Koolhydraatarm pittenbrood

Koolhydraatarm eten is in de eerste plaats koolhydraten schrappen, dat staat voor velen gelijk aan brood schrappen. En toch plaatsen we een lekker bruin brood? Jazeker, dit is namelijk een heerlijk koolhydraatarm pittenbrood. Het kan in bepaalde situaties gewoon reuze handig zijn om een simpele bruine boterham te kunnen smeren. Om mee te nemen naar je werk, als extra voeding bij een soepje of bij een lekkere salade. Koolhydraatarm brood uit de winkel of van de bakker bevat zo’n 5 gram koolhydraten en vaak meer per sneetje. Dit homemade koolhydraatarm bruin brood bevat slechts 0.89 gram koolhydraten (khd) per sneetje! Dat is echt de perfecte koolhydraatarme broodvervanger voor als je moeite hebt met het helemaal loslaten van een bruine boterham. Of gewoon omdat het zo lekker is!

Advertentie

Hoeveel ei in koolhydraatarm bruin brood?

Wij gebruiken in dit recept maar liefst 10 eieren in ons koolhydraatarm pittenbrood, daardoor bevat het brood ook aardig wat eiwit. Sommige mensen vinden dat veel teveel en maken het brood met 7 of 8 eieren. Dat kan op zich wel, al wordt het brood dan wel veel compacter uiteraard.

Bewaren

Koolhydraatarm brood bewaar je goed afgesloten donker en koel. Dan blijft het wel zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in je zelfgebakken keto brood. Daarom is de houdbaarheid korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het brood ook invriezen, snijd een heel brood daartoe na het afkoelen in sneetjes die je -gescheiden door een stukje bakpapier- invriest. Losse broodjes kunnen bij elkaar in een bewaardoos of diepvrieszak. Langzaam ontdooien voorkomt al te veel condensvorming. Helemaal lekker om een sneetje brood te roosteren of een broodje nog even in de oven knapperig te bakken.

NB: dit recept verscheen eerder in ons 3e kookboek Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 19.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze boeken zijn heuse bestsellers te noemen! Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je dit koolhydraatarm pittenbrood

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

koolhydraatarm pittenbrood

Koolhydraatarm pittenbrood

Heerlijk om mee te nemen naar je werk, als extra voeding bij een soepje of bij een lekkere salade. Het koolhydraatarm brood uit de winkel bevat zo’n 5 gram koolhydraten of meer per sneetje. Dit homemade pittenbrood bevat slechts 0.89 gram per snee, dat is de perfecte koolhydraatarme broodvervanger voor als je moeite hebt met het helemaal loslaten van een boterham.
4.59 van 34 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten

Ook gebruikt

  • Siliconen brood- of cakevorm van 25 x 6 x 11 cm

Voedingswaarde

Per snee
kcal 118.14 koolhydraten 0.89 geiwitten 6.54 gvetten 9.36 gvezels 2 g
Hoeveelheid (aan te passen)20 sneetjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet een siliconen broodvorm van 25 x 6 x 11 cm klaar.
  • Maal de zonnebloempitten met het sesamzaad, de pompoenpitten, de helft van het lijnzaad, de psylliumvezels, het zout en het bakpoeder met een koffiemolentje tot meel. Je kunt ook een goede keukenmachine, staafmixer of een vijzel gebruiken.
  • Doe het meel in een kom, voeg de rest van het lijnzaad, de slagroom en de eieren toe. Meng alles door elkaar en stort het in de broodvorm. Bestrooi met zonnebloempitten.
  • Bak het koolhydraatarm pittenbrood 45-50 minuten of tot het een mooi kleurtje heeft en gaar is. Doe de prikkertest. Laat het brood 10 minuten rusten voor je het aansnijdt met een scherp mes.

Tips

  • Minstens drie dagen koel en donker te bewaren of enkele maanden als je het koolhydraatarm pittenbrood in plakjes invriest.

NB:

  • Varieer gerust met andere verhoudingen pitten en zaden. Of voeg wat noten toe. Houd wel steeds een basis van 250 gram aan voor een lekker bruin brood.
  • We hebben gehoord dat sommige mensen het met 8 of 7 eieren maken, maar houd er dan wel rekening mee dat het brood veel compacter en droger wordt!

Groen of paars brood?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


51 gedachten over “Koolhydraatarm pittenbrood”

  1. Ine van der Heijden-van Rijt

    Danuwel voor het recept voor dat Heerlijk en voedzaam brood. Al meerdere keren gebakken. Succes voor iedereen die het ook wil bakken.

  2. Wat een fantastisch brood! En een geweldig recept natuurlijk. 10 eieren leek me wel erg veel, maar de eerste keer maak ik een recept altijd precies zoals ’t er staat, en gelukkig maar, want het resultaat is top! Eieren heb ik even apart met een garde losgeklopt, en ’t brood is heerlijk luchtig. De wederhelft heeft een afkeer van eieren, dus ik heb ’t in zijn afwezigheid gemaakt, en hij vond ’t erg lekker! Ik ben er heel blij mee! Lekker zo bij de veldsla! Bedankt, AK, voor het zoveelste mooie recept! Fijn weekend!

  3. 5 sterren
    Wow!! Wat een lekker recept. Ik heb de eieren (10) 2 minuten met de mixer geklopt voor ik alle ingrediënten samenvoegde. Weet niet of dat wat uitmaakt maar het resultaat is geweldig. En ik gebruikte 15 gram psylliumpoeder in plaats van 20 gram psylliumvezels. Het brood is prima gelukt, ziet er net zo mooi uit als op de foto en de smaak is top.

  4. 5 sterren
    Wat een fantastisch mooi en lekker broodje. Terwijl bij mij bijna alle baksels misbaksels worden is dit super goed gelukt. Wat hebben jullie toch supergoede recepten! Wel in een cakevorm gebakken met ongeveer dezelfde inhoud, maar dus toch goed gegaan. Volgende keer vervang ik een deel van de pompoenpitten door walnoten. Misschien nog lekkerder.

  5. 5 sterren
    Gemaakt en super en luchtig brood🤩🙏
    Mooi neutraal om een eitje op te bakken broodje gezond ed
    Ik gebruikte een 20 cm broodvorm omdat hij in mn multicooker moest passen en slagroom.
    de baktijd van even voorverwarmd daarna 50 min 170 graden…perfect!!
    Bedankt weer voor dit fijne recept x

  6. 4 sterren
    Heerlijk brood en niet te zwaar, ondanks alle pitten! Ik heb er deze keer extra Italiaanse kruiden in gedaan m, wat weer een andere smaak geeft.

  7. 5 sterren
    Wow! Dit is geweldig! Smakelijk, smeuïg, voedzaam. Ik gebruikte een andere vorm nl. van glas 13x19x9 cm met boter ingevet, de 10 eieren heb ik eerst apart luchtig geklopt met de mixer, 50 ml slagroom vervangen door 75 g Griekse yoghurt, in mijn pittenmix zit ook wat hennepzaad, en 5 walnoten, 45 minuten in de oven. Resultaat: perfect brood. Hartelijk dank voor dit recept.

  8. Hij staat in de oven :-). Ben benieuwd! Kunt u ook de voedingswaarde geven van 100 gram? (Ipv per plak). In ieder geval bedankt voor dit recept!

  9. Hi Anna-Karina,
    Ik wil dit brood graag gaan maken het ziet er namelijk super uit. En net zoals sommige ook zeggen, lekker compact en niet teveel smaak naar eieren. Ook al gaan er nogal wat eieren in. Heb een vraagje voordat ik aan de slag ga. Jij schrijft psyllium vezels geen poeder. Maar ik kan op het internet niks vinden over psyllium vezels. Wij hier, in Zuid-Afrika, kopen psyllium husk. Het lijkt op gemalen psyllium. Dus wil graag weten of ik “gewoon” psyllium husk kan nemen voor het brood?

    1. Hi Anna-Karina,
      Het heeft, zie ik, nogal geduurd voordat ik het brood uiteindelijk heb gemaakt. Supergoed gelukt. Lekker snel en makkelijk te maken. En niet zo duur als met amandelen. Ik heb een gewoon cakeblik gebruikt. Aan 1 kant heb ik wat uien, heel dun gesneden bovenop gelegd. Zoals bij een (kaas)uien brood. Vond dat ook lekker. Verder de zonnebloempitten gedaan, overeenkomstig het recept. Had geen slagroom, wel coconut cream.

  10. 5 sterren
    Vandaag voor de eerste keer gemaakt en in een keer gelukt. Super lekker, ga hem zeker vaker maken.

  11. 4 sterren
    Heerlijk brood!!

    Ik heb 10 eieren gebruikt maar vond het nog wat stevig zou ik het nog luchtiger kunnen krijgen?

  12. 5 sterren
    OMG wat is dit een superlekker brood! Het overtreft mijn andere topfavoriet, het brood van omegazadenmix, wat ook echt superlekker is. Maar dit brood is net iets luchtiger en lichter, echt fantastisch! Maar ja de kilo omegazadenmix moet ook op en dat is zeker geen straf. Super bedankt weer voor een toprecept

  13. 5 sterren
    Ja hoor, groen brood. Niet gelijk maar de dag erna. Zal voor de volgende keer een eetlepel Griekse yoghurt erdoorheen mengen dit ook kunnen verhelpen of is daar echt citroensapvoor nodig?

    Maar wel mijn complimenten hoor voor dit broodreecept, wat een verwennerij. Gisteren bij een soepje gegeten en vandaag ga ik plakje eten bij de salade

  14. 5 sterren
    Dankjewel voor dit recept. Wat een heerlijk brood is dit!
    Ik ben wel blij dat je ook hebt geschreven waarom het brood paars of groen kan zijn, want bij mijn eerste poging was het me toch groen! Nu gooi ik niet graag eten weg, dus toen ik eenmaal de oorzaak wist heb ik het gewoon gegeten en de smaak was prima. Bij de tweede poging een scheutje citroensap toegevoegd en toen zag het er net zo lekker uit als het smaakte!

  15. Ik heb dit brood gemaakt zoals beschreven in het recept met 7 eieren ipv 10.
    Het brood was heel erg compact en ik vond de smaak niet geweldig. Het was een heel klein brood, niet zoals op de foto. De plakken waren heel klein. Het was heel erg droog.

    1. Maar dat is vrij logisch toch? Immers als je zoveel minder eieren gebruikt wordt de verhouding totaal anders. En ook een stuk lager dan die van ons op de foto waar we 10 eieren gebruiken. Ik heb dat er nu even extra bijgezet. Als je van een compact brood houdt geen probleem om 7-8 eieren te gebruiken. Tip voor een volgende keer: maak de eerste keer het recept zoals het beschreven is. Daarna kun je altijd nog dingen aanpassen.

  16. Myrna Brandist

    5 sterren
    Hoi hoi. Ik heb net dit heerlijke brood gemaakt. Moest wel wat aanpassingen maken want ik woon in Spanje en hier kun je niet zoals bij Pit & Pit vandaag iets online bestellen morgen in huis. Heb 150 gram pompoenpitten en 100 gram lijnzaad gebruikt en IPV 10 – 8 M eieren. Voor de rest alles hetzelfde als het originele recept. Heerlijk is het. Dank je wel. 😁

  17. 5 sterren
    Anna-Karina.Wat een heerlijk echt brood. Dit is de BESTE ooit gemaakt door mij! Wat een verwennerij!
    Eindelijk een brood dat niet ei-achtig of kaas- achtig of kruimelig is maar heerlijk smaakt naar gezond bruin brood.
    Heel erg bedankt voor dit lekkere recept. Groeten vanuit Ontario, Canada.

  18. Michaela van Lith

    Klinkt goed. Zou je de lijnzaad kunnen vervangen voor hennepzaad?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven