Koolhydraatarm stokbrood, heerlijk bij barbecue of kaasfondue

koolhydraatarm stokbrood

Een lekker koolhydraatarm stokbrood mag natuurlijk niet ontbreken op ons foodblog.  Karin bracht me op het idee met haar prachtige foto’s van haar koolhydraatarm stokbrood. (april, via Facebook)  Dank Karin, echt leuk om op deze manier weer een voorraadje heerlijk brood te maken.  Ideaal voor bij de barbecue of kaasfondue! Dit koolhydraatarm stokbrood is vers gebakken het lekkerst. Dan heeft het een iets knapperig randje. De ingrediënten (psylliumvezel) in het brood trekken makkelijk vocht aan. Daardoor zal het brood na een tijdje weer zacht worden. Geen punt, maar vlak voor consumptie even in de oven, grill of tosti ijzer is om die reden wel een aanrader.

Stokbroodvorm

Ik kocht in april ‘n stokbrood bakvorm met 3 holle vormen en gaatjes. Daardoor wordt het stokbrood mooi rondom gebakken. Door de hectiek was ik er nog niet aan toe gekomen om de stokbroodjes daadwerkelijk te bakken. Inmiddels ligt de diepvries weer vol met heerlijk koolhydraatarm stokbrood. Ik doe ze per 8 sneetjes verpakt in de diepvries. Lekker makkelijk voor één dag om te beleggen met veel verschillende dingetjes. Dan gebruik ik het zowel bij het ontbijt als bij de lunch.  En zo heb ik ook altijd mijn eigen koolhydraatarme onderlegger op voorraad als er opeens lekkere smeerseltjes op tafel komen. Of gewoon als extraatje bij een soepje. Doen!

Koolhydraatarm stokbrood

Bij het recept voor het pompoenpittenbrood beschreef ik al hoe handig het is om de mix in een grotere hoeveelheid te maken. Zodat je er alleen de natte ingrediënten aan toevoegt als je het wilt bakken. Voor dit koolhydraatarm stokbrood gebruikte ik 10 x dat pompoenpittenbrood-recept, aangezien die mix bij ons tegenwoordig favoriet is. Het deeg is net te vloeibaar voor de open stokbroodvorm. Geen probleem verder, maar daarom vormde ik ‘bakjes’ van bakpapier. Zo bakte ik het brood eerst even voor. Als je dat teveel gedoe vindt, overweeg dan het deeg voor het breekbrood en laat het dik worden voordat je het in de vorm legt.

koolhydraatarm stokbrood

koolhydraatarm stokbrood

♥ Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarm stokbrood

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


koolhydraatarm stokbrood

Koolhydraatarm stokbrood

Door: Anna-Karina van Denderen
Dit koolhydraatarm stokbrood is vers gebakken het lekkerst. Dan heeft het een iets knapperig randje. Toch te zacht? Vlak voor consumptie even in de oven, grill of tosti ijzer is om die reden wel een aanrader.
4.85 van 13 stemmen

Voedingswaarde

13 gram koolhydraten 3 stokbroodjes
Gang Bijgerecht
Keuken Overig
Trefwoord brood & crackers, knutselen in de keuken
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Hoeveelheid (aan te passen)3 stokbroodjes

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C. Vorm van bakpapier drie bakjes door de punten in te draaien, zoals bij een toffee-papiertje en leg ze in de stokbroodvorm.
    koolhydraatarm stokbrood
  • Meng en maal alle pitten, zaden, vezels, zout en bakpoeder met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn. Meng het meel met de slagroom en de eieren.
  • Verdeel de massa over de drie 'papierbakjes' en bestrooi naar wens met pitten/zaden.
  • Bak het stokbrood 20 minuten voor. Dan is het stevig genoeg om het bakpapier te verwijderen. Leg de uitgeklede stokbroden terug in de stokbroodvorm en bak ze nog eens 5 minuten hoog in de oven of tot het brood een mooi kleurtje en lekker korstje heeft.

Is je baksel groen of paas geworden?

  • Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpen.
    Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
    De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

 


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

75 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Femke
Femke
3 dagen geleden

Hallo, kan je een heel stokbrood ook invriezen? En kan ik een bevroren stokbrood in de oven doen? Op hoeveel graden kan ik dit dan doen?

Jo
Jo
4 maanden geleden

4 sterren
. Eerste experiment stokbroodjes… ik had geen hennepdeeg en heb dat na wat opzoekwerk op Google vervangen door deels lijzaad, deels chiazaad. Daar het deeg erg nat was heb ik er drie eetlepels kokosmeel aan toegevoegd. De stokbroodjes zijn erg lekker geworden. Het is wel donkerder dan of de foto, misschien door het chiazaad… Lekker met Baba Ganoush of boter met zeezout. Ik had wat te weinig zout erin gedaan, dus vandaar hartig beleg. Ik ben erg blij dat ik de stokbroodvorm gekocht had. Ik ga vaker experimenteren nu. Bedankt voor het recept. Jo

Hanneke Floor
Hanneke Floor
5 maanden geleden

5 sterren
Geweldig smaakt dit stokbrood!! Snel klaar en ziet er super mooi uit met pompoen en sesam zaden er boven op!

Marion van der Molen
Marion van der Molen
5 maanden geleden

5 sterren
Joeppie, ook voor mij nu stokbrood bij een soepie of de BBQ! Ik had alleen de uiteinden van het bakpapier iets te strak ingedraaid dus de zijkanten van het stokbrood bleven iets kleven in het papier toen ik de broodjes er uit haalde. Ik snij de broodjes straks in plakken en doe ze in porties in de diepvries, heerlijk zo’n voorraadje. Bedankt weer….

Jacqueline S.
Jacqueline S.
8 maanden geleden

5 sterren
Mijn favoriete broodrecept. Zo veelzijdig! Stokbroodvorm, cakevorm, mini-broodjesvom. Maakt niet uit, lukt allemaal.

Daarom heb ik dit recept in de categorie Basisrecept gezet in Mijn Kookschrift. (die nieuwe optie krijgt van mij 5 sterren!)

Jose Hogeweg
Jose Hogeweg
8 maanden geleden

Het koolhydraat arme stokbrood heb ik ook en cake vormpjes afgebakken zodat het net kleine stobroodjes zijn gaat ook fantastisch

Yvonne
Yvonne
10 maanden geleden

Ik ben hartstikke nieuw en ben bezig met bestellen ..nu weet ik niet welk hennepzaad en sesamzaad ik moet bestellen …gepeld of ongepeld?

Francisca
Francisca
11 maanden geleden

Ik vroeg me af of iemand de maat weet voor 1 stokbrood en in een andere vorm te bakken?

Francisca
Francisca
11 maanden geleden

Goedemorgen ik wil graag proberen dit in een andere vorm ( cake blik) te bakken denk je dat het zou kunnen ik heb straks geen oven waar grote vormen inpassen??
Misschien iemand dat alleens geprobeerd?? Ik wil dit morgenavond gebruiken? Dank👍
Net de OOPSIE uit de oven gehaald met stijfgeklopt eiwit prima gelukt 😊😊

Jacqueline S
Jacqueline S
11 maanden geleden

Gisteren heb ik mijn zus een stokbroodvorm en 3 stokbroden kado gegeven voor haar verjaardag. We aten het bij haar zelfgemaakte uiensoep. Zij is altijd op zoek naar recepten zonder ingrediënten waar ze allergisch voor is en dit recept is er een van. 😃

Iedereen was laaiend enthousiast over de smaak en de structuur van het brood, dus heb ik de link naar het recept gedeeld.

Wie weet hebben jullie er nu weer een paar pottenkijkers bij 😉

Elly
Elly
11 maanden geleden

Ik heb dit recept net gebakken in langwerpige aluminium ovenbakjes i.p.v. stokbroodvormen. Het resultaat is uitstekend. De broodjes zien eruit als echt stokbrood. Overigens heel erg lekker stokbrood. Eet het vanavond met mosselen en besmeer met kruidenkaas, heeeeeeerlijk.

Jacqueline S
Jacqueline S
1 jaar geleden

Ik heb een kleine stokbroodvorm voor 3 kleine stokbroden gebruikt en de helft van alles genomen. Deeg 20 minuten laten rusten, want het was te vloeibaar. Kon er 2 kleine stokbroodjes en 1 pistolet mee maken, die prima gelukt zijn.

1e kerstdag voorgebakken, 2e kerstdag afgebakken.

Dankzij dit recept en de bakvorm kan ik voortaan stokbrood eten bij een feestje of BBQ. Bedankt dus voor dit makkelijke recept.

Jacqueline S.
Jacqueline S.
1 jaar geleden

Telkens weer keek ik verlekkerd naar dit recept, maar ik had geen stokbroodvorm. We waren bezig met het kerstmenu en mijn vriend vroeg: wat voor soort brood/crackers ga jij eten bij de borrel op 2e kerstdag? Ik dacht aan de lijnzaadcrackers en aan dit stokbroodrecept.
En vanmiddag dacht ik ineens: Nu heb ik er genoeg van! Waarom zou ik geen stokbrood kunnen eten? En: hoezo, “perfect bij de bbq?” Toch zeker ook perfect bij een winterse borrel? 😉 Ik heb snel een bakvorm on line besteld, zodat ook ik met kerst stokbrood bij de borrel kan eten. En als het weer buitenkookweer wordt: bij de bbq 😉

Koosje
Koosje
1 jaar geleden

Hoi Anna-Karina,

Ik doelde op je antwoord aan Inge hier vlak onder (11 september, reactie op stokbrood), waarin je aangeeft yoghurt (of slagroom) toe te voegen vanwege het vet, waardoor het door ander vet of vettige substantie te vervangen is. Dat was voor mij een eye-opener, die me meer mogelijkheden geeft om te spelen met je recepten!
Bedankt voor je reactie en voor al je heerlijke recepten!!

Groetjes,

Karin

Koosje
Koosje
1 jaar geleden

Hoi Anna-Karina,

Interessant, jouw antwoord! Ik zit nl met hetzelfde: liever geen melkproducten. Dan zou je dus voor al jouw recepten waarvoor roomkaas en slagroom nodig zijn een alternatief vet + evt bijbehoren kunnen gebruiken? Zoals de kruidenroomkaas in jouw recept van courgettebrood? Die je dan kunt vervangen voor een alternatief vet, + evt toegevoegd vocht en kruiden?
Wauw, hier ben ik erg blij mee, als dat zo is!

Ik ben sinds kort bezig (als vegetariër, ja, ja) met het maken van bottenbouillon. Dat zou goed zijn voor mijn stramme knieën. Het vet en het vocht (een beetje) zou ik dan ook ipv vette zuivelproducten kunnen gebruiken, denk ik?
Je begrijpt dat ik me trouwens geen vegetariër meer kan noemen en hoe dat verder gaat, moet ik maar afwachten.

Hartelijke groet,

Karin

Inge
Inge
1 jaar geleden

Even een vraagje, in een aantal recepten wordt genoemd (in reacties), dat slagroom wordt vervangen door yoghurt. Aangezien ik geen melkproducten en soja mag gebruiken was mijn vraag of het ook vervangen kan worden door cocosyoghurt.?
Gaarne een spoedige reactie, kan ik snel aan de slag.

Hanny
Hanny
1 jaar geleden

Hoi Anna-Karina, vandaag meteen stokbrood gemaakt. Gelukt! Zo meteen ook kruidenboter maken. Ook lekker hoor.
Een vraag: wanneer je het stokbrood later eet en je wilt het wat opwarmen hoe hoog zet je dan de oven en hoe lang gaat het stokbrood erin?

anouk
anouk
1 jaar geleden

ik zie nergens staan welk meel en hoeveel meel er in moet

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden

Wat een geweldig recept weer. We zijn inmiddels helemaal “verslaafd” aan de recepten, ook uit jullie boeken.

Edith
Edith
1 jaar geleden

Hoe lang is jouw stokbroodvorm? Ik kwam niet zo goed uit met mijn vorm met de aangegeven hoveelheid.

Irene
Irene
1 jaar geleden

Bedankt voor dit lekkere recept. Het is weer een topper. Onze barbecue was hierdoor compleet. En de restanten liggen in de diepvries

Bettie
Bettie
1 jaar geleden

Zojuist stokbroodjes gebakken volgens bovenstaand recept. Benieuwd hoe ze smaken ze zien er heerlijk uit. Vanavond genieten met een lekker stukje brie 🙂

trudie
trudie
2 jaren geleden

Ik ga dit ook proberen lijkt mij heerlijk,maar nog een vraag is er ook een recept om kha brood in de broodbakmachine te bakken

Ans
Ans
1 jaar geleden
Antwoord aan  trudie

Hoi trudie. Ik weet niet of je kant en klaar kha meel hebt of het zelf maakt. Ik had van mijn schoondochter een pak kha meel gekregen, rechtstreeks van de molen, en heb dit gewoon in de machine gedaan. Op het programma voor wit brood. Ik had wel voor de korst stand 2 genomen. Mijn zelf gemalen noten en zaden krijg ik niet zo kort en heb mijn zelf gemaakt brood nog nooit lekker heb gevonden. Dit was heeerlijk.

Renny Engelsma
Renny Engelsma
2 jaren geleden

Vanmiddag gemaakt en ze zijn heerlijk! Toprecept! Nu zakten ze bij mij bij het afkoelen wel erg in, had ik ze iets langer in de oven moeten doen? Heb de tijden van het recept aangehouden.

Sun
Sun
2 jaren geleden

Ik heb een vraagje over psylliumvezel. Ik heb het stukje gelezen daarover, maar kon daar geen reactie plaatsen. Wordt het alleen toegevoegd vanwege zijn werkzame eigenschappen in de dikkedarm of ook voor de structuur van bijv dit stokbrood? Dus als het in het recept staat, kan je het dan ook weglaten of minder gebruiken, zonder dat het recept op zich veranderd? Alvast bedankt.