koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

Koolhydraatarm olijvenbrood

De smaak van dit gevulde kruidige koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al helemaal prima. Echter het past ook uitstekend bij allerlei ovengerechten en soepen, bij een lunchsalade, een lekker stukje kaas of doop het in de olijfolie en heerlijke dukkah. Het olijvenbrood is multi inzetbaar en echt heel makkelijk om te maken. Dus laat dat je niet tegenhouden! Bij een gerecht uit de oven eten wij bijna altijd een stukje koolhydraatarm brood. Ik vind het gewoon heel gezellig eten en ovengerechten met veel groenten en zonder korst zijn nu eenmaal wat vochtiger dan die met een korst. Dan is een reepje koolhydraatarm brood een uitstekend middel om al dat kostbare lekkers naar je maag te vervoeren. Want in al die heerlijke sappen bevindt zich allemaal nuttige voeding…. lekker opeten dus!

Koolhydraatarm olijvenbrood invriezen

Het voordeel van zo’n heerlijk brood is ook dat je het niet in 1x op eet. Je eet een paar stukjes per persoon bij een gerecht en de rest gaat (gesneden) in de diepvries. Wel altijd goed labelen zodat je nog weet wat erin zit en wanneer je het maakte. Op die manier hebben wij diverse smaken koolhydraatarm brood in de diepvries verzameld. Dat er een behoorlijke hoeveelheid in de diepvries verdwijnt is ook de reden dat ik het nooit helemaal bruin afbak de eerste keer. Vanuit de diepvries leg ik het eenvoudig even onder de grill en dan krijgt het een mooi bruin korstje, zoals hieronder. Heerlijk smullen met een goede olijfolie en homemade dukkah! (recept volgt)

Koolhydraatarm olijvenbrood, met psylliumvezels!

Zo makkelijk! In dit olijvenbroodje gaat ook psylliumvezel. Juist die vezels geven het brood een beetje smeuïge, iets verende structuur. Verder heb ik bij dit koolhydraatarme olijvenbrood gekozen voor Italiaanse kruiden en als extra vulling stopte ik er prei en olijven in. Daardoor krijgt het brood een enigszins focaccia achtig karakter. Helemaal perfect bij de lasagne in een paprika (recept van volgende week) die mijn heer Hans in elkaar knutselde. Kijk hoe lekker we hebben gesmuld:

koolhydraatarm olijvenbrood

 

koolhydraatarm olijvenbrood

koolhydraatarm olijvenbrood

Je kunt met dit koolhydraatarm olijvenbrood weer eindeloos variëren, zo leuk. Probeer bijvoorbeeld ook eens tomaat, ui, mozzarella, rode peper en/of pesto. Ook lekker om er Parmezaanse kaas op te strooien. Of houd het juist helemaal neutraal.  Hoe dan ook, veel bakplezier!

Zo maak je koolhydraatarm olijvenbrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarm olijvenbrood

koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

Door Anna-Karina Geplaatst mei 10, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 1 plat brood 30x20 cm/ 28 reepjes
  • Koolhydraten: 12 khd per heel brood/ 0,43 per reepje (1 plat brood 30x20 cm/ 28 reepjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

De smaak van dit koolhydraatarm olijvenbrood is op zich al prima. Maar doet het ook uitstekend bij allerlei ovengerechten, soepen en lunchsalades!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezel, bakpoeder en het zout goed door elkaar. Dit doe je vooral om het bakpoeder gelijkmatig te verdelen over het brood.
  2. Voeg de kruiden, eieren, Griekse yoghurt en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Laat rusten terwijl je de vulling snijdt. De psylliumvezels zullen het deeg iets dikker maken omdat ze het vocht binden.
  3. Verwarm de hetelucht oven voor op 175 graden en vet een bakplaat in of bekleed met een ingevet (!) bakvel.
  4. Halveer de prei en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd 5 olijven in plakjes. De andere 5 halveer je in de lengte, die zijn voor bovenop!
  5. Meng de gesneden prei en plakjes olijven door het deeg. Verspreid het deeg over de bakplaat, wij maakten een rechthoek van 30 x 20 cm. Druk de gehalveerde olijven in het deeg.
  6. Bak het brood 15 minuten in de oven of tot het brood begint te kleuren en gaar is. Prikkertest: een houten prikker insteken. Die moet er schoon en droog uit weer uitkomen. Haal het brood uit de oven, laat even rusten en haal voorzichtig los van de plaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Heerlijk!
  7. TIPS:
    - het brood is afgekoeld het lekkerst
    - bestrijk het brood licht met olijfolie en maal er grof zout over
    - snijd in repen en bewaar een paar dagen in de koelkast of tot wel 3 maanden in de vriezer!
  8. * berekening is voor het hele brood 12 gram koolhydraten. Wij sneden het brood in 28 repen. Dat is 0,43 per reepje brood. Wij aten 3 stukjes pp bij onze paprika.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 gedachten over “Koolhydraatarm olijvenbrood”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

216 Shares
Share57
Pin159
Tweet