De smaak van dit gevulde kruidige koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Echter het past ook uitstekend bij allerlei ovengerechten en soepen. Verder is het niet alleen lekker bij een lunchsalade maar ook heerlijk met een lekker stukje kaas. Of doop het simpel in de olijfolie en onze heerlijke dukkah. Het olijvenbrood is echt heel makkelijk om te maken. Bij een gerecht uit de oven eten wij bijna altijd een stukje koolhydraatarm brood. Ovengerechten met veel groenten en zonder korst zijn nu eenmaal wat vochtiger dan die mét een korst. Dan is een reepje koolhydraatarm brood een uitstekend middel om al dat kostbare lekkers naar je maag te vervoeren. Want in al die heerlijke sappen bevindt zich allemaal nuttige voeding. 3 stukjes brood per persoon bevat 1.25 gram koolhydraten.
Koolhydraatarm olijvenbrood invriezen
Je kunt met dit koolhydraatarm olijvenbrood weer eindeloos variëren, zo leuk. Probeer bijvoorbeeld ook eens tomaat, ui, mozzarella, rode peper en/of pesto. Ook lekker om er Parmezaanse kaas op te strooien. Of houd het juist helemaal neutraal. Het voordeel van zo’n heerlijk brood is ook dat je het niet in 1 x op eet. Je eet een paar stukjes per persoon bij een gerecht en de rest gaat (gesneden) in de diepvries. Wel altijd goed labelen zodat je nog weet wat erin zit en wanneer je het maakte. Op die manier hebben wij diverse smaken koolhydraatarm brood in de diepvries verzameld.
Niet bruin afbakken
Dat er een behoorlijke hoeveelheid in de diepvries verdwijnt is ook de reden dat ik het nooit helemaal bruin afbak de eerste keer. Vanuit de diepvries leg ik het eenvoudig even onder de grill en dan krijgt het een mooi bruin korstje, zoals hieronder. Heerlijk smullen met een goede olijfolie en homemade dukkah!
Koolhydraatarm olijvenbrood, met psylliumvezels!
Zo makkelijk! In dit olijvenbroodje gaat ook psylliumvezel. Juist die vezels geven het brood een beetje smeuïge, iets verende structuur. Verder heb ik bij dit koolhydraatarme olijvenbrood gekozen voor Italiaanse kruiden en als extra vulling stopte ik er prei en olijven in. Daardoor krijgt het brood een enigszins focaccia-achtig karakter.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Het brood smaakt perfect bij de lasagne in een paprika die mijn heer Hans in elkaar knutselde. Kijk hoe lekker we hebben gesmuld:
Zo maak je koolhydraatarm olijvenbrood
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm olijvenbrood
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g amandelmeel
- 25 g kokosmeel
- 15 g psylliumvezel
- 1 el bakpoeder
- ¼ tl zout
- 1 el Italiaanse kruiden, of tijm, oregano, rozemarijn
- 6 M eieren
- 50 g Griekse yoghurt
- 40 g olijfolie
VULLING
- 10 cm prei, of bosui
- 10 zwarte olijf, of andere naar eigen keus
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg de kruiden, eieren, Griekse yoghurt en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Laat rusten terwijl je de vulling snijdt. De psylliumvezels zullen het deeg iets dikker maken omdat ze het vocht binden.
- Verwarm de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een bakplaat in of bekleed met een ingevet (!) bakvel.
- Halveer de prei en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd 5 olijven in plakjes. De andere 5 halveer je in de lengte, die zijn voor bovenop!
- Meng de gesneden prei en plakjes olijven door het deeg. Verspreid het deeg over de bakplaat, wij maakten een rechthoek van 30 x 20 cm. Druk de gehalveerde olijven in het deeg.
Bakken
- Bak het brood 15 minuten in de oven of tot het brood begint te kleuren en gaar is. Prikkertest: een houten prikker insteken. Die moet er schoon en droog weer uitkomen. Haal het brood uit de oven, laat even rusten en haal voorzichtig los van de plaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Heerlijk!
Tips
- – Het brood is afgekoeld het lekkerst– Bestrijk het brood na het bakken licht met olijfolie en maal er grof zout over– Snijd in repen en bewaar een paar dagen in de koelkast of tot wel 3 maanden in de vriezer!
- * Berekening: wij sneden het brood in 14 repen en die halveerden we, totaal 28 stukjes. Wij aten 3 stukjes per persoon (= 1 portie), dat is 1.25 gram koolhydraten per portie voor het brood.
Is je baksel groen of paas geworden?
- Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Dit lijkt me erg lekker! Stom vraagje misschien.. bij tips staat zeezout toevoegen, bedoelen jullie dan voordat het in de oven gaat?
Stomme vragen bestaan niet, alleen stomme antwoorden 😉
we bedoelen na het bakken, heb het er nu even bij gezet.
Hoi!
Kan je de yoghurt vervangen voor een plantaardige? Of evt weg laten?
Ik hoor het graag,
Groetjes,
Sanne
Ja dat kan als die vet en zuur genoeg is. Weglaten zou ik niet doen.
Gemaakt voor een lunch met vriendinnen, jullie hebben er fans bij ;-). Trouwens de pitten/noten hapjes met blauwschimmelkaas, tonijnburgertjes en Oosterse venkelsoep met kokos gingen er ook in als koek. Ik heb het adrs van jullie site maar achter gelaten, kunnen ze nog vaker genieten. Groetjes.
Dit brood voor de eerste keer gemaakt, is erg lekker, ik heb er nog twee zongedroogde tomaatjes ingedaan.
Maak het zeker nog een keer, grootste gedeelte ingevroren, zodat ik er lekker lang van genieten kan. Bedankt voor dit lekkere recept
Graag gedaan Tissy. Dat je het in kunt vriezen is echt fijn, je kunt zo een mooi verantwoord voorraadje aanleggen en je grijpt nooit mis.
Ik heb ook dit broodje gebakken zoals al zovele van deze heerlijke site voor Innas misschien kijkt ze nog eens,ik maak alles in de airfraier ik vertoef
in het buitenland en heb alleen een airfraier mee ik had thuis al verschillende recepten uitgeprobeerd meestal moet je de airfraier 20 Gr lager zetten en minder lang dat verschilt wel per recept gewoon even checken!!
Het is voor mij alleen wat lastig met de dunne crackertjes dan blaast de airfraier het bakpapier wat omhoog maar ze zijn eerder klaar en de smaak is prima ook van de kromme crackers 😋
Ik schrijf dit lange verhaal omdat ik hoop dat anderen er ook wat aan hebben Francisca 👍
Heel erg lekker.
Gemaakt met groene olijven, we vinden zwarte niet zo lekker en in plaats van prei, de stengels van zoete ui.
Ik heb alleen een nieuwe combi magnetron, dus deed het daarin (oven) en toen bleek de bakvorm er wel recht in te passen, maar niet te kunnen draaien. Dus met wat ku st en vliegwerk de massa met bakpapier en al eruit gehaald en in een cakevorm laten zakken. Daar door moest het natuurlijk veel langer bakken, het is nu een brood en geen platbrood. Maar het smaakt erg goed. Dus de rest ligt in plakjes in de vriezer. Net als de broodjes(plukbrood).
Kunst- en vliegwerk in de keuken altijd leuk!
Vandaag een broodje gebakken, maar ook nog wat gehakte gedroogde tomaatjes erdoor gedaan. Lekker. De beet doet mee een beetje aan eierkoeken denken.
Deze houden we er in! Heb wel wat minder bakpoeder genomen, want een eetlepel lijkt me te veel. Nam 8 gram en dat vind ik ruim voldoende gezien de luchtigheid.
Ga nog even experimenteren, met wat gemalen lijnzaad erbij door om het iets steviger te krijgen.
Nu al een paar keer gemaakt met verschillende variaties.
Heerlijk! En Snel klaar!
Hallo,
Vandaag voor het eerst een olijvenbrood gemaakt en het is een succes! Het viel mij wel op dat het deeg / beslag wat ik gemaakt heb ietsjes dikker was dan wat ik op de foto zie. Ook vind de eieren smaak iets te overheersend.
Kan ik het met 1 ei minder doen de volgende keer, dus 5 eieren i.p.v. 6? Zo nee, heeft u nog tips om die smaak een beetje te onderdrukken?
Het recept is beschreven zoals wij het hebben gedaan. Het zal vast kunnen met een ei minder, maar dat hebben niet geprobeerd. Even zelf proberen of dat aan je eigen smaak tegemoet komt?
Van de week al een keer een halve portie gemaakt, nu staat portie 2 in de oven. Lekker zeg!
Ik heb gevarieerd door op de ene helft (die met de olijven) bovenop wat rozemarijn te strooien, op de andere helft heb ik 2 gebakken sjalotjes en geraspte pittige kaas gedaan (hier geen olijven in). Lijkt me ook heel lekker! Ja, wat extra Kh door de ui (geen idee hoe veel eigenlijk?), maar vergeleken met een “gewoon” wit kaas-uienbrood (oh lekker!!!) toch een hele verbetering denk ik. Morgen in kleine stukjes als borrelhapje voor bezoek.
Absoluut toegestaan hoor en nog steeds erg koolhydraatarm! Een gezellige borrel gewenst morgen!
Geweldige recepten 👍
In veel gerechten zie ik 1 of 2 theelepeltjes bakpoeder, maar hier staat 1 eetlepel.
Nou zie ik dat mensen het al gebakken hebben en blijkbaar is er niets vreemds gebeurd, maar mij lijkt 1 eetlepel zoveel. Ik wilde toch even checken of dit klopt.
Ja het klopt hoor 😉
het brood staat af te koelen en ziet er fantastisch uit. Ben heel benieuwd naar de smaak. Vanavond bij broccoli kerriesoep. Ik ben heel blij met jullie recepten. In de koelkast staat ook je heerlijke chocoladetaartje te wachten. Dank jullie wel
Eet smakelijk!
Ziet er erg goed uit en zeer uitnodigend om te maken. De vezels nog niet in de voorraadkast. Kan het ook in de airfryer en hoe doe je dat? Mijn oventje is vervangen door de fryer. laat weten. Bedankt voor het bedenken en door sturen van de recepten. Ik wil het brood met spinazie uit proberen. fantastisch wat jullie doen, ook het plezier komt zo door en werkt aanstekelijk. Fijn. Super stel en bedankt.
Over de Airfryer: raadpleeg even je eigen gebruiksaanwijzing want die verschilt van merk tot merk. We hebben er wel iets in het algemeen over geschreven op deze pagina: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/maten-gewichten-vergelijken-en-omrekenen/
“Airfryers, heteluchtovens en combimagnetrons zijn efficiënter met warmte dan conventionele of standaardovens. Temperaturen voor heteluchtovens en Airfryers stel je daarom wat lager in dan conventionele ovens.
Gasoven wordt aangeduid met G en heeft 8 standen.
Omrekenen (ongeveer): °Hetelucht = °Standaard minus 10 % en °C = ° F – 32”
Ik ga hem vanavond makken ,lijkt me lekker
Eet smakelijk alvast, Julia.