koolhydraatarm broodje knakwortel

Koolhydraatarm broodje knakwortel

Dankzij een redelijk nieuwe fenomeen, de knakwortel (#nospon), kun je nu genieten van een superlekker koolhydraatarm broodje knakwortel.  Al een tijdje zijn er vegetarische knakworsten, die kun je ook gebruiken voor een broodje knakworst. Helaas bevatten die, net als het echte spul, vaak heel veel toevoegingen. Bovendien kleeft er nóg een nadeel aan de vegetarische knakworst, er zitten wat meer koolhydraten in, meestal tegen 6 gr khd per 100 gr. Niet superveel, maar toch…

Deze knakwortel is gewoon wortel, dus groente, dus uitstekend koolhydraatarm voedsel. Volgens de verpakking bevat de knakwortel 89% bospeen, water, kruiden en specerijen, azijn, sojabonen, zout en  gerookte paprikapoeder. Redelijk puur, niks mis mee toch? Met slechts 4,8 gr koolhydraten per 100 gram blijft het ook netjes binnen de koolhydraat-perken. Ik was echt zeer verrast door de smaak van de knakwortel in ons koolhydraatarme kwarkbroodje. Een lekkere marinade rond de wortel zorgt voor een pittige, stoere smaak en de wortel heeft een fijne stevige structuur! 

Hoe culinair is de knakworst?

Ik vroeg Google hoe culinair de knakworst eigenlijk gevonden werd. Je komt dan een lading positieve associaties tegen met woorden als: simpel, nederig, goedkoop, makkelijk, lang houdbaar en ‘altijd goed’. Maar ook negatieve zoals chemisch, vet, ongezond, junkfood en ouderwets. Toch lijkt iedereen dol op een broodje knakworst en het wordt door veel mensen gezien als het ultieme comfortfood! Zelf vond ik knakworst ook junkfood; een beetje studentenvoer of kindereten. Iets in die hoek in elk geval. Waarschijnlijk ook omdat er vaak zo’n klef wit broodje omheen zat, ik heb liever een stevig broodje. Dat broodje knakworst was voor mij dus niet bepaald een culinair genoegen. Maar dat geldt niet voor het koolhydraatarme broodje knakwortel. Goeie uitvinding! Volgende keer zelf de marinade maken? 

Hier in huize HAK zijn de meningen trouwens wel verdeeld over hoe lekker zo’n klassieke knakworst nu eigenlijk was. Anna-Karina heeft, naar eigen zeggen, wel ‘een soort van knakworst periode’ gehad. In haar uitgaansperiode wilde het weleens gebeuren dat ze na het stappen trek had in een lekker makkelijke maar warme hartige snack. Bij thuiskomst werd er dan een blik knakworstjes opgewarmd en geconsumeerd. Goed tegen een kater, volgens haar. Dat was ver voordat ik haar leerde kennen, dat begrijp je 😉 Maar nu hebben we de vegetarische en koolhydraatarme variant en kunnen we gezellig samen een superlekker broodje knakwortel eten.

Oja, een verpakking knakwortel is ook behoorlijk lang houdbaar, dat is dus makkelijk als je iets achter de hand wilt hebben. 

koolhydraatarm broodje knakwortel
koolhydraatarm broodje knakwortel

Kwarkbroodje

Je kunt de knakwortel bakken (3 minuten) en direct als snack consumeren of alleen met een lik mosterd 😉  Maar ik maakte eerst  een stel kwarkbroodjes. Dat broodje is een aanpassing van het omega zadenmix brood van vorige maand. En zo zat ik dan om 10.00 uur ‘s morgens  een koolhydraatarm broodje knakwortel te proeven. Gelukkig was er nog genoeg over voor de lunch om er samen met mijn meisje nog een keer van te smullen.

Ook lekker:

Zo maak je een koolhydraatarm broodje knakwortel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Koolhydraatarm broodje knakwortel


koolhydraatarm broodje knakwortel

Door Hans van Deelen Geplaatst oktober 11, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 4 broodjes
  • Koolhydraten: 5,5 gr khd per broodje knakwortel (4 broodjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Laat je verrassen door de smaak van dit stevige koolhydraatarm broodje knakwortel! De marinade geeft een heerlijke pittige, stoere smaak aan de knakwortel!

Ingrediënten

Bereiding

  1. @Kwarkbroodjes maken
    Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet 4 kleine siliconen broodvormpjes klaar. Of neem iets wat 4 kleine broodjes kan maken, formaat pistolet. Triangelvorm kan ook.
  2. Maal de zadenmix, de psylliumvezels, het bakpoeder en het zout met een koffiemolentje, keukenmachine, staafmixer of vijzel tot meel. Doe het meel in een kom en meng met de kwark en de eieren. Stort het beslag in de broodvorm.
  3. Bestrooi met wat extra zadenmix en bak de broodjes 20-30 minuten of tot ze een mooi kleurtje hebben gaar zijn. Erg afhankelijk van je vorm, dus doe de prikkertest. Laat de broodjes even rusten voor je ze aansnijdt met een scherp mes.
  4. Bak de knakwortel in 3 minuten rondom bruin.
  5. Besmeer het broodje met mayonaise (of roomboter). Leg er een handje sla op en dan de gebakken knakwortel. Heerlijk met mosterd en kleingesneden augurk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Koolhydraatarm broodje knakwortel”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

173 Shares
Share72
Pin101
Tweet