Vandaag hebben we een heerlijk kruidig en koolhydraatarm eipotje met zalm voor jullie. Heel feestelijk, maar ook geschikt voor gewone dagen. Eipotjes -of ‘oeufs en cocottes’ op z’n Frans- zijn eieren die je au bain Marie gaart in de oven. Als je het als ontbijt eet kun je ondertussen alvast gaan douchen, hoe praktisch weer! En dan de voedingswaarde, met kcal 254.32 ⋆ koolhydraten 1.14 g ⋆ eiwitten 12.04 g ⋆ vetten 22.28 g ⋆ vezels 0.03 g bevat het keto eiergerecht weinig koolhydraten, lekker veel eiwit en een flinke hoeveelheid vet. Als dat geen fijne ketogene maaltijd vormt weet ik het niet meer! Lekker met ons knapperig Zweeds knäckebröd.
Waarom au bain Marie?
Je gaart het koolhydraatarme eipotje met zalm au bain-marie omdat het garen van het ei dan mooi langzaam gaat. Dat au bain-marie is het in een waterbad plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C. Bron: Wikipedia
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarm eipotje met zalm
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm eipotje met zalm
Ook gebruikt
- 4 ovenbestendige bakjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 15 ml olijfolie, om in te vetten
- takje rozemarijn
- 2 g platte peterselie
- 1 tl dille
- 60 ml slagroom
- 75 g roomkaas
- peper
- 4 eieren
- 50 g gerookte zalm, in snippers
- 35 g belegen kaas, geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C. Vet 4 ramekins Ø 6-7 cm in en zet ze in een ruime ovenschaal.
- Breng een ketel water aan de kook.
- Snijd de verse kruiden en meng met dille, slagroom, roomkaas en peper. Schep eerst 1 eetlepel van de kruidenroomkaas in elke ramekin en verdeel over de bodem. Breek dan boven elk schaaltje een ei. Verdeel de gesnipperde zalm erover en schep de rest van de kruidenroomkaas in toefjes erop. Rasp de kaas en verdeel over de eipotjes.
- Giet de ovenschaal voorzichtig tot de helft vol met kokend water. Laat de eieren in het midden van de oven 18-20 minuten stollen of iets langer voor een geheel gaar ei.
Tips
- Lekker met ons knapperig Zweeds knäckebröd.
- Je kunt ook kant-en-klare kruidenroomkaas met slagroom mengen. Zelf ben ik ‘s morgens vroeg niet heel erg fan van knoflook en dat zit er wel vaak door.
Variaties
- Hier valt eindeloos op te variëren. Niet alleen met de kruiden, maar in plaats van zalm kun je ook kip, ham of spek nemen. Of je kunt de potjes vullen met groente, zoals stukjes tomaat, spinazie of blokjes courgette als je het liever vegetarisch houdt.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet