Koolhydraatarm stokbrood, perfect bij de bbq 26

koolhydraatarm stokbrood

Een lekker koolhydraatarm stokbrood mag natuurlijk niet ontbreken op ons foodblog.  Karin bracht me op het idee met haar prachtige foto’s van haar koolhydraatarm stokbrood. (april, via Facebook)  Dank Karin, echt leuk om op deze manier weer een voorraadje heerlijk brood te maken.  Ideaal voor bij de bbq! Dit koolhydraatarm stokbrood is vers gebakken het lekkerst. Dan heeft het een iets knapperig randje. De ingrediënten (psylliumvezel) in het brood trekken makkelijk vocht aan. Daardoor zal het brood na een tijdje weer zacht worden. Geen punt, maar vlak voor consumptie even in de oven, grill of tosti ijzer is om die reden wel een aanrader.

Stokbroodvorm

Ik kocht in april ‘n stokbrood bakvorm met 3 holle vormen en gaatjes. Daardoor wordt het stokbrood mooi rondom gebakken. Door de hectiek was ik er nog niet aan toe gekomen om de stokbroodjes daadwerkelijk te bakken. Inmiddels ligt de diepvries weel vol heerlijk koolhydraatarm stokbrood. Ik doe ze per 8 sneetjes verpakt in de diepvries. Lekker makkelijk voor één dag om te beleggen met veel verschillende dingetjes. Dan gebruik ik het zowel bij het ontbijt als bij de lunch.  En zo heb ik ook altijd mijn eigen koolhydraatarme onderlegger op voorraad als er opeens lekkere smeerseltjes op tafel komen. Of gewoon als extraatje bij een soepje. Doen!

koolhydraatarm stokbrood

Koolhydraatarm stokbrood

Bij het recept voor het pompoenpittenbrood beschreef ik al hoe handig het is om de mix in een grotere hoeveelheid te maken. Zodat je er alleen de natte ingrediënten aan toevoegt als je het wilt bakken. Voor dit koolhydraatarm stokbrood gebruikte ik 10 x dat pompoenpittenbrood-recept, aangezien die mix bij ons tegenwoordig favoriet is. Het deeg is net te vloeibaar voor de open stokbroodvorm. Geen probleem verder, maar daarom vormde ik ‘bakjes’ van bakpapier. Zo bakte ik het brood eerst even voor. Als je dat teveel gedoe vindt, overweeg dan het deeg voor het breekbrood en laat het dik worden voordat je het in de vorm legt.

Ook lekker:

Zo maak je koolhydraatarm stokbrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarm stokbrood, perfect bij de bbq

koolhydraatarm stokbrood

Door Anna-Karina Geplaatst juni 12, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 3 stokbroden
  • Koolhydraten: 12,5 khd totaal (3 stokbroden uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Dit koolhydraatarm stokbrood is vers gebakken het lekkerst. Dan heeft het een iets knapperig randje. Toch te zacht? Vlak voor consumptie even in de oven, grill of tosti ijzer is om die reden wel een aanrader.

Ingrediënten

Bereiding

  1. koolhydraatarm stokbroodVerwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Vorm van bakpapier alvast drie bakjes door de punten in te draaien, zoals bij een toffee-papiertje. En leg de bakjes in de stokbroodvorm. Zie foto.
  2. Meng en maal alle droge ingrediënten (pitten, zaden, vezels, zout en bakpoeder) met een koffiemolentje of in de keukenmachine tot meel. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn.
  3. Voeg de slagroom en de eieren toe aan het meel en meng alles heel goed door elkaar.
  4. Verdeel de massa over de drie vormen en bestrooi naar wens met pitten/zaden.
  5. Bak het stokbrood 20 minuten voor. Dan is het stevig genoeg om het bakpapier te verwijderen. Leg de uitgeklede stokbroden terug in de stokbroodvorm en bak ze nog nog eens 5 minuten hoog in de oven of tot het brood een mooi kleurtje en lekker korstje heeft.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 gedachten over “Koolhydraatarm stokbrood, perfect bij de bbq

  • Ellen

    Wilde deze al een hele tijd maken maar de vorm was steeds niet verkrijgbaar bij
    Blokker, nu eindelijk gelukt en meteen gemaakt. Het stokbrood is echt top! Heerlijk bij de bbq maar ook idd onder allerlei smeersels of gewoon met een likje roomboter! Bedankt voor het zoveelste toprecept!

  • Erna

    Ha, ha, nu moet ik even om mezelf lachen. Omdat ik van plan ben stokbrood te bakken lees ik ook even de reacties door en stuit meteen op een hilarisch moment. Een tijdje geleden heb ik de pompoenpittenbroodjes gebakken. De volgende dag waren ze helemaal groen van binnen en dacht ik dat ze dus beschimmeld waren. In de pedaalemmer ermee. Het zijn dus de pompoenpitten!!!!! Nou, zo’n fout maak je dus ook maar 1x. Ik zal er bij het stokbrood aan denken en het met smaak opeten ;-))
    HOERAAAAAAA HET NIEUWE KOOKBOEK IS UIT !!

  • Lyanne Thomassen

    Heb het antwoord misschien al wel gevonden. Chiazaad absorbeert veel vocht en om die reden lijkt t me niet zo geschikt. Het brood zal te droog worden dan? Toch naar de winkel dan maar….
    Als ik het verkeerd heb wil je me dat dan aub.toch nog even laten weten?
    Dank je wel. Gr.

      • Lyanne Thomassen

        Gemaakt zònder chia zaad. Het is heeeeeerlijk en “mijnheer Gert”😉 vraagt om massaproductie! Ook ik heb ( de volgende dag ) binnenin, een groen brood. Wilde het eigenlijk niet meer eten totdat ik de pompoenvelletjes oplossing zag. Zitten te smullen bij de barbecue!

  • Lyanne Thomassen

    Lijkt me heerlijk en ik ben dan ook mijn ingrediënten aan t klaarzetten.
    Ik hèb nog een mengsel van gemalen sesam-chia zaad en vroeg me af of ik dat óók kan gebruiken ipv alleen sesamzaad…
    Gr. Lyanne Thomassen

  • Kathy

    hallo,
    Zijn de pompoenpitten, hennepzaad en sesamzaad alle drie nodig voor “meel” van te maken, of is dit om structuur te geven?
    Want die zaden zullen waarschijnlijk zaden blijven, of niet?
    Of kan men deze 3 vervangen met hetzelfde gewicht door vb amandelmeel?
    Alvast bedankt voor uw antwoord.
    mvg
    Kathy

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nee het wordt echt een soort meel. En al die ingrediënten hebben nu hun eigen unieke eigenschappen.Dus als je het gaat vervangen door uitsluitend amandelmeel krijg je een amandelbroodje.

  • Karin

    Leuk om te lezen dat het gelukt is! Ik heb ook stokbroden gemaakt van het deeg van het koolhydraatarm brood en van het deeg van de vezelbroodjes. De laatste gisteren gegeten bij de courgette makreel salade. Uit de vriezer even ‘oppiepen’, heerlijk!

  • Hilena

    Ziet er super lekker uit. Maar kun je het hennepzaad ook vervangen door iets anders. Het past net zoals chiazaad niet bij bloedverdunners 🙁

  • Jamarij

    Ik zou graag het stokbrood willen maken maar kan niet tegen slagroom of andere roomsoorten kan ik het vervangen voor iets anders??

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Waarmee vervang je dat normaal gesproken? Het maakt wel uit of het vanwege de smaak is of vanwege bv. een lactose probleem. In dit recept heeft het vooral een functie voor de smeuïgheid. Roomboter zou je kunnen proberen, of kokosolie of Griekse yoghurt. Uiteraard zal de smaak niet precies hetzelfde zijn.