Vandaag hebben we voor jullie een recept voor koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit. In het voorjaar maakten jullie al kennis met de heerlijk verfrissende citroen granita. Heerlijk na een uitgebreide maaltijd of gewoon als zomers tussendoortje. Het leuke van zo’n granita en het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit van vandaag is dat je er niet per se een ijsmachine voor nodig hebt. Zelf lekker eindeloos variëren met smaken. Fruitsmaken als citroen, aardbei, framboos en bessen liggen voor de hand. Maar ook met koffie, karamel en cacao kun je het lekkerste sorbetijs maken. Deze versie bevat 2.95 gram koolhydraten per portie.
Granita of sorbetijs
Sorbetijs en granita lijken behoorlijk op elkaar, het zijn beiden zoete waterijsjes. En dan niet van die ouderwetse waterijsjes op een stokje. *Ploep, herinnering uit 1967* 1 dubbele voor een dubbeltje. Bij onze overbuurman, de melkboer, kon je ook een halve krijgen voor maar een stuiver! Bij hoge uitzondering en temperaturen van minstens 25+ graden mocht dat. Dat waren nog eens tijden 😉
Goed, terug naar de granita en het sorbetijs. Allebei geen stokje, allebei wel waterijs. Er zijn ook enkele verschillen tussen die twee. De een is vooral een structuur verschilletje. Dat komt doordat sorbetijs officieel gedraaid wordt in een ijsmachine, terwijl een granita ‘stilstaand’ wordt bevroren. Een ander verschil is de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. Een granita zal minder zoet smaken dan sorbetijs. Dat sorbetijs ook op waterbasis is, wil nog niet zeggen dat daar helemaal nooit melkproducten aan toe worden gevoegd. Soms wordt een kleine hoeveelheid zuivel (room of andere vette zuivel) of alcohol gebruikt om de structuur te verbeteren.
Sorbetijs zelf maken en eten
De basis voor het vroegste sorbetijs was sneeuw uit de bergen. De sneeuw werd gemengd met fruitsap, wijn of honing. In ons koolhydraatarm sorbetijs hebben we de sneeuw vervangen door Zaans kraanwater. In plaats van fruitsap nemen wij de hele gepureerde vrucht. Bovendien voegen we ook geen honing toe, maar wel een drup zoetstof. Voor de structuur roeren we een scheutje room door de gepureerde massa.
Het is sjiek om het koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit tussen het voor- en het hoofdgerecht te serveren. Niettemin eten wij het als dessert. Als verfrissende zoete snack is sorbetijs ook geoorloofd. Smul ze!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm sorbetijs van rood fruit
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 ml water
- 125 g frambozen, vers
- 75 g rode vruchtenmix, diepvries
- mespuntje vanille, uit een vanillepeul, extract of gedroogde vanille
- kneepje citroensap
- 50 ml slagroom,
- zoetstof, naar smaak, wij gebruikten 5 druppels Greensweet vloeibaar
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- In totaal gebruik je 200 gram rood fruit. Dat kan diepvries of vers fruit zijn, of een mix van beide.
- Schenk het water onder in een hoge kom. Doe het (schone) fruit, vanille en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.
- Roer de room erdoor. Proef en breng op smaak met zoetstof (steviala vloeibaar, begin met 5 druppels).
- Draai er sorbetijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Of …
- … schenk de massa in een brede lage vorm en zet voor 2 uur in de vriezer. Breek het ijs in stukken en pureer het in de keukenmachine vlak voor het opdienen.
- Schep bolletjes in een glas of schaaltje en versier met een paar vruchtjes.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet