Dankzij een redelijk nieuwe fenomeen, de knakwortel (#nospon), kun je nu genieten van een superlekker koolhydraatarm broodje knakwortel met 5.5 gram koolhydraten per belegd broodje. Al een tijdje zijn er vegetarische knakworsten, die kun je ook gebruiken voor een broodje knakworst. Helaas bevatten die, net als het echte spul, vaak heel veel toevoegingen. Bovendien kleeft er nóg een nadeel aan de vegetarische knakworst, er zitten wat meer koolhydraten in, meestal tegen 6 gr khd per 100 gr. Niet superveel, maar toch…
Deze knakwortel is gewoon wortel, dus groente, dus uitstekend koolhydraatarm voedsel. Volgens de verpakking bevat de knakwortel 89% bospeen, water, kruiden en specerijen, azijn, sojabonen, zout en gerookte paprikapoeder. Redelijk puur, niks mis mee toch? Met slechts 4,8 gr koolhydraten per 100 gram blijft het ook netjes binnen de koolhydraat-perken. Ik was echt zeer verrast door de smaak van de knakwortel in ons koolhydraatarme kwarkbroodje. Een lekkere marinade rond de wortel zorgt voor een pittige, stoere smaak en de wortel heeft een fijne stevige structuur!
Hoe culinair is de knakworst?
Ik vroeg Google hoe culinair de knakworst eigenlijk gevonden werd. Je komt dan een lading positieve associaties tegen met woorden als: simpel, nederig, goedkoop, makkelijk, lang houdbaar en ‘altijd goed’. Maar ook negatieve zoals chemisch, vet, ongezond, junkfood en ouderwets. Toch lijkt iedereen dol op een broodje knakworst en het wordt door veel mensen gezien als het ultieme comfortfood! Zelf vond ik knakworst ook junkfood; een beetje studentenvoer of kindereten. Iets in die hoek in elk geval. Waarschijnlijk ook omdat er vaak zo’n klef wit broodje omheen zat, ik heb liever een stevig broodje. Dat broodje knakworst was voor mij dus niet bepaald een culinair genoegen. Maar dat geldt niet voor het koolhydraatarme broodje knakwortel. Goeie uitvinding! Volgende keer zelf de marinade maken?
Hier in huize HAK zijn de meningen trouwens wel verdeeld over hoe lekker zo’n klassieke knakworst nu eigenlijk was. Anna-Karina heeft, naar eigen zeggen, wel ‘een soort van knakworst periode’ gehad. In haar uitgaansperiode wilde het weleens gebeuren dat ze na het stappen trek had in een lekker makkelijke maar warme hartige snack. Bij thuiskomst werd er dan een blik knakworstjes opgewarmd en geconsumeerd. Goed tegen een kater, volgens haar. Dat was ver voordat ik haar leerde kennen, dat begrijp je 😉 Maar nu hebben we de vegetarische en koolhydraatarme variant en kunnen we gezellig samen een superlekker broodje knakwortel eten.
Oja, een verpakking knakwortel is ook behoorlijk lang houdbaar, dat is dus makkelijk als je iets achter de hand wilt hebben.
Kwarkbroodje
Je kunt de knakwortel bakken (3 minuten) en direct als snack consumeren of alleen met een lik mosterd 😉 Maar ik maakte eerst een stel kwarkbroodjes. Dat broodje is een aanpassing van het omega zadenmix brood van vorige maand. En zo zat ik dan om 10.00 uur ’s morgens een koolhydraatarm broodje knakwortel te proeven. Gelukkig was er nog genoeg over voor de lunch om er samen met mijn meisje nog een keer van te smullen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je een koolhydraatarm broodje knakwortel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarm broodje knakwortel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Kwarkbroodjes
- 120 g Omega zadenmix
- 10 g psylliumvezel
- 10 g bakpoeder, wijnsteen
- snufje zout
- 100 g kwark
- 4 eieren
Beleg
- 200 g knakwortel
- mayonaise
- handje gemengde sla
- mosterd
- 2 stuks augurk, fijngesneden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Kwarkbroodjes
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet 4 kleine siliconen broodvormpjes klaar. Of neem iets wat 4 kleine broodjes kan maken, formaat pistolet.
- Maal de zadenmix, de psylliumvezels, het bakpoeder en het zout met een koffiemolentje, keukenmachine, staafmixer of vijzel tot meel. Meng het meel met de kwark en de eieren. Stort het beslag in de broodvorm. Bestrooi tot slot met wat extra zadenmix.
- Bak de broodjes 20-30 minuten of tot ze een mooi kleurtje hebben gaar zijn. Erg afhankelijk van je vorm, dus doe de prikkertest. Laat de broodjes even rusten voor je ze aansnijdt met een scherp mes.
Beleg
- Bak de knakwortel in 3 minuten rondom bruin.
- Besmeer het broodje met mayonaise. Leg er een handje sla op en dan de gebakken knakwortel. Heerlijk met mosterd en kleingesneden augurk!
Groen of paars brood?
- Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Idee is erg goed. Ik wil dit wel gaan proberen, maar vind die kant-en-klare knakwortel erg aan de prijs. Wil zelf iets proberen te maken met bospeen.
Dat lijkt me zeker te doen, als je naar de ingrediënten kijkt kun je iets vergelijkbaars brouwen?
Of zelf maken, verse worteltjes schrappen en soort worstje van snijden, beetgaar koken, +/- 10 minuten, een marinade maken van 1 el olijfolie, 2 el balsamico en 1 tl paprikapoeder mengen en daar de worteltjes in marineren, zeker 25 minuten of langer. Dan de “knakjes” in wat olie of roomboter rondom verwarmen met een paar eL marinade erbij. 🌭🌭👩🍳😋