Courgettebrood met pitten en zaden 172

Courgettebrood, koolhydraatarm met pitten en zaden

Koolhydraatarm brood kan je op zoveel manieren bakken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf wanneer je het wilt eten. Zoek je een neutraal brood ter vervanging van je vroegere bruine boterham met kaas? Of wil je iets bij een bepaalde soep? Of zoek je een ‘zoete onderlegger’ bij je ontbijt, of gewoon een broodje als tussendoortje? Dit heerlijke courgettebrood is meer hartig en bevat ca. 1,5 khd per sneetje!

 

Koolhydraatarm brood kopen

Er is koolhydraatarm brood te koop in supermarkt, of ‘kant-en-klaar mixen’ voor in de broodmachine, die zijn behoorlijk neutraal en geschikt voor van alles en nog wat. Toch zitten daar meestal veel koolhydraten in per sneetje, tussen de 5-10 gram. De term koolhydraatarm mag men namelijk gebruiken als er 35% minder koolhydraten inzitten.  Zelf vind ik de broden nogal laf en ze hebben vaak een rare gummi-achtige structuur. Sommige mixen (Adams) vind ik echt niet te eten. De Sportmik van Het Stoepje vind ik wel echt lekker en die bevat redelijk weinig koolhydraten: 4.9 gr. khd. De Sportmik is niet echt goedkoop, maar dat heb ik er wel voor over.

koolhydraatarm brood -koolhydraatarm-recept-01

Courgettebrood

Ik hou wel van een bite, een beetje hartig en kruidig. In dit hartige koolhydraatarm brood zit courgette verwerkt en na het bakken heeft het een heerlijk knapperige korst! Neem 1 plakje courgettebrood als het nog warm is (minstens 10 minuten af laten koelen en voorzichtig snijden)  met roomboter en extra belegen boerenkaas… ohw … je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

In totaal bevat het hele koolhydraatarm courgettebrood ongeveer 25 gr. koolhydraten en je haalt er zo’n 16-18 sneetjes uit. Dat is dus rond de  1,5 gr. khd per sneetje. 

koolhydraatarm brood -koolhydraatarm-recept-07

Bewaren
Courgettebrood afgesloten bewaren in de koelkast, dan blijft het wel twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen in. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Of laat het brood goed afkoelen en snijd het brood in 16-18 sneden die je -gescheiden- invriest. Snijd bakpapier in stukjes om de courgettebrood sneden te scheiden doe alles samen in 1 diepvrieszak. Langzaam ontdooien tegen al teveel condensvorming. Ook heerlijk geroosterd, of om tosti’s mee te maken! 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit Koolhydraatarm courgettebrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Courgettebrood met pitten en zaden

Courgettebrood, koolhydraatarm met pitten en zaden

Door Anna-Karina Geplaatst januari 11, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 16-18 sneetjes
  • Koolhydraten: 1,5 gr. per snee (16-18 sneetjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 55 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Eén zo'n plakje koolhydraatarm courgettebrood als het nog warm is met roomboter en extra belegen boerenkaas. Je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verzamel alle ingrediënten, meeste werk! Verwarm dan de heteluchtoven voor op 175 graden (gewone oven 190 graden). Leg natgemaakt en uitgeknepen én ingevet bakpapier in een broodvorm (of teflonvel) dan til je het brood er gemakkelijk uit!
  2. Rasp de courgette en snipper het uitje fijn. Meng de natte delen door elkaar in een grote kom: courgette, ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter. Gebruik voor het mengen gerust een keukenmachine.
  3. Voeg dan amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -op gevoel- nog extra Italiaanse kruiden en peper toe.
  4. Meng alles grondig voordat je het in de vorm stort. Garneer de bovenkant van het koolhydraatarme brood met zaden en/of pitten die je lekker vindt. Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven. Hangt mede af van je bakvorm en oven. Het brood moet mooi bruin zijn en echt gaar. Gaarheid altijd zelf controleren met een houten satéprikker.
  5. Voor wie het niet kent: steek aan het einde van de baktijd een schone houten prikker tot in het midden van het brood. De prikker moet schoon en droog zijn als je hem eruit haalt. Dan is je brood gaar. Laat minstens 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal dan uit de vorm en laat verder afkoelen en uitwasemen op een rooster. Aansnijden met een scherp (brood)mes. Met boter en kaas... veel te lekker eigenlijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

172 gedachten over “Courgettebrood met pitten en zaden

  • Hedy

    Alvast een heel klein stukje brood gegeten en wat is het lekker. (met een beetje roomboter en oude kaas) Nu hopen dat het straks ook lekker is samen met een kopje snert (zonder erwt)

  • Agnes van de Vrugt

    Lekker dat courgettebrood. Ik vond hem alleen een beetje droog maar ik at het zonder boter of kaas. Ik heb nog twee plakjes liggen en zal het morgen mét boter en kaas proberen.
    Ik heb geen pitten en zaden gebruikt, ben daar niet zo dol op, maar evengoed lekker.
    Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt is erg smaakvol Anna-Karina, mijn compliment en bedankt voor het uitdokteren van al die heerlijke dingen. Het is een levenswijze die je gewoon altijd kunt volgen. Voorlopig moet ik dat zeker nog doen. Ik ben al 4 kg kwijt, maar moet totaal 8 kg kwijt.

  • De Basjes

    Vandaag gemaakt (ja ja met 2 linkse keuken handen!) en niet alleen makkelijk maar ook echt heerlijk. Hele gezin vond hem lekker. Ik vind het heerlijk om een plak te roosteren en dan met roomboter en jonge kaas. Bedankt voor het recept!

  • Dani

    Ik heb deze brood gebakken 60 min in de oven maar hij blijft beetje nat en als ik hem aan snij dan valt hij uit elkaar.kan het aan mijn cakeblik liggen? Dat hij zo nat blijft?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Laten rusten en goed af laten koelen, dat helpt. Als je het warm wilt eten voorzichtig snijden met een mes met fijne karteltjes, geen grote kartels van een broodmes. Daarmee trek je het brood aan stukken.

  • Laura

    Oi oi oi! Ik ben een keuken-kneus en het is me gelukt, hoor! Zonder problemen!
    Heb hem in een platte ovenschaal gedaan, want ik heb geen broodvorm.
    Maar dat is geen probleem, gewoon lange plakjes! En lekker!!

  • wilma

    Gisteren dit brood gemaakt. Had geen kruidenroomkaas in huis dus vervangen door 75 gram geraspte geitenkaas en de bouillonpoeder vervangen door wat zout en nog meer kruiden tevens het lijnzaad fijn gemalen. Super lekker, kon er mooie stevige plakken van snijden.

  • Gwen van de Weijer

    Heb dit brood nu drie keer gemaakt! Overheerlijk! ook na invriezen nog erg lekker, zonder iets, of met roomboter, of met roomboter en kaas. Super! Bedankt!

  • riet Diemont

    Afgelopen weekend ook een courgettebrood gebakken. . 2 sneetjes nog een beetje warm met roomboter en oude kaas gegeten. Heerlijk. De rest in de vries. Net 2 sneetjes ontdooit. Ook weer kaas erop. En nog steeds lekker

  • Toos

    Hallo ik heb het courgettebrood gemaakt en het is erg lekker maar nog wat nat van binnen, had het al langer in de oven gedaan 80 minuten maar helaas, gevolg is dat het met snijden (ik heb een goed scherp broodmes) uit elkaar valt wat er lastig is met smeren enz.
    Heb alles gedaan zoals het er staat, wat kan ik anders doen.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik gebruikte een broodvorm van ca. 25 cm., als je een kortere vorm gebruikt zal het brood wat hoger zijn en er langer over doen om gaar te worden. En dus ook wat kwetsbaarder zijn. Het brood in elk geval eerst goed laten rusten en niet direct aansnijden. Een gewoon broodmes kan vrij grove kartels hebben, als het brood nog warm is trek je het daarmee vrij snel stuk dus liever wat fijnere kartels gebruiken en een beetje voorzichtig snijden. Sommig kokosmeel neemt minder vocht op, ik gebruik Aman Prana dat slurp vocht en zorgt ook voor en goede binding.

  • Rita

    Jaaaa ik heb m gebakken. Althans hij staat nog in de oven. Het proeven was al lekker. Ben zo benieuwd. K heb met walnotenkaas en handje walnoten gedaan. Als variatie

  • Rejan

    Het is een superlekker brood geworden. Ik heb de plakjes ingevroren met bakpapier ertussen. En als ik een plakje wil ontdooien zet ik de actyfry op 5 min . Het is ontdooit en net een beetje warm, met een plakje kaas mmm.
    Dat is een blijvertje.

  • Rineke

    Ik heb al een aantal malen je courgettebrood gebakken. Héérlijk met boter en kaas. Wat ik jammer vind is dat het brood zo broos is, het valt heel makkelijk uitelkaar. Is het een optie er een beetje psyllium poeder of vezels toe te voegen? Zodat het iets elastischer wordt? BIj de kleine vezelrijke broodjes (met psyllium) heb je wèl een hele mooie structuur namelijk.
    Hele toffe website! Maak bijna dagelijks wel een recept van je.
    Groet Rineke

  • Carlijn

    Hallo Anna-Karina, wat een geweldige site is dit! Net begonnen met koolhydraatbeperkt eten. Ik heb vandaag zowel het focacciabrood als het courgettebrood gemaakt, erg lekker! Ik ga een gedeelte van het courgettebrood invriezen, als ik ‘s morgens (7:00 uur) een plakje uit de vriezer haal, is het dan tegen lunchtijd ontdooit denk je?

  • Judith

    Wat een heerlijk recept!! Ik had de courgette wel een beetje uitgeknepen van te voren en het resultaat is prima! Vandaag een plakje uit de vriezer en even op de tosti-ijzer. Heerlijk! Dit is een blijvertje!

  • mieke van der ploeg

    Hallo Anna Karina,
    Dit brood is inderdaad heerlijk, ik maak het best vaak. Maar ik heb een tip: gebruik een siliconen bakvorm. Ik heb een rooie siliconen cakevorm en ben die gaan gebruiken. Hoeft niet te worden ingevet en je bent dan meteen af van dat gedoe met verkreukeld nat én ingevet bakpapier. Ook gebruik ik die vorm voor het gekoeld bewaren van een aangebroken courgettebrood. Gewoon wat er over is eerst in vershoudfolie doen en dan terug in de vorm die ik in de koelkast zet. Ook een stuk makkelijker dat alle plakjes apart met bakpapier scheiden….. Ik haal gewoon de vorm weer uit de koeling en snij een paar plakken als ik er weer zin in heb. Zo’n heerlijk brood gaat dan in een dag of 5 op!
    Mieke van der Ploeg

  • Pamela

    Wat een lekker brood is het, het kwam prima uit de oven niet droog en niet nat!!
    Dank je voor de lekkere recepten, kan hier wel weg mee!!
    Heb al diverse recepten uitgeprobeerd met goede en soms minder goede resultaten… kwestie van uitzoeken wat het beste gaat.

  • mevrouw Folkers

    Hallo,
    Geweldig wat een recepten heb je hier op je site
    Ik wil koolhydraatarm gaan eten dus voor mij is dit een geweldige site.
    Ik ben een echte broodeter……dus je begrijpt dat ik dat vreselijk ga missen.
    Ik zie dat je voor de koolhydraatarme broden vooral amandelmeel gebruikt.
    Deze amandelmeel is behoorlijk aan de prijs….kan ik hiervoor ook havermout gebruiken die ikzelf vermaal als meel?

  • Linda de Jager

    Ik heb het courgettebrood ook gemaakt, erg leuk om te doen. Zou ik in het deeg ook nog geraspte kaas en bv zongedroogde tomaatjes kunnen doen voor nog meer smaak? Weet niet of er veel koolhydraten in die tomaatjes zitten hoor. Alvast bedankt voor je reactie.

  • Masha

    Hoi
    Het brood ruikt heerlijk maar blijft vochtig binnenin. Een theelepel bakpoeder is toch een halve koffielepel of moet ik volgende keer een hele koffielepel nemen? Heb me volledig aan het recept gehouden dus graag jouw tips 🙂
    Groetjes en bedankt voor het recept!

  • Anja Witteman

    Hallo Anna -Karina,
    Vanavond courgette brood gebakken had geen idee of ik t
    lekker zou vinden maar t smaakt heerlijk lekker kruidig ga de helft
    invriezen zoals jij t beschreven hebt en de rest van t brood ga ik lekker
    op eten….” misschien is t een idee om er tomaat in te verwerken dan denk ik aan
    kleine cherrytomaatjes want anders word t denk ik te nat”

    Met vriendelijke groetjes Anja.

  • Peter Wolter

    Dit wordt echt een succesbrood voor ons. Wat een lekker brood!!! Plakje komijnenkaas of oude kaaserop en smullen maar. Ook met Filet American en huttenkase een aanrader

  • carla

    Het courgettebrood kwam prachtig uit de oven en rook heerlijk in de keuken. Echter het was erg vochtig waardoor wij het niet erg lekker vonden. Wat heb ik niet goed gedaan? Ik heb het recept helemaal gevolgd. Van iemand hoorde ik dat ik de courgette niet in de koelkast moet bewaren, omdat de courgette het vocht uit de koelkast zou opnemen????

    Op één of andere manier lukt het mij tot nu toe niet om met amandel- en kokosmeel iets klaar te maken wat wij lekker vinden. Heel veel van jouw andere recepten lukken wel heel goed en genieten wij volop van. Heerlijk!!

    Met vriendelijke groet

    Carla

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Goedemorgen Carla,
      Wat jammer. Dat het brood wat vochtiger aanvoelt dan je gewend bent van gewoon brood klopt, dat is ook niet verwonderlijk als je naar de ingrediëntenlijst kijkt. Het brood hoort zeker niet nat te zijn hoor. Je hebt wel de prikkertest gedaan, neem ik aan, om te controleren of het courgettebrood echt goed gaar was?

      Over het bewaren van courgette: die bewaar ik altijd in de groentelade van mijn koelkast.
      Het eenmaal gebakken courgettebrood kun je ook bewaren in de koelkast (wel heel goed afsluiten, zodat het geen vocht gaat opnemen) maar beter is invriezen, tips daarvoor vind je in de tekst. Zie verder ook dit stukje over Niet zoet, flauw of droog?

  • simone

    EEN AANRADER! Wát een heerlijk brood!!!!!!!!!!!!!!! Zelfs uit de vriezer, even de oven in, en het blijft lekker. Was even bang dat het een klef en nattig brood zou worden maar dat is het helemaal niet.

    Vraag me af of dit ook met olijven zou kunnen ipv courgette?

  • nadine

    Ik ben fan ! Heerlijk heerlijk. Ik heb de tweede keer dat ik het ‘brood’ bakte, gelijk 2 stuks gemaakt, zodat ik een voorraadje in de vriezer heb.

    Bedankt.

  • Monique

    Hoi, ik heb het brood gebakken en het smaakt heerlijk. Wel is het nog iets te vochtig, maar ik ga dit tig keer uitproberen, met iets meer of minder van iets, net zolang tot ik de juiste structuur te pakken heb. Ik lees hieronder ergens dat het brood niet rijst, maar mijn brood kwam echt centimeters boven de vorm uit. En blij dat ik was, het zag er zo mooi uit. Goh, dat je van een brood zo gelukkig kunt worden:)

     

  • Monique

    Zojuist dit brood gebakken. GEWELDIG! Heel erg lekker en supergoed gelukt, luchtig en smaakvol. Bedankt voor dit recept. Ik haal heel veel van je site en geniet van alles. Heb een speciale KHA recepten map gemaakt van deze site. Tip: ik heb het mengsel gewoon in een siliconen cakevorm gedaan, 55 minuten gebakken. Perfect van vorm en kon hem zo omkeren, het viel er vanzelf uit. Ik heb ipv broodzaden wat geraspte kaas bovenop gedaan. Smullen hoor, nogmaals bedankt Anna-Karina!

  • jessica

    Hey,

    Is er een alternatief voor de kruidenroomkaas. Mijn man is namelijk allergisch voor kaas. Voor andere melkproducten is hij niet allergisch overigens.

    met vriendelijke groet Jessica

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoe doe je dat normaal gesproken dan, of heeft hij dat pas? Je zou iets kunnen proberen met Griekse yoghurt en de kruiden naar eigen smaak aanpassen. Zelf even experimenteren met dingen die wel kunnen…

  • Annemieke

    Hallo, ik heb dit courgettebrood gemaakt en meegenomen naar ons “familieweekend”.
    Ik vond het al lekker maar nu heeft mn hele familie ervan zitten smullen!!!
    Dit recept wordt verspreid!!!

  • Floor Kohlen

    Mamm lekker hoor. Na 600 variaties bananenproducent nu eens voor een groentevariant gekozen. Er mag voor mij wel wat meer groente in. Ik denk dat er een volgende x ook paprika in doe. Verder wil de helft van het amandelmeel vervangen door havermoutmeel. Vond het nogal zwaar nu.

  • Jiska

    Fantastisch!! Heb het brood zojuist aangesneden. Het beste glutenvrije brood tot nu toe!! Super bedankt! Ik moet alleen nog een goede vervanger vinden voor de roomkaas (ik eet eigenlijk geen zuivel in mijn dieet) en eentje die betaalbaar is, want de soja variant bij de ecowinkel is me echt te duur. Als ik iets verzonnen heb laat ik het weten. Voor nu heel erg bedankt voor dit recept!!

  • Jiska

    Wat een leuke, leerzame site!! Bedankt voor al deze moeite!! Ik zou graag dit courgettebrood willen maken, maar eigenlijk liever zuivelvrij. Denkt u dat dat kan? Ik ben niet intolerant, maar volg het Wahls-dieet, vanwege MS en zuivel wordt daarbij afgeraden, vanwege de stof caseïne. Hebt u wellicht een goed idee om de roomkaas te vervangen? Bedankt bij voorbaat!

      • Irene

        Yoghurt is ook zuivel, dus dan zou ik in plaats van roomkaas gewoon goed uitgelekte tofu (tahoe) gebruiken. Fijnmalen in de keukenmasjien, staafmixer of gewoon prakken met een vork. Goedkoop en neutraal van smaak, en nog steeds koolhydraatarm 🙂

        Het lijkt mij trouwens een prima recept, ik ga het zeker proberen. Ik heb zelf PDS, dus moet uitkijken met ingrediënten. De ui, knoflook en roomkaas moet ik er ook uit laten. Wat groen van bosui of prei, of bieslook kan wel. En knoflookolie gelukkig ook.

        Kokos vind ik niet heel lekker, ik neem aan dat ik dat ook kan vervangen door bijvoorbeeld kastanjemeel?

  • Jeanne

    Complimenten voor deze fantastische site! Vanavond dit overheerlijke brood gemaakt. Het was iets te nat (de eieren waren te groot denk ik en het had iets langer in de oven gekund) en ik was de zaden vergeten maar het smaakte fantastisch. Ik ga het zeker weten nog een keer maken. Dank je wel voor zoveel heerlijke recepten en ideeën !

  • Annelies

    Ik heb je brood gebakken. Echt heel erg lekker! je hoeft er eigenlijk geen beleg op te doen, maar met kipfilet is het ook lekker.

    Het bakpapier is echt nodig, want ik had de vorm ingespoten, maar kreeg het brood er moeilijk uit.

    Het vult ook goed.

    Ga zo door. Groetjes Annelies

  • Jody

    Wat is dit lekker!!! Heb vaker dingen geprobeerd met amandelmeel, maar was meestal niet zo heel enthousiast. Dit brood is heerlijk cake-achtig. Lekker zacht en luchtig. Een paar plakjes in de vriezer gedaan (wie wat bewaard heeft wat) en de een aantal dagen heerlijk van genoten. Ga ik zeer zeker vaker maken.

  • Thea

    Perfect gelukt. Leuk om te maken en smaakt heeeerlijk. Gewoon met smeerworst of kaas.
    Neem het morgen mee naar mijn werk voor bij de soep. Weer eens iets anders dan salade! Bedankt voor alle heerlijke recepten! Ik denk dat ik toch voor de zekerheid recepten uit ga printen, stel dat je er ooit mee stopt. Moet er niet aan denken. Haha

  • Ine

    Dag Anna-Karina

    Eerst en vooral bedankt om al die heerlijke recepten met ons te delen!

    Het broodje is net uit de oven en heb er al van geproefd. Lekkeeeer! Heb het deeg wel over 2 kleinere cakevormen verdeeld en op 45 min was het mooi gebakken.

    Doe zo voort.

    groetjes

    Ine

     

  • Jettie

    Wat een  záálig broodje is dit.
    Heb wel een vraagje; ik vries het brood in plakjes in en dat gaat prima. Hoe krijg ik het wat steviger? Ik had wel een el kokosmeel toegevoegd. Misschien nog iets meer doen?
    Groetjes,
    Jettie

  • Marleen

    Heb gisteren een heerlijk courgettebrood gemaakt! Maar ik vind m net iets te droog….. Kan ik varieren met ingredienten, zodat-ie een tikkie smeuiger is?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi Marleen,
      Daar heb ik ooit eens een stukje over geschreven (bij Gevuld Speculaas) en het komt regelmatig aan de orde in recepten.

      Niet zoet, flauw of droog?
      Soms hoor ik mensen ‘klagen’ over dat hun baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw of te droog. Tja wat betreft de de eerste twee: dan heb je er gewoon niet genoeg zoetstof en zout ingedaan. Heel belangrijk is altijd goed proeven, maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest zoetstof wat zoetkracht.
      Wat betreft te droog: nooit op te hoge temperaturen bakken (rond 175 graden / 160 hetelucht) en zeker niet te lang bakken. Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees mijn uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven! Controleer de gaarheid met een prikker. (…) Als je het echt te droog vindt experimenteer dan eens met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen!
      Nee, het gaat nooit precies hetzelfde worden qua structuur als baksels met tarwemeel of bloem en suiker, je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt wel lekkere dingen maken, niet gelijk opgeven.

  • Ida

    Prachtig brood geworden! Wist echt niet dat dit kon met courgette! Wel iets te zoet naar mijn smaak. Tips voor een iets hartiger variant?

  • Angela

    Net het courgettebrood geproefd, lekker warm met een plakje kaas. Super lekker! mijn kinderen haalden hun neus op toen ik zei dat ik courgettebrood had gemaakt. Maar toen ze het geproefd hadden vonden ze het heerlijk. Denk dat ik het nog wel vaker zal mogen maken. Vind ik geen probleem ?

  • Nienke

    Hoi,

    ik ben erg blij met je recepten en heb vandaag het courgettebrood gemaakt, lekker! IK ben ook heel blij dat jet het aantal kh erbij zet. Ik ben vorige week begonnen met GOK en mag dus overdag niet meer dan 5 kh per maaltijd. Bij jou vind ik veel  mogelijkheden. Alleen viel mij bij het maken op dat het aantal koolhydraten bij sommige producten die ik gebruik anders is. Zo bevat mijn amandelmeel 9 kh per 100 gram. Heb jij wellicht een ander merk met minder kh? Ook lees ik op verschillende websites dat courgette 4,5 kh per 100 Gr. Bevat…

    ik heb het opnieuw uitgerekend met mijn producten en danken ik op 2 kh per plak, dus nog steeds ruim onder de norm!

     

    Groetjes,

    Nienke

  • Marije Pelgrum-Berghuis

    aiaiai wat n heerlijkheid, netjes 10 minuten laten rusten, maar dan is het toch een goddelijkheid.

    weet niet of het de vriezer haalt! dank voor je recept

     

    grt Marije

  • Anita

    Net het brood uit de oven gehaald en warm geproefd. Heerlijk! Volgende keer moet ik denk ik iets kleinere eieren gebruiken want het brood is nog iets te vochtig. Voor een eerste keer prima gelukt ? Ik had wel verwacht dat het brood meer zou gerezen zou zijn. Heb ik iets verkeerd gedaan of hoort dit zo? Morgen ga ik de wafels uitproberen.

  • Inge

    Zojuist uit de oven. Ik heb het recept iets aangepast omdat ik las dat het brood in een aantal gevallen wat vochtig blijft. Ik heb er dus 3 eieren doorheen gedaan (waren wel grote eieren van de kippenboer:)… en een halve eetlepel kokosmeel. De prikkertjestest gedaan en mijn brood was na 45 à 50 minuten echt goed. Geproefd en het smaakte heerlijk, volgende keer doe ik er wel wat zout doorheen maar hier is niks mis mee. Ga straks de afzonderlijke plakjes invriezen.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Oké, mijn heer Hans heeft toevallig laatst 2 courgettebroden gebakken voor zijn collega’s, laaiend enthousiast waren ze! ‘t Waren echt perfecte broodjes hij heeft gewoon dit recept gebruikt, zonder aanpassingen.

  • laurentina

    Het lijkt mij heerlijk brood maar ik lees nergens op welke temperatuur de oven moet staan.. voorlopig zit dit brood er in op 180 graden dit omdat er amandelmeel inzit wat niet hoger verhit mag worden als 180 graden maar gaat dit goed zo?? ik kan hem ook eventueel op hete lucht zetten !

    en naar aanleiding van de commentaren hier, gelijk een eetlepel kokosmeel en iets meer bakmeel toegevoegd 1,5 theelepel .. en ik hoop dat hij heel mooi er uit moet maar die temperatuur waar staat die? kijk ik er overheen misschien?

  • Brigitte

    Ik ben heel blij met deze site en maak veel gerechten. Ze smaken bijna allemaal lekker. Nu heb ik van de week het courgettebrood gemaakt, super lekker, maar er staan alleen aantal koolhydraten bij de recepten. Ik zou graag zien dat je ook cal., eiwitten en vetten kan zien. Is dit mogelijk?

    Bedankt en vriendelijke groeten,

    Brigitte Mwidau

    • Koolhydraatarm Recept Bericht auteur

      Goedemorgen Brigitte,

      Dank voor je complimenten, altijd leuk om te horen!

      Kort gezegd:
      Nee helaas, dat ga ik niet ook nog allemaal doen 😉

      Langere uitleg:
      Ik vind het al heel mooi dat ik naast de foto’s en de teksten ook de koolhydraten -handmatig- uitreken van elk ingrediënt en per portie/stuk. Dat doe ik vooral om mensen een beetje een idee te geven hoeveel koolhydraten een recept bevat met mijn gebruikte ingrediënten. Zo bouw je, als het goed is, zelf vrij snel wat kennis op, zodat je niet meer elke gram hoeft te tellen of bij te houden.

      De recepten, koken, en de website & Facebook bijhouden is allemaal gewoon hobby voor mij. En ik heb daarnaast ook nog een leven, als zou je dat soms niet denken… Bovendien: eten moet, liefst zo snel mogelijk, weer ‘normaal’ worden wat mij betreft. D.w.z. dat je jezelf betere keuzes hebt aangeleerd zonder elke verpakking of ingrediënt te moeten nawegen, want dat lijkt me nou ook weer niet zo ontspannen.

      Dus… als je heel strikt het aantal grammen vet & eiwitten én calorieën wilt bijhouden zal je zelf moeten gaan rekenen. Of een app gaan gebruiken, daar heb ik zelf niet echt ervaring mee.

  • Emmy van Wijk

    De smaken zijn heerlijk. Echt een topper. Ik vond het brood wel iets te vochtig. Kan ik daar nog iets aan bijsturen? Ben benieuwd, want wil deze er wel in houden.

    • Koolhydraatarm Recept Bericht auteur

      Kleinere eieren gebruiken of een lepeltje gemalen psyllium of kokosmeel toevoegen. Die laatste binden en absorberen enorm veel vocht, dus voorzichtigheid is geboden, of iets langer bakken? Zoiets zou ik proberen… Wel altijd even de prikkertest doen.

      • Emmy van Wijk

        Ik heb nu voor de 2e keer het courgettebrood gebakken. Een flinke dessertlepel kokosmeel toegevoegd en iets langer gebakken dan 60 minuten… helemaal top. Het brood is niet meer zo vochtig en de bovenkant mooi bruin. Blij! Was een goed advies. Het valt mij op dat alles klopt aan de recepten. Hoeveelheid, de porties en de antwoorden op de vragen ook. Je moet er erg veel werk aan hebben, maar zo aan de reacties te zien maak je veel mensen blij. Ons huishoudentje van 2 personen óók. En ik hoef eigenlijk niet eens af te vallen, maar voel me er heel goed bij! Dank en hopelijk blijf je het lang leuk vinden.

        • Koolhydraatarm Recept Bericht auteur

          Hoi Emmy,
          Inderdaad gewoon lekker gezond blijven eten en je goed voelen dat is toch de basis…
          Goed om te horen dat je een mooi courgettebroodje hebt geknutseld. Ik zal ‘m binnenkort zelf ook weer eens maken en kijken of ik nog iets aan het recept wil veranderen.
          Ik vind het wel belangrijk dat de recepten kloppen. Ik heb alle recepten zelf gemaakt in mijn bescheiden keukentje. De mislukkingen halen de website niet, behalve de ingezakte ei-muffins
          Dank voor je lieve woorden, voorlopig ga ik nog even door hoor!
          Groetjes,
          Anna-Karina

  • AlettA

    Hallo,
    Vanmorgen het courgette brood gemaakt, oh maar da’s lekker…
    Nu even af laten koelen en dan snijden en een gedeelte in de vriezer. Als er nog wat overblijft,  man en boys hebben ook al een plak gepakt.
    Ik ga nog ff verder speuren op je pagina naar nog meer lekkers. ?

  • Cona

    Stiekem ben ik eigenlijk best al lang (lekkere!) recepten van jou aan het maken, dus nu ook eens een reactie.

    Ik vind dit brood qua smaak erg lekker, maar wel erg eiïg, waardoor het wat op quiche lijkt …. Ik zit er aan te denken om het aantal eieren te verminderen, maar ben bang dat het dan uit elkaar valt. Wat denk je, zou het helpen om wat kokosmeel extra toe te voegen, wat lijnzaad en chiazaad tot meel te malen en dat ook extra toe te voegen? En dan bijvoorbeeld 2 eieren minder?

    Heb jij daar ervaring mee?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ja ik snap wat je bedoelt, ik zou eerst wat meer meel toevoegen óf een ei weglaten. Maar dan niet allebei tegelijk. Misschien experimenteren met een half recept? Of een kwart? Kijken hoe dat uitpakt? Het ei zorg ook voor een beetje luchtigheid.

  • Puerh

    Beste Anna-Karina, Vandaag voor de lunch courgettebrood gebakken en uit nieuwsgierigheid/gulzigheid ook meteen zoete broodjes (uit springvorm). Werkelijk heerlijk, allebei!! Op courgettebrood plakje kaas maar op zoete brood geen beleg gedaan, had paar druppels stevia en wat kaneel toegevoegd, superlekker! En het vult enorm, wij hadden twee sneetjes courgettebrood en 1 puntje zoet brood als lunch, dat is best veel maar we konden het niet laten, ook omdat het nog warm net uit de oven kwam, jammiejammie! Morgen ga ik de kaasbroodjes proberen, of de clubsandwich, of toch maar allebei? Heb nu vakantie en tijd om vanalles uit te proberen. Vooral de baksels die ook ingevroren kunnen worden hebben mijn voorkeur. Dat is makkelijk als ik weer ga werken! ?

    Vanavond ga ik de pijpjes prei met geitenkaas en een vispakketje maken. Gaat het dan misschien toch echt een keer lukken, koolhydraatarm eten? Durf het nog niet te geloven, maar door al jouw zeer toegankelijke recepten wordt het wel meer bereikbaar en haalbaarder dan eerder. Tot nu toe vond ik vooral het ontbijt en meer nog de lunch (als ik moet werken) lastig, maar met jouw broodbaksels gaat dat helemaal goed komen. Het koolhydraatarme brood van EkoPlaza vond ik ook laf smaken, bovendien is niet helemaal helder wat de ingrediënten precies zijn. Het is nog erg duur ook en alleen op bestelling verkrijgbaar. Dan is zelf bakken veel beter en met jouw toprecepten kost dat weinig moeite en tijd. Dus mijn dank is heel groot!!?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Whow je bent echt goed bezig Puerh! Altijd leuk zo’n enthousiaste reactie. Naast de baksels zeker in het begin ook vooral groentegerechten maken. De (zoete) baksels en dingen met veel amandelmeel kunnen ervoor zorgen dat je stil gaat staan. Juist de afwisseling goed in de gaten houden. Zo hou je het ook het langst boeiend voor jezelf. Het is ook een beetje ontdekken en jezelf de tijd geven aan deze gezonde manier van eten te wennen. Voldoende eten, en veel vezels en genoeg drinken helpt je om je verbranding goed aan de gang te houden. Heel veel succes verder en eet ze!

  • Audrey

    Ik heb het recept precies gevolgd maar na 55 min was nog helemaal rauw. Na 1,5 uur eruit gehaald. Smaakt heerlijk maar valt uit elkaar, wat doe ik fout?
    Ook de kaasbroodjes geprobeerd maar deze waren zo dun dat er niets van overbleef. Wat doe ik hier verkeerd?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Goedemorgen Audrey,

      Elke oven is anders, ik heb een heteluchtoven (met gaatjes en een ventilator achterin). Daar zijn de temperaturen en tijden in het recept op gebaseerd. Zie ook deze tabel voor oventemperaturen.
      Het kan zijn dat bij jouw oven de temperatuur aangepast moet worden. Vandaar dat je altijd de gaarheid moet controleren met de ‘prikkertest’, zie het recept.
      Het courgettebrood is inderdaad een beetje lossig qua structuur, daarom moet je het voorzichtig snijden. Als je met een bot mes of met al te grove kartels wilt snijden gaat je dat niet lukken. Dan trek je inderdaad snel de sneden stuk.
      In normaal brood zorgen (vooral) gluten voor de samenhang en elasticiteit, bij dit soort koolhydraatarme baksels zonder gluten mis je dat en de structuur is dus ook heel anders dan die van gewoon brood.

      Wat de kaasbroodjes betreft, dat begrijp ik niet helemaal? “Zo dun dat er niets van overbleef?”, het zijn vrij platte broodjes, ongeveer 1,5 -2 cm dik, zoals je ook op de foto’s kunt zien. Of bedoel je dat het beslag heel dun was, dan moet je er de volgende keer minder vocht bij doen. Het beslag moet zo stevig zijn dat het niet echt ‘uitloopt’. Als je een (Yorkshire pudding) vorm gebruikt dan blijven de broodjes mooi in model.

      Laat even weten of je hier wat aan hebt?

  • irene

    Wat een heerlijk recept, en wat een fijn alternatief voor een snee brood, het heeft mij heerlijk gesmaakt en is voor herhaling vatbaar.

  • Debby

    Gisteren gemaakt en was heerlijk, ik blijf er van eten terwijl ik niet van courgette hou. Goede tip om met invriezen die papiertjes te gebruiken.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Niet in dezelfde hoeveelheden in elk geval. De smaak zal sowieso veranderen uiteraard. Kokosmeel neemt veel meer vocht op dan amandelmeel, dus minder gebruiken (1:3) en ook méér vocht toevoegen. Meestal werkt het het best om zelf te proberen ook i.v.m. de baktijden en precieze temperaturen van je eigen oven.

  • Arlette

    Ben sinds afgelopen augustus diabeet en heb met behulp van koolhydraat arm eten, veel bewegen en voedingssuplementen mijn bloedwaardes sinds 5 januari weer op “normaal”! Ben dus superblij dat ik zo’n leuke site met heerlijke recepten heb gevonden! ik ga ook dit brood meteen proberen.

    • AK Bericht auteur

      Heb zelf geen ervaring met diabetes, maar ken uiteraard de succesverhalen (ik eet zo’n drie jaar koolhydraatarm). Heerlijk voor je, en blijf lekker koken! Voor mij zijn alle enthousiaste reacties (mail, facebookpagina, facebookgroepen en hier op de website) ook een enorme stimulans om door te gaan, dus dank je!

  • Karin

    Ik heb het recept net gemaakt, het zag er heerlijk uit op ‘t plaatje. Ik heb het er 55 min in laten staan, echter was het nog nat aan de onderkant. Daárna nogmaals 20 min in de oven, maar het deeg aan de binnenkant blijft nattig.
    En het brood is nog vrij plat. Ik heb een stukje geproefd, en het smaakt echt heerlijk! Dat dan wel 🙂
    Maar wat doe ik fout? Ik heb exact dezelfde hoeveelheden aangehouden als aangegeven. Ipv melk heb ik water gebruikt. Wie oh wie kan mij tips geven, want ik wil het zeker nog een keer proberen te maken!

    • AK Bericht auteur

      Hoi Karin,
      Geef het niet op, het kan aan van alles liggen… Bv. dat je veel grotere eieren gebruikte, je courgette meer vocht bevatte of jouw oven toch heel anders is, ik gebruik een heteluchtoven dat kan soms best schelen. Het is wel een vrij vochtig en compact ‘brood’. Volgende keer een eitje minder? Of wat extra gemalen lijnzaad of een lepel kokosmeel toevoegen misschien? Voor een luchtiger brood moet je meer bakpoeder toevoegen. (ik hou van compact dus ik gebruik nooit zoveel bakpoeder)

      Succes!
      Anna-Karina

      • Karin

        Top! Idd blijven uitproberen, want hij smaakt wel erg lekker. Ben nu oopsie aan het proberen te maken. Ik heb nog nooit zoveel zelf gemaakt als deze laatste dagen 🙂 begin het gewoon leuk te vinden!

        • AK Bericht auteur

          Dat is hier ook zo Karin, wij hebben in de afgelopen drie maanden nauwelijks 2x hetzelfde gegeten. Hoop dat je het nog lang leuk blijft vinden! Succes en eet smakelijk

    • AK Bericht auteur

      Er schijnen ook lactosevrije roomkazen te zijn, ik heb daar echter geen ervaring mee, maar probeer het eens? Qua smaak doet de roomkaas niet heel veel, wel iets voor de structuur. wat gebruik je anders als alternatief? , iets van soja ‘joghurt’ zou wellicht kunnen?

  • Natascha

    Ik heb gister avond het courgettebrood gemaakt, echter blijft bij mij de binnenkant erg smeuïg. Hij breekt ook snel in stukjes. Ik heb de stappen hierboven gevolgd, maar heb geen idee waar het verkeerd is gegaan. hebben jullie een idee?

    • AK Bericht auteur

      Als de binnenkant niet gaar is, dan moet je het ‘brood’ iets langer in de oven laten. Gaarheid controleren met de satéprikkertruc. Steek een schone houten prikker tot aan het midden van het brood, als er geen deeg aan de prikker zit als je hem eruit haalt is je brood gaar. Elke oven is weer anders.

      Het is normaal dat dit brood wat kwetsbaar is en iets sneller brokkelt, er wordt dan ook geen gewoon meel met gluten gebruikt. Je kunt als extra lijmmiddel wel (bv. 2 el.) geweekt lijnzaad toevoegen of een klein beetje bindmiddel.

    • van Denderen Anna-Karina Bericht auteur

      Dit is geen klassiek brood, er zit geen tarwemeel (gluten) in, het ‘deeg’ hoef je dus niet te kneden. Mijn broodbakmachine kneedt deeg wel en laat het vervolgens een tijd rijzen. Dat hoeft met dit ‘brood’ helemaal niet, dus ik kies ervoor om het gewoon in de oven te doen, makkelijker en minder energie slurpend.