Koolhydraatarm olijvenbrood

koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

De smaak van dit gevulde kruidige koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Echter het past ook uitstekend bij allerlei ovengerechten en soepen. Verder is het niet alleen lekker bij een lunchsalade maar ook heerlijk met een lekker stukje kaas. Of doop het simpel in de olijfolie en onze heerlijke dukkah. Het olijvenbrood is echt heel makkelijk om te maken. Bij een gerecht uit de oven eten wij bijna altijd een stukje koolhydraatarm brood. Ovengerechten met veel groenten en zonder korst zijn nu eenmaal wat vochtiger dan die mét een korst. Dan is een reepje koolhydraatarm brood een uitstekend middel om al dat kostbare lekkers naar je maag te vervoeren. Want in al die heerlijke sappen bevindt zich allemaal nuttige voeding. 3 stukjes brood per persoon bevat 1.25 gram koolhydraten.

Koolhydraatarm olijvenbrood invriezen

Je kunt met dit koolhydraatarm olijvenbrood weer eindeloos variëren, zo leuk. Probeer bijvoorbeeld ook eens tomaat, ui, mozzarella, rode peper en/of pesto. Ook lekker om er Parmezaanse kaas op te strooien. Of houd het juist helemaal neutraal.  Het voordeel van zo’n heerlijk brood is ook dat je het niet in 1 x op eet. Je eet een paar stukjes per persoon bij een gerecht en de rest gaat (gesneden) in de diepvries. Wel altijd goed labelen zodat je nog weet wat erin zit en wanneer je het maakte. Op die manier hebben wij diverse smaken koolhydraatarm brood in de diepvries verzameld.

Niet bruin afbakken

Dat er een behoorlijke hoeveelheid in de diepvries verdwijnt is ook de reden dat ik het nooit helemaal bruin afbak de eerste keer. Vanuit de diepvries leg ik het eenvoudig even onder de grill en dan krijgt het een mooi bruin korstje, zoals hieronder. Heerlijk smullen met een goede olijfolie en homemade dukkah!

Koolhydraatarm olijvenbrood, met psylliumvezels!

Zo makkelijk! In dit olijvenbroodje gaat ook psylliumvezel. Juist die vezels geven het brood een beetje smeuïge, iets verende structuur. Verder heb ik bij dit koolhydraatarme olijvenbrood gekozen voor Italiaanse kruiden en als extra vulling stopte ik er prei en olijven in. Daardoor krijgt het brood een enigszins focaccia-achtig karakter.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Het brood smaakt perfect bij de lasagne in een paprika  die mijn heer Hans in elkaar knutselde. Kijk hoe lekker we hebben gesmuld:

koolhydraatarm olijvenbrood

Zo maak je koolhydraatarm olijvenbrood

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Koolhydraatarm olijvenbrood

koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah
Door: Anna-Karina van Denderen
De smaak van dit koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Maar doet het ook uitstekend bij allerlei ovengerechten, soepen en lunchsalades!
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 199.06 koolhydraten 1.25 geiwitten 8.64 gvetten 16.7 gvezels 5.11 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 porties à 3 stukjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

VULLING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg de kruiden, eieren, Griekse yoghurt en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Laat rusten terwijl je de vulling snijdt. De psylliumvezels zullen het deeg iets dikker maken omdat ze het vocht binden.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een bakplaat in of bekleed met een ingevet (!) bakvel.
  • Halveer de prei en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd 5 olijven in plakjes. De andere 5 halveer je in de lengte, die zijn voor bovenop!
  • Meng de gesneden prei en plakjes olijven door het deeg. Verspreid het deeg over de bakplaat, wij maakten een rechthoek van 30 x 20 cm. Druk de gehalveerde olijven in het deeg.

Bakken

  • Bak het brood 15 minuten in de oven of tot het brood begint te kleuren en gaar is. Prikkertest: een houten prikker insteken. Die moet er schoon en droog weer uitkomen. Haal het brood uit de oven, laat even rusten en haal voorzichtig los van de plaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Heerlijk!

Tips

  • – Het brood is afgekoeld het lekkerst
    – Bestrijk het brood na het bakken licht met olijfolie en maal er grof zout over
    – Snijd in repen en bewaar een paar dagen in de koelkast of tot wel 3 maanden in de vriezer!
  • * Berekening: wij sneden het brood in 14 repen en die halveerden we, totaal 28 stukjes. Wij aten 3 stukjes per persoon (= 1 portie), dat is 1.25 gram koolhydraten per portie voor het brood.

Is je baksel groen of paas geworden?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top