tarte tatin van witlof

Koolhydraatarm deeg voor taart

Van dit soort deeg kan ik nou echt heel blij worden! Dit koolhydraatarm deeg is in een handomdraai gemaakt, als je stevig kunt roeren tenminste. De mozzarella moet echt goed zacht (gesmolten) zijn zodat het amandel- en kokosmeel opgenomen kan worden. Dit deeg is minder vast dan de zandtaartachtige taartbodems. (zie deze:  1, 2 of 3) Maar daardoor geschikter voor luchtiger taarten. Het lijkt nog het meest op een soort ‘koolhydraatarm bladerdeeg‘.  Zie de fotoserie voor het proces en een indicatie voor de structuur. Succes en smul ze!

Gerechten met koolhydraatarm deeg

Dit deeg gebruik ik voor verschillende toepassingen. Je kunt er heel leuk tarte tartin mee maken. Dat is omgekeerde hartige (of zoete als je er wat fruit in doet in plaats van witlof) taart. Maar bijvoorbeeld ook deze heerlijke Aspergetaart en dit Gevuld Italiaans brood  zijn met het mozzarella deeg gemaakt. Of bestrooi met kaas, snijd het deeg in repen en draai er kaasstengels van!

 

Klik voor vergrotingen

 

Zo maak je dit koolhydraatarm deeg voor taart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koolhydraatarm deeg

Aantal of hoeveelheid: 1 bodem

  • Koolhydraten: 3,2 gr. khd voor de hele bodem
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 6 minuten
  • Klaar in: 11 minuten

Het fantastisch lekkere koolhydraatarm deeg voor taart, gebruikte ik o.a. voor de Venkeltaart, Aspergetaart, Tarte tatin van Witlof en het Gevulde Italiaanse brood. Allemaal hartig maar dit deeg kun je ook prima gebruiken voor een bodem, met roomkaas en wat fruit, als zoete taart.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Weeg amandelmeel en kokosmeel alvast af in een kom en pluk (rasp of snijd) de mozzarella klein.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
    Zie voor andere soorten ovens de speciale tabel met oventemperaturen.
  3. Smelt roomboter met een snufje zout in een ruime steelpan op laag vuur, dus niet bakken! Blijf de boter roeren.
  4. Smelt vervolgens de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Dat duurt zeker 3-4 minuten. De mozzarella moet gesmolten zijn, maar wordt niet door de boter opgenomen.
  5. Voeg dan in 1 keer amandelmeel en kokosmeel toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen.
  6. Doof het vuur. Breek een ei boven het warme deeg, roer het ei er direct helemaal goed doorheen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch basisdeeg.
  7. Voor hartige taarten voeg kruiden naar wens toe aan het deeg.
    Voor zoete taarten kun je het deeg ietsje smaak geven met een beetje zoetstof, anijs, kardemom, kaneel, koekkruiden of vanille etc. Net wat het best bij je vulling past.
  8. Druk het deeg, als het nog warm is, met je handen gelijkmatig in een goed ingevette en passende vorm. (of gebruik extra ingevet bakpapier) Maak opstaande randen als je wilt.  Vullen naar wens, of gebruik het deeg als ‘deksel’ op een vulling,  het zal dan bruiner bakken en wordt dan een ‘tarte tatin’. Ook lekker. Baktijden zijn afhankelijk van de vulling en gekozen methode: tussen 15 en 30 minuten.
  9. Deeg te vochtig? Voeg een KLEIN (!) beetje kokosmeel toe. Deeg te droog? Voeg een klein beetje Griekse Yoghurt of slagroom toe.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 gedachten over “Koolhydraatarm deeg voor taart”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

5.0K Shares
Share112
Pin4.9K
Tweet