koolhydraatarm courgettebrood

Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden

Koolhydraatarm brood kan je op zoveel manieren bakken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf waarbij je het wilt eten. Moet het neutraal, meer hartig of juist zoeter zijn? Dit heerlijke koolhydraatarm courgettebrood is meer hartig en bevat ca. 1,5 khd per sneetje! Zoek je een neutraal brood ter vervanging van je vroegere bruine boterham met kaas? Of wil je iets bij een bepaalde soep? Of zoek je een lekker koolhydraatarm broodje voor het ontbijt, of gewoon een broodje als snack tussendoor? Het kan allemaal, dit brood is lollig omdat er courgette in  gaat. Wij serveren het zelf vaak tijdens feestjes, want iedereen is er dol op!

Koolhydraatarm brood kopen

Er is steeds meer koolhydraatarm brood te koop in supermarkt. Toch zitten daar vaak teveel koolhydraten in per sneetje. Zo tussen de 5-10 gram. De term koolhydraatarm mag men namelijk gebruiken als er 35% minder koolhydraten inzitten dat in het gangbare koolhydraatrijke product.  Zelf vind ik de broden nogal laf en ze hebben vaak een rare gummi-achtige structuur. De Sportmik van Het Stoepje vind ik wel echt lekker en die bevat redelijk weinig koolhydraten: 4.9 gram koolhydraten per 100 gram. De Sportmik is niet echt goedkoop, maar dat heb ik er wel voor over af en toe. Echter, het allerlekkerst is het om het zelf te maken, dit koolhydraatarm courgettebrood bijvoorbeeld. In totaal bevat het hele brood ongeveer 25 gram koolhydraten en je haalt er zo’n 16-18 sneetjes uit. Dat is dus rond de 1,5 gr. khd per sneetje. 

Koolhydraatarm courgettebrood

Ik hou wel van een bite, een beetje hartig en kruidig. In dit hartige koolhydraatarm brood zit courgette verwerkt en na het bakken heeft het een heerlijk knapperige korst! Neem 1 plakje courgettebrood als het nog warm is (minstens 10 minuten af laten koelen en voorzichtig snijden) met roomboter en extra belegen boerenkaas… ohw! Man, je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!

Bewaren

Het koolhydraatarme courgettebrood kun je goed afgesloten bewaren in de koelkast, dan blijft het zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in. Daarom is de houdbaarheid wat korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het broodje ook invriezen, snijd het courgettebrood daartoe na het afkoelen in 16-18 sneden die je -gescheiden- invriest. Snijd bakpapier in stukjes om de courgettebrood sneetjes te scheiden en doe alles samen in 1 diepvrieszak. Langzaam ontdooien tegen al teveel condensvorming. Ook heerlijk geroosterd, of om tosti’s mee te maken! 

koolhydraatarm courgettebrood koolhydraatarm courgettebrood

koolhydraatarm courgettebrood

Zo maak je koolhydraatarm courgettebrood

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koolhydraatarm courgettebrood

Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden

door Anna-Karina van Denderen
Eén zo'n plakje koolhydraatarm courgettebrood als het nog warm is met roomboter en extra belegen boerenkaas. Je weet niet wat je proeft! Onweerstaanbaar lekker!
4.91 van 10 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers
Voorbereiden: 15 min
Koken: 55 min
Totale tijd: 1 uur 10 min

Voedingswaarden

1,5 gram koolhydraten per sneetje (± 25 gram koolhydraten heel brood)
Koolhydraten 1.5 g

Uit recept

1 brood

Ingrediënten

Bereiden

  • Verzamel alle ingrediënten, dat is het meeste werk!
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en vet een cakevorm van 25 x 10 cm in. Of bekleed de vorm met natgemaakt, uitgeknepen én ingevet bakpapier. Dan til je het brood er gemakkelijk uit!
  • Rasp de courgette en snipper het uitje. Meng courgette, ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter met de hand of met de keukenmachine. Meng daar amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -naar smaak- nog extra Italiaanse kruiden en peper door.
  • Stort het beslag vervolgens in de vorm en garneer tot slot de bovenkant met zaden en/of pitten.
  • Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven of tot het goudbruin kleurt en gaar is. Doe de prikkertest. Precieze baktijd hangt af van de maat bakvorm en je oven.
  • Laat het brood 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt met een scherp mes met fijne kartels.
Prikkertest - gaarheid controleren
  • Voor wie het niet kent: steek aan het einde van de baktijd een schone houten prikker tot in het midden van het brood. De prikker moet schoon en droog zijn als je hem eruit haalt. Dan is je brood of ander baksel gaar.
  • Eet het koolhydraatarm courgettebrood met boter en lekkere kaas... schandalig lekker!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 9.305 keer, 92 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

222 reacties op “Koolhydraatarm courgettebrood met pitten en zaden”