Courgettebrood, koolhydraatarm met pitten en zaden

Courgettebrood met pitten en zaden

Koolhydraatarm brood kan je op zoveel manieren bakken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf wanneer je het wilt eten. Zoek je een neutraal brood ter vervanging van je vroegere bruine boterham met kaas? Of wil je iets bij een bepaalde soep? Of zoek je een ‘zoete onderlegger’ bij je ontbijt, of gewoon een broodje als tussendoortje? Dit heerlijke courgettebrood is meer hartig en bevat ca. 1,5 khd per sneetje!

 

Koolhydraatarm brood kopen

Er is koolhydraatarm brood te koop in supermarkt, of ‘kant-en-klaar mixen’ voor in de broodmachine, die zijn behoorlijk neutraal en geschikt voor van alles en nog wat. Toch zitten daar meestal veel koolhydraten in per sneetje, tussen de 5-10 gram. De term koolhydraatarm mag men namelijk gebruiken als er 35% minder koolhydraten inzitten.  Zelf vind ik de broden nogal laf en ze hebben vaak een rare gummi-achtige structuur. Sommige mixen (Adams) vind ik echt niet te eten. De Sportmik van Het Stoepje vind ik wel echt lekker en die bevat redelijk weinig koolhydraten: 4.9 gr. khd. De Sportmik is niet echt goedkoop, maar dat heb ik er wel voor over.

koolhydraatarm brood -koolhydraatarm-recept-01

Courgettebrood

Ik hou wel van een bite, een beetje hartig en kruidig. In dit hartige koolhydraatarm brood zit courgette verwerkt en na het bakken heeft het een heerlijk knapperige korst! Neem 1 plakje courgettebrood als het nog warm is (minstens 10 minuten af laten koelen en voorzichtig snijden)  met roomboter en extra belegen boerenkaas… ohw … je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

In totaal bevat het hele koolhydraatarm courgettebrood ongeveer 25 gr. koolhydraten en je haalt er zo’n 16-18 sneetjes uit. Dat is dus rond de  1,5 gr. khd per sneetje.  Ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm.

koolhydraatarm brood -koolhydraatarm-recept-07

Bewaren
Courgettebrood afgesloten bewaren in de koelkast, dan blijft het wel twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen in. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Of laat het brood goed afkoelen en snijd het brood in 16-18 sneden die je -gescheiden- invriest. Snijd bakpapier in stukjes om de courgettebrood sneden te scheiden doe alles samen in 1 diepvrieszak. Langzaam ontdooien tegen al teveel condensvorming. Ook heerlijk geroosterd, of om tosti’s mee te maken! 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit Koolhydraatarm courgettebrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Courgettebrood met pitten en zaden

Courgettebrood, koolhydraatarm met pitten en zaden

Door Anna-Karina Geplaatst januari 11, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 16-18 sneetjes
  • Koolhydraten: 1,5 gr. per snee (16-18 sneetjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 55 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Eén zo'n plakje koolhydraatarm courgettebrood als het nog warm is met roomboter en extra belegen boerenkaas. Je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verzamel alle ingrediënten, meeste werk! Verwarm dan de heteluchtoven voor op 175 graden (gewone oven 190 graden). Leg natgemaakt en uitgeknepen én ingevet bakpapier in een cakevorm (of teflonvel) dan til je het brood er gemakkelijk uit! Ik gebruikte een glazen cakevorm van 25 x 10 cm.
  2. Rasp de courgette en snipper het uitje fijn. Meng de natte delen door elkaar in een grote kom: courgette, ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter. Gebruik voor het mengen gerust een keukenmachine.
  3. Voeg dan amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -op gevoel- nog extra Italiaanse kruiden en peper toe.
  4. Meng alles grondig voordat je het in de vorm stort. Garneer de bovenkant van het koolhydraatarme brood met zaden en/of pitten die je lekker vindt. Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven. Hangt mede af van je bakvorm en oven. Het brood moet mooi bruin zijn en echt gaar. Gaarheid altijd zelf controleren met een houten satéprikker.
  5. Voor wie het niet kent: steek aan het einde van de baktijd een schone houten prikker tot in het midden van het brood. De prikker moet schoon en droog zijn als je hem eruit haalt. Dan is je brood gaar. Laat minstens 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal dan uit de vorm en laat verder afkoelen en uitwasemen op een rooster. Aansnijden met een scherp (brood)mes. Met boter en kaas... veel te lekker eigenlijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

206 gedachten over “Courgettebrood met pitten en zaden”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

4.34K Shares
Share1.85K
Pin2.49K
Tweet