Tot eind juni zijn de Nederlandse asperges nog verkrijgbaar. Genoeg tijd dus nog om deze koolhydraatarme asperges in roomsaus te maken! Tot voor kort was er een exacte datum gekoppeld aan het einde van het aspergeseizoen: 24 juni, de feestdag van Sint Jan. Dat was met name om de aspergeplanten op sterkte te laten komen en rust te geven voor het erop volgende jaar. Asperges worden tegenwoordig ook vanaf begin februari in de kassen geteeld. Bovendien is de kwaliteit van de groente tot eind juni ook zeer goed. Elk weekje meer is meegenomen. Maar zelf het seizoen verlengen door ze in te vriezen, kan ook. Schil de asperges en vries ze rauw in. Als je ze gaat verwerken doe ze dan bevroren in de pan, dus NIET eerst ontdooien. Op die manier heb je echt bijna geen smaakverlies. Koop dus gerust een paar kilo als ze op z’n lekkerst (en goedkoopst) zijn en zorg voor voldoende ruimte in je vriezer! De voedingswaarde van de koolhydraatarme asperges in roomsaus is calorieën 619.75 kcal ⋆ koolhydraten 10.55 g ⋆ eiwitten 25.95 g ⋆ vetten 50.1 g ⋆ vezels 7.45 g.
Dik of dun?
Koolhydraatarme asperges in roomsaus zijn supereenvoudig om te maken. Schil en kook de asperges en verwarm de slagroom. Doe dit in een ovenschaal en hup, de oven in. Kook de eieren hard en snijd in plakjes. Daar komt het in het kort op neer. Het is wel goed om wat dikkere asperges te nemen. Die zijn tegenwoordig ook geen uitzondering meer. Het valt me wel op dat dunne asperges veel minder boventoon zijn gaan voeren. Vind ik prima: dunne exemplaren schillen kost meer moeite en tijd, en het mondgevoel van dikke vind ik fijner. Ik probeer altijd om asperges te kopen die een dikte hebben van anderhalve tot twee centimeter. Het fijnste is natuurlijk als de asperges los te koop zijn, dan kun je de meest geschikte uitkiezen. Ik schrik er ook niet voor terug om ‘buitenbeentjes’ of ‘verspil-me-nietjes’ te kopen. Als ze vers genoeg zijn, smaken ze uitstekend.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme asperges in roomsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme asperges in roomsaus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 750 g asperges, dikke
- 1 tl zout
- 500 ml slagroom
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- snufje nootmuskaat, vers geraspt
- 1 tl arrowroot, of Maizena
- peper en zout
- 50 g geraspte kaas, (extra) belegen
- 3 eieren, maat M
- 2 takjes dille, fijngesneden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de asperges en haal het kontje er af (1,5 cm). Snijd de asperges in tweeën. Kook de aspergestukken 5 minuten in ruim water met zout. Laat 10 minuten nagaren in het kookvocht en giet daarna goed af.
- Breng de slagroom zachtjes aan de kook met het uitgeperste teentje knoflook en de nootmuskaat.
- Meng de arrowroot met wat water en meng goed. Giet dit bij de slagroom en laat de saus enigszins binden. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de aspergestukken in een (smalle) ovenschaal en giet de saus eroverheen. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Kook ondertussen de eieren in 10 minuten hard. Spoel koud af en laat 2 minuten in koud water staan. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
- Garneer de koolhydraatarme asperges in roomsaus op het bord met plakjes ei en wat fijngesneden dille. Dat is genieten!
- Wij serveerden het met warmgerookte zalm, heerlijk en je krijgt gelijk extra goede vetten binnen!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoi Hans, even een vraagje: is 500 ml slagroom inderdaad de bedoelde hoeveelheid? Bedankt weer voor het recept! Groet, Anky
Zoals in het recept vermeld: Per portie is slechts 200 ml slagroom meegerekend, want de rest bleef achter in de ovenschaal. Maar je moet dus wel 500 ml erin doen.
Je kunt natuurlijk alle slagroom op dippen met een khd arm broodje, wij gebruikten de overtollige roomsaus de volgende dag met extra kaas voor over onze broccoli.
Dank voor je reactie, Anna-Karina, helemaal helder!