koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Vandaag hebben we voor jullie een recept voor koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit. In het voorjaar maakten jullie al kennis met de heerlijk verfrissende citroen granita. Heerlijk na een uitgebreide maaltijd of gewoon als zomers tussendoortje. Het leuke van zo’n granita en het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit van vandaag is dat je er niet per se een ijsmachine voor nodig hebt. Zelf lekker eindeloos variëren met smaken. Fruitsmaken als citroen, aardbei, framboos en bessen liggen voor de hand. Maar ook met koffie, karamel en cacao kun je het lekkerste sorbetijs maken. Deze versie bevat 2.95 gram koolhydraten per portie.

Granita of sorbetijs

Sorbetijs en granita lijken behoorlijk op elkaar, het zijn beiden zoete waterijsjes. En dan niet van die ouderwetse waterijsjes op een stokje. *Ploep, herinnering uit 1967* 1 dubbele voor een dubbeltje. Bij onze overbuurman, de melkboer, kon je ook een halve krijgen voor maar een stuiver! Bij hoge uitzondering en temperaturen van minstens 25+ graden mocht dat. Dat waren nog eens tijden 😉

Goed, terug naar de granita en het sorbetijs. Allebei geen stokje, allebei wel waterijs. Er zijn ook enkele verschillen tussen die twee. De een is vooral een structuur verschilletje. Dat komt doordat sorbetijs officieel gedraaid wordt in een ijsmachine, terwijl een granita ‘stilstaand’ wordt bevroren. Een ander verschil is de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. Een granita zal minder zoet  smaken dan sorbetijs. Dat sorbetijs ook op waterbasis is, wil nog niet zeggen dat daar helemaal nooit melkproducten aan toe worden gevoegd. Soms wordt een kleine hoeveelheid zuivel (room of andere vette zuivel) of alcohol gebruikt om de structuur te verbeteren. 

Sorbetijs zelf maken en eten

De basis voor het vroegste sorbetijs was sneeuw uit de bergen. De sneeuw werd gemengd met fruitsap, wijn of honing. In ons koolhydraatarm sorbetijs hebben we de sneeuw vervangen door Zaans kraanwater. In plaats van fruitsap nemen wij de hele gepureerde vrucht. Bovendien voegen we ook geen honing toe, maar wel een drup zoetstof. Voor de structuur roeren we een scheutje room door de gepureerde massa.

Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Als verfrissende zoete snack is sorbetijs ook geoorloofd. Smul ze!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Zo maak je Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit
Door: Anna-Karina van Denderen
Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Smul ze!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Invriezen 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 66.4 kcalkoolhydraten 2.95 geiwitten 0.93 gvetten 4.65 gvezels 2.07 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • In totaal gebruik je 200 gram rood fruit. Dat kan diepvries of vers fruit zijn, of een mix van beide.
  • Schenk het water onder in een hoge kom. Doe het (schone) fruit, vanille en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Roer de room erdoor. Proef en breng op smaak met zoetstof (steviala vloeibaar, begin met 5 druppels).
  • Draai er sorbetijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Of …
  • … schenk de massa in een brede lage vorm en zet voor 2 uur in de vriezer. Breek het ijs in stukken en pureer het in de keukenmachine vlak voor het opdienen.
  • Schep bolletjes in een glas of schaaltje en versier met een paar vruchtjes.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top