gevuld speculaas

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Baksels niet zoet, flauw of droog? Daar geef ik je verderop tips voor. Terwijl de grote kindervriend in zijn stoomboot op weg is naar Nederland, slaan wij alvast massaal zelf aan het bakken. Zeker als je koolhydraatarm eet, want suikervrij én koolhydraatarm gevuld speculaas ligt nog niet bij AH in het schap. Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf het allerlekkerste koolhydraatarme gevuld speculaas met spijs te kunnen maken. Het amandelspijs recept staat elders op de website. Dat gebruik ik bijvoorbeeld ook voor de kerststol en de gevulde speculaas muffins namelijk.

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Ik maakte een vrij grote koek in een cakevorm van , daar haal je 24 vierkante stukjes uit. Een stukje koolhydraatarm gevuld speculaas bevat dan slechts 1.14 gram koolhydraten. Lekker om uit te delen! Je kan natuurlijk ook een andere vorm maken. Denk daarbij aan een gevulde speculaasstaaf, of eenhaps mini muffin speculaas. Ook een gevulde speculaaskoek behoort tot de mogelijkheden.

Niet zoet, flauw of droog?

Baksel met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt heerlijke dingen maken. Kijk maar naar dit koolhydraatarm gevuld speculaas. Toch ‘klagen’ mensen soms over de kwaliteit van hun baksels. Als ze koolhydraatarm gebakken hebben, zijn de baksels niet zoet genoeg, te flauw of te droog naar hun zin. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: Heel belangrijk is altijd goed proeven. Maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest de meeste zoetstof  zoetkracht.

Wat betreft te droog:

 • ken je eigen oven, elke oven is anders, lees ons uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
 • maximaal op 175 graden graden bakken
 • bak nooit te lang
 • baksels met een mengsel van kokosmeel, amandelmeel en lijnzaad blijven na het bakken vocht opnemen. Daarom zijn ze de volgende dag vaak veel minder droog
 • experimenteer met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Pepernoten strooien…

De geur van het koolhydraatarm gevuld speculaas bracht me terug naar een jeugdherinnering. Doodsbang was ik als kind voor God & Sinterklaas, ik dacht echt dat zij mij altijd konden zien. Voor mij waren dat beiden dezelfde types: je moest voor allebei veel te braaf, heel erg lief en 100% eerlijk zijn. Want alleen dan verdiende je die felbegeerde stoel in de hemel of het mooiste cadeautje van op 5 december! Die angst werd nog eens aangewakkerd door Piet himself.  Een paar avonden voor pakjesavond gebeurde het: Ik nog even in pyjama beneden en dan… plotseling vanuit de aangebouwde serre keihard gebons op de keukendeur, een angstaanjagende basstem…

“Zijn hier ook stoute kinderen…?” Mijn vader die dan onmiddellijk riep: “Nee, echt niet Piet!” En dan werd er met veel kabaal wat pepernoten en suikergoed naar binnen gegooid vanuit de keuken. Van Piet zelf kregen we nooit meer te zien dan zijn gehandschoende hand. Mijn broer Theo en ik graaiden zo snel mogelijk het snoepgoed van de grond. Tegen de tijd dat we daar mee klaar waren zat ‘Piet’ -onze liefste buurman bleek later- allang weer aan de koffie bij zijn vrouw! Er zijn dagen dat ik graag nog zó naïef en goedgelovig zou willen zijn…

Sinterklaasliedje

Zullen we om in de stemming te komen samen een liedje zingen? Heel toepasselijk want het waait hier in Zaandam behoorlijk en de regen striemt langs de ramen, BRRR!

Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis zelfs waait de wind!
Zou de goede Sint nog komen?
Nu hij ‘t weer zo lelijk vindt. (herhalen)

Ja, hij rijdt in donk’re nachten
op zijn paardje, oh zo snel.
Als hij wist hoe zeer wij wachten,
ja gewis, dan kwam hij wel. (herhalen)

kleurenpieten

Zo de stemming zit er lekker in!  Hebben jullie ook al zin in dit heerlijke koolhydraatarm gevuld speculaas ?

 

gevuld speculaas

gevuld speculaas

 

Zo maak je koolhydraatarm gevuld speculaas

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


gevuld speculaas

Koolhydraatarm gevuld speculaas

door Anna-Karina van Denderen
Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf het allerlekkerste koolhydraatarm gevuld speculaas te kunnen maken.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 15 min
Koken: 25 min
Rusten: 5 min
Totale tijd: 45 min

Voedingswaarden

Per stukje (inclusief spijs)
Calorieën 162.44 kcal
Koolhydraten 1.14 g
Eiwit 4.96 g
Vet 14.56 g
Vezels 2.66 g

Uit recept

24 stukjes (vorm 24 x 12 cm)

Ingrediënten

Spijs
Speculaasdeeg
Topping

Bereiden

Spijs
 • Begin met het maken van 2 x het recept voor de suikervrije amandelspijs. Voor een grote springvorm 3-4 x het recept maken!
Speculaasdeeg
 • Meng vervolgens in een beslagkom het amandelmeel met kokosmeel, lijnzaadmeel (zelf even grof malen of vijzelen), koekkruiden, zout (!) en bakpoeder.
 • Smelt de boter op laag vuur meng dat samen met de eieren, zoetstof en 1 el slagroom door de droge bestanddelen in de beslagkom. Kokosmeel en lijnzaad hebben de tijd nodig om het vocht op te nemen, laat het deeg daarom 5 minuten rusten.
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een cakevorm (24 x 12 cm) in of leg natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in de vorm.
 • Meng het deeg nogmaals door, je moet een soepele deegbal kunnen maken. Je kunt iets meer slagroom toevoegen als het te stug is. Verdeel de helft van het deeg over de bodem, vervolgens een laagje spijs en dek af met de rest van het deeg. Goed aandrukken. Garneer je gevuld speculaas met amandelschaafsel en bestrijk met geklopt ei.
Bakken
 • Bak het gevulde speculaas eerst 10 minuten op 160 °C en draai de temperatuur dan terug naar 145 °C en bak nog eens 15 -20 minuten. Controleer de gaarheid met een houten prikker (die moet er schoon uitkomen).
 • Haal het koolhydraatarm gevuld speculaas uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd 24 vierkantjes en geniet ervan!
 • De volgende dag vind ik 'm persoonlijk nog lekkerder.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 8.172 keer, 15 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 reacties op “Koolhydraatarm gevuld speculaas”