koolhydraatarm tomatenbrood

Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke 

Cornelieke stuurde ons dit hartige koolhydraatarm tomatenbrood. Duidelijk geïnspireerd op ons eigen breekbrood. Leuk om te zien wat anderen er dan weer van maken.  Zo’n breekbrood ziet er door de vorm gelijk feestelijk uit en is daardoor ook heel geschikt voor een gezellige brunch of picknick in het park. Ze schreef ons: “Ik houd van hartig brood en met bloem is het altijd een ander brood dan met deze zaden en vezels maar hier kan ik wel echt van genieten. De smaak is heerlijk en een lekkere variatie met die zongedroogde tomaten. Je kunt er ook nog olijven aan toevoegen.”. In deze vorm bevat 1 broodje 0.56 gram koolhydraten.

Advertentie

Groen of paars brood?

Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

Bewaren

Koolhydraatarm brood bewaar je goed afgesloten donker en koel. Dan blijft het wel zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in je zelfgebakken keto brood. Daarom is de houdbaarheid korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het brood ook invriezen, snijd een heel brood daartoe na het afkoelen in sneetjes die je -gescheiden door een stukje bakpapier- invriest. Losse broodjes kunnen bij elkaar in een bewaardoos of diepvrieszak. Langzaam ontdooien voorkomt al te veel condensvorming. Helemaal lekker om een sneetje brood te roosteren of een broodje nog even in de oven knapperig te bakken.

TIPS

  • Het deeg voor dit koolhydraatarm tomatenbrood maak je in 10 minuten, de meeste tijd zit in het rusten en bakken!
  • De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen. Even in de oven is nóg lekkerder!
  • Of bewaar ze koel ongeveer 3 dagen.
  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag en heel veel bij drinken, 2 glazen water bij 1 broodje is echt niet overdreven!
  • Psylliumvezel kan je ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen.

We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.

koolhydraatarm tomatenbrood

Zo maak je het koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Bezoekersrecept

Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke

4.50 van 2 stemmen
koolhydraatarm tomatenbrood
Door: Cornelieke Baak
Heerlijk hartig, koolhydraatarm tomatenbrood voor bij een kop soep. Lekker besmeren met kruidenkaas of kruidenboter en dan genieten!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusten 30 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Voedingswaarde

Per broodje
kcal 96.89 koolhydraten 0.56 geiwitten 3.08 gvetten 8.13 gvezels 4.42 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 broodjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Extra voor de tomatenbroodjes

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Mix de roomkaas en mascarpone in een schaal tot een glad geheel. Voeg de eieren, zout, bakpoeder en Griekse yoghurt toe en mix nogmaals.
  • Voeg tijdens het mixen de psylliumvezels en lijnzaad toe. Blijf gewoon een tijdje mixen en dan wordt het vanzelf dikker.
  • Laat het dan 30 minuten rusten en snijd ondertussen de gedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Verwarm na 20 minuten de oven voor op 175 °C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Ik heb ongeveer de helft gebruik voor 5 neutrale broodjes. Door de andere helft de zongedroogde tomaatjes en pesto mengen voor 7 breekbroodjes.
  • Vorm met vochtige handen 12 balletjes van het deeg. Als je je handen niet nat maakt, blijft het deeg enorm aan je vingers plakken en is het moeilijk om bolletjes te vormen.
    TIP: je kunt ze ook in een muffinblik bakken.
  • Bak de broodjes 35 – 40 minuten of tot ze bruin kleuren en gaar zijn.
  • Jeetje, wat gaat het van dit koolhydraatarm tomatenbrood lekker ruiken in huis! Ik heb een warm broodje afgebroken en besmeerd met kruidenroomkaas en jonge jonge, wat was dat lekker. Heb zelfs een tweede broodje genomen en heb er echt van zitten genieten. Dat ga ik echt vaker maken en zal er nog andere variaties op bedenken.
  • Vanavond lekker smullen met kaasfondue erbij. Heerlijk!

Groen of paars brood?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



4 gedachten over “Koolhydraatarm tomatenbrood van Cornelieke ”

  1. Heerlijke broodjes, lekker luchtig en idd zonder kokos- of amandelmeel, dat is ook wel eens fijn. Ik heb er 9 hoopjes van gemaakt (met een soeplepel uit de schaal geschept) op de bakplaat omdat ik met mijn zere handen geen bolletjes kan maken, nu zijn ze dus iets groter geworden, maar das niet erg…. Na een half uur waren ze al mooi bruin maar nog niet helemaal gaar, daarom heb ik ze na 30 minuten nog 5 minuten gedaan op 150 graden, ze zijn perfect! Weer een blijverdje erbij……

  2. Dit is dus geheel zonder amandel- of kokos- of ander meel? Voor ik het klaarmaak wil ik dat wel even weten, bedankt.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven