koolhydraatarm courgettebrood

Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden

Koolhydraatarm brood kan je op zoveel manieren bakken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf waarbij je het wilt eten. Moet het neutraal, meer hartig of juist zoeter zijn? Dit heerlijke koolhydraatarm courgettebrood is meer hartig en bevat per brood 21.7 gram koolhydraten. Wij snijden er 18 sneetjes van, dat is dan 1.21 gram koolhydraten per sneetje! Zoek je een neutraal brood ter vervanging van je vroegere bruine boterham met kaas? Of wil je iets bij een bepaalde soep? Of zoek je een lekker koolhydraatarm broodje voor het ontbijt, of gewoon een broodje als snack tussendoor? Het kan allemaal, dit brood is lollig omdat er courgette in  gaat. Wij serveren het zelf vaak tijdens feestjes, want iedereen is er dol op!

Advertentie

Koolhydraatarm brood kopen

Er is steeds meer koolhydraatarm brood te koop in supermarkt. Toch zitten daar vaak teveel koolhydraten in per sneetje. Zo tussen de 5-10 gram. De term koolhydraatarm mag men namelijk gebruiken als er 35% minder koolhydraten inzitten dat in het gangbare koolhydraatrijke product.  Zelf vind ik de broden nogal laf en ze hebben vaak een rare gummi-achtige structuur. De Sportmik van Het Stoepje vind ik wel echt lekker en die bevat redelijk weinig koolhydraten: 4.9 gram koolhydraten per 100 gram. De Sportmik is niet echt goedkoop, maar dat heb ik er wel voor over af en toe. Echter, het allerlekkerst is het om het zelf te maken, dit koolhydraatarm courgettebrood bijvoorbeeld, en die 1.2 gram per sneetje halen ze nergens ;-). 

Koolhydraatarm courgettebrood

Ik hou wel van een bite, een beetje hartig en kruidig. In dit hartige koolhydraatarm brood zit courgette verwerkt en na het bakken heeft het een heerlijk knapperige korst! Neem 1 plakje courgettebrood als het nog warm is (minstens 10 minuten af laten koelen en voorzichtig snijden) met roomboter en extra belegen boerenkaas… ohw! Man, je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

Bewaren

Het koolhydraatarme courgettebrood kun je goed afgesloten bewaren in de koelkast, dan blijft het zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in. Daarom is de houdbaarheid wat korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het broodje ook invriezen, snijd het courgettebrood daartoe na het afkoelen in 18 sneden die je -gescheiden- invriest. Snijd bakpapier in stukjes om de courgettebrood sneetjes te scheiden en doe alles samen in 1 diepvrieszak. Langzaam ontdooien tegen al teveel condensvorming. Ook heerlijk geroosterd, of om tosti’s mee te maken! 


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarm courgettebrood
koolhydraatarm courgettebrood
koolhydraatarm courgettebrood

Zo maak je koolhydraatarm courgettebrood!

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

koolhydraatarm courgettebrood

Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden

Eén zo'n plakje koolhydraatarm courgettebrood als het nog warm is met roomboter en extra belegen boerenkaas. Je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!
4.86 van 107 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Voedingswaarde

Heel brood à 18 sneden:  2833.1 kcal ⋆ koolhydraten 21.7 g ⋆ eiwitten 93.7 g ⋆ vetten 253.5 g ⋆ vezels 40.4 g
Per sneetje
kcal 157.4 koolhydraten 1.21 geiwitten 5.21 gvetten 14.09 gvezels 2.25 g
Hoeveelheid (aan te passen)18 sneetjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verzamel alle ingrediënten, dat is het meeste werk!
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een cakevorm van 25 x 10 cm in. Of bekleed de vorm met natgemaakt, uitgeknepen én ingevet bakpapier. Dan til je het brood er gemakkelijk uit!
  • Smelt de roomboter. Rasp de courgette en snipper het uitje.
    Meng courgette (niet uitknijpen), ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter met de hand of met de keukenmachine. Meng daar amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -naar smaak- nog extra Italiaanse kruiden en peper door.
  • Stort het beslag vervolgens in de vorm en garneer tot slot de bovenkant met zaden en/of pitten.
  • Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven of tot het goudbruin kleurt en gaar is. Doe de prikkertest. Precieze baktijd hangt af van de maat bakvorm en je oven.
  • Laat het brood minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt met een scherp mes met fijne kartels.
  • Eet het koolhydraatarm courgettebrood met boter en lekkere kaas… schandalig lekker!

Prikkertest – gaarheid controleren

  • Voor wie het niet kent: steek aan het einde van de baktijd een schone houten prikker tot in het midden van het brood. De prikker moet schoon en droog zijn als je hem er weer uit haalt. Dan is je brood of ander baksel gaar.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




224 gedachten over “Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden”

  1. Paula van het Hooft

    Echt heel lekker! Ik heb minder amandelmeel gebruikt en dat ging prima! Dankjewel!

  2. Wat een heerlijk brood! Wat wordt ik toch altijd blij van jullie recepten …

  3. Echt heel lekker! Met een siliconen bakvorm kwam het prima in z’n geheel eruit. Wel is het kruimelig bij aansnijden. Ik had het de minimale 45 minuten gegeven en de prikker bleef schoon. Zou het helpen als ik het de volgende keer toch langer bak?

  4. WoW, k vind het zo lekker.. Vraag me af of ik een plakje bij de koffie kan doen

  5. Dit baksel/ brood is echt heel lekker! Dat ga ik echt nog vaker maken. Misschien heeft iemand al wat leuke variatie tips?

  6. Erg lekker. Als ie net uit de oven is, ook heerlijk bij de avondmaaltijd. Met wat pittige tomatensaus eroverheen

  7. Wauw, wat een lekker brood! Heb vegan-kruidenkaas en plantaardige boter gebruikt en werkte super. Volgende keer wel echt bakpapier gebruiken, krijg hem niet goed uit de vorm (ondanks goed invetten) en daardoor is de onderkant gescheurd. Maar de smaak is geweldig! Dank je wel voor dit heerlijke recept.

  8. Dit brood is werkelijk gruwelijk lekker.Heb het gisteren gemaakt en eet er elke dag 2 plakjes van als ontbijt met lekkere kaas! Heb mijn favoriete koolhydraatarme brood eindelijk gevonden!Dank je wel voor dit goddelijke recept.

  9. Nog even een reactie op mijn vraag van 16 mei: Na afkoeling viel het brood helemaal niet meer uit elkaar, ik was te snel met aansnijden 😉 Ga het vandaag weer maken, en zal dan ook de courgette niet uitknijpen, wat ik dus wel had gedaan. Ik vind dit brood werkelijk TOP super dank voor dit recept.

  10. courgette brood is werkelijk heerlijk, alleen valt hij wel een beetje uit elkaar?
    En knijp jij de courgette pulp niet uit??

    1. Hoi Monique,
      De geraspte courgette knijp ik niet uit nee. Heb je het brood goed laten rusten? En aansnijden met een scherp mes met fijne kartels. Een broodmes trekt het brood aan stukken. De structuur is iets tussen brood en cake in. Misschien kun je er wat psylliumvezels aan toevoegen om de structuur aan jouw wensen aan te passen?

  11. Annemarieke Kramer

    Heerlijk!!!
    Hij is (bijna) afgekoeld en ik heb het kontje gegeten met wat boter….
    De rest nu in plakjes in de vriezer.

  12. Vandaag het courgettebrood gemaakt. Heel goed gelukt en onwijs 😋 lekker..Dit is een nieuwe favoriet. Ga hier heerlijk van genieten. Dankjewel voor dit recept!,

  13. Ik zocht een brood dat met de broodbakmachine gemaakt kon worden.
    Ik heb deze uitgeprobeerd,.
    Het brood op basic gebakken eruit gehaald en omgekeerd terug gedaan om nog even door te bakken op bake.
    Het brood ziet er mooi uit en smaakt voortreffelijk.

  14. Het ruikt hier naar een bakkerij! Heerlijk die geur. Het courgette brood ziet er perfect uit, nu afkoelen en kijken hoe het smaakt! 😋😋😋 ben meteen fan van je website! De crackers staan op mijn to do lijstje

  15. Hi Anna Karina, ik heb je heerlijke courgettebrood gemaakt en dat gaat zeker nog veel vaker gebeuren! Echt een topper! Ik heb het gemaakt met 65 gram kokosolie en 35 gram roomboter. Vanuit Ibiza had ik mediterrane kruiden meegenomen en die passen er uitstekend in ?

  16. Vorige week gemaakt. Heb iets meer courgette toegevoegd (vond het een beetje weinig in het recept). Had slechts nog 150 gram amandelmeel in huis en heb 50 gram boekweitmeel toegevoegd. Had slechts 3 eieren in huis en heb het daar mee gedaan (na ook vergelijking met andere recepten voor courgettebrood).
    Je had het mooi omschreven: meeste werk zit in klaarzetten ingrediënten! Wat was ik blij met mijn keukenmachine! Dank ook voor de bakpapiertip! En wat was het lekker! Een dag later lekkerder zelfs!

  17. Hallo,
    Veel reacties dat maakt het zoeken naar mijn vraag iets lastiger maar is wel een goed teken voor de smaak 😉
    Je kookboek heeft inmiddels een vaste plek verworven in de keuken.

  18. Vandaag gemaakt! Goed gelukt! De combimagnetron wat hoger gezet zodat de temperatuur (wat meestal naar beneden gaat) wat hoger blijft.
    Gaar in 50 minuten en heerlijk warm 2 plakjes opgegeten met kaas!

  19. Vandaag heb ik dit brood gebakken in de airfryer. Helaas kreeg ik het niet helemaal gaar. Dus ik heb plakken gesneden en die nog een paar minuutjes na laten garen. Toen was het heerlijk! De rest in plakken ingevroren en die zal ik voor gebruik ook nog maar even opbakken.

    Helaas heb ik een waardeloze combi-magnetron, die na voorverwarmen en een half uur op 190 graden nog steeds maar 130 graden is. Zo moest ik je pitten-lijnzaadcrackers 45 minuten bakken, voordat ze droog-krokant waren. Crackers in de airfryer is geen succes, heb ik ontdekt…

    Gebruik jij een oven of ook een combi? Welk merk/model, als ik vragen mag? (Ik hoop op een gouden tip 😉 )

      1. Dank je.

        Dan moet ik toch mijn keuken verbouwen om ene inbouw(combi)oven kwijt te kunnen 😉

  20. Martha Kramer

    Hallo Anna-Karina,
    Kan ik de kruidenroomkaas ook vervangen door cottage cheese? Die staat hier in de koelkast en niemand vindt dat lekker. Scheelt in kh bijna niets en de bolletjes kan ik evt wel fijn wrijven als dat nodig is.

  21. Heerlijk brood, cakeblik gebruikt, maar het is maar een flinke duim hoog?
    Wat heb ik nu gout gedaan?

    1. Geen idee… In welke richting meet je duim en heb je grote handen? Rechtop of plat? 😉

      Zie ook de foto’s, ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm. Daarin is het brood ongeveer 8-9 cm hoog schat ik. Waarschijnlijk is jouw vorm dan toch een stuk groter…

  22. Goed gelukt, een heerlijk alternatief voor brood.
    En het vult ook zo lekker ….
    Bedankt voor het recept.

  23. Vandaag dit heerlijke courgettebrood gemaakt. Goed gelukt ook. Ook mijn man vindt het heerlijk.
    Dank je wel voor het recept.

  24. Onlangs is diabetes type 1 vastgesteld. Dus koolhydraten tellen. De recepten vind ik super. Van het courgettebrood kan ik niet afblijven.
    Ik vind het zalig om achteraf ook geen honger meer te hebben. Morgen eens de mugcake maken.
    Proficiat ook met het boek!!!!!

  25. Morgen ga ik dit brood bakken, erg benieuwd! Ik heb hoge verwachtingen als ik deze reacties lees.
    Wel heb ik nog één vraag:
    Kan ik het lijnzaad ook door iets anders vervangen zoals sesamzaad?

  26. Hij is heerlijk! Heb hem al heel vaak gemaakt! En voor variatie doe ik hem ook in muffin vormpjes! Makkelijker in te vriezen en mee te nemen in porties! (Ik ben stewardess!)

  27. Wat een fijn recept, vorige week het origineel gemaakt, heerlijk. Vandaag een “zoete” variant. Met alleen courgette en de hartige dingen vervangen door noten en zonnebloempitten. Wat zoetstof erbij en nu….smullen bij een kopje thee (of koffie). Bedankt!

  28. Een heerlijk brood en in 1 keer goed! En inderdaad is hij heel lekker als hij net uit de oven komt!

  29. Het klaar zetten van alle ingrediënten was het meeste werk! Verder mag de oven zijn werk doen, na een uurtje ziet hij er perfect uit maar is nog niet helemaal gaar. Nog even terug de oven in en daarna nog beetje warm met kaas gegeten mmmmm wat heerlijk! Denk dat dit te snel op is ? bedankt weer. Het werkt zo fijn uit je boek!

  30. Kun je de kruidenroomkaas weglaten of toch vervangen door……iets ”non-cheesy”? En wat dan bijvoorbeeld?

  31. Het courgettebrood staat nog af te koelen, maar ik heb alvast een plakje geproefd. Zalig.
    Ik ben zo blij met jou recepten , hele lekkere en makkelijke recepten , heb het boek ook gekocht.
    Super bedankt

  32. Alvast een heel klein stukje brood gegeten en wat is het lekker. (met een beetje roomboter en oude kaas) Nu hopen dat het straks ook lekker is samen met een kopje snert (zonder erwt)

  33. Agnes van de Vrugt

    Lekker dat courgettebrood. Ik vond hem alleen een beetje droog maar ik at het zonder boter of kaas. Ik heb nog twee plakjes liggen en zal het morgen mét boter en kaas proberen.
    Ik heb geen pitten en zaden gebruikt, ben daar niet zo dol op, maar evengoed lekker.
    Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt is erg smaakvol Anna-Karina, mijn compliment en bedankt voor het uitdokteren van al die heerlijke dingen. Het is een levenswijze die je gewoon altijd kunt volgen. Voorlopig moet ik dat zeker nog doen. Ik ben al 4 kg kwijt, maar moet totaal 8 kg kwijt.

  34. Hij staat in de oven ik ben benieuwd Het ongebakken “deeg” smaakte ook lekker, dat schept verwachting

  35. Vandaag gemaakt (ja ja met 2 linkse keuken handen!) en niet alleen makkelijk maar ook echt heerlijk. Hele gezin vond hem lekker. Ik vind het heerlijk om een plak te roosteren en dan met roomboter en jonge kaas. Bedankt voor het recept!

  36. Ik wil hem nu gaan maken,maar moet ik de courgette ook laten uitlekken ??of gewoon echt gelijk na het raspen in de kom doen?

  37. Ik heb deze brood gebakken 60 min in de oven maar hij blijft beetje nat en als ik hem aan snij dan valt hij uit elkaar.kan het aan mijn cakeblik liggen? Dat hij zo nat blijft?

    1. Laten rusten en goed af laten koelen, dat helpt. Als je het warm wilt eten voorzichtig snijden met een mes met fijne karteltjes, geen grote kartels van een broodmes. Daarmee trek je het brood aan stukken.

  38. Oi oi oi! Ik ben een keuken-kneus en het is me gelukt, hoor! Zonder problemen!
    Heb hem in een platte ovenschaal gedaan, want ik heb geen broodvorm.
    Maar dat is geen probleem, gewoon lange plakjes! En lekker!!

  39. Gisteren dit brood gemaakt. Had geen kruidenroomkaas in huis dus vervangen door 75 gram geraspte geitenkaas en de bouillonpoeder vervangen door wat zout en nog meer kruiden tevens het lijnzaad fijn gemalen. Super lekker, kon er mooie stevige plakken van snijden.

  40. Gwen van de Weijer

    Heb dit brood nu drie keer gemaakt! Overheerlijk! ook na invriezen nog erg lekker, zonder iets, of met roomboter, of met roomboter en kaas. Super! Bedankt!

  41. Afgelopen weekend ook een courgettebrood gebakken. . 2 sneetjes nog een beetje warm met roomboter en oude kaas gegeten. Heerlijk. De rest in de vries. Net 2 sneetjes ontdooit. Ook weer kaas erop. En nog steeds lekker

  42. Welk meel ipv amandelmeel zou ik kunnen gebruiken om courgettebrood te bakken?

  43. Hallo ik heb het courgettebrood gemaakt en het is erg lekker maar nog wat nat van binnen, had het al langer in de oven gedaan 80 minuten maar helaas, gevolg is dat het met snijden (ik heb een goed scherp broodmes) uit elkaar valt wat er lastig is met smeren enz.
    Heb alles gedaan zoals het er staat, wat kan ik anders doen.

    1. Ik gebruikte een broodvorm van ca. 25 cm., als je een kortere vorm gebruikt zal het brood wat hoger zijn en er langer over doen om gaar te worden. En dus ook wat kwetsbaarder zijn. Het brood in elk geval eerst goed laten rusten en niet direct aansnijden. Een gewoon broodmes kan vrij grove kartels hebben, als het brood nog warm is trek je het daarmee vrij snel stuk dus liever wat fijnere kartels gebruiken en een beetje voorzichtig snijden. Sommig kokosmeel neemt minder vocht op, ik gebruik Aman Prana dat slurp vocht en zorgt ook voor en goede binding.

  44. Zaaaaalig…… vanochtend gebakken. Even afkoelen en een snee warm gegeten met kaas. Smullen !! Dank voor het recept !!!

  45. Jaaaa ik heb m gebakken. Althans hij staat nog in de oven. Het proeven was al lekker. Ben zo benieuwd. K heb met walnotenkaas en handje walnoten gedaan. Als variatie

  46. Het is een superlekker brood geworden. Ik heb de plakjes ingevroren met bakpapier ertussen. En als ik een plakje wil ontdooien zet ik de actyfry op 5 min . Het is ontdooit en net een beetje warm, met een plakje kaas mmm.
    Dat is een blijvertje.

  47. Ik heb al een aantal malen je courgettebrood gebakken. Héérlijk met boter en kaas. Wat ik jammer vind is dat het brood zo broos is, het valt heel makkelijk uitelkaar. Is het een optie er een beetje psyllium poeder of vezels toe te voegen? Zodat het iets elastischer wordt? BIj de kleine vezelrijke broodjes (met psyllium) heb je wèl een hele mooie structuur namelijk.
    Hele toffe website! Maak bijna dagelijks wel een recept van je.
    Groet Rineke

  48. Hallo Anna-Karina, wat een geweldige site is dit! Net begonnen met koolhydraatbeperkt eten. Ik heb vandaag zowel het focacciabrood als het courgettebrood gemaakt, erg lekker! Ik ga een gedeelte van het courgettebrood invriezen, als ik ’s morgens (7:00 uur) een plakje uit de vriezer haal, is het dan tegen lunchtijd ontdooit denk je?

  49. Wat een heerlijk recept!! Ik had de courgette wel een beetje uitgeknepen van te voren en het resultaat is prima! Vandaag een plakje uit de vriezer en even op de tosti-ijzer. Heerlijk! Dit is een blijvertje!

  50. mieke van der ploeg

    Hallo Anna Karina,
    Dit brood is inderdaad heerlijk, ik maak het best vaak. Maar ik heb een tip: gebruik een siliconen bakvorm. Ik heb een rooie siliconen cakevorm en ben die gaan gebruiken. Hoeft niet te worden ingevet en je bent dan meteen af van dat gedoe met verkreukeld nat én ingevet bakpapier. Ook gebruik ik die vorm voor het gekoeld bewaren van een aangebroken courgettebrood. Gewoon wat er over is eerst in vershoudfolie doen en dan terug in de vorm die ik in de koelkast zet. Ook een stuk makkelijker dat alle plakjes apart met bakpapier scheiden….. Ik haal gewoon de vorm weer uit de koeling en snij een paar plakken als ik er weer zin in heb. Zo’n heerlijk brood gaat dan in een dag of 5 op!
    Mieke van der Ploeg

  51. Wat een lekker brood is het, het kwam prima uit de oven niet droog en niet nat!!
    Dank je voor de lekkere recepten, kan hier wel weg mee!!
    Heb al diverse recepten uitgeprobeerd met goede en soms minder goede resultaten… kwestie van uitzoeken wat het beste gaat.

  52. mevrouw Folkers

    Hallo,
    Geweldig wat een recepten heb je hier op je site
    Ik wil koolhydraatarm gaan eten dus voor mij is dit een geweldige site.
    Ik ben een echte broodeter……dus je begrijpt dat ik dat vreselijk ga missen.
    Ik zie dat je voor de koolhydraatarme broden vooral amandelmeel gebruikt.
    Deze amandelmeel is behoorlijk aan de prijs….kan ik hiervoor ook havermout gebruiken die ikzelf vermaal als meel?

  53. ik heb dit courgettebrood gemaakt, en alhoewel het erg lekker is mis ik een beetje extra zout en vind ik het erg ei-ig.

    1. Oh shoot, ik heb over de eieren heen gelezen, vandaar dat ie uit elkaar valt. Maar desondanks is ie bij mij ook erg lekker haha

  54. Linda de Jager

    Ik heb het courgettebrood ook gemaakt, erg leuk om te doen. Zou ik in het deeg ook nog geraspte kaas en bv zongedroogde tomaatjes kunnen doen voor nog meer smaak? Weet niet of er veel koolhydraten in die tomaatjes zitten hoor. Alvast bedankt voor je reactie.

  55. Hoi
    Het brood ruikt heerlijk maar blijft vochtig binnenin. Een theelepel bakpoeder is toch een halve koffielepel of moet ik volgende keer een hele koffielepel nemen? Heb me volledig aan het recept gehouden dus graag jouw tips 🙂
    Groetjes en bedankt voor het recept!

    1. Een theelepel is tegenwoordig 5 ml. 3theelepels= 1 eetlepel= 15 ml. Koffielepel is een maataanduiding die in Vlaanderen nog wel eens voorkomt, maar in NL gebruiken we die niet eigenlijk. Lees het artikel over maten en gewichten. Heb je de prikkertest gedaan? Als het echt niet gaar is blijft er beslag aan de prikker hangen als het gaar is niet. Het courgettebrood heeft wel een andere structuur dan gewoon brood, maar moet niet echt nat zijn natuurlijk.

    2. Ok bedankt! Dat wist ik niet en had de maten en gewichten niet gezien. My fault. Maar smaakt heerlijk, volgende keer iets meer bakpoeder en zal wel rijzen dan!
      Merci!

  56. Ik wil je even laten weten dat dit brood heerlijk is en je bedanken voor alle fantastische recepten op deze site.

  57. Hallo Anna -Karina,
    Vanavond courgette brood gebakken had geen idee of ik t
    lekker zou vinden maar t smaakt heerlijk lekker kruidig ga de helft
    invriezen zoals jij t beschreven hebt en de rest van t brood ga ik lekker
    op eten….” misschien is t een idee om er tomaat in te verwerken dan denk ik aan
    kleine cherrytomaatjes want anders word t denk ik te nat”

    Met vriendelijke groetjes Anja.

  58. Dit wordt echt een succesbrood voor ons. Wat een lekker brood!!! Plakje komijnenkaas of oude kaaserop en smullen maar. Ook met Filet American en huttenkase een aanrader

  59. Het courgettebrood kwam prachtig uit de oven en rook heerlijk in de keuken. Echter het was erg vochtig waardoor wij het niet erg lekker vonden. Wat heb ik niet goed gedaan? Ik heb het recept helemaal gevolgd. Van iemand hoorde ik dat ik de courgette niet in de koelkast moet bewaren, omdat de courgette het vocht uit de koelkast zou opnemen????

    Op één of andere manier lukt het mij tot nu toe niet om met amandel- en kokosmeel iets klaar te maken wat wij lekker vinden. Heel veel van jouw andere recepten lukken wel heel goed en genieten wij volop van. Heerlijk!!

    Met vriendelijke groet

    Carla

    1. Goedemorgen Carla,
      Wat jammer. Dat het brood wat vochtiger aanvoelt dan je gewend bent van gewoon brood klopt, dat is ook niet verwonderlijk als je naar de ingrediëntenlijst kijkt. Het brood hoort zeker niet nat te zijn hoor. Je hebt wel de prikkertest gedaan, neem ik aan, om te controleren of het courgettebrood echt goed gaar was?

      Over het bewaren van courgette: die bewaar ik altijd in de groentelade van mijn koelkast.
      Het eenmaal gebakken courgettebrood kun je ook bewaren in de koelkast (wel heel goed afsluiten, zodat het geen vocht gaat opnemen) maar beter is invriezen, tips daarvoor vind je in de tekst. Zie verder ook dit stukje over Niet zoet, flauw of droog?

  60. EEN AANRADER! Wát een heerlijk brood!!!!!!!!!!!!!!! Zelfs uit de vriezer, even de oven in, en het blijft lekker. Was even bang dat het een klef en nattig brood zou worden maar dat is het helemaal niet.

    Vraag me af of dit ook met olijven zou kunnen ipv courgette?

  61. Ik ben fan ! Heerlijk heerlijk. Ik heb de tweede keer dat ik het ‘brood’ bakte, gelijk 2 stuks gemaakt, zodat ik een voorraadje in de vriezer heb.

    Bedankt.

  62. Hoi, ik heb het brood gebakken en het smaakt heerlijk. Wel is het nog iets te vochtig, maar ik ga dit tig keer uitproberen, met iets meer of minder van iets, net zolang tot ik de juiste structuur te pakken heb. Ik lees hieronder ergens dat het brood niet rijst, maar mijn brood kwam echt centimeters boven de vorm uit. En blij dat ik was, het zag er zo mooi uit. Goh, dat je van een brood zo gelukkig kunt worden:)

     

  63. Heeerlijk!!!!!!!!!!!!!! Dank voor dit zalige recept. Het foccaciabrood vond ik ook lekker maar deze is voedzamer. Jammie

  64. Zojuist dit brood gebakken. GEWELDIG! Heel erg lekker en supergoed gelukt, luchtig en smaakvol. Bedankt voor dit recept. Ik haal heel veel van je site en geniet van alles. Heb een speciale KHA recepten map gemaakt van deze site. Tip: ik heb het mengsel gewoon in een siliconen cakevorm gedaan, 55 minuten gebakken. Perfect van vorm en kon hem zo omkeren, het viel er vanzelf uit. Ik heb ipv broodzaden wat geraspte kaas bovenop gedaan. Smullen hoor, nogmaals bedankt Anna-Karina!

  65. Hey,

    Is er een alternatief voor de kruidenroomkaas. Mijn man is namelijk allergisch voor kaas. Voor andere melkproducten is hij niet allergisch overigens.

    met vriendelijke groet Jessica

    1. Hoe doe je dat normaal gesproken dan, of heeft hij dat pas? Je zou iets kunnen proberen met Griekse yoghurt en de kruiden naar eigen smaak aanpassen. Zelf even experimenteren met dingen die wel kunnen…

  66. Hallo, ik heb dit courgettebrood gemaakt en meegenomen naar ons “familieweekend”.
    Ik vond het al lekker maar nu heeft mn hele familie ervan zitten smullen!!!
    Dit recept wordt verspreid!!!

  67. Mamm lekker hoor. Na 600 variaties bananenproducent nu eens voor een groentevariant gekozen. Er mag voor mij wel wat meer groente in. Ik denk dat er een volgende x ook paprika in doe. Verder wil de helft van het amandelmeel vervangen door havermoutmeel. Vond het nogal zwaar nu.

  68. Fantastisch!! Heb het brood zojuist aangesneden. Het beste glutenvrije brood tot nu toe!! Super bedankt! Ik moet alleen nog een goede vervanger vinden voor de roomkaas (ik eet eigenlijk geen zuivel in mijn dieet) en eentje die betaalbaar is, want de soja variant bij de ecowinkel is me echt te duur. Als ik iets verzonnen heb laat ik het weten. Voor nu heel erg bedankt voor dit recept!!

  69. Wat een leuke, leerzame site!! Bedankt voor al deze moeite!! Ik zou graag dit courgettebrood willen maken, maar eigenlijk liever zuivelvrij. Denkt u dat dat kan? Ik ben niet intolerant, maar volg het Wahls-dieet, vanwege MS en zuivel wordt daarbij afgeraden, vanwege de stof caseïne. Hebt u wellicht een goed idee om de roomkaas te vervangen? Bedankt bij voorbaat!

      1. Yoghurt is ook zuivel, dus dan zou ik in plaats van roomkaas gewoon goed uitgelekte tofu (tahoe) gebruiken. Fijnmalen in de keukenmasjien, staafmixer of gewoon prakken met een vork. Goedkoop en neutraal van smaak, en nog steeds koolhydraatarm 🙂

        Het lijkt mij trouwens een prima recept, ik ga het zeker proberen. Ik heb zelf PDS, dus moet uitkijken met ingrediënten. De ui, knoflook en roomkaas moet ik er ook uit laten. Wat groen van bosui of prei, of bieslook kan wel. En knoflookolie gelukkig ook.

        Kokos vind ik niet heel lekker, ik neem aan dat ik dat ook kan vervangen door bijvoorbeeld kastanjemeel?

  70. Complimenten voor deze fantastische site! Vanavond dit overheerlijke brood gemaakt. Het was iets te nat (de eieren waren te groot denk ik en het had iets langer in de oven gekund) en ik was de zaden vergeten maar het smaakte fantastisch. Ik ga het zeker weten nog een keer maken. Dank je wel voor zoveel heerlijke recepten en ideeën !

  71. Ik heb je brood gebakken. Echt heel erg lekker! je hoeft er eigenlijk geen beleg op te doen, maar met kipfilet is het ook lekker.

    Het bakpapier is echt nodig, want ik had de vorm ingespoten, maar kreeg het brood er moeilijk uit.

    Het vult ook goed.

    Ga zo door. Groetjes Annelies

  72. Wat is dit lekker!!! Heb vaker dingen geprobeerd met amandelmeel, maar was meestal niet zo heel enthousiast. Dit brood is heerlijk cake-achtig. Lekker zacht en luchtig. Een paar plakjes in de vriezer gedaan (wie wat bewaard heeft wat) en de een aantal dagen heerlijk van genoten. Ga ik zeer zeker vaker maken.

  73. En weer een smaakexplosie in m’n mond!! Zooooooo lekker!

    3,5 kilo eraf in 6 weken en ik geniet van het eten ?

  74. Perfect gelukt. Leuk om te maken en smaakt heeeerlijk. Gewoon met smeerworst of kaas.
    Neem het morgen mee naar mijn werk voor bij de soep. Weer eens iets anders dan salade! Bedankt voor alle heerlijke recepten! Ik denk dat ik toch voor de zekerheid recepten uit ga printen, stel dat je er ooit mee stopt. Moet er niet aan denken. Haha

  75. Dag Anna-Karina
    Eerst en vooral bedankt om al die heerlijke recepten met ons te delen!
    Het broodje is net uit de oven en heb er al van geproefd. Lekkeeeer! Heb het deeg wel over 2 kleinere cakevormen verdeeld en op 45 min was het mooi gebakken.
    Doe zo voort.
    groetjes
    Ine

  76. Jannie Riemens

    Dit courgettebrood is veel te lekker ik kan er niet van af blijven !
    Heerlijk !!!!!!!

  77. Wat een  záálig broodje is dit.
    Heb wel een vraagje; ik vries het brood in plakjes in en dat gaat prima. Hoe krijg ik het wat steviger? Ik had wel een el kokosmeel toegevoegd. Misschien nog iets meer doen?
    Groetjes,
    Jettie

  78. Heb gisteren een heerlijk courgettebrood gemaakt! Maar ik vind m net iets te droog….. Kan ik varieren met ingredienten, zodat-ie een tikkie smeuiger is?

    1. Hoi Marleen,
      Daar heb ik ooit eens een stukje over geschreven (bij Gevuld Speculaas) en het komt regelmatig aan de orde in recepten.

      Niet zoet, flauw of droog?
      Soms hoor ik mensen ‘klagen’ over dat hun baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw of te droog. Tja wat betreft de de eerste twee: dan heb je er gewoon niet genoeg zoetstof en zout ingedaan. Heel belangrijk is altijd goed proeven, maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest zoetstof wat zoetkracht.
      Wat betreft te droog: nooit op te hoge temperaturen bakken (rond 175 graden / 160 hetelucht) en zeker niet te lang bakken. Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees mijn uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven! Controleer de gaarheid met een prikker. (…) Als je het echt te droog vindt experimenteer dan eens met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen!
      Nee, het gaat nooit precies hetzelfde worden qua structuur als baksels met tarwemeel of bloem en suiker, je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt wel lekkere dingen maken, niet gelijk opgeven.

  79. Prachtig brood geworden! Wist echt niet dat dit kon met courgette! Wel iets te zoet naar mijn smaak. Tips voor een iets hartiger variant?

    1. Zoet? Er zit toch niets in wat zoet is? Heb je soms kokosRASP gebruikt dan i.p.v. kokosMEEL? Het brood hoort echt hartig te zijn namelijk: knoflook, ui, kruidenroomkaas, bouillonpoeder, zout.

      1. Misschien is zoet te sterk, meer iets te vlak van smaak. Maar ik zie al wat ik was vergeten. Ik had gewone roomkaas gebruikt omdat ik dat toevallig in huis had en vergeten dit te compenseren met extra kruiden! Tja…. Ik moet dus even het koppie er bij houden ?.

      2. Ik kom op meerdere plaatsen tegen dat 100 gram amandelmeel 10 gram koolhydraten bevat, dan bevat dit recept meer khd dan vermeld lijkt me?

  80. Net het courgettebrood geproefd, lekker warm met een plakje kaas. Super lekker! mijn kinderen haalden hun neus op toen ik zei dat ik courgettebrood had gemaakt. Maar toen ze het geproefd hadden vonden ze het heerlijk. Denk dat ik het nog wel vaker zal mogen maken. Vind ik geen probleem 😀

  81. Moet ik zeker een acute telefonische hulplijn gaan openen? 😉 Pfff, ik ben al zo snel met antwoorden, hahaha. (koop ff een maatbeker en een setje maatlepels…, of vraag ze aan de Paashaas) Zal wel loslopen met die boter hoor…

  82. Hoi,

    ik ben erg blij met je recepten en heb vandaag het courgettebrood gemaakt, lekker! IK ben ook heel blij dat jet het aantal kh erbij zet. Ik ben vorige week begonnen met GOK en mag dus overdag niet meer dan 5 kh per maaltijd. Bij jou vind ik veel  mogelijkheden. Alleen viel mij bij het maken op dat het aantal koolhydraten bij sommige producten die ik gebruik anders is. Zo bevat mijn amandelmeel 9 kh per 100 gram. Heb jij wellicht een ander merk met minder kh? Ook lees ik op verschillende websites dat courgette 4,5 kh per 100 Gr. Bevat…

    ik heb het opnieuw uitgerekend met mijn producten en danken ik op 2 kh per plak, dus nog steeds ruim onder de norm!

     

    Groetjes,

    Nienke

  83. Marije Pelgrum-Berghuis

    aiaiai wat n heerlijkheid, netjes 10 minuten laten rusten, maar dan is het toch een goddelijkheid.

    weet niet of het de vriezer haalt! dank voor je recept

     

    grt Marije

  84. Net het brood uit de oven gehaald en warm geproefd. Heerlijk! Volgende keer moet ik denk ik iets kleinere eieren gebruiken want het brood is nog iets te vochtig. Voor een eerste keer prima gelukt ? Ik had wel verwacht dat het brood meer zou gerezen zou zijn. Heb ik iets verkeerd gedaan of hoort dit zo? Morgen ga ik de wafels uitproberen.

  85. heel erg lekker dit brood..! dat is juist wat ik vaak mis, een lekker krokant stukje brood. dit komt aardig in de beurt 😉

  86. Zojuist uit de oven. Ik heb het recept iets aangepast omdat ik las dat het brood in een aantal gevallen wat vochtig blijft. Ik heb er dus 3 eieren doorheen gedaan (waren wel grote eieren van de kippenboer:)… en een halve eetlepel kokosmeel. De prikkertjestest gedaan en mijn brood was na 45 à 50 minuten echt goed. Geproefd en het smaakte heerlijk, volgende keer doe ik er wel wat zout doorheen maar hier is niks mis mee. Ga straks de afzonderlijke plakjes invriezen.

    1. Oké, mijn heer Hans heeft toevallig laatst 2 courgettebroden gebakken voor zijn collega’s, laaiend enthousiast waren ze! ’t Waren echt perfecte broodjes hij heeft gewoon dit recept gebruikt, zonder aanpassingen.

  87. Het lijkt mij heerlijk brood maar ik lees nergens op welke temperatuur de oven moet staan.. voorlopig zit dit brood er in op 180 graden dit omdat er amandelmeel inzit wat niet hoger verhit mag worden als 180 graden maar gaat dit goed zo?? ik kan hem ook eventueel op hete lucht zetten !

    en naar aanleiding van de commentaren hier, gelijk een eetlepel kokosmeel en iets meer bakmeel toegevoegd 1,5 theelepel .. en ik hoop dat hij heel mooi er uit moet maar die temperatuur waar staat die? kijk ik er overheen misschien?

      1. Och de temperatuur te laat gezien ik heb hem nu op 180 graden gebakken, een uur lang met de eetlepel kokosmeel erdoor dus … hij is perfect. Mmjjam jam wat is die lekker zeg! Dankje wel voor dit heerlijke recept.

  88. Ik ben heel blij met deze site en maak veel gerechten. Ze smaken bijna allemaal lekker. Nu heb ik van de week het courgettebrood gemaakt, super lekker, maar er staan alleen aantal koolhydraten bij de recepten. Ik zou graag zien dat je ook cal., eiwitten en vetten kan zien. Is dit mogelijk?

    Bedankt en vriendelijke groeten,

    Brigitte Mwidau

    1. Goedemorgen Brigitte,

      Dank voor je complimenten, altijd leuk om te horen!

      Kort gezegd:
      Nee helaas, dat ga ik niet ook nog allemaal doen 😉

      Langere uitleg:
      Ik vind het al heel mooi dat ik naast de foto’s en de teksten ook de koolhydraten -handmatig- uitreken van elk ingrediënt en per portie/stuk. Dat doe ik vooral om mensen een beetje een idee te geven hoeveel koolhydraten een recept bevat met mijn gebruikte ingrediënten. Zo bouw je, als het goed is, zelf vrij snel wat kennis op, zodat je niet meer elke gram hoeft te tellen of bij te houden.

      De recepten, koken, en de website & Facebook bijhouden is allemaal gewoon hobby voor mij. En ik heb daarnaast ook nog een leven, als zou je dat soms niet denken… Bovendien: eten moet, liefst zo snel mogelijk, weer ‘normaal’ worden wat mij betreft. D.w.z. dat je jezelf betere keuzes hebt aangeleerd zonder elke verpakking of ingrediënt te moeten nawegen, want dat lijkt me nou ook weer niet zo ontspannen.
      UPDATE: 2021 zijn we toch gezwicht en zijn alles gaan uitrekenen!

      Dus… als je heel strikt het aantal grammen vet & eiwitten én calorieën wilt bijhouden zal je zelf moeten gaan rekenen. Of een app gaan gebruiken, daar heb ik zelf niet echt ervaring mee.

  89. De smaken zijn heerlijk. Echt een topper. Ik vond het brood wel iets te vochtig. Kan ik daar nog iets aan bijsturen? Ben benieuwd, want wil deze er wel in houden.

    1. Kleinere eieren gebruiken of een lepeltje gemalen psyllium of kokosmeel toevoegen. Die laatste binden en absorberen enorm veel vocht, dus voorzichtigheid is geboden, of iets langer bakken? Zoiets zou ik proberen… Wel altijd even de prikkertest doen.

      1. Ik heb nu voor de 2e keer het courgettebrood gebakken. Een flinke dessertlepel kokosmeel toegevoegd en iets langer gebakken dan 60 minuten… helemaal top. Het brood is niet meer zo vochtig en de bovenkant mooi bruin. Blij! Was een goed advies. Het valt mij op dat alles klopt aan de recepten. Hoeveelheid, de porties en de antwoorden op de vragen ook. Je moet er erg veel werk aan hebben, maar zo aan de reacties te zien maak je veel mensen blij. Ons huishoudentje van 2 personen óók. En ik hoef eigenlijk niet eens af te vallen, maar voel me er heel goed bij! Dank en hopelijk blijf je het lang leuk vinden.

        1. Hoi Emmy,
          Inderdaad gewoon lekker gezond blijven eten en je goed voelen dat is toch de basis…
          Goed om te horen dat je een mooi courgettebroodje hebt geknutseld. Ik zal ‘m binnenkort zelf ook weer eens maken en kijken of ik nog iets aan het recept wil veranderen.
          Ik vind het wel belangrijk dat de recepten kloppen. Ik heb alle recepten zelf gemaakt in mijn bescheiden keukentje. De mislukkingen halen de website niet, behalve de ingezakte ei-muffins
          Dank voor je lieve woorden, voorlopig ga ik nog even door hoor!
          Groetjes,
          Anna-Karina

  90. Hallo,
    Vanmorgen het courgette brood gemaakt, oh maar da’s lekker…
    Nu even af laten koelen en dan snijden en een gedeelte in de vriezer. Als er nog wat overblijft,  man en boys hebben ook al een plak gepakt.
    Ik ga nog ff verder speuren op je pagina naar nog meer lekkers.

  91. Ik ga het recept proberen, maar heb geen heel lijnzaad in huis. Kan het ook met gebroken lijnzaad?

  92. Stiekem ben ik eigenlijk best al lang (lekkere!) recepten van jou aan het maken, dus nu ook eens een reactie.

    Ik vind dit brood qua smaak erg lekker, maar wel erg eiïg, waardoor het wat op quiche lijkt …. Ik zit er aan te denken om het aantal eieren te verminderen, maar ben bang dat het dan uit elkaar valt. Wat denk je, zou het helpen om wat kokosmeel extra toe te voegen, wat lijnzaad en chiazaad tot meel te malen en dat ook extra toe te voegen? En dan bijvoorbeeld 2 eieren minder?

    Heb jij daar ervaring mee?

    1. Ja ik snap wat je bedoelt, ik zou eerst wat meer meel toevoegen óf een ei weglaten. Maar dan niet allebei tegelijk. Misschien experimenteren met een half recept? Of een kwart? Kijken hoe dat uitpakt? Het ei zorg ook voor een beetje luchtigheid.

  93. Beste Anna-Karina, Vandaag voor de lunch courgettebrood gebakken en uit nieuwsgierigheid/gulzigheid ook meteen zoete broodjes (uit springvorm). Werkelijk heerlijk, allebei!! Op courgettebrood plakje kaas maar op zoete brood geen beleg gedaan, had paar druppels stevia en wat kaneel toegevoegd, superlekker! En het vult enorm, wij hadden twee sneetjes courgettebrood en 1 puntje zoet brood als lunch, dat is best veel maar we konden het niet laten, ook omdat het nog warm net uit de oven kwam, jammiejammie! Morgen ga ik de kaasbroodjes proberen, of de clubsandwich, of toch maar allebei? Heb nu vakantie en tijd om vanalles uit te proberen. Vooral de baksels die ook ingevroren kunnen worden hebben mijn voorkeur. Dat is makkelijk als ik weer ga werken! ?

    Vanavond ga ik de pijpjes prei met geitenkaas en een vispakketje maken. Gaat het dan misschien toch echt een keer lukken, koolhydraatarm eten? Durf het nog niet te geloven, maar door al jouw zeer toegankelijke recepten wordt het wel meer bereikbaar en haalbaarder dan eerder. Tot nu toe vond ik vooral het ontbijt en meer nog de lunch (als ik moet werken) lastig, maar met jouw broodbaksels gaat dat helemaal goed komen. Het koolhydraatarme brood van EkoPlaza vond ik ook laf smaken, bovendien is niet helemaal helder wat de ingrediënten precies zijn. Het is nog erg duur ook en alleen op bestelling verkrijgbaar. Dan is zelf bakken veel beter en met jouw toprecepten kost dat weinig moeite en tijd. Dus mijn dank is heel groot!!?

    1. Whow je bent echt goed bezig Puerh! Altijd leuk zo’n enthousiaste reactie. Naast de baksels zeker in het begin ook vooral groentegerechten maken. De (zoete) baksels en dingen met veel amandelmeel kunnen ervoor zorgen dat je stil gaat staan. Juist de afwisseling goed in de gaten houden. Zo hou je het ook het langst boeiend voor jezelf. Het is ook een beetje ontdekken en jezelf de tijd geven aan deze gezonde manier van eten te wennen. Voldoende eten, en veel vezels en genoeg drinken helpt je om je verbranding goed aan de gang te houden. Heel veel succes verder en eet ze!

  94. Ik heb het recept precies gevolgd maar na 55 min was nog helemaal rauw. Na 1,5 uur eruit gehaald. Smaakt heerlijk maar valt uit elkaar, wat doe ik fout?
    Ook de kaasbroodjes geprobeerd maar deze waren zo dun dat er niets van overbleef. Wat doe ik hier verkeerd?

    1. Goedemorgen Audrey,

      Elke oven is anders, ik heb een heteluchtoven (met gaatjes en een ventilator achterin). Daar zijn de temperaturen en tijden in het recept op gebaseerd. Zie ook deze tabel voor oventemperaturen.
      Het kan zijn dat bij jouw oven de temperatuur aangepast moet worden. Vandaar dat je altijd de gaarheid moet controleren met de ‘prikkertest’, zie het recept.
      Het courgettebrood is inderdaad een beetje lossig qua structuur, daarom moet je het voorzichtig snijden. Als je met een bot mes of met al te grove kartels wilt snijden gaat je dat niet lukken. Dan trek je inderdaad snel de sneden stuk.
      In normaal brood zorgen (vooral) gluten voor de samenhang en elasticiteit, bij dit soort koolhydraatarme baksels zonder gluten mis je dat en de structuur is dus ook heel anders dan die van gewoon brood.

      Wat de kaasbroodjes betreft, dat begrijp ik niet helemaal? “Zo dun dat er niets van overbleef?”, het zijn vrij platte broodjes, ongeveer 1,5 -2 cm dik, zoals je ook op de foto’s kunt zien. Of bedoel je dat het beslag heel dun was, dan moet je er de volgende keer minder vocht bij doen. Het beslag moet zo stevig zijn dat het niet echt ‘uitloopt’. Als je een (Yorkshire pudding) vorm gebruikt dan blijven de broodjes mooi in model.

      Laat even weten of je hier wat aan hebt?

  95. Wat een heerlijk recept, en wat een fijn alternatief voor een snee brood, het heeft mij heerlijk gesmaakt en is voor herhaling vatbaar.

  96. Gisteren gemaakt en was heerlijk, ik blijf er van eten terwijl ik niet van courgette hou. Goede tip om met invriezen die papiertjes te gebruiken.

    1. Niet in dezelfde hoeveelheden in elk geval. De smaak zal sowieso veranderen uiteraard. Kokosmeel neemt veel meer vocht op dan amandelmeel, dus minder gebruiken (1:3) en ook méér vocht toevoegen. Meestal werkt het het best om zelf te proberen ook i.v.m. de baktijden en precieze temperaturen van je eigen oven.

  97. Kun je ook een cakevorm gebruiken om dit brood in te bakken? Misschien een domme vraag hoor maar ik heb nog niet zoveel ervaring met zelf bakken!

  98. Ben sinds afgelopen augustus diabeet en heb met behulp van koolhydraat arm eten, veel bewegen en voedingssuplementen mijn bloedwaardes sinds 5 januari weer op “normaal”! Ben dus superblij dat ik zo’n leuke site met heerlijke recepten heb gevonden! ik ga ook dit brood meteen proberen.

    1. Heb zelf geen ervaring met diabetes, maar ken uiteraard de succesverhalen (ik eet zo’n drie jaar koolhydraatarm). Heerlijk voor je, en blijf lekker koken! Voor mij zijn alle enthousiaste reacties (mail, facebookpagina, facebookgroepen en hier op de website) ook een enorme stimulans om door te gaan, dus dank je!

  99. Wouw wat is deze lekker! Zeker om vaker te maken. Ik gebruik alleen ook ander meel en dat gaat ook prima!!!

    1. Anna-Karina van Denderen

      Leuk om te horen Jorenda, welk meel gebruik jij? Ook een koolhydraatarme variant?

  100. Ik heb het recept net gemaakt, het zag er heerlijk uit op ’t plaatje. Ik heb het er 55 min in laten staan, echter was het nog nat aan de onderkant. Daárna nogmaals 20 min in de oven, maar het deeg aan de binnenkant blijft nattig.
    En het brood is nog vrij plat. Ik heb een stukje geproefd, en het smaakt echt heerlijk! Dat dan wel 🙂
    Maar wat doe ik fout? Ik heb exact dezelfde hoeveelheden aangehouden als aangegeven. Ipv melk heb ik water gebruikt. Wie oh wie kan mij tips geven, want ik wil het zeker nog een keer proberen te maken!

    1. Hoi Karin,
      Geef het niet op, het kan aan van alles liggen… Bv. dat je veel grotere eieren gebruikte, je courgette meer vocht bevatte of jouw oven toch heel anders is, ik gebruik een heteluchtoven dat kan soms best schelen. Het is wel een vrij vochtig en compact ‘brood’. Volgende keer een eitje minder? Of wat extra gemalen lijnzaad of een lepel kokosmeel toevoegen misschien? Voor een luchtiger brood moet je meer bakpoeder toevoegen. (ik hou van compact dus ik gebruik nooit zoveel bakpoeder)

      Succes!
      Anna-Karina

      1. Top! Idd blijven uitproberen, want hij smaakt wel erg lekker. Ben nu oopsie aan het proberen te maken. Ik heb nog nooit zoveel zelf gemaakt als deze laatste dagen 🙂 begin het gewoon leuk te vinden!

    1. Er schijnen ook lactosevrije roomkazen te zijn, ik heb daar echter geen ervaring mee, maar probeer het eens? Qua smaak doet de roomkaas niet heel veel, wel iets voor de structuur. wat gebruik je anders als alternatief? , iets van soja ‘joghurt’ zou wellicht kunnen?

  101. Ik heb gister avond het courgettebrood gemaakt, echter blijft bij mij de binnenkant erg smeuïg. Hij breekt ook snel in stukjes. Ik heb de stappen hierboven gevolgd, maar heb geen idee waar het verkeerd is gegaan. hebben jullie een idee?

    1. Als de binnenkant niet gaar is, dan moet je het ‘brood’ iets langer in de oven laten. Gaarheid controleren met de satéprikkertruc. Steek een schone houten prikker tot aan het midden van het brood, als er geen deeg aan de prikker zit als je hem eruit haalt is je brood gaar. Elke oven is weer anders.

      Het is normaal dat dit brood wat kwetsbaar is en iets sneller brokkelt, er wordt dan ook geen gewoon meel met gluten gebruikt. Je kunt als extra lijmmiddel wel (bv. 2 el.) geweekt lijnzaad toevoegen of een klein beetje bindmiddel.

  102. Wat een fijn en duidelijk recept en uitleg! Ziet er heerlijk uit, hoop morgen tijd te hebben/maken om het te maken

    1. Dit is geen klassiek brood, er zit geen tarwemeel (gluten) in, het ‘deeg’ hoef je dus niet te kneden. Mijn broodbakmachine kneedt deeg wel en laat het vervolgens een tijd rijzen. Dat hoeft met dit ‘brood’ helemaal niet, dus ik kies ervoor om het gewoon in de oven te doen, makkelijker en minder energie slurpend.

        1. Chiazaad heeft andere eigenschappen dan lijnzaad, maar ik denk dat 50 gram wel erg veel is… chiazaad vormt een duidelijke geleiachtige massa, dus ik weet niet hoe dat uit gaat pakken?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven