koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Ons tweede boek Gewoon Koolhydraatarm is verschenen, zie link onderaan de tekst. Geheel passend in het rode thema van het boek heb ik vandaag voor jullie een recept voor koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit. In het voorjaar maakten jullie al kennis met de heerlijk verfrissende citroen granita. Heerlijk na een uitgebreide maaltijd of gewoon als zomers tussendoortje. Het leuke van zo’n granita en het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit van vandaag is dat je er niet per se een ijsmachine voor nodig hebt. Zelf lekker eindeloos variëren met smaken. Fruitsmaken als citroen, aardbei, framboos en bessen liggen voor de hand. Maar ook met koffie, karamel en cacao kun je het lekkerste sorbetijs maken.

Granita of sorbetijs

Sorbetijs en granita lijken behoorlijk op elkaar, het zijn beiden zoete waterijsjes. En dan niet van die ouderwetse waterijsjes op een stokje. *Ploep, herinnering uit 1967* 1 dubbele voor een dubbeltje. Bij onze overbuurman, de melkboer, kon je ook een halve krijgen voor maar een stuiver! Bij hoge uitzondering en temperaturen van minstens 25+ graden mocht dat. Dat waren nog eens tijden 😉

koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Goed, terug naar het granita en sorbetijs. Allebei geen stokje, allebei wel waterijs. Er zijn ook enkele verschillen tussen die twee. De een is vooral een structuur verschilletje. Dat komt doordat sorbetijs officieel gedraaid wordt in een ijsmachine, terwijl een granita ‘stilstaand’ wordt bevroren. Een ander verschil is de hoeveel suiker die wordt gebruikt. Een granita zal minder zoet  smaken dan sorbetijs.  Dat sorbetijs ook op waterbasis is, wil nog niet zeggen dat daar helemaal nooit melkproducten aan toe worden gevoegd. Soms wordt een kleine hoeveelheid zuivel (room of andere vette zuivel) of alcohol gebruikt om de structuur te verbeteren. 

Sorbetijs zelf maken en eten

De basis voor het vroegste sorbetijs was sneeuw uit de bergen. De sneeuw werd gemengd met fruitsap, wijn of honing.  In ons koolhydraatarm sorbetijs hebben we de sneeuw vervangen door Zaans kraanwater. In plaats van fruitsap nemen wij de hele gepureerde vrucht. Bovendien voegen we ook geen honing toe maar wel een drup zoetstof. Voor de structuur roeren we een scheutje room door de gepureerde massa.

Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Als verfrissende zoete snack is sorbetijs ook geoorloofd. Smul ze!

Ook lekker:

Zo maak je Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 17, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 3 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten

Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Smul ze!

Ingrediënten

Bereiding

  1. In totaal gebruik je 200 gram rood fruit. Dat kan diepvries of vers fruit zijn of een mix van beide.
  2. Schenk het water onder in een hoge kom. Doe het (schone) fruit, vanille en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.
  3. Roer de room erdoor. Proef en breng op smaak met zoetstof (steviala vloeibaar, begin met 5 druppels).
  4. Draai er sorbetijs van in een ijsmachine. Of ...

    ... schenk de massa in een brede lage vorm en zet voor twee uur in de vriezer. Breek het ijs in stukken en pureer het in de keukenmachine vlak voor het opdienen.
  5. Schep bolletjes in een glas of schaaltje en versier met een paar vruchtjes.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm