Koolhydraatarme citroencake heerlijk luchtig!

koolhydraatarme citroencake

Ja je ziet het goed, weer eens een belachelijk lekker zoet lekkernijtje! Want echt, hij (zij?) is zo goed geworden deze koolhydraatarme citroencake! Precies de juiste verhouding amandelmeel en vettige dingen om lekker sappig te zijn. Ook heeft onze citroencake die typisch luchtige, een beetje sponzige structuur zoals je verwacht bij cake. Zie ook de foto’s! Ik ben blij dat we ervoor gekozen hebben om er kleine cakejes van te maken. Die zijn niet alleen sneller klaar, maar ook pure zelfbescherming! Nu hoeven we ze niet allemaal tegelijk op te eten. Ze bevatten weinig koolhydraten; in deze versie 1,8 gram koolhydraten per stuk inclusief vulling.

Korter en op lagere temperatuur bakken

Als je net begint met koolhydraatarme baksels moet je vast wennen aan een andere manier van bakken. Je bakt nu eenmaal met andere producten dan je gewend was. Amandelmeel en zoetstof hebben totaal andere (bak)eigenschappen dan tarwemeel en echte suiker. Dat is niet erg, het kan uitstekende en lekkere baksels opleveren als je rekening houdt met die andere eigenschappen. Waar ik zelf het meest aan moest wennen waren de lagere oventemperaturen en kortere baktijd. In het begin heb ik wel een paar baksels weggegooid omdat ik dezelfde baktijden en temperaturen aanhield. Pas toen ik de temperaturen lager instelde en ze korter en dus minder bruin bakte (sowieso een stuk gezonder) werd mijn gebak echt lekker!

Ook voeg ik tegenwoordig veel meer vet toe dan bij traditioneel gebak, de verhoudingen zijn toch wat anders komen te liggen in onze koolhydraatarme baksels. Dat vet is niet alleen goed voor de verzadiging, maar het komt daarnaast ook de structuur en het mondgevoel ten goede! Een ‘normale’  citroencake zou ik veel bruiner (langer) hebben gebakken en minstens op 190 °C. Deze koolhydraatarme citroencake bakte ik bij 165 °C en slechts 20 minuutjes. Dat is echt wel iets om rekening mee te houden!

Grote koolhydraatarme citroencake?

Mocht je liever een grote citroencake willen maken, die je in plakjes of punten kunt snijden, dan kan dat natuurlijk ook. Stort dan het beslag in een rechthoekige cakevorm of ronde bakvorm. Bak je grote koolhydraatarme citroencake wel wat langer. Ik schat zo’n 45-50 minuten, dat hangt ook af van de precieze grootte van je vorm. Doe altijd even de prikkertest: steek een houten prikker tot in het hart van je baksel. De prikker moet er schoon, dus zonder beslag, weer uitkomen. Dan is de cake gaar. let ook op de kleur, die is bij koolhydraatarme smeuïge taartjes goudgeel, dus zeker niet echt bruin doorbakken. Wij bakten verschillende groottes, zo leuk!

Citrusrasp gebruiken?

Even nog iets heel anders, neem altijd biologische citrusvruchten als je de schil raspt om op te eten. Gewone citroenen, limoenen en sinaasappels zijn eigenlijk altijd bespoten, bewerkt met was en geverfd. Daardoor zien ze er mooier uit. Biologische citroenen worden niet geverfd, gewaxt of bespoten, dat is een stuk schoner. Wel altijd goed wassen en grondig afspoelen i.v.m. bacteriën. Ook rasp je uitsluitend het gele, of groene bij een limoen, deel van de schil want het witte spul eronder is superbitter!

Bewaren

We vriezen de kleine citroencakejes eenvoudig in en toveren ze tevoorschijn als we eens zin in een lekkere traktatie hebben. Misschien wel voor een extra feestelijk weekendontbijt of als toetje met wat warm fruit? Of voor onverwachte visite? Of allemaal!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme citroencake

Zo maak je luchtige koolhydraatarme citroencake

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


koolhydraatarme citroencake

Koolhydraatarme citroencake, heerlijk luchtig!

Deze koolhydraatarme citroencake heeft die typisch luchtige, een beetje sponzige structuur. helemaal zoals je verwacht bij een goede cake! Smul ze!
4.57 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 55 min

Voedingswaarde

Per cakeje
kcal 286.25 koolhydraten 1.8 geiwitten 8.01 gvetten 27 gvezels 1.9 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 cakejes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Topping

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Mix de eieren op lage stand gedurende 2 minuten, tot ze schuimig zijn.
  • Smelt boter ietsje op laag vuur, zodat het zacht wordt. Meng dit met de roomkaas, het sap en de rasp van 1 citroen door elkaar. Mix met de schuimige eieren tot een luchtig beslag.
  • Meng de amandelmeel eerst even met het bakpoeder, de poederzoetstof (icing) en het zout. Meng het dan door het beslag. Proef en maak het beslag zo zoet als je zelf wilt. Laat het beslag 10 minuten staan.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 165 °C en vet een muffinvorm (12 holtes) of cakevorm in. Wij gebruiken siliconen inzetvormpjes, dat plakt een stuk minder en de cake lost gemakkelijk.
  • Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cakejes 20 – 25 minuten. Een grote cake reken op 35 – 45 minuten. Doe altijd de prikkertest om te controleren of de cake gaar is. Bak amandelmeel in elk geval nooit te lang, dat wordt snel te droog.

Topping

  • Je kunt alvast de topping maken. Maak een smeuïg geheel van zuivel naar eigen keuze. Wij gebruikten 80 gram roomkaas en 200 ml geslagen slagroom, gezoet met een paar druppels zoetstof. Ter garnering een lepel gehakte pistachenootjes en wat rasp van een limoen. Maar een mengsel van mascarpone, kokosroom, plantaardige yoghurt of een lekkere botercrème of zo kan ook!
  • Laat de cakejes 5 minuten rusten voordat je ze voorzichtig lost (uit de vorm haalt). Laat helemaal afkoelen en versier naar eigen inzicht met een topping. Geniet ervan.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Trefwoorden

32 gedachten over “Koolhydraatarme citroencake heerlijk luchtig!”

  1. 5 sterren
    Eerste keer grandioos mislukt (oven te heet), opnieuw geprobeerd en nu wel gelukt. En lekker dat ze zijn, zelfs mijn man kan er bijna niet vanaf blijven!

  2. Lijkt mij super staan nu inner oven 160 ik kan niet 165 doen het zijn hele getallen of 160 of 170 wat is het beste ik heb het nu 160 25 min hopelijk niet te droog gr ammi

  3. Bep Hoogstraten

    5 sterren
    Dit zijn echt een heerlijke luchtige citroencakejes geworden. Had zelfs nog wat beslag over voor een grotere vorm.

  4. 5 sterren
    Heb ze net gemaakt en eentje geproefd. Wat ontzettend lekker. Mijn oudste dochter (19) vond ze ook lekker, mijn jongste (9) vond ze te droog😅😅 Een paar bewaar ik voor morgen voor een verjaardag, de rest gaat de vriezer in. Zeker voor herhaling vatbaar👍

  5. Goedemiddag, ik wil dit recept graag gaan maken dit weekend. Ik heb alleen i.p.v. Greensweet icing de ‘normale’ Erythritol in suikervorm in huis (dus geen poedersuiker variant) wat kan ik dan het beste qua gewicht aanhouden? Of kan ik dan ook gewoon 40 gr aanhouden? Ik hoor het graag! Groetjes Floortje

  6. 5 sterren
    Dit is een heerlijk recept, goede citroensmaak en smeuiig. Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen ze zien er zo mooi uit. Ik kreeg 14 cakejes uit dit recept.

  7. Echt weer zo lekker! Ik heb het recept beperkt tot 4 stuks, maar kreeg er met gemak 6. Gemaakt met frambozen-mascarpone-topping. Gesmuld (en lekker nog twee voor vanavond. Het is Corona-blijf-thuis-tijd, dus veel bezoek komt er niet)

  8. Lekker zacht en toch ‘pittig’ van smaak! Zonder topping zijn ze al heerlijk👍

  9. Ben aan het bakken geweest en heb onder andere 2 metalen taartvormpjes goed ingevet en met beslag gevuld, maar ik krijg ze niet heel uit de vorm. Komt dat omdat de vorm van metaal is? De rest van het beslag deed ik in siliconenvormpjes en die gaan er wel goed uit.

    Ik wilde kleine taartbodems bakken, die ik ook bij jullie op de foto zie. En daar heb ik alleen metalen vormpjes van.

    Dus is mijn volgende vraag : van welk materiaal zijn jullie taartbodemvormpjes?

    1. 5 sterren
      Ik ga ze weer maken. Inmiddels heb ik siliconen bakvormpjes voor kleine taartbodem, dus het gaat vast lukken!

  10. Eerste Kerstdag doen we een aangeklede thee, met zoet en hartig. De citroencake staat op de lijst!

  11. Grote cake gemaakt en warempel is me dat zomaar goed gelukt. En we vonden ‘m allemaal heerlijk. Ik had voor de topping gewone slagroom gebruikt. Bedankt weer voor dit recept!

  12. Kan ik de amandelmeel vervangen door een ander soort meel? Tot nu vinden wij de baksels met amandelmeel niet echt lekker en vooral droog.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top