Welke koolhydraatarme boodschappen heb je nodig? Welke ingrediënten moeten uit huis ‘verdwijnen’? Want als je wilt beginnen met gezond koolhydraatarm eten heb je waarschijnlijk nog veel dingen in huis die je eerst op wilt maken of beter op een andere plek kunt zetten. Zo voorkom je dat eventuele huisgenoten er wel bij kunnen maar jij zo min mogelijk in de verleiding komt. Ook diverse pakjes, zakjes en potten zijn minder geschikt als je koolhydraatarm wilt gaan eten omdat daar vaak suiker aan toe is gevoegd. Daarnaast gebruik je in de koolhydraatarme keuken ingrediënten die je misschien nog niet kent of in huis hebt. Daarom zetten we hier de belangrijkste dingen voor je op een rijtje en geven we je een overzicht van koolhydraatarme boodschappen voor beginners (& gevorderden). Zorg er zo veel mogelijk voor dat je voldoende ingrediënten in huis hebt voor een lekkere en gezonde koolhydraatarme maaltijd. Dat voorkomt dat je naar de verkeerde dingen grijpt.
Koolhydraatarme boodschappen: groente, vet en eiwitten
Koolhydraatarme boodschappen vallen bijna allemaal in de categorieën groente, vet en eiwitten. Je kunt de meeste supermarktstraten met alle voorverpakte producten zoals chips, koek, snoep en frisdrank in het vervolg dus gewoon overslaan! Van het geld dat je daarmee uitspaart koop je vervolgens allemaal lekkere gezonde producten! Voor veel mensen is het in het begin een beetje wennen om meer vet toe te voegen aan hun menu. Begin simpel. Bak in wat meer olie, voeg noten en volvette kazen toe. Besprenkel je salades met ruim olie. Eet eens een avocado tussendoor. Maak bij alle boodschappen vooral een keuze op basis van je eigen smaak. Mocht je in de winkel twijfelen of een bepaald product wel of niet past binnen je nieuwe leefstijl, controleer dan eerst de informatie op de etiketten (op de achterkant). Lees de ingrediëntenlijst en bekijk het aantal koolhydraten vóórdat je een product koopt.
Gewoon eten
Eet gewoon tot je voldaan bent. En neem gerust iets te snacken tussendoor als je trek hebt. Afhankelijk van je eigen smaak haal je ook daarvoor voldoende in huis, zodat je wat te kiezen hebt. Gerookte vis, augurkjes, olijven, een aangekleed gekookt eitje, homemade kaaskletskoppen of wat rauwkost met koolhydraatarme heksenkaas® zijn allemaal prima als tussendoor. Een lekkere basis-dipsaus maak je makkelijk zelf: meng twee delen yoghurt met één deel mayonaise en voeg smaakmakers naar keuze toe. Met diverse kruiden en specerijen maak je zo verschillende sausjes, ook te gebruiken als dressing. Zorg voor stukjes bleekselderij, koolrabi, radijs, bloemkool of komkommer om mee te dippen. Zo eet je ook gelijk meer groente!
Groente, kruiden en fruit
Hoe beter je basis, hoe fitter je je voelt. Je bent wat je eet tenslotte. Je voedsel is de brandstof waar je lichaam op draait. Stop er dus goede brandstof in. Koop zo vers mogelijke producten, het liefst biologisch en uit het seizoen. En varieer! Veel mensen hebben de neiging om steeds dezelfde gerechten te eten, maar probéér eens iets anders. Één keer per week of per maand een nieuw recept uitproberen werkt ook om je smaak te ontwikkelen. Inspiratie genoeg! Er staan momenteel ruim 1000 recepten online! Weet je dat veel van onze recepten ook in onze kookboeken staan?
De koolhydraatarme boodschappen
Budgetvriendelijk koken?
Budgetvriendelijk koken? Kijk eens in de TooGoodToGo app, heerlijke producten die je lokale ondernemer aan het einde van de dag overhoudt. Altijd een verrassing tegen een lage prijs en je doet meteen iets goed voor de planeet. Of check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert Heijn – Aldi – Coop – Deen – Dekamarkt – Dirk – Lidl – Hoogvliet – Jumbo – Jan Linders – Plus – Poiesz – Spar
Groente
We beginnen met groente, de meest belangrijke koolhydraatarme boodschappen. Immers je haalt ⅔ van alle koolhydraten die je eet uit de categorie groente!
Je kunt dagelijks eten: AVOCADO!! alle slasoorten, andijvie, artisjok, asperges, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, paddenstoelen, paksoi, paprika, pompoen, prei, raapstelen, radijs, rettich, rode kool, rode peper, rucola, schorseneren, sjalot, snijbiet, spinazie, spitskool, spruitjes, taugé en kiemgroenten, tomaten, uien, venkel, witlof, zeekraal, zeewier en zuurkool.
Maximaal twee keer per week eten: bietjes, doperwten, snijbonen, sperziebonen, rabarber, tuinbonen, wortelen, peultjes en sugarsnaps.
Kruiden en specerijen
Zowel de gedroogde als de verse vorm is toegestaan. Ze geven je maaltijden veel smaak mee en dat bevordert het plezier van anders eten. Voeg naar smaak dus vooral toe basilicum, cayennepeper, chilipeper, dragon, dille, gember, kaneel, kardemom, kerrie, kervel, knoflook, koriander, kruidnagel, kurkuma, laurier, mosterd, munt, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder, peper, pimentón, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, vanille en zout. Kijk vooral ook in dit uitgebreide artikel met onmisbare kruiden.
Fruit
Vruchten zoals AVOCADO zij prima. Zoet fruit bevat relatief veel koolhydraten. In een bescheiden hoeveelheid zijn blauwe bessen, bosbessen, frambozen, cranberry’s, aardbeien of af en toe een stukje appel lekker en leuk om je eten mee te op te sieren. Koop citroen, limoen en sinaasappel altijd biologisch, zodat je de (geraspte) schil kunnen gebruiken en soms een beetje van het sap. Zo heb je wel de smaak, maar minder koolhydraten. Als je echt gezond koolhydraatarm eet, kun je best regelmatig één stuk ander fruit per dag eten. Dit zal meestal geen invloed hebben op je vetverbranding. Eet je regelmatig fruit en val je niet goed meer af? Beperk dan de hoeveelheid fruit die je eet. Kijk ook eens naar de fruitlijst op deze pagina.
Vetten en eiwitten
Bij goede koolhydraatarme boodschappen horen absoluut gezonde vetten en eiwitten. Dat zit in noten pitten en zaden, kaas & zuivel, vis, vega en vlees. We geven hieronder per categorie onze favoriete koolhydraatarme boodschappen voor beginners. En vergeet de AVOCADO niet!
Noten, pitten en zaden
Amandelen, chiazaad, hazelnoten, hennepzaad, kokossnippers, macadamia, paranoten, pecannoten, sesamzaad en lijnzaad, walnoten, zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten.
Kaas en zuivel
Eet maximaal 100 gram kaas per dag. Kies uit Franse kaas, Parmezaan, boerenkaas, geitenkaas, zure room, roomkaas, crème fraîche en slagroom. Andere (plantaardige) zuivelproducten die je kunt gebruiken zijn amandelmelk, eieren, kwark, Griekse yoghurt 10% vet, mayonaise. Om te bakken gebruik je olijfolie, kokosolie, roomboter of ghee. Die hebben een hoge rooktemperatuur en zijn daardoor geschikt voor hogere temperaturen. Extra vierge olijfolie gebruik je beter alleen in salades.
Vis, vega en vlees
Vette vis is goed, neem verse zalm, tonijn, haring, makreel, forel. Maar ook kabeljauw, garnalen, rivierkreeftjes zijn prima eiwitbronnen. Blikjes ansjovis, sardines, tonijn of zalm zijn makkelijk om op voorraad te hebben. Af en toe een vleesvervanger kan prima, ze bevatten wel koolhydraten, check de verpakking. Alle vlees, wild en kip behoren tot goede koolhydraatarme boodschappen, maar kijk wel uit met bewerkte soorten als worst en broodbeleg.
Speciale (bak) producten
Dan zijn er nog een paar speciale producten die veel gebruikt worden binnen de koolhydraatarme keuken in koekjes, gebak en toetjes. Daarvoor zul je dus waarschijnlijk echt koolhydraatarme boodschappen moeten doen. wij kopen deze dingen vaak online, omdat ze niet altijd makkelijk in een supermarkt te vinden zijn. De ingrediënten bij de recepten kun je aanklikken, daar beschrijven we vaak waar we het kochten. NB: we worden niet gesponsord!
Denk aan amandelmeel, kokosmeel (vezels!), eiwitpoeder (whey), cacaopoeder, chocola (minstens 85%), psylliumvezels (husk, dus niet gemalen vlozaad).
Zoetstof* en dosering
Zoetstoffen zijn er in veel soorten en maten! Ze hebben allemaal een andere samenstelling en sterkte. Grofweg heb je synthetische en natuurlijke zoetstoffen. Wij gebruiken bij voorkeur zo natuurlijk mogelijke zoetstoffen. Wij zetten zoetstof* in onze recepten en verklaren daaronder welke en hoeveel wij zelf gebruikten. Gebruik je zelf een andere zoetstof, dan goed proeven en aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Dat is de enige garantie voor een goede smaak.
Wij gebruiken natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en erythritol. Pure stevia is tot wel 300 keer zo zoet als suiker, maar heeft een bijsmaak waar sommige mensen moeilijk aan kunnen wennen. Pure erythritol heeft een zoetkracht van 70% ten opzichte van suiker en heeft geen bijsmaak. Mengsels van erythritol én stevia zijn daarom ideaal en hebben geen bijsmaak. Wij hebben een voorkeur voor merken als Greensweet stevia, Steviala en Sukrin. Die hebben diverse soorten zoetstoffen in het assortiment. Kristallen, vloeibaar met of zonder smaakje, icing, zoetjes, suikervrije ‘honing’, siropen etc. Die zoetstoffen hebben geen of nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten wel koolhydraten, maar die worden niet opgenomen door je lichaam. Bovendien zijn ze veilig voor mensen met diabetes.
Sommige mensen gebruiken (gedroogde) vruchten of siropen om mee te zoeten. Bananen, dadels, vijgen, abrikozen of siropen, zoals ahorn- of agavesiroop. Net als honing, palmsuiker of kokosbloesemsuiker zijn deze niet geschikt binnen een koolhydraatarm eetpatroon. Al deze middelen bevatten erg veel koolhydraten en hebben vrijwel dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel als gewone suiker. Ze passen soms wel in een koolhydraatbeperkt dieet.
Heel veel succes en eet smakelijk!
Ik vraag mij af, op sommige verpakkingen staat bijvoorbeeld 38 gram koolhydraten waarvan 2 gram suiker, mag je deze dan wel hebben? Zijn dit de goede koolhydraten?
Of je iets ‘mag’ is niet voor iedereen hetzelfde. Diabetici zullen andere keuzes maken dan mensen die al gewoon op gewicht zijn en een gezonde koolhydraatarme leefstijl hanteren.
Zolang je de richtlijnen aanhoudt en iets binnen je persoonlijke dagtotaal past en je gezondheid laat dat toe dan kan het in principe.
Koolhydraten tellen gaat gemakkelijk. Links en rechts lees ik echter dat voldoende eiwitten (afbraak spieren voorkomen) en vetten zeker zo belangrijk zijn. Moet ik die dan ook tellen om de balans erin te houden?
Ieder heeft zo zijn/haar eigen stijl wat tellen betreft. Zoek naar een methode die voor jou werkt. We leggen het allemaal uitgebreid uit. In de navigatie staat een klink naar info en “Beginnen“, als je daar begint met lezen en de verdere links volgt weet je alles om voor jou een goede balans te vinden. Kijk ook even naar de ketocalculator. Heel veel succes!
Een zelfgemaakt eet dagboekje houd ik bij. Dan tel ik per dag zowel de KH als Kcal bij elkaar op. Dan kom ik onder de 20 gram KH per dag. Ik eet zeker wel veel groente enz.
Terwijl je aan KH tussen 20 en 30 gram moet zitten. Doe ik het wel goed? afvallen gaat goed. Of eet ik te weinig?
Snel afvallen is misschien leuk, maar niet zo gezond. Zie ook de verwijzing in de eerste alinea. Daarom worden vrijwel overal waardes van tussen de 20 en 30 gram koolhydraten per dag aangehouden. Je vind de nadere uitleg over koolhydraatarm eten in dit speciale artikel (volg ook de links die daarin onderaan worden genoemd!) Maar of je het ‘goed’ doet of te weinig eet, kan ik zo echt niet beoordelen.
Beste Anna Karina
Hoe weet ik hoeveel koolhydraten ik mag eten per dag, ben namelijk veel (30 kilo) te zwaar en door mijn aandoeningen heb ik minimale beweging.
Bedankt alvast voor je reactie
groetjes Sarina
Hoeveel je ‘mag’ is eigenlijk niet aan de orde. Dat hangt af van je eigen wens en mogelijkheden. Om een inschatting te maken kun je de informatie lezen een en ander berekenen op deze pagina.
Heel fijn dat je nu weet wat wel en minder goed is
Ik wil graag beginnen met koolhydraatarm eten maar heb galstenen. Heb er geen last van gelukkig maar zou het niet juist bevorderen dat ik er last mee krijg door al het vet datje moet eten.En je lever is dat wel goed al die vetten.
Graag antwoord vriendelijke groet loes
Hoi Loes,
Dit soort persoonlijke medische vragen passen niet binnen de reikwijdte van onze website. Wij verzoeken je vriendelijk een arts te raadplegen voor medische adviezen.
Ik vind het fijn dat jullie ons zo goed op weg helpen om gezonder te gaan eten.
Hoi Connie,
Graag gedaan hoor, als je net gaat beginnen is het zeker handig om een soort van ‘handleiding’ te hebben van de belangrijkste dingen. Verder kun je het dieet gewoon zoveel mogelijk aanpassen aan je eigen voorkeuren. Sommige mensen willen het heel streng doen en anderen houden meer van de losse pols. Dat zijn persoonlijke keuzes waar wij ons niet mee hoeven te bemoeien 😉 Als het werkt dan werkt het, de weegschaal en hoe je je voelt geven altijd de doorslag.
Heel erg bedanknt voor deze lekkere recepten en deze duidelijke uitleg.
Ik lees niet meer dan 100 gram kaas, valt de zuivelspread/roomkaas daar ook onder?
Dat klopt alle kaas, dus ook mascarpone, ricotta, hüttenkäse, brie enzovoort. De ene dag wat meer dan andere dag geen kaas, kan ook prima. Maar houd wel het gemiddelde over een week in de gaten Marina.
Je schrijft over zoetstoffen: Ze bevatten wel koolhydraten, maar die worden niet opgenomen door je lichaam.
Dat heb ik nooit eerder gehoord. Kan je dat toelichten? En zijn er meer producten te noemen met koolhydraten die niet worden opgenomen door je lichaam?
Het zijn zogenaamde polyolen.
“Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering. De polyolen leveren wel calorieën, maar ongeveer 2 keer zo weinig als suiker: rond de 2,4 kcal per gram (polyolen) ten opzichte van 4 kcal per gram (suiker). Alleen erytritol (E968) levert geen calorieën. Diverse polyolen komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in planten en bomen (E967 xylitol), fruit (E968 erytritol) en paddenstoelen (E421 mannitol). De meeste polyolen worden kunstmatig gemaakt uit zetmeel en suikers. Xylitol (E967) wordt gewonnen uit houtvezels.” en verder:
“De meeste polyolen leveren ongeveer 2 keer zo weinig calorieën als suiker. Erytritol en de intensieve zoetstoffen leveren helemaal geen of nauwelijks calorieën. Als je dus producten eet of drinkt waar de suiker is vervangen door zoetstoffen, krijg je met die producten minder calorieën binnen. ”
Bron: Voedinscentrum
Fijn om alle info weer eens door te lezen dan merk je meteen weer waar je het laat versloffen.
Mijn dieëtiste, waar ik voor mijn cholesterol heen ga, wees mij op jullie website. Daar haal ik veel recepten af en daarnaast uit jullie kookboek. Wat ik erg moeilijk vind is het gebruik van volle zuivelproducten en daardoor het vette eten. Mij is altijd verteld dat je zo min mogelijk vet moet eten wil je je cholesterol omlaag brengen. Mijn dieëtiste stelde dat onderzoek anders uitwijst maar dat de reguliere geneeskunst nog niet zo ver is. Wel ben ik al 8 kilo afgevallen en verscheidene cm in mijn taille en onder de borsten kwijt. Het cholesterol blijft evenwel het zelfde.
Wat een zeer heldere uiteenzetting Anna-Karina en Hans.
Daar kun je wat mee. Goed om weer eens te lezen.
Fantastisch deze lijsten! Dank je wel daarvoor!
Misschien kijk ik niet goed, maar ik miste kiwi en avocado. Ik dacht zeker te weten dat avocado weinig koolhydraten heeft, maar bij kiwi twijfel ik een beetje.
Nogmaals dank voor al je goede tips!!
Och, ik had juist AVOCADO op diverse plekken gezet, maar dat later weer weggehaald, nu weer toegevoegd 😉 Kiwi is niet echt koolhydraatarm.
Wat een duidelijk en fijn artikel. Ik eet al 1 1/2 jaar koolhydraat arm, maar het is fijn om middels dit artikel je opgedane kennis over koolhydraatarm eten weer even op te frissen. Menig recept uit jullie boek zijn favoriet geworden. Ook bij mijn niet koolhydraatarm etende vrienden/vriendinnen.
Dank hiervoor en hartelijke groet, Joke
Dank je Joke. Dat vinden we behoorlijk belangrijk ja, dat het je normale ‘sociale leven’ niet in de weg zit. Want ook koolhydraatarm eten is gewoon verrukkelijk!
Stond vandaag tijdens het groenten snijden nog te denken: ” Sinds ik mijn recepten van jullie website en uit jullie boeken gebruik is iedere maaltijd een klein feestje”. Voorbeeld; voorheen ontbeet ik echt niet met wafels of pannenkoekjes, dat was uit den boze. Heel erg bedankt voor al die lekkere ideetjes en al het werk dat jullie hiervoor doen.
Wij hebben in de loop van de jaren een bijzondere band opgebouwd!
Jouw kaartje zie ik elke ochtend hangen op de WC ‘Eerst niksen, daarna rusten’ maar het helpt nog niet echt 😉
potjandoppie, wel luisteren natuurlijk (“Manneh luistereh” om maar even met Paul van Vliet te spreken)
🙂
‘Hoppa, 30 minuten krantje lezen met beentjes omhoog’. Je zegt ’t zelf, zo moeilijk is ’t niet. ;-))
( zie laatst geplaatste recept)
Ja, 30 minuten maar….
Ik hen in Duitsland psylliumvezels gekocht, dat heet hier flohsamenschalen. Wat bedoel je met husk en wat met gemalen vlozaad. Is dit wat ik in Duitsland heb gekocht het goede?
Geen idee, of dat ‘het goede’ is. Ik ken het niet. Hier staat een uitleg over vezels en vlozaad met een plaatje erbij hoe het eruitziet. https://www.koolhydraatarmrecept.nl/vezelbroodjes/
Hallo Hans en Anna, leuk artikel!
Ik eet al jaren koolhydraatarm, al vanuit de tijd van Atkins en heb zo veel informatie en gezichtspunten gelezen. Het is voor mij een erg fijne en logische manier van eten als je de theorie goed begrijpt.
Jullie stellen dat je niet meer dan 100 gram kaas per dag zou moeten eten, ik begrijp niet goed waarom. Zouden jullie dat willen toelichten?
Misschien handig en duidelijk voor starters is een scheiding te maken van ‘goede’ en ‘slechte’ groeten. Groene bladgroente is altijd K-arm, gekleurde groente is opletten geblazen. Als je je daar niet bewust van bent, eet je misschien wel een bakje (speciaal zo zoet mogelijk gekweekte) cherry tomaatjes leeg of worteltjes en overschrijd je daarmee het gewenste aantal koolhydraten van die dag….
Wat ook handig is om te weten en wat niet algemeen bekend is, is dat in vleeswaren altijd suiker zit.
Ik woon op Curacao en heb te maken met producten uit noord- en zuid Amerika. Zij benoemen de koolhydraten op een andere manier. Begrijpen jullie misschien hoe zich dat verhoud tot de Nederlandse manier en een koolhydraat arm dieet?
Vooral wil ik jullie een compliment geven voor jullie werk, ga zo door!
Groetjes, Maaike
Dank voor je reactie. In Amerika worden de vezels bij de koolhydraten geteld, verder ben ik niet deskundig in de situatie overzee…
In kaas zit gewoon minder gezond vet en érg veel zout. Veel mensen vallen niet goed af als zij regelmatig meer dan 100 gram kaas eten. Vandaar de richtlijn van 100 gram.
Wij willen mensen niet tot achter de komma vertellen wat wel en niet zou mogen. We geven de belangrijkste richtlijnen en leveren daar passende recepten bij. Wij gaan ervan uit dat mensen hun eigen gezonde verstand blijven gebruiken, en een bakje tomaten leegeten is sowieso nogal ‘onmatig’, lijkt me? Verder houden wij van variatie en ook gekleurde groente staan gewoon op ons menu.
Hier zat ik nu juist op te wachten, vooral het gedeelte over de zoetstoffen. Soms kon ik door de bomen het bos niet meer zien. Dankjewel
Een goed begin van het nieuwe jaar om alles nog eens op een rijtje te zetten. Bedankt.
Als ik in de supermarkt ben, hoef ik over het algemeen alleen de buitenpaden te hebben. Want daar staan de zuivel, groenten en eiwitten 😉. Het loont echt de moeite om prijzen te vergelijken.
Ik maak zelf amandelmeel, want dat is niets meer dan gemalen blanke amandelen. De Turkse supermarkt verkoopt grotere zakken amandelen en andere noten en zaden dan de ‘gewone’ supermarkt en kruiden en specerijen in grotere potten. Ook verse kruiden zijn vaak stukken goedkoper.
Loop ook eens binnen bij de toko, want ook daar zul je verrast zijn van het assortiment en de prijzen.
(als je deze winkels in de buurt hebt)
Oftewel: denk out of the box!
Wat is er verkeerd aan om met vloeibare margarine te bakken?
Verkeerd?
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.
Graag gedaan!
Een mooi en duidelijk overzicht voor beginners. Helaas klopt de informatie over de zoetstoffen niet. Bij alle natuurlijke- en chemische zoetstoffen wordt er toch glucose aangemaakt omdat de hersenen hiertoe geprikkeld worden zodra er iets zoets wordt gegeten. En we willen juist voorkomen dat er glucose wordt aangemaakt.
Dat is bij onderzoeken niet gemeten naar mijn weten. (en reacties lezen wij wij eerst voordat ze openbaar op de website komen, aangezien het weekend is zitten we ook wel eens niet ‘bovenop’)
Dat hersenen reageren op zoete smaak met een energiebehoefte is HOOGUIT een gewoonte van je hersenen in het begin. Het is een fabel!
Ik eet al jaren geen suikers meer en mijn hersenen (lees: mijn hele lichaam) is ingesteld op een andere energie-leverancier.
Waarom dit soort verhalen de wereld in geholpen worden? Geen idee. Zij zullen wel belang hebben bij…. dit soort verhalen! Eigen ervaring en gezond verstand moeten de overhand hebben.
Voorbeeld:
Als je jaren lang na het eten een sigaret opsteekt en je wilt nu stoppen met roken, moeten je hersenen en je gedrag wennen aan het ontbreken van een sigaret na het eten. Het zou idioot zijn om maar te stoppen met eten, vanwege de angst dat je gaat verlangen naar een sigaret!
Mijn dank voor jullie uitgebreide informatie! Ik heb jullie beide boeken! Kook dagelijks jullie recepten en ben zo blij met alle heerlijke gerechten! Ik doe sinds half november intermittent fasten en met behulp van jullie recepten, werkt het ook!
Wat goed, dank je wel & Succes!