koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

Koolhydraatarm olijvenbrood

De smaak van dit gevulde kruidige koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Echter het past ook uitstekend bij allerlei ovengerechten en soepen. Verder is het niet alleen lekker bij een lunchsalade maar ook heerlijk met een lekker stukje kaas. Of doop het simpel in de olijfolie en onze heerlijke dukkah. Het olijvenbrood is echt heel makkelijk om te maken. Bij een gerecht uit de oven eten wij bijna altijd een stukje koolhydraatarm brood. Ovengerechten met veel groenten en zonder korst zijn nu eenmaal wat vochtiger dan die met een korst. Dan is een reepje koolhydraatarm brood een uitstekend middel om al dat kostbare lekkers naar je maag te vervoeren. Want in al die heerlijke sappen bevindt zich allemaal nuttige voeding.

Koolhydraatarm olijvenbrood invriezen

Je kunt met dit koolhydraatarm olijvenbrood weer eindeloos variëren, zo leuk. Probeer bijvoorbeeld ook eens tomaat, ui, mozzarella, rode peper en/of pesto. Ook lekker om er Parmezaanse kaas op te strooien. Of houd het juist helemaal neutraal. 
Het voordeel van zo’n heerlijk brood is ook dat je het niet in 1x op eet. Je eet een paar stukjes per persoon bij een gerecht en de rest gaat (gesneden) in de diepvries. Wel altijd goed labelen zodat je nog weet wat erin zit en wanneer je het maakte. Op die manier hebben wij diverse smaken koolhydraatarm brood in de diepvries verzameld.

Niet bruin afbakken

Dat er een behoorlijke hoeveelheid in de diepvries verdwijnt is ook de reden dat ik het nooit helemaal bruin afbak de eerste keer. Vanuit de diepvries leg ik het eenvoudig even onder de grill en dan krijgt het een mooi bruin korstje, zoals hieronder. Heerlijk smullen met een goede olijfolie en homemade dukkah!

Koolhydraatarm olijvenbrood, met psylliumvezels!

Zo makkelijk! In dit olijvenbroodje gaat ook psylliumvezel. Juist die vezels geven het brood een beetje smeuïge, iets verende structuur. Verder heb ik bij dit koolhydraatarme olijvenbrood gekozen voor Italiaanse kruiden en als extra vulling stopte ik er prei en olijven in. Daardoor krijgt het brood een enigszins focaccia-achtig karakter. Helemaal perfect bij de lasagne in een paprika  die mijn heer Hans in elkaar knutselde. Kijk hoe lekker we hebben gesmuld:

koolhydraatarm olijvenbrood

Zo maak je koolhydraatarm olijvenbrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

Koolhydraatarm olijvenbrood

door Anna-Karina van Denderen
De smaak van dit koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Maar doet het ook uitstekend bij allerlei ovengerechten, soepen en lunchsalades!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: brood & crackers, oven
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten per hoeveelheid

12 gram koolhydraten per heel brood (ong. 1,5 per portie van 3 stukjes)
Koolhydraten 1.5 g
Uit recept: 1 heel brood

Ingrediënten

VULLING

Bereiden

  • Meng amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg de kruiden, eieren, Griekse yoghurt en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Laat rusten terwijl je de vulling snijdt. De psylliumvezels zullen het deeg iets dikker maken omdat ze het vocht binden.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een bakplaat in of bekleed met een ingevet (!) bakvel.
  • Halveer de prei en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd 5 olijven in plakjes. De andere 5 halveer je in de lengte, die zijn voor bovenop!
  • Meng de gesneden prei en plakjes olijven door het deeg. Verspreid het deeg over de bakplaat, wij maakten een rechthoek van 30 x 20 cm. Druk de gehalveerde olijven in het deeg.
Bakken
  • Bak het brood 15 minuten in de oven of tot het brood begint te kleuren en gaar is. Prikkertest: een houten prikker insteken. Die moet er schoon en droog weer uitkomen. Haal het brood uit de oven, laat even rusten en haal voorzichtig los van de plaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Heerlijk!
Tips
  • - Het brood is afgekoeld het lekkerst
    - Bestrijk het brood licht met olijfolie en maal er grof zout over
    - Snijd in repen en bewaar een paar dagen in de koelkast of tot wel 3 maanden in de vriezer!
  • * Berekening is voor het hele brood 12 gram koolhydraten. Wij sneden het brood in 28 repen. Dat is 0,43 per reepje brood. Wij aten 3 stukjes per persoon bij onze paprika.
Is je baksel groen of paas geworden?
  • Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen kan helpt.
    Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
    De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 40 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties op “Koolhydraatarm olijvenbrood”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like