Koolhydraatarm brood kan je op zoveel manieren bakken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf waarbij je het wilt eten. Moet het neutraal, meer hartig of juist zoeter zijn? Dit heerlijke koolhydraatarm courgettebrood is meer hartig en bevat per brood 21.7 gram koolhydraten. Wij snijden er 18 sneetjes van, dat is dan 1.21 gram koolhydraten per sneetje! Zoek je een neutraal brood ter vervanging van je vroegere bruine boterham met kaas? Of wil je iets bij een bepaalde soep? Of zoek je een lekker koolhydraatarm broodje voor het ontbijt, of gewoon een broodje als snack tussendoor? Het kan allemaal, dit brood is lollig omdat er courgette in gaat. Wij serveren het zelf vaak tijdens feestjes, want iedereen is er dol op!
Koolhydraatarm brood kopen
Er is steeds meer koolhydraatarm brood te koop in supermarkt. Toch zitten daar vaak teveel koolhydraten in per sneetje. Zo tussen de 5-10 gram. De term koolhydraatarm mag men namelijk gebruiken als er 35% minder koolhydraten inzitten dat in het gangbare koolhydraatrijke product. Zelf vind ik de broden nogal laf en ze hebben vaak een rare gummi-achtige structuur. De Sportmik van Het Stoepje vind ik wel echt lekker en die bevat redelijk weinig koolhydraten: 4.9 gram koolhydraten per 100 gram. De Sportmik is niet echt goedkoop, maar dat heb ik er wel voor over af en toe. Echter, het allerlekkerst is het om het zelf te maken, dit koolhydraatarm courgettebrood bijvoorbeeld, en die 1.2 gram per sneetje halen ze nergens ;-).
Koolhydraatarm courgettebrood
Ik hou wel van een bite, een beetje hartig en kruidig. In dit hartige koolhydraatarm brood zit courgette verwerkt en na het bakken heeft het een heerlijk knapperige korst! Neem 1 plakje courgettebrood als het nog warm is (minstens 10 minuten af laten koelen en voorzichtig snijden) met roomboter en extra belegen boerenkaas… ohw! Man, je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!
Bewaren
Het koolhydraatarme courgettebrood kun je goed afgesloten bewaren in de koelkast, dan blijft het zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in. Daarom is de houdbaarheid wat korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het broodje ook invriezen, snijd het courgettebrood daartoe na het afkoelen in 18 sneden die je -gescheiden- invriest. Snijd bakpapier in stukjes om de courgettebrood sneetjes te scheiden en doe alles samen in 1 diepvrieszak. Langzaam ontdooien tegen al teveel condensvorming. Ook heerlijk geroosterd, of om tosti’s mee te maken!
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:






Zo maak je koolhydraatarm courgettebrood!
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 200 g courgette, geraspt met schil
- 30 g ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eieren
- 75 g kruidenroomkaas
- 100 g roomboter, gesmolten
- 200 g amandelmeel
- 1 el kokosmeel
- 50 g lijnzaad, heel
- ¼ tl bouillonpoeder, of zout
- 1 tl bakpoeder, (wijnsteen)
- 1-2 el Italiaanse kruiden, naar smaak
- peper, naar smaak
Garnering
- 5 g zonnebloempitten
- 5 g pompoenpitten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verzamel alle ingrediënten, dat is het meeste werk!
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een cakevorm van 25 x 10 cm in. Of bekleed de vorm met natgemaakt, uitgeknepen én ingevet bakpapier. Dan til je het brood er gemakkelijk uit!
- Smelt de roomboter. Rasp de courgette en snipper het uitje. Meng courgette (niet uitknijpen), ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter met de hand of met de keukenmachine. Meng daar amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -naar smaak- nog extra Italiaanse kruiden en peper door.
- Stort het beslag vervolgens in de vorm en garneer tot slot de bovenkant met zaden en/of pitten.
- Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven of tot het goudbruin kleurt en gaar is. Doe de prikkertest. Precieze baktijd hangt af van de maat bakvorm en je oven.
- Laat het brood minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt met een scherp mes met fijne kartels.
- Eet het koolhydraatarm courgettebrood met boter en lekkere kaas… schandalig lekker!
Prikkertest – gaarheid controleren
- Voor wie het niet kent: steek aan het einde van de baktijd een schone houten prikker tot in het midden van het brood. De prikker moet schoon en droog zijn als je hem er weer uit haalt. Dan is je brood of ander baksel gaar.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:
Ben benieuwd🤩
Ik ook, we horen het het vast wel weer!
Echt heel lekker! Ik heb minder amandelmeel gebruikt en dat ging prima! Dankjewel!
Wat een heerlijk brood! Wat wordt ik toch altijd blij van jullie recepten …
Dank je en geniet ervan!
Echt heel lekker! Met een siliconen bakvorm kwam het prima in z’n geheel eruit. Wel is het kruimelig bij aansnijden. Ik had het de minimale 45 minuten gegeven en de prikker bleef schoon. Zou het helpen als ik het de volgende keer toch langer bak?
WoW, k vind het zo lekker.. Vraag me af of ik een plakje bij de koffie kan doen
Als je dat lekker lijkt, zou ik het doen!
Dit baksel/ brood is echt heel lekker! Dat ga ik echt nog vaker maken. Misschien heeft iemand al wat leuke variatie tips?
Dank, er zijn 214 reacties daar staan vast voldoende variatie tips tussen 😉
Maar kijk ook eens naar dit wortelbrood van Marga!
Heerlijk👍 zojuist gemaakt en een sneetje warm geproefd met gezouten roomboter
Erg lekker. Als ie net uit de oven is, ook heerlijk bij de avondmaaltijd. Met wat pittige tomatensaus eroverheen
Wauw, wat een lekker brood! Heb vegan-kruidenkaas en plantaardige boter gebruikt en werkte super. Volgende keer wel echt bakpapier gebruiken, krijg hem niet goed uit de vorm (ondanks goed invetten) en daardoor is de onderkant gescheurd. Maar de smaak is geweldig! Dank je wel voor dit heerlijke recept.
Dit brood is werkelijk gruwelijk lekker.Heb het gisteren gemaakt en eet er elke dag 2 plakjes van als ontbijt met lekkere kaas! Heb mijn favoriete koolhydraatarme brood eindelijk gevonden!Dank je wel voor dit goddelijke recept.
Hoi Gerda,
Nou goddelijk… dat niet. Gewoon van AK 😉
Nog even een reactie op mijn vraag van 16 mei: Na afkoeling viel het brood helemaal niet meer uit elkaar, ik was te snel met aansnijden 😉 Ga het vandaag weer maken, en zal dan ook de courgette niet uitknijpen, wat ik dus wel had gedaan. Ik vind dit brood werkelijk TOP super dank voor dit recept.
courgette brood is werkelijk heerlijk, alleen valt hij wel een beetje uit elkaar?
En knijp jij de courgette pulp niet uit??
Hoi Monique,
De geraspte courgette knijp ik niet uit nee. Heb je het brood goed laten rusten? En aansnijden met een scherp mes met fijne kartels. Een broodmes trekt het brood aan stukken. De structuur is iets tussen brood en cake in. Misschien kun je er wat psylliumvezels aan toevoegen om de structuur aan jouw wensen aan te passen?
Heerlijk!!!
Hij is (bijna) afgekoeld en ik heb het kontje gegeten met wat boter….
De rest nu in plakjes in de vriezer.
Zó lekker!
Vandaag het courgettebrood gemaakt. Heel goed gelukt en onwijs 😋 lekker..Dit is een nieuwe favoriet. Ga hier heerlijk van genieten. Dankjewel voor dit recept!,
Graag gedaan Astrid, geniet ervan!
Ik zocht een brood dat met de broodbakmachine gemaakt kon worden.
Ik heb deze uitgeprobeerd,.
Het brood op basic gebakken eruit gehaald en omgekeerd terug gedaan om nog even door te bakken op bake.
Het brood ziet er mooi uit en smaakt voortreffelijk.
Da’s goed nieuws! Dank je wel, mocht je “Facebooken”, dan ontvangen we graag een foto! https://www.facebook.com/koolhydraatarmrecept/
Gisteren gemaakt echt heerlijk.
Het ruikt hier naar een bakkerij! Heerlijk die geur. Het courgette brood ziet er perfect uit, nu afkoelen en kijken hoe het smaakt! 😋😋😋 ben meteen fan van je website! De crackers staan op mijn to do lijstje