koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Ons tweede boek Gewoon Koolhydraatarm is verschenen, zie link onderaan de tekst. Geheel passend in het rode thema van het boek heb ik vandaag voor jullie een recept voor koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit. In het voorjaar maakten jullie al kennis met de heerlijk verfrissende citroen granita. Heerlijk na een uitgebreide maaltijd of gewoon als zomers tussendoortje. Het leuke van zo’n granita en het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit van vandaag is dat je er niet per se een ijsmachine voor nodig hebt. Zelf lekker eindeloos variëren met smaken. Fruitsmaken als citroen, aardbei, framboos en bessen liggen voor de hand. Maar ook met koffie, karamel en cacao kun je het lekkerste sorbetijs maken.

Granita of sorbetijs

Sorbetijs en granita lijken behoorlijk op elkaar, het zijn beiden zoete waterijsjes. En dan niet van die ouderwetse waterijsjes op een stokje. *Ploep, herinnering uit 1967* 1 dubbele voor een dubbeltje. Bij onze overbuurman, de melkboer, kon je ook een halve krijgen voor maar een stuiver! Bij hoge uitzondering en temperaturen van minstens 25+ graden mocht dat. Dat waren nog eens tijden 😉

Goed, terug naar de granita en het sorbetijs. Allebei geen stokje, allebei wel waterijs. Er zijn ook enkele verschillen tussen die twee. De een is vooral een structuur verschilletje. Dat komt doordat sorbetijs officieel gedraaid wordt in een ijsmachine, terwijl een granita ‘stilstaand’ wordt bevroren. Een ander verschil is de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. Een granita zal minder zoet  smaken dan sorbetijs. Dat sorbetijs ook op waterbasis is, wil nog niet zeggen dat daar helemaal nooit melkproducten aan toe worden gevoegd. Soms wordt een kleine hoeveelheid zuivel (room of andere vette zuivel) of alcohol gebruikt om de structuur te verbeteren. 

Sorbetijs zelf maken en eten

De basis voor het vroegste sorbetijs was sneeuw uit de bergen. De sneeuw werd gemengd met fruitsap, wijn of honing. In ons koolhydraatarm sorbetijs hebben we de sneeuw vervangen door Zaans kraanwater. In plaats van fruitsap nemen wij de hele gepureerde vrucht. Bovendien voegen we ook geen honing toe, maar wel een drup zoetstof. Voor de structuur roeren we een scheutje room door de gepureerde massa.

Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Als verfrissende zoete snack is sorbetijs ook geoorloofd. Smul ze!

koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Ook lekker:

Zo maak je Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Smul ze!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert
Keuken: Europees
Trefwoord: fruit, ijs
Voorbereiden: 5 min
Koken: 5 min
Invriezen: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 min

Koolhydraten - hoeveelheid

3 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • In totaal gebruik je 200 gram rood fruit. Dat kan diepvries of vers fruit zijn, of een mix van beide.
  • Schenk het water onder in een hoge kom. Doe het (schone) fruit, vanille en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Roer de room erdoor. Proef en breng op smaak met zoetstof (steviala vloeibaar, begin met 5 druppels).
  • Draai er sorbetijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Of ...
  • ... schenk de massa in een brede lage vorm en zet voor 2 uur in de vriezer. Breek het ijs in stukken en pureer het in de keukenmachine vlak voor het opdienen.
  • Schep bolletjes in een glas of schaaltje en versier met een paar vruchtjes.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

171 Shares
Share77
Pin94
Tweet