gevuld speculaas

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Baksels te droog, niet zoet genoeg of flauw? Daar geef ik je verderop tips voor. Terwijl de grote kindervriend in zijn stoomboot op weg is naar Nederland, slaan wij alvast massaal zelf aan het bakken. Zeker als je koolhydraatarm eet, want suikervrij én koolhydraatarm gevuld speculaas ligt nog niet bij AH in het schap. Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf het allerlekkerste koolhydraatarme gevuld speculaas met spijs te kunnen maken. Het amandelspijs recept staat elders op de website. Dat gebruik ik bijvoorbeeld ook voor de kerststol en de gevulde speculaas muffins namelijk.

Advertentie

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Ik maakte een vrij grote koek in een cakevorm van , daar haal je 24 vierkante stukjes uit. Een stukje koolhydraatarm gevuld speculaas bevat dan slechts 1.14 gram koolhydraten. Lekker om uit te delen! Je kan natuurlijk ook een andere vorm maken. Denk daarbij aan een gevulde speculaasstaaf, of eenhaps mini muffin speculaas. Ook een gevulde speculaaskoek behoort tot de mogelijkheden.

Baksels te droog, niet zoet genoeg of flauw?

Baksel met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Je moeten willen wennen aan een iets ander mondgevoel. Maar met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt heerlijke dingen maken. Kijk maar naar dit koolhydraatarm gevuld speculaas. Toch ‘klagen’ mensen soms over de kwaliteit van hun baksels. Als ze koolhydraatarm gebakken hebben, zijn de baksels niet zoet genoeg, te flauw of te droog naar hun zin. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: Heel belangrijk is altijd goed proeven. Maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest de meeste zoetstof  zoetkracht.

Wat betreft te droog:

  • ken je eigen oven, elke oven is anders, lees ons uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
  • maximaal op 175 graden graden bakken
  • bak nooit te lang
  • baksels met (een mengsel van) kokosmeel, amandelmeel en lijnzaad blijven na het bakken vocht opnemen. Daarom zijn ze de volgende dag vaak veel minder droog
  • experimenteer met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar), roomkaas, mascarpone of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen
  • voeg een kleine hoeveelheid xanthaangom toe, dat maakt baksels elastischer en verbetert het mondgevoel. Een beetje psylliumvezel kan ook, maar dat neemt erg veel vocht op, dus dan moet je ook meer vocht toevoegen aan je recept.

Pepernoten strooien…

De geur van het koolhydraatarm gevuld speculaas bracht me terug naar een jeugdherinnering. Doodsbang was ik als kind voor God & Sinterklaas, ik dacht echt dat zij mij altijd konden zien. Voor mij waren dat beiden dezelfde types: je moest voor allebei veel te braaf, heel erg lief en 100% eerlijk zijn. Want alleen dan verdiende je die felbegeerde stoel in de hemel of het mooiste cadeautje van op 5 december! Die angst werd nog eens aangewakkerd door Piet himself.  Een paar avonden voor pakjesavond gebeurde het: Ik nog even in pyjama beneden en dan… plotseling vanuit de aangebouwde serre keihard gebons op de keukendeur, een angstaanjagende basstem…

“Zijn hier ook stoute kinderen…?” Mijn vader die dan onmiddellijk riep: “Nee, echt niet Piet!” En dan werd er met veel kabaal wat pepernoten en suikergoed naar binnen gegooid vanuit de keuken. Van Piet zelf kregen we nooit meer te zien dan zijn gehandschoende hand. Mijn broer Theo en ik graaiden zo snel mogelijk het snoepgoed van de grond. Tegen de tijd dat we daar mee klaar waren zat ‘Piet’ -onze liefste buurman bleek later- allang weer aan de koffie bij zijn vrouw! Er zijn dagen dat ik graag nog zó naïef en goedgelovig zou willen zijn…

Sinterklaasliedje

Zullen we om in de stemming te komen samen een liedje zingen? Heel toepasselijk want het waait hier in Zaandam behoorlijk en de regen striemt langs de ramen, BRRR!

Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis zelfs waait de wind!
Zou de goede Sint nog komen?
Nu hij ’t weer zo lelijk vindt. (herhalen)

Ja, hij rijdt in donk’re nachten
op zijn paardje, oh zo snel.
Als hij wist hoe zeer wij wachten,
ja gewis, dan kwam hij wel. (herhalen)

kleurenpieten

Zo de stemming zit er lekker in!  Hebben jullie ook al zin in dit heerlijke koolhydraatarm gevuld speculaas ?


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gevuld speculaas
gevuld speculaas

Zo maak je koolhydraatarm gevuld speculaas

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


gevuld speculaas

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf het allerlekkerste koolhydraatarm gevuld speculaas te kunnen maken.
4.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusten 5 minuten
Totale tijd 45 minuten

Voedingswaarde

Per stukje (inclusief spijs)
kcal 162.44 koolhydraten 1.14 geiwitten 4.96 gvetten 14.56 gvezels 2.66 g
Hoeveelheid (aan te passen)24 stukjes (vorm 24 x 12 cm)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Spijs

Speculaasdeeg

Topping

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Spijs

  • Begin met het maken van 2 x het recept voor de suikervrije amandelspijs. Voor een grote springvorm 3-4 x het recept maken!

Speculaasdeeg

  • Meng vervolgens in een beslagkom het amandelmeel met kokosmeel, lijnzaadmeel (zelf even grof malen of vijzelen), koekkruiden, zout (!) en bakpoeder.
  • Smelt de boter op laag vuur meng dat samen met de eieren, zoetstof en 1 el slagroom door de droge bestanddelen in de beslagkom. Kokosmeel en lijnzaad hebben de tijd nodig om het vocht op te nemen, laat het deeg daarom 5 minuten rusten.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een cakevorm (24 x 12 cm) in of leg natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in de vorm.
  • Meng het deeg nogmaals door, je moet een soepele deegbal kunnen maken. Je kunt iets meer slagroom toevoegen als het te stug is. Verdeel de helft van het deeg over de bodem, vervolgens een laagje spijs en dek af met de rest van het deeg. Goed aandrukken. Garneer je gevuld speculaas met amandelschaafsel en bestrijk met geklopt ei.

Bakken

  • Bak het gevulde speculaas eerst 10 minuten op 160 °C en draai de temperatuur dan terug naar 145 °C en bak nog eens 15 -20 minuten. Controleer de gaarheid met een houten prikker (die moet er schoon uitkomen).
  • Haal het koolhydraatarm gevuld speculaas uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd 24 vierkantjes en geniet ervan!
  • De volgende dag vind ik 'm persoonlijk nog lekkerder.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


42 gedachten over “Koolhydraatarm gevuld speculaas”

  1. Er staat bij elk nageecht of tussendoortje dat er een beetje zoetstof in mag. Maar wat is een beetje? Is dat 10 gram 0f 50, 100 gram? Hoe moet je dat zien.

    1. Even proeven, dat geeft het beste resultaat! Suiker heeft altijd dezelfde sterkte, maar zoetstoffen zijn er in zoveel soorten maten. Het is voor ons ondoenlijk om dat precies aan te geven. Hoeveel je nodig hebt is deels een kwestie van smaak en deels een kwestie van uitproberen. 

  2. Hallo, ik heb geen kokosmeel in huis, mag/kan ik dan volledig amandelmeel gebruiken?
    Groetjes

  3. Annemiek Bergsma

    Heerlijk smeuïge koek! Ik zou de referentie naar speculaas gewoon weglaten. Het heeft er iets van weg maar het is een lekkere koek op zich! Dus geef het een eigen naam, zo voorkom je ook teleurstelling wat smaak betreft. Ik denk dat ik volgende keer dubbele vulling doe.

  4. Het was best een groot recept en ik vond de citroen in het spijs wat te overdadig, dus dat pas ik wel aan een vorige keer. Verder niet van echt te onderscheiden, heerlijk!

  5. Net de koek gemaakt, is nog warm. Valt wel snel uit elkaar heb ik het idee.
    Heel erg bedankt voor al jou heerlijke recepten zowel op de site als in jou boek. Maak er iedere dag wel iets uit. Succes ermee en hoop dat je ons nog lang blijft verrassen.

  6. Jeanet de Feiter

    hoi ben aan het voorbereiden om de speculaas te maken maar zijn koekkruiden en peperkoekkruiden niet dezelfde samenstelling en moet het er dan allebei in,

  7. Ik heb de gevulde speculaas gemaakt, hij is echt superrrr lekker!
    Wat ik alleen niet begrijp, na zoveel pogingen met spijs bakken, is dat de spijs aan de binnenkant van de koek zacht blijft.
    Hoe kan dit? En doe ik iets verkeerds? De buitenrand van de spijs is perfect.

    Verder heb ik zelf de peperkoekkruiden gemaakt zoals jij aangegeven hebt, perfect!

  8. “Smelt de boter voor de helft en laat de rest in het gesmolten deel ook vloeibaar worden.”

    Wat wordt hiermee bedoelt, het is me niet duidelijk wat met de rest bedoeld wordt. Moet je alle boter smelten, in twee delen splitsen en dan?

    1. Ik smelt boter altijd op deze manier. Je doet alles in de pan, laat het voor de helft smelten. Zet dan het vuur uit. De rest smelt vanzelf wel in de warme boter. Scheelt de helft energie 😉 En het voorkomt ook verbranden of veel te heet worden!

  9. Di recept is top! Ook prima in te vriezen. Was wel even een klusje maar dan heb je ook wat. Ik had elke avond een plakje bij de thee afgelopen week ?

    Ik kwam 30 gr amandelmeel tekort en heb dat gecompenseerd met boekweitmeel.

  10. Ik heb hem gemaakt.
    De smaak is heerlijk. Ik kon het niet laten om het warm even te proeven. Voelt nu nog wat droog aan, maar morgen zal hij dus nog lekkerder zijn. Bedankt voor het recept.

    1. Bewaren op een koele plaats moet wel lukken ong. 3-4 dagen denk ik? (Ligt ook aan hoe schoon je werkt, de temperatuur etc. er zitten geen conserveermiddelen in namelijk… Invriezen ben ik nooit zo’n fan van, maar probeer het even uit, dan weet of je zelf de kwaliteit voldoende vindt. O

  11. corrie de jongh

    Ik wilde gevuld speculaas maken. Heb wel recept helemaal opgeschreven van de suikervrije amandelspijs en dan staat aan het eind dat je bakblik moet vullen met laag deeg dan spijs en dan weer deeg. Ik heb geen deegrecept gezien of het moet zijn dat ik na 3x lezen het nog niet snap. Wat doe ik fout?

    1. Ik heb ook de discussie gezien in de groep van Gobento. Wat jammer dat je het (nog) niet snapt. In de eerste regel van de beschrijving vind je een link naar het spijsrecept. Het recept hierboven beschrijft juist hoe je de KOEK maakt. Ik zal je via de mail een pdf sturen met beide recepten erin!

  12. Is het 2 a 3 el peperkoekkruiden OF 2 a 3 el speculaaskruiden of EN? Die kruiden die erin zitten zijn namelijk volgens mij grotendeels dezelfde. Ik wil het even zeker weten zodat het niet te bitter gaat worden als ik het ga proberen.

      1. Dank voor je reactie. Doe je dan in totaal 4 of 6 lepels erin? Ik vind het moeilijk koud te bepalen of het bitter gaat worden.

  13. Hoi,ik wil je eerst even een compliment geven voor al die heerlijke recepten. ??

    Heb er al veel gemaakt. Maar ik heb even een vraagje waar kan ik Peperkoekkruiden kopen?

    Heb al op internet gekeken maar met verzendkosten kom ik dan op €10 uit dan wordt mijn gevulde speculaas wel erg duur. Groetjes?

    1. Ik kocht het inderdaad wel online, ik doe dan meestal in 1 x een grotere bestelling. Soms vind je het ook wel bij ‘ouderwetse’ drogisterijen of kruidenwinkels. Dille en Kamille misschien? Je zou het zelf kunnen maken als je ’t leuk vindt? De samenstelling is persoonlijk, ik denk dat dit aardig in de buurt komt qua verhoudingen: 2 el. kaneel, 1 el, koriander, 1 el (ster)anijs, 1 el kardamom, 1 el. gember, ½ – 1 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel) en een snuf nootmuskaat. Alles gemalen en goed mengen, dit mengsel kan je vaker gebruiken. ook lekker in de moussaka!

  14. Hallo Anna Karina,
    Heel erg bedankt voor al jouw recepten en jouw leuke verhalen. Ik kijk er iedere dag naar uit en heb al veel van jouw recepten gemaakt. Hoe houd je het toch vol om er telkens weer voor te gaan zitten?! Maar dankzij jouw vasthoudendheid houd ik het vol om met veel minder koolhydraten te leven. Xm

    1. Voor mij is het geen kwestie van volhouden. Kokkerellen, fotograferen, nuttige info verzinnen en alles een beetje leuk op de website zetten vind ik een plezierige bezigheid! Die persoonlijke verhalen komen (bijna) vanzelf los, zoals bij deze speculaas. Ik vind het zelf ook leuker om websites te bezoeken waar je merkt dat er ‘echte’ mensen achter zitten. Ik ben deze website 1 oktober 2014 gestart en blijkbaar is er veel animo voor, het is toch geweldig om mijn recepten overal terug te zien en enthousiaste reacties te krijgen. En wat heerlijk als ik op deze bescheiden manier nog een beetje meehelp aan het welzijn van mensen. Dan is mijn opzet meer dan geslaagd!

      1. Ik wil je ook laten weten dat ik het zeer waardeer, al die tijd en moeite die jij erin stopt.
        Zo duidelijk en gebruiksvriendelijk….klasse!

        Een hartelijke groet van Greetje.

        1. Dank je wel Greetje!
          Altijd leuk om te horen dat anderen aan al dat ‘liefdewerk oud papier’ plezier beleven. Dat was ooit de bedoeling toen ik een paar recepten online zette. “Gewoon omdat een ander er dan ook wat aan heeft”.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven