  4. 5 sterren
    Wat een heerlijk recept super mooi gelukt. Heb het in iets kleinere schaal gedaan van 25 cm doorsnede daarom is hij wat hoger.

  5. 5 sterren
    Wat een goed recept, als het zomer is en er zijn kersen en pruimen kan ik mij niet meer inhouden, dan moet er clafoutis gebakken worden, wij eten er van en de rest gaat over de schutting naar onze lieve buren, want we eten het alleen vers en zij dus ook. Dit recept is een heel goed recept, vandaag met kersen, de komende week nog eens met pruimen.

  6. 5 sterren
    lekker hoor! Volgende keer met volle kokosmelk doen, nu was hij wat ‘nattig’, maar nog steeds erg lekker!

  7. Vanmorgen gemaakt als lekkernij bij de koffie. ’n Heerlijk en gemakkelijk recept.
    Alleen moeilijk uit mijn aardewerken quichevorm te halen, ondanks nauwkeurig van tevoren invetten van de vorm. Vanavond toen de clafoutis geheel afgekoeld was ging het goed.

  8. Super simpel, ik hoefde hier geen speciale ingrediënten voor in huis te halen. Het was zo klaar en vooral ongelooflijk lekker. Past zowel in mijn suikervrije dieet als in een glutenvrije dieet. Dank voor het recept.

  9. Gister gemaakt, heerlijk. Iedereen heeft ervan gesmuld. Morgen ga ik er twee maken voor de verjaardag van mijn schoonzoon.

  10. Net gemaakt, de helft. Had geen vanille in huis dus beetje kaneel en gemberpoeder erdoor gedaan. En beetje honing. Erg lekker, licht, en niet zo zoet. Zal prima toetje zijn na een etentje.

  11. Hallo allemaal..ik heb ipv kokosmelk slagroom gebruikt..hihi…erg lekker!! Of het verantwoord is weet ik niet 😉

  12. Per ongeluk had ik het recept door elkaar gehaald. Amandelmelk in plaats van kokosmelk gebruikt en kokosmeel in plaats van amandelmeel. Het resultaat is echter wel heel lekker! Gevuld met diepvriesaardbeien!

  13. Ine van der Heijden

    Wat een heerlijke Clafoutis met Frambozen en bessen.
    Gebruik alleen blauwe bessen.
    Voor mij en mijn man is het een ware traktatie die we met een gerust hart kunnen eten.

  14. Ik wil hem morgen proberen. Maar in het recept staat poedersuiker? In de ingredienten zie ik geen poedersuiker staan? Wel de icing die je later erop doet…. Help! Alvast bedankt!

  15. Clafoutis

    Wat een heerlijk recept. Zo’n succes in de familie iedereen wilde het recept. Heb de link gestuurd.
    Nu staan de pompoen muffins in de oven.
    Elke weer een feestje.

    Gr Agnès

  16. Ik heb de clafoutis al verschillende keren gemaakt iedereen vindt hem heerlijk. Mijn 2 zoons waren er en zeiden dat ziet er lekker uit. Heb nog net een stuk kunnen redden om zelf op te eten. Als ik eters heb is dit de afsluiting van de maaltijd, wie er ongezoete slagroom op wil kan dat ook nog doen.
    Ik maak vaak recepten uit het kookboek. Lukken altijd

  17. De clafoutis nu twee keer gemaakt, 1x met bramen, heerlijk en 1x met goudrenetten en kaneel. We vonden de laatste echt lekkerder dan de gewone appeltaart ondanks dat je dan ook nog de rozijnen mist. Voor ons een blijvertje.

  18. PA v Scherpenzeel

    Wat een heerlijke clafoutis, zonder de icing maar met wat slagroom. Recept wordt zeker vaker gemaakt!

    1. Roomkaas is een heel ander product, in principe kun je er wel mee bakken. Maar in dit recept krijg je uiteraard een geheel ander soort eindproduct. Is wellicht een experiment waard (op eigen risico) ;-)?

  19. Ik heb de clafoutis in de oven staan, 30 min., maar hij blijft nat. Ik had het recept uit je boek gebruikt en daar staat niet bij dat de kokosmelk volvet moest zijn. Ik ben bang dat daar de fout zit. Kan ik de clafoutis wat langer in de oven laten staan op een lagere temperatuur?

    1. Wat jammer, maar als een gerecht nog niet gaar is na de voorgestelde baktijd, dan gewoon iets langer in de oven laten inderdaad eventueel afdekken met aluminiumfolie als de clafoutis te bruin wordt. Oventijden en temperaturen zijn altijd indicatief, elke oven werkt nu eenmaal anders…

      Ik gebruik uitsluitend volvette producten, dat is bij koolhydraatarm de regel. (staat ook wel voorin het boek, daar heb je waarschijnlijk overheen gelezen?)

  20. Pien van Leeuwen

    Hallo Anna-Karina, ik vond dit lekkere recept onder het overzicht “Glutenvrij” maar lees dat niet terug bij de beschrijving? Ik krijg morgen visite die én kha én glutenvrij eet, dus zou zó graag iets gezelligs bakken. Overigens eet ik bijna uitsluitend nog Anna-Karina-lekkers…alle overige kha-goeroe’s afgezworen. Haha…steeds weer smullen dankzij jou!!!

  21. Ine van der Heijden

    heerlijke Clafoutis gemaakt met bosvruchten en iedereen vond het lekker!

  22. Hoi Anna Karina ,
    Ik had een vraag : gebruik jij de psylium/Husk gemalen of heb jij vlozaad gewoon ongemalen in huis en maal je het als je het nodig hebt ? ( of gebruik je het nooit ongemalen in je recepten ?)
    Ik heb ze nog niet allemaal gelezen maar ben hard op weg !!
    Groeten van Lies

  23. Ik heb deze voor de tweede keer gebakken. Deze keer met roomkaas i.p.v. kokosmelk en overal de helft van.
    Het beslag heb ik in muffinvormpjes gedaan dat waren er in totaal 8 en wat vruchtjes er overheen.
    Ik heb bramen gebruikt, zwarte bessen en cranberries erg lekker.

  24. Ohhhh het zag er zo lekker uit.
    Ik gebruikte Stevia powder van nature’s garden, maar hierdoor smaakte het niet. Er zijn verschillende zoetstoffen die een rare smaak geven, ben er nog misselijk van. Zonde van het toetje, had er nou net zo’n zin in. Zijn er tips voor zoetstoffen? Greensweet xtra sweet is toch ook van stevia?

    1. Annette Hofstraat

      Boodschappen doen bij de Duitse buren loont: amandelmeel is echt véél goedkoper bij de duitse Lidl. Als je in de grensstreek woont of toch eens op vakantie bent in Duitsland…

    2. Ik heb amandelmeel gekocht bij de denotenshop.nl 1 kg voor € 10.95 en kokosmeel biologisch 500 gram voor €2.95 daar komen wel verzendkosten bij 3.95 maar de volgende dag in huis. Vanmiddag gekregen en nu aan het bakken. Succes Riet

      1. Inderdaad ik heb daar ook weleens besteld, maar ik meen me te herinneren dat de khd op het etiket wel veel hoger zijn dan 5 khd van Pit & Pit? Iets van 20 khd? Maar ik denk dat dat niet echt klopt…

  25. Hij was weer top! Ik maak zoveel dat ik het invries. En raad eens? Is nog lekker ook!

  26. Heb net stukje op, heel lekker!
    En lekker fris door de bosbessen die ik nog in de diepvries had.
    Een geweldige tip voor mijn verjaardag binnen paar weken.
    Bedankt

  27. Vandaag de heerlijke clafoutis gemaakt. Bij gebrek aan een doosje diepvries bessen/frambozen heb ik half bessen en half aardbeien gebruikt. Echter de clafoutis is erg nat. Kan dat komen door de aardbeien of door het diepvries fruit?

    1. Ander formaat eieren, andere merken soorten (echt volvette en dikke!) kokosmelk of amandelmeel? Ik denk eigenlijk niet dat het echt aan de vruchten ligt, ik heb deze al met diverse soorten fruit gemaakt. Een clafoutis is overigens altijd een beetje ‘nattig’ vanwege de verhouding ei/meel.

  28. Heb gisteren deze clafoutis gemaakt met kersen. Heeerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar, want zooo makkelijk te maken. Ik heb m in n langwerpige overschaal gebakken.

  29. Super makkelijk en super lekker! Laatst had ik de cheesecake gemaakt, ook lekker, maar wat droger. Deze is luchtiger en door het fruit wat sappiger. Leuk zeg. Ik bakte nooit wat maar door het koolhydraatarme eten maak ik sowieso meer zelf en ben ik dus ook aan het bakken geslagen! Jouw site is mijn favoriet, heb al best veel van jouw recepten gemaakt. Dank je!!

  30. Ik heb deze vandaag gemaakt en hij was heerlijk! Omdat ik de enige KH-arme eter ben hier in huis, vries ik meestal de rest in maar van deze heeft iedereen mee gesnoept dus hij is al half op 😉  Hij is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Ik weet wel zeker dat ie ruim voor die tijd op is. Ik denk trouwens ook dat hij door het ei niet echt geschikt is om in te vriezen.  Bedankt voor het super recept!

  31. Deze heb ik vandaag gemaakt, en hij was echt overheerlijk., we (mijn man en ik) hebben er van gesmuld. Een echte aanrader en zeker voor herhaling vatbaar…wat ik ook zo fijn vind, je hebt er helemaal niet veel werk van, is zó klaar, helemaal top, je kunt zó de vruchten uit de diepvries er door doen….morgen de rest, we hebben er nu al zin in…bedankt maar weer, ik ben niet iemand die lang in de keuken wil staan, daar heb ik geen geduld voor, en hier staan zóveel recepten die daar aan voldoen…..ben helemaal verslingerd aan jouw site….

  32. Oh wat ziet dat er lekker uit. Dank je voor je dagelijkse recepten. Hierdoor raakte ik gemotiveerd en blijf ik het makkelijk vinden khd-arm te eten.

  33. Superlekker en gemakkelijk om te maken 🙂 Ik ben een beginner wat bakken betreft, maar heb dit taartje al meerdere keren met verschillende soorten fruit gemaakt. Het is bij ons echt een favoriet. Dank voor al je fijne recepten!

  34. HELP! Ik wil deze vandaag maken maar ik heb nog maar 80 gram amandelmeel. Kan ik de overige 20 gram vervangen voor kokosmeel???

  35. Wanneer weet je of het dikke kokosmelk is? Ik heb een blik biologische kokosmelk maar weet echt niet of het de dikke variant is.

    En wat is het effect als de kokosmelk dun is?

  36. Ik heb dit recept geprobeerd. Maar het was vreselijk flauw. Ik heb het maar weggegooid. Wat doe ik fout met de stevia? ?

    1. Geen idee, maar je moet er wel zout in doen! Beslag proef ik eigenlijk altijd voor het de oven ingaat. “Stevia” is er in zoveel soorten en maten, je moet weten hoe je je eigen merk gebruikt. Ik gebruik voor dit recept deze vorm en van dit merk: Stevija Kristal, even op het ingrediënt klikken voor meer info.

  37. Ik heb ze met aardbeien en blauwe bessen gemaakt , heerlijk en snel, een lekker gebakje bij de koffie .
    Bedankt voor de lekkere recepten.

  38. Heerlijke taart. Ik heb zwarte bessen en frambozen uit eigen tuin gebruikt. Zeker voor herhaling vatbaar en makkelijk te maken, ook met ander fruit.

    1. Jazeker! Ook de hoeveelheid fruit kun je makkelijk aanpassen. Ik heb ‘m ook al gemaakt met gemengd fruit uit de diepvries, een uurtje voor het ‘onverwachte’ bezoek arriveerde. Ook bijzonder lekker!

  39. Ha Anna Karina, Deze week kwam een ‘oud’ studiemaatje van me op bezoek. Ze heeft een auto immuun ziekte en moet glutenvrij eten. Uiteraard heb ik een aantal recepten van jou gebruikt: de heerlijke oosterse courgette/bloemkoolsoep (met glutenvrije bouillon), een paar van je heerlijke broodvariaties, crackers en uiteraard de clafoutis. Ik laat je met veel plezier weten dat alles heel erg in de smaak is gevallen, dus niet alleen diabetici, maar ook mensen die glutenvrij moeten eten hebben veel aan jouw fantastische site. Groetjes, Erna.

      1. Klopt, 20 jaar geleden de studie afgerond en daarna ben ik aan de andere kant van het land gaan wonen. Je kunt je voorstellen dat je elkaar dan niet vaak ziet/spreekt. Des te leuker als dit dan wel weer het geval is. Ja joh, dierbare contacten zijn gelukkig vaak duurzaam.

  40. Miranda Kuipers

    Hallo, ik heb deze Clafoutis ook gemaakt en we vonden het erg lekker, alleen was de bodem erg vochtig vonden wij, komt dit door de bessen en kan dit ook anders?

      1. Mijn clafoutis was ook erg nat (onderkant) en de bessen waren allemaal naar onderen gezakt. Wat heb ik verkeerd gedaan? Heb het beslag wel met de mixer gedaan; is dit fout?

        1. Een mixer moet wel kunnen, maar je moet niet heel veel lucht in het beslag kloppen, daarom kun je het net zo goed met een vork doen. Gewone tarwebloem klontert eerder dan gebruik je eerder een mixer. Voor het vocht is het ’t best als het fruit nog heel is en dus zo min mogelijk vocht kan loslaten. O.a. vandaar dat men in het originele recept ook kersen met pit gebruikt. Dat je bessen naar onder zakken betekent dat het deeg ze niet kan ‘dragen’ en dus te slap is. Je moet bijvoorbeeld echt de dikke kokosmelk hebben niet die slappe rommel. Misschien waren jouw eieren een stuk groter dan de mijne, of een heel ander merk amandelmeel… dat maakt natuurlijk allemaal uit.

  41. Hmmmm!! Hij is prachtig geworden en smaakt net zo heerlijk als hij eruit ziet. Nu warm bij de koffie, morgen neem ik een stukje als ontbijt!

  42. Zo, dat was een lekker toetje! Stond al lang op mijn verlanglijst. Snel gemaakt en lang smullen. Weer een toppertje Anna-Karina. Bedankt???

  43. Ik heb het gemaakt met een paar aardbeien en een handje blauwe bessen maar overal de helft van genomen

    en ze toen in de yorkshire puddingvorm gedaan

    ik haalde er 4 gebakjes uit…..met een dot slagroom waren ze heerlijk

    dit is een blijvertje