Dit overheerlijke koolhydraatarm hartig brood is zo makkelijk om op voorraad te hebben. Vries het brood in porties in voor later gebruik. Zorg altijd voor een lekkere variatie aan broodachtigen in je diepvries: hartig, zoet en neutraal. Ideaal om iets lekkers tevoorschijn te toveren bij een soepje of lunchsalade, voor de lekkere trek ’s avonds bij de buis. Zo’n broodje is ook heel geschikt om in bevroren toestand mee te nemen in je lunchbox voor tussendoor op het werk. Bak het in de vorm die jij het meest praktisch vindt. Het brood rijst niet enorm, het blijft dus een beetje plat. Het heeft een heerlijke structuur, het bevat 2.38 gram koolhydraten per portie van 4 stukjes.
Een gevarieerd ontbijt
Koolhydraatarm hartig brood eet ik regelmatig als makkelijk ontbijt. Niet alleen met ‘tevredenheid’, maar ook lekker belegd. Mijn favoriete beleg? Een lik mayonaise en gekookt ei! Of toch een plakje oude kaas met sla, komkommer, zelfgemaakte pesto en tomaat? (Ja, die! Klik foto.) Vaste pottenkijkers weten al dat wij nogal hameren op variatie. Dat geldt zeker voor het ontbijt! Neem niet elke dag hetzelfde ontbijt maar wissel regelmatig af. Door veel te variëren voorkom je dat je te eenzijdig eet. Je wilt tekorten of juist overschotten voorkomen toch? Bovendien hou je, door te variëren, je lichaam alert. Dat komt je verbranding absoluut ten goede.
Voorbeeldweek
- 1e dag Griekse Yoghurt met crunch en een paar besjes
- 2e dag een stel belegde pitten-lijnzaad-crackers
- 3e dag gekookte eitjes met dukkah
- 4e dag een omelet of frittata met groente
- 5e dag chiapudding
- 6e dag hartige muffins of dit koolhydraatarm hartig brood
- 7e dag lekkere speculaas pannenkoekjes
Meer en minder koolhydraten afwisselen
Het is ook heel verstandig om niet elke dag hetzelfde aantal koolhydraten in te nemen. Dus wissel af, de ene dag meer en de andere dag wat minder koolhydraten. Houd het gemiddelde aantal koolhydraten over een week in de gaten, dan zit je goed. Je zult zien dat als je stilstaat (niet meer verder afvalt, een plateau) het motortje weer gaat lopen wanneer je wisselt in het aantal koolhydraten. Eet niet altijd de zelfde (groene) groente die ultralaag in koolhydraten zijn. Eet ook eens een keer groente met een wat hoger koolhydraatgehalte zoals bietjes of worteltjes. Daar zitten weer heel andere nuttige voedingstoffen in. Tenslotte heb je ze allemaal nodig. Draai je lunch en diner eens om. Dus ’s middags een wat uitgebreidere warme maaltijd en ’s avonds een lekkere salade of geurig soepje met een toetje. Koolhydraatarm eten is zo afwisselend of saai als je het zelf maakt!
Meer lekkere recepten voor broodachtigen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarm hartig brood
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm hartig brood
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g amandelmeel
- snufje pimentón, paprikapoeder (gerookt)
- snufje chilipoeder
- ½ tl bakpoeder, (wijnsteen)
- peper en zout
- 15 g pompoenpitten
- 1 eieren
- 100 g Griekse yoghurt
- 75 g harde geitenkaas, 0 khd indien zelf geraspt
- 5 g sesamzaad, zwart
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een ovenschaal van 15 x 23 cm met natgemaakt uitgeknepen en ingevet(!) bakpapier.
- Meng eerst amandelmeel, paprikapoeder, chilipoeder, bakpoeder, peper en zout en de pompoenpitten in een ruime kom.
- Klop het ei los met Griekse yoghurt. Rasp de kaas en meng alles samen tot een deeg. Stort het deeg in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad en bestrooi met sesamzaad.
- Bak het brood 20-25 minuten tot het gaar is en begint te kleuren. Zeker niet te donker bakken.
- Laat 5 minuten rusten en til het brood uit de vorm. Verwijder het bakpapier en laat uitwasemen op een rooster.
- Snijd het brood in 8 repen, halveer zodat je 16 stukjes hebt. 4 stukjes = 1 portie.
- Niet saai toch? Good morning & have a nice day!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo,
Ik heb een noten , soja, peulvruchten allergie
Ik wil graag deze producten aanpassen vooral de amandelmeel, allen hoe ?
Groeten saskia
Dat is een beetje lastig, ik zou eens naar het pompoenpitten-broodje kijken!
Tip voor Tonnie: Ik heb net even in de folder van Holland&Barret gekeken en ziedaar, 2 zakken amandelmeel (is samen700gr.) voor €8,99. Ik maak zelf altijd gebruik van deze aanbiedingen, het meel bevalt me prima en het maakt het bakken met amandelmeel zeker minder prijzig.
Pfff het is wel “‘duur” bakken hoor, 2x iets maken en het zakje amandelmeel is al weer op. 4euro voor 200 gr. is veel.
Ik koop het zelf bij Pit & Pit. Maar als je het uitkient en de aanbiedingen bij Holland & Barret (de Tuinen) in de gaten houdt kan het echt goedkoper dan jouw prijs. De notenshop is wel een stuk goedkoper en ook prima spul.
Soms staat een recept al lang op je site en dan moet je het gewoon weer een keer tegenkomen en proberen. Deze week voor het eerst gemaakt en onmeundig (da’s Achterhoeks voor heeeeel erg) lekker. Vandaag meteen maar een voorraadje voor in de vriezer gemaakt. Wat is gewoon brood dan ontzettend saai zeg.
Omdat ik toch zo lekker bezig was de kaasmandjes ook geprobeerd. Ik vrees dat ik te ongeduldig, of te voorzichtig was. Na afkoelen zijn ze nog een beetje taai. Volgende keer dus wat langer in de oven. Wel een erg leuk gezicht die mandjes. Vannavond gaat er scrumbled egg met tomaat in als bijgerecht bij de broccolisoep. Ik zeg ‘Eet smakelijk’.
Ik zeg ook: ‘eet smakelijk’!
Heerlijk!! Enige vorm van beleg is niet nodig. Heel smaakvol van zichzelf. Gewone sesamzaadjes erop gedaan.
Heel eenvoudig om te maken ook.
Je geeft ook korte en duidelijke omschrijvingen.
Dank je!
Heel erg lekker. Al had ik er wel nog meer Italiaanse kruiden door kunnen doen. Mijn brood was ook niet erg gerezen. Nu denk ik dat ik wellicht volgende keer ht ei nog luchtiger moet kloppen. Dat geeft ook heel veel volume! Ik heb hem gemaakt met gewone sesam boven die ik van te voren even geroosterd had. Als beleg bij beide dun kaas gedaan en bij de een tomaat, sla met bieslook. Bij de andere paprika met rucola. Ik moet zeggen dat vooral de bieslook fantastisch combineert!!
Zo lekker!
Wat een geweldig recept, heb nu in 5 dagen ook al 3 keer dit brood gemaakt.. (ik eet alleen KH arm / beperkt) dus gaat het best wel snel en zeker als het zo lekker is. Plus dat het makkelijke te maken en heel snel klaar is. 🙂
Ga binnenkort proberen een variant te maken met olijven, pesto en zongedroogde tomaten, nu afwachten hoe dat gaat smaken..
De smaak is heerlijk! Helaas valt het wel makkelijk uit elkaar …..
Oh gek, daar heb ik helemaal geen last van? heb je andere ingrediënten gebruikt, of ben je het ei vergeten? Zie ook de foto’s.
Nee ik heb niets vergeten….Maar zal het nog wel een keer proberen, zoals gezegd, het smaakt heerlijk.
Oh gelukkig! Soms overkomt mij dat wel eens hoor…
Super lekker
Wat genieten! Ik houd echt van hartig en sit is top! Ik heb geen sesam erop gedaan dat had ik niet in huis. Het cakeblik was qua bodem aan beide kanten niet vol en qua hoogte ongeveer 2 a 3 cm..
Gelukkig heb ik er nog 4 ingevroren!
Kan ik ook gewone kaas gebruiken? Zelf geraspte Goudse oud belegen bv?
Ja hoor dat kan prima.
Wat een heerlijk broodje. Hij was bij mij ook niet goed gerezen, maar wel erg lekker. Dus voor mij maakt dat niet uit.
Wat versta je onder ‘niet goed gerezen’? Bij mij is het ook een beetje plat (ong. 3 cm. hoog ), het rijst niet zo als ‘gewoon’ brood.
Ik heb het nu twee keer gemaakt, maar beide keren rijst het niet. De eerste keer kon ik geen wijnsteen bakpoeder vinden, dus heb ik in plaats daarvan bakingsoda gebruikt. De tweede keer wel wijnsteen bakpoeder gebruikt maar toen was het nog minder gerezen. (bijna niks) Ik vrees dat ik toch iets fout doe 🙁
Het klopt ook wel dat het brood niet enorm rijst hoor. Zie ook de foto’s
Wat een heerlijk recept!
Ik heb het gegeten bij kippensoep met room, echt zalig en een fijne broodvervanger.
Bedankt en succes met alles.
Koolhydraatarm hartig brood: smaak is goed, maar mijn brood is lang niet zo gerezen als op het plaatje. Misschien was de vorm iets te groot?
Het is ook niet heel erg hoog, misschien 3 cm?
Vandaag dit hartige brood gemaakt. Manlief vond het lekker. Dus weer iets op de lijst erbij ! Is idd snel gemaakt !
Heerlijk! Wederom een succes. Koolhydraatarm leven is echt makkelijk met deze recepten. Dit brood heeft verder niks nodig!
Vraagje over dit koolhydraatarm brood maken, kan dit ook met een broodmachine?
Geweldige site trouwens.
Ik gebruik de broodbakmachine alleen voor mixen met een rijstijd (gist). De hoeveelheid van dit brood is erg klein voor een broodbakmachine, en het deeg heeft geen rijstijd, dus ik zie de voordelen niet zo. Maar probeer het gerust zelf uit als je wilt!
Ook al weer zo lekker! Net even gemaakt. Een fluitje van een cent en echt lekker voor wie het broodgevoel wil. Topper!
Goed om te horen, inderdaad zijn het heel makkelijke broodjes! Net als de kaasbroodjes en de zoete broodjes!
helaas kan ik niet tegen paprika, maar gelukkig kan er het e.e.a. vervangen worden met kerrie poeder 😉
helaas niet opgeschreven hoeveel, die krijg je van mij tegoed 🙂
zou je hier in dit gerecht de kaas weg kunnen laten ????
75 gram in dit recept is vrij veel, dus nee beter van niet, dan kan je beter een ander broodachtig recept kiezen. Bovendien krijgt het juist de hartige smaak door de kaas.
Lekker hoor. Vooral na het even in de broodrooster te hebben gedaan. Er liggen nog een paar stukjes in de vriezer, gaat erg goed. Ik eet het liever met een beetje beleg, dan zonder.
Ik geniet van je blog. Echt leuk.
Dank voor je aardige woorden!
Ik had geen Griekse yoghurt meer, heb ricotta gebruikt …
Mijn broodje was heerlijk!
Dank je wel,
Morganne
Vanmiddag eindelijk gebakken.
Heerlijk!?
Ik heb gewone paprika poeder gebruikt.
Wat is het verschil in smaak met gerookte paprika poeder?
Ik heb het in een siliconen bakvorm gedaan en het broodje kwam er heel gemakkelijk uit.
Ik ga dit zeker vaker bakken.
Dat klinkt enthousiast. Voor je vraag over paprikapoeder: KLIK op de ingrediënten voor meer info over bv. vervangen, merk, waar kopen etc!
Ik heb gewone paprikapoeder gebruikt, maar wel gerookt zeezout. Extra toegevoegd Italiaanse kruiden en oregano. Ik had geen pompoenpitten, heb ik vervangen door zonnebloempitten, ook bovenop ipv sesamzaad. Heerlijk! Het deeg was niet erg gerezen en wat los, maar voor de smaak maakt het niet uit. En ik weet dat het een volgende keer net anders kan uitpakken. En die volgende keer komt zeker!
Leuk, eet ze!
Heerlijk net gebakken! Bewaren hoe? Koelkast of buiten in de doosje?
Ligt er ook aan hoelang. 1 dagje kan gewoon in plastic zakje of afgesloten buiten de koelkast. Langer zou ik ‘m wel in de koelkast bewaren, wel even een beetje op temperatuur laten komen voordat je het gaat eten. Er zitten helemaal geen bewaarmiddelen in, vandaar altijd wat voorzichtiger dan met ‘normaal’ brood.
Ik heb het in de vriezer gedaan. Moet toch ook kunnen?
Dat kan zeker, daar ligt het bij mij ook 😉
Ik heb in porties gesneden Hartig Brood ingevroren en ook al van gegeten (buiten de koelkast laten ontdooien). Gaat heel goed en verlies niets aan smaak of textuur. Ook opgewarmd in de oven is die heel lekker.
Ik vond het brood echt HEEL erg lekker, alleen was het wel droog, zou er wat olie of boter bij mogen, of werkt het dan niet meer zo goed? Ik heb in plaats van geitenkaas, geraspte pardano gebruikt, omdat ik dat nog in huis had. Misschien was dat wel de reden?
bedankt voor al je heerlijke recepten!
Hoi Anja,
Aan de structuur van amandelmeel kan niet iedereen wennen. Dat geeft altijd een wat droger mondgevoel dan brood of gebak dan je gewend was. Zeker nooit te lang bakken! En niet elk amandelmeel is het hetzelfde, zie het ingrediënt. Een beetje vet erbij zou je mee kunnen experimenteren. Mijn ervaring is dat de volgende dag veel baksels smeuïger zijn. Ik denk niet echt dat het aan de kaas ligt.
Bedankt Anna-Karina,
ik ben erg blij met je recepten! Ik had het geroosterd en het was echt heerlijk!
groetjes,Anja
Gisteren gelijk gemaakt…zooo lekker!!!
Fijn dat je het lekker vond! Heb je de focaccia ook al ontdekt?
Heerlijk broodje! Ik had nog een blok mediterrane kaas met gedroogde tomaatjes, olijven en oregano in de koelkast liggen. Die heb ik geraspt en in plaats van de geitenkaas gebruikt. Met de gerookte paprikapoeder een heerlijk combinatie. Dank je wel weer voor dit super recept!
Ja klinkt alsof ik dat ook heel lekker zou kunnen vinden. Mijn hersenen denken er net zo over, ik begin spontaan te kwijlen 😉
Zo. Dat was een lekker broodje. Goede smaak, iets te vochtig. Volgende x doe ik een 1/2 tl kokosmeel erbij. Kan wel denk ik. Maar het was heerlijk!
Altijd even kijken hoe het uitpakt met verschillende merken. Blij dat ze je weer kunnen bekoren! Mooi weekend gewenst.
Kun je het amandelmeel vervangen door kokosmeel? Of gedeeltelijk vervangen?
Klik eens op de ingrediënten, je krijgt dan veel extra info, zo ook over vervangen van amandelmeel. Heb het juist eraan toegevoegd want dat wordt me zo vaak gevraagd! Succes! 😉
lekker, ziet er ook nog stevig uit!
Ja dat klopt wel, beetje stevige cake-structuur.
Goedemorgen, kan er ook chaumes kaas gebruiken ipv geitenkaas? Gr. Monique
Ja dat moet wel kunnen denk ik. Succes!