Koolhydraatarm pindakaasbrood met noten

pindakaasbrood met noten-

De basisversie die ik ooit ergens tegenkwam vond ik maar niks: veel te droog en teveel naar pindakaas smaken. Dit zoete koolhydraatarm pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet me nog het meest denken aan kruidkoek. Twijfel jij ook? Misschien moet je toch -nog- eens een poging wagen met dit recept! Pindakaasbrood met noten als ontbijt, heerlijk ter afwisseling, bevat 1.5 gram koolhydraten per plak. Niet alleen weer eens wat anders als ontbijt maar ook fijn om mee te nemen naar je werk of de sportschool. Bovendien heerlijk als tussendoortje.

Wennen en aanpassen

In 2014 zag ik ergens op een Amerikaans website voor het eerst pindakaasbrood, ik geloofde er totaal niet in. Het vermaarde courgettebrood vond ik al een hele bijzondere ontdekking, maar pindakaas als basis voor brood? Bizar! Die Amerikanen doen overal pindakaas in en op, de pindakaas die zij consumeren is trouwens wel een veel zoetere variant dan die wij hier gewend zijn. Mijn hersenen moesten blijkbaar nog wennen aan het hele concept pindakaasbrood. Het heeft echt even geduurd voor ik ‘om’ was!  Na wat aanpassingen kom ik uit op dit koolhydraatarm pindakaasbrood met noten. Door toevoegen van Griekse yoghurt en boter wordt het veel minder droog, de noten voegen een heerlijke crunchy bite toe en de speculaaskruiden drukken de pindakaas smaak meer naar achteren en zorgen voor een heerlijk zoete verfijnde smaak.

Koolhydraatarm pindakaasbrood met noten beleggen?

Ik vind het een beetje moeilijk te beleggen als gewoon brood, het is meer een cake wat mij betreft. Ik eet dus 2 plakjes met alleen een beetje boter en/of (geiten) smeerkaas. Lekker wakker worden met een bak koffie of thee erbij. Of eet het koolhydraatarm pindakaasbrood met noten zó als tussendoortje. Als je van pindakaas met jam houdt -ja, die mensen bestaan- kan je natuurlijk suikervrije jam erop smeren. Ik ben heel benieuwd of en hoe jullie het beleggen, laat het me weten in de reacties en stuur een leuk fotootje mee.

Tips bij het pindakaasbrood

Koolhydraten in verschillende merken pindakaas kunnen nogal wisselen.

Variatietips:

 • verwerk ook eens zonnebloem-, pompoenpitten en/of stukjes pure chocola in je beslag! (Of als het koolhydraatbeperkt mag zijn een lepel rozijnen)
 • Bewaar in een schone theedoek (zonder wasverzachter) gewikkeld, na 4 dagen nog prima!
 • Even opwarmen in de oven of broodrooster en dan boter erop, hmm!
 • Invriezen in plakjes met bakpapier ertussen of per portie, dan haal je ze makkelijk los.
 • Uit de buurt van kinderen houden, die kapen ‘m zo voor je neus weg!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarm pindakaasbrood

Zo maak je koolhydraatarm pindakaasbrood met noten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


pindakaasbrood met noten-

Koolhydraatarm pindakaasbrood met noten

Dit zoete koolhydraatarme pindakaasbrood met noten vind ik wél echt heel erg lekker. Het lijkt qua structuur meer op cake en doet wel wat denken aan kruidkoek.
4.90 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Afkoelen en rusten 10 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per plak
kcal 144.31 koolhydraten 1.5 geiwitten 7.86 gvetten 11.75 gvezels 0.94 g
Hoeveelheid (aan te passen)16 plakjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

 • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een brood- of cakevorm (25 x 11 cm.) in. Of gebruik natgemaakt uitgeknepen bakpapier, dan til je het brood er gemakkelijk uit.

Natte delen mengen

 • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Meng (met keukenmachine of mixer) de gesmolten boter met pindakaas, de eieren en Griekse yoghurt tot een homogene massa.

Droge delen mengen en mixen met de natte delen

 • Meng in een kommetje de koek-, of speculaaskruiden, zoetstof, zout en bakpoeder. Voeg dit toe aan het pindakaasmengsel en mix erdoor. Proef het beslag en voeg zo nodig zoetstof toe. Sommige zoetstof verliest tijdens het bakken wat zoetkracht, dus ietsje zoeter maken. Hak de 6 noten fijn en meng ze door het beslag.

Bakken

 • Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi tot slot met sesamzaad en/of pitten. Bak het pindakaasbrood 40 minuten in het midden van de oven. Zet na 35 minuten alvast koffie of thee… Controleer de gaarheid met een houten prikker, die moet schoon blijven. Anders de baktijd met 5 minuten verlengen.
 • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna nog 5 minuten op een rooster voor je de cake aansnijdt.
 • Wees geduldig ook al ruikt het nog zo lekker… Snijd het pindakaasbrood met een scherp mes in 16 plakjes, proef en geniet… hmmm toch? Laat het ons weten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:233 gedachten over “Koolhydraatarm pindakaasbrood met noten”

 1. net gemaakt, uitgeprobeerd met blauwe kaas erop en een andere met verse aardbeien. Heerlijk!

  1. oeoeh met verse aardbeien, wat een bijzonder idee. Momenteel weer volop van die zomerkoninkjes te koop, dus dat ga ik binnenkort proberen. Bedankt voor deze bijzondere twist, was zelf nooit op het idee gekomen. Groet.

 2. Da’s ook wat. Door al die lekkere recepten ‘vergeet’ je zo maar weer zo’n gouwe ouwe. Hij staat weer in de oven en ik verheug me er al op. (dit keer met een handje gedroogde cranberry’s) Liefs, Erna.

 3. 5 sterren
  Jeetje wat is dit lekker! Na een maand niks zoets gegeten te hebben smaakt dit goddelijk! Dit ga ik zeker vaker maken!

 4. Toch iets lekkers bij de koffie kunnen nemen en niet al teveel koolhydraten. Fijn!

 5. Dit keer gezoet met ‘Sweet Chocolade’ van Green Sweet. Als je van nootjes met chocolade houdt, zeker het proberen waard.
  Groetjes vanuit het nog steeds gezonde oosten.

 6. 5 sterren
  Deze net gemaakt. Laatste 7 minuten bakpapiertje bovenop gedaan, want hij werd te donker. (Terwijl ik 170 ipv 180 graden had gedaan…). Maar hij ruikt goddelijk. Zal een volgende keer een combi van pindakaas, pompoenpasta en evt. witte amandelpasta ook lekker zijn?…. Zag later pas dat ik die ook nog had namelijk….

 7. 5 sterren
  Mmm. Misschien is het makkelijker om pas een reactie achter te laten als het niet lekker is.

 8. Goeden middag ik heb hem geprobeerd wat ik aangaf half Pindakaas en half Tahin
  Het is heel goed uitgevallen smeuïger en echt ook nog minder KH zo blijf ik het doen!!

 9. Ik heb pindakaas van 9/2 kh als ik nu half tahin en half pindakaas neem scheelt weer in Kh en misschien iets smeuïger ( heb ik ook gedacht voor pindasaus half half te nemen wat denk je??

 10. Hier hebben ze bij Deen een pindakaasmachine staan, die maakt dus ter plekke van pinda’s pindakaas…geen toevoegingen lekker puur…..

 11. 5 sterren
  Wat heerlijk! Heb hem gemaakt met Skyr, walnoten en cashews. Hij is heerlijk smeuïg en luchtig en de smaak…..smaakt naar meer!

 12. Ik kan je vertellen dat iedereen hem geweldig vindt… De structuur is echt broodachtigen, en dat zonder een vorm van meel… Zie tag instagram

 13. Vraagje, ik wil dit recept als taartbodem gebruiken. Welke maat springvorm kan ik dan gebruiken?

  1. Hoi Ineke,
   Geen idee eigenlijk, ik heb het alleen als cake gemaakt. Wil je de koek nog door kunnen snijden voor meerdere lagen? Ik zou een beetje moeten gaan gokken. Misschien toch handiger als je zelf even bedenkt wat je precies wilt?

  2. beetje laat, maar voor de volgende. Dit is genoeg voor een 20 cm springvorm, 24 vind ik te dun- dan wordt ie te zompig (ligt wel een beetje aan wat je er bovenop doet).

 14. Ik gebruik zelf de pindakaas van Body en Fit (7,0 kh/100 gr). Ook echt een aanrader! Heel smeuïg en ook verkrijgbaar in crunchy. Maak er ook pindasaus van! Dit recept ga ik zeker snel proberen en ik denk dat ik er roomboter en sukrin (gold) op ga doen! Lijkt me fantastisch! Ik ga uiteraard laten weten hoe ik het vind!

 15. 5 sterren
  Man, man, man wat lekker! Had geen noten in huis dus alleen sesamzaad toegevoegd, zowel in het deeg als er bovenop. Mss ook wel lekker met een gefruit uitje, knoflook en sambal?

 16. 5 sterren
  het pindakaasbrood voor de eerste keer gemaakt, en heel goed gelukt. en wel zo enorm lekker. ik loop bij een dietiste en volg een koolhydraatarm dieet, ben nu in 10 weken 14,8 kilo afgevallen en alles wat ik op deze site vind geniet ik volop van.

 17. 5 sterren
  hoi Anna-Karina dit is top pindakaasbrood,ik heb er 4 medouldadels er in gedaan in plaats stevia.
  je hebt een super super site dikke vette 10 dat verdienen jullie.
  gisteren maakte ik witlof lasagne, dan met gerookte kip echt dubbel tien waard.
  ga zo door met de site, ik blijf je volgen en je nieuwe boek komt er ook aan. liefs edith.

 18. 4 sterren
  Helaas is mijn brood wat droog/kruimelig. De smaak is wel enorm lekker. Snap dus ook niet waar het “mis” is gegaan.
  Mijn brood is ook erg donker geworden (in vergelijking met jouw foto’s).

 19. Dank voor dit mooie recept, ik bakte 12 overheerlijke muffins (oventemperatuur 190 graden, 30 minuten bakken), met 100% pindakaas van AH (geen aandelen), zonnebloem- en pompoenpitten en (extra) een handje rozijnen, beetje pindakaas erop en smullen maar!!

 20. 5 sterren
  Wat is dit een verrukkelijk brood! Ik die mijn geliefde pindakaas vaarwel had gezegd denkende dat ik dat niet mocht eten bij een koolhydraatarme levensstijl. Ik ben hier echt zo blij mee. Ik heb vandaag het brood gemaakt met de Liddle pindakaas en het ziet er net zo mooi uit als jullie versie. Ik ga ervan genieten…..

 21. 5 sterren
  Eerder al eens een hartige versie gemaakt, met It.kruiden en beetje sambal, viel me wat tegen, iets te droog. Daarom maar vandaag het recept gevolgd. Heb wel de eieren even flink losgeklopt, 20 gr meer kwark (ipv Gr.yoghurt, had ik nog in huis) toegevoegd en voorzichtig gedaan met de koekkruiden (1 el). De volgende keer toch meer koekkruiden, dat kan best. Door het opkloppen van de eieren en de extra kwark is het brood lekker luchtig en heerlijk zacht. Heerlijk! Compliment voor dit recept, is een blijver!

 22. 5 sterren
  Oooooo! Wat is die lekker zeg! Had dit niet verwacht. Wat een verrassing. Pindakaas genomen van Plus, 100% pinda’s. Fijngehakte walnoten erdoor, verder het recept gevolgd. Bestrooid met sesamzaad. Super, super, super! Die ga ik dus vaker maken. Dankjewel ❤️

 23. Heb het pindakaas brood vandaag gemaakt en wat was het heerlijk. Heb twee plakjes besmeerd met roomboter. Erg moeilijk om het bij twee plakjes te houden.?

 24. 5 sterren
  Ik heb hem zojuist gemaakt en er heerlijk twee plakjes van gegeten met roomboter erop. Wat was dat heerlijk!! Moeilijk om het maar bij twee plakjes te houden hihi.

 25. Net uit de oven, de hartige versie gemaakt met peper, zout en Italiaanse kruiden. Dus geen zoetstof of koekkruiden. Hij is erg lekker! ?Gaat niet in de vriezer, want deze is zo op! ?

 26. 5 sterren
  Geweldig recept! Was heel sceptisch of dit iets kon zijn maar het is werkelijk heerlijk!!!

 27. Wat is dit een heerlijke start van de dag met een klein beetje mascarpone en een paar schijfjes aardbei erop…..wat een gelluk dat ik na het bakken alles netjes verpakt en ingevroren heb want dit smaakt gewoon veel te lekker ?

 28. Heerlijk met roomboter. Elke keer trakteer ik mezelf en mijn vriend met iets lekkers van jouw site.

 29. 5 sterren
  Wat een aanrader dit zeg heerlijk.
  Mijn man vind het heerlijk met jam er op.
  Bedankt voor dit recept.

 30. Nu 2 x pindakaasbrood gemaakt met aanpassingen.
  Ik doe er geen zoetstof in zodat ik niet een cake idee krijg.
  En ik voeg er wat vezels aan toe en vier eetlepels water. Door de vezels krijgt het een perfect broodgevoel.
  Heerlijk.
  Lekker met roomboter en kaas, kipfilet , eiersalade . Zo veel. Juist omdat het niet gezoet is.

 31. Vannacht gemaakt. Heb geen zoetstof toegevoegd. Voor mij is hij nu niet zo cake achting, maar meer hartig. Het bevalt me wel. Ik heb er roomboter en kaas op gedaan. Was een lekker ontbijtje,
  Bedankt voor het recept.