koolhydraatarm tomatenbrood

Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke 

Cornelieke stuurde ons dit hartige koolhydraatarm tomatenbrood. Duidelijk geïnspireerd op ons eigen breekbrood. Leuk om te zien wat anderen er dan weer van maken.  Zo’n breekbrood ziet er door de vorm gelijk feestelijk uit en is daardoor ook heel geschikt voor een gezellige brunch of picknick in het park. Ze schreef ons: “Ik houd van hartig brood en met bloem is het altijd een ander brood dan met deze zaden en vezels maar hier kan ik wel echt van genieten. De smaak is heerlijk en een lekkere variatie met die zongedroogde tomaten. Je kunt er ook nog olijven aan toevoegen.”. 

Groen of paars brood?

Is je koolhydraatarm tomatenbrood groen of paars geworden?  Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets meer zuur, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt.  Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline. De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…

TIPS

  • Het deeg voor dit koolhydraatarm tomatenbrood maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
  • De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
  • Of bewaar ze koel ongeveer 3 dagen.
  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
  • Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.

Heb je zelf ook een lekker (voor ons onbekend) koolhydraatarm recept? Stuur ‘m in via deze speciale bezoekersrecepten pagina.
 Alle bezoekersrecepten 

koolhydraatarm tomatenbrood

Zo maak je het koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke 

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


koolhydraatarm tomatenbrood
Recept afdrukken Bewaren
4 van 1 stem

Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke

Bezoekersrecept

Door: Cornelieke Baak
Heerlijk hartig, koolhydraatarm tomatenbrood voor bij een kop soep. Lekker besmeren met kruidenkaas of kruidenboter en dan genieten!
Voorbereiden15 min
Koken/oven40 min
Rusten30 min
Totaal1 uur 25 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: brood & crackers

Voedingswaarden

Ongeveer 1 gram koolhydraten per broodje
Koolhydraten 1 g

Uit recept:

12 broodjes

Ingrediënten

Basis

Extra voor de tomatenbroodjes

Bereiden

  • Mix de roomkaas en mascarpone in een schaal tot een glad geheel. Voeg de eieren, zout, bakpoeder en Griekse yoghurt toe en mix nogmaals.
  • Voeg tijdens het mixen de psylliumvezels en lijnzaad toe. Blijf gewoon een tijdje mixen en dan wordt het vanzelf dikker.
  • Laat het dan 30 minuten rusten en snijd ondertussen de gedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Verwarm na 20 minuten de oven voor op 175 °C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Ik heb ongeveer de helft gebruik voor 5 neutrale broodjes. Door de andere helft de zongedroogde tomaatjes en pesto mengen voor 7 breekbroodjes.
  • Vorm met vochtige handen 12 balletjes van het deeg. Als je je handen niet nat maakt, blijft het deeg enorm aan je vingers plakken en is het moeilijk om bolletjes te vormen.
    TIP: je kunt ze ook in een muffinblik bakken.
  • Bak de broodjes 35 - 40 minuten of tot ze bruin kleuren en gaar zijn.
  • Jeetje, wat gaat het van dit koolhydraatarm tomatenbrood lekker ruiken in huis! Ik heb een warm broodje afgebroken en besmeerd met kruidenroomkaas en jonge jonge, wat was dat lekker. Heb zelfs een tweede broodje genomen en heb er echt van zitten genieten. Dat ga ik echt vaker maken en zal er nog andere variaties op bedenken.
  • Vanavond lekker smullen met kaasfondue erbij. Heerlijk!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 985 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke ”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like