De langste dag! We hebben al aardig wat warme dagen achter de rug, en ongetwijfeld ook in het vooruitzicht. Wat is er dan lekkerder dan ijs? Probleem is natuurlijk dat er een hele berg suiker in zit. Maak zelf koolhydraatarm vanille roomijs! Lekker romig, met een fijn zacht mondgevoel. Als je het ijs echt zacht wilt eten, moet je het niet in de vriezer op -18 °C bewaren maar het onmiddellijk consumeren. Wat je ook kunt doen: er vanille-ijs op een stokje van maken, die je beter kunt eten als het hard is. Dan kun je die ijsschep ongebruikt laten. Als je de ijsschep wel kunt en wilt gebruiken, dan bevat het koolhydraatarm roomijs per bolletje: kcal 134.27 ⋆ koolhydraten 1.05 g ⋆ eiwitten 3.44 g ⋆ vetten 12.9 g ⋆ vezels 0.14 g.
Hard ijs!
Wij consumenten bewaren ijs meestal op -18 °C. Dat zorgt ook voor hard(er) ijs. Ideaal is echter een bewaartemperatuur van -8 °C. Verder zorgt een hoog suiker-, en vetgehalte voor zacht roomijs. Met dat vet zit het wel snor in ons koolhydraatarme vanille roomijs, maar die suiker… Als je de suiker vervangt door zoetstoffen dan krijg je sowieso veel harder ijs. Ook de methode van ijsbereiding is van invloed. Een goede ijsmachine draait en vriest continue, dat maakt nu eenmaal beter, luchtiger ijs dan als je handmatig om het half uur omschept. Wat kun je zelf doen om zo min mogelijk last te hebben van kanonhard ijs?
Tips
- Bewaar je bak ijs in een extra laag bubbeltjesfolie of luchtdicht ziplock zakje.
- Voeg per 450 ml ½ tl guargom of xantaangom en/of 2 tl eiwitpoeder toe om de structuur van ijs te verbeteren.
- Haal het ijs 15 tot 30 minuten van te voren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarm vanille roomijs
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm vanille roomijs
Ook gebruikt
- IJsmachine
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 eidooiers
- 120 g erythritol, altijd naar eigen smaak
- 300 ml slagroom, ongeslagen
- 200 ml amandelmelk
- 1½ tl vanille, poeder of van 2 stokjes
- 2 tl eiwitpoeder-whey
- ½ tl xanthaangom
- 1 tl erythritol, om te mengen met xanthaangom
- 2-3 el koud water
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Mix de eierdooiers met erythritol luchtig.
- Verwarm (dus niet laten koken) in een pan met dikke bodem de slagroom samen met de amandelmelk, vanille en het eiwitpoeder op laag vuur.
- Meng wat van de warme roommix door de eidooiermix (familie maken). Giet het mengsel daarna -al roerende- bij de rest van de warme roommix. Blijf roeren, het ei moet langzaam stollen, dus laat deze ijsbasis binden op zacht vuur. Het moet in elk geval lekker lobbig worden.
- Meng xanthaangom en erythritol met elkaar in een kopje en doe het koude water erbij. Roer goed door elkaar en doe bij de warme mix. Laat even meekoken.
- Laat het mengsel afkoelen. Proef of de afgekoelde massa zoet genoeg is en draai er vervolgens ijs van in je ijsmachine. Bij onze zelf koelende ijsmachine duurt dat ongeveer 50 minuten.
- Doe het ijs over in een diepvriesbak. Roer goed door elkaar en laat het nog 30 tot 60 minuten in de diepvries staan. Probeer te voorkomen dat het ijs té hard wordt.
Geen ijsmachine?
- Zet het ijs meteen in de diepvries en roer elk half uur met een vork helemaal door, totdat je uiteindelijk mooi zacht ijs hebt gekregen. (duurt een uur of drie)
- Tip: serveer het ijs met wat cacao-nibs.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Laat je het mengsel buiten of in de koelkast afkoelen voordat het de ijsmachine in gaat?
In de koelkast of even in de diepvries als het sneller moet.
Lijkt me lekker. Vraag: mag het mengsel koken als het xanthaangom mengsel toegevoegd is?
Ja even. Er staat in het recept “laat even meekoken”.