Cannelloni is toch pasta met heel veel koolhydraten? Ja inderdaad, maar deze gezonde koolhydraatarme cannelloni van aubergine bevat géén tarwepasta. Het lekkerste van Italiaanse pastagerechten is natuurlijk de tomatensaus en de kaas. Dus niet zo zeer het gebruikte deeg. Daarom juist vind ik deze koolhydraatarme cannelloni van aubergine veel lekkerder dan de originele tarweversie. Plakken gegrilde aubergine met een fluweelzachte, romige kaasvulling erin. Vervolgens overgoten met onze befaamde homemade Italiaanse tomatensaus! Immers zulk lekker Italiaans, koolhydraatarm, én supergezond eten! Dat heeft helemaal niks met karig diëten te maken. Het is een behoorlijk voedzaam gerecht: calorieën 447.15 kcal ⋆ koolhydraten 12.55 g ⋆ eiwitten 26.45 g ⋆ vetten 30 g ⋆ vezels 7.5 g per portie.
Variatietips koolhydraatarme cannelloni
Het is op zich een ontzettend overzichtelijke ingrediëntenlijstje. Je moet wel even rekening houden met deze Italiaanse tomatensaus. Bij ons ligt dat standaard in de diepvries. Mocht je dat niet hebben neem dan een kant-en-klaar versie zonder toegevoegde suikers. Wij gebruiken zelf het liefst deze passata. Check altijd zelf het aantal koolhydraten en let voor de aardigheid ook op het zoutgehalte.
Zachte kaasvulling
Ben je na een paar keer de aubergine een beetje beu? Neem dan gerust eens een andere groente. Denk aan repen courgette. Of snijd eens plakken van een pompoen. Gebruik rettich of koolbladeren om koolhydraatarme cannelloni te maken. Ook aan de vulling zelf kun je een eigen draai geven, zolang het maar koolhydraatarm is. Wij gebruiken in dit recept een geheel zachte kaasvulling. Maar je kunt er voor de afwisseling stukjes paprika, bleekselderij of noten aan toevoegen. Wat ik niet snel zou veranderen is de tomatensaus. Die maakt het wel echt lekker Italiaans!
Italiaans koolhydraatarm
Na de Chinees deed al snel de Italiaan zijn intrede op culinair gebied. In de tweede helft van de vorige eeuw verspreidden Italiaanse seizoenarbeiders zich in grote getallen over Noord-Europa. Met als gevolg dat niet lang daarna pizza en pasta in Nederland geïntroduceerd werd. Opeens rezen overal Pizzeria’s als paddenstoelen uit de grond! Op de kaart stonden naast de populaire pizza uiteraard ook salade Caprese, lasagne en cannelloni. Van al deze gerechten hebben wij wel een of meer koolhydraatarme varianten op de website. Want koolhydraatarm Italiaans eten is immers ook gewoon verrukkelijk!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme cannelloni
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme cannelloni van aubergine
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 200 ml homemade tomatensaus, of gebruik passata
- 450 g aubergine, 2 stuks, niet alles gebruikt
Vulling
- 125 g ricotta
- 125 g geitenkaas blanc
- peper en zout
- drupje citroensap
- 50 g Parmezaanse kaas
- handje basilicum, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Ontdooi de homemade tomatensaus. Bij ons ligt dat standaard in de diepvries. Of neem passata.
Aubergine grillen
- Snijd de aubergine in plakken van ½ cm dik. Gril de plakken aan beide zijden beetgaar in een grill- of koekenpan, of onder de grill van de oven. Je moet ongeveer 14 rolletjes kunnen maken.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
Vulling
- Meng voor de vulling de ricotta met geitenkaas door elkaar tot een smeuïg geheel. Proef en breng op smaak met peper, zout en een drupje citroensap. Verdeel de vulling over de plakken aubergine en rol ze vanaf de korte kant op. Maak zo ongeveer 14 rolletjes.
- Leg de koolhydraatarme cannelloni met de naad naar beneden naast elkaar in de ovenschaal. Bak 10-15 minuten of tot ze goed gaar zijn.
- Verwarm ondertussen de tomatensaus in een pannetje, rasp Parmezaanse kaas en snijd de basilicum in reepjes.
Serveren
- Verdeel de koolhydraatarme cannelloni over de borden, schep de saus erover. Bestrooi met Parmezaanse kaas en maak tot slot af met wat verse basilicum. Oh my, ga daar maar eens goed voor zitten en geniet!
Variatie
- Je kunt de koolhydraatarme cannelloni ook met plakken courgette maken, die hoeven minder lang te garen.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik denk aan courgette zou ook wel kunnen toch?
Jazeker, zoals we ook suggereren in de tekst:
“Als je na een paar keer de aubergine misschien een beetje beu bent, neem dan eens een andere groente. Denk aan repen courgette of snijd eens plakken van een pompoen of gebruik rettich of koolbladeren om koolhydraatarme cannelloni te maken. Ook aan de vulling zelf kun je een eigen draai geven, zolang het maar koolhydraatarm is. Wij gebruiken in dit recept een geheel zachte kaasvulling. Maar ik kan me voorstellen dat je daar voor de afwisseling stukjes paprika of bleekselderij of noten aan toe zou voegen. Wat ik niet snel zou veranderen is de tomatensaus, die maakt het wel echt lekker Italiaans! Kortom zo eet je geen twee keer hetzelfde gerecht en stimuleer je jezelf om smaken te ontdekken. Koken wordt dan zoveel leuker!”
Succes en eet ze!
Bedankt voor je heel uitgebreide antwoord maakt veel duidelijk en ik experimenteer ook graag met van alles dus fijn te lezen.
Vandaag bij courgette peterselie wortel en wortel in de Spirelli en lekker met spekjes en een ei met wat geraspte kaas erdoor ook lekker gesmuld !!
Hallo Anna-Kari na en Hans,
Vanavond voor de 2e keer de cannelloni gemaakt, en wederom zitten smullen. Had het voorbereid, en toen vanmidag na het fietsen in het zonnetje hoefde het alleen nog in de oven. En zo lekker en betrekkelijk snel en gemakkelijk te maken. Dit is echt een blijvertje!!!!!
Overigens de aubergine-plakjes met chili-olie bespoten en in de oven onder de gril met 5 minuutjes klaar, even afkoelen, ondertussen de kaas/ricotto gemaakt, , inrollen etcetera. ……heerlijk!!
Lijkt mij heerlijk!!!! Hoeveel rolletjes neem je dan bijv als lunch?
hetzelfde antwoord als vorige week Rianne:
Oh, portiegrootte blijft altijd lastig om dat voor iemand anders te bepalen. Dat ligt aan meerdere dingen: eet je er iets bij, zoals sla. Ben je een grote of een kleine eter? Ben je man/vrouw? Ben je al op gewicht of moet je een zwaar lijf voeden? Beweeg je veel of juist weinig? De kunst is om zoveel te eten als jijzelf nodig hebt. Wij aten er 7 als hoofdgerecht.
Deze cannelloni gisteren gemaakt. Echt heerlijk! Wel op de bodem van de ovenschaal een dun laagje tomatensuas gedaan en erover + de geraspte parmezaan voordat het in de oven ging zodat er een lekker kaaskorstje opkomt.
Heel lekker! Alleen wilden mijn gegrilde aubergines geen rolletjes worden, dus heb ik er maar een soort lasagne van gebouwd 🙂
Hoi Cobi. Waren je plakken wellicht te dik of te ongaar? Want de aubergine moet op zich na het grillen goed te rollen zijn.
De plakken waren vooral niet overal even dik, en daardoor op sommige plekken nog niet gaar genoeg om op te rollen en/of gewoon te dik. Ik moet nog even oefenen op mijn aubergine-snijvaardigheden 🙂 Maar gelukkig werkte plan B, de lasagne, ook heel goed.
Oké, ja natuurlijk werkt lasagne ook 😉
Wat een toeval weer! Vanmiddag naar de Turkse supermarkt geweest en aubergines, tomaten en paprika’s gekocht voor weinig geld. Met de tomaten en paprika’s en wat andere ingrediënten ga ik een voorraad tomatensaus maken.
Ik hou van de mediterrane keuken en tomatensaus komt altijd van pas.
Voor de aubergines had ik nog niets in gedachten.. Tot nu 😋.
Ha ja toeval = leuk! Succes!
Oh my… dit lijkt me heerlijk maar…. yak…. (om jouw woord te gebruiken) … geitenkaas 🙁
Wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken? Ik dacht zelf aan de kaasjes als gorgonzola/mascarpone ( gecombineerd: Magor) maar misschien heb je een beter idee? Ik háát geitenkaas, althans.. de lucht ervan alleen al en daarom weiger ik consequent het te eten!
Nou, nou, nou 😉
Inderdaad neem iets wat je WEL lekker vindt! Feta zou ook kunnen?