komkommersoep met reuzengarnalen

Komkommersoep met reuzengarnalen

Snel én makkelijk, subtiel én stoer, koud én warm, zacht én knapperig dat zijn zomaar een aantal eigenschappen die me te binnenschoten tijdens het maken van deze komkommersoep met reuzengarnalen.

Het is wel een vreemd fenomeen: sinds ik ‘kook voor de website’ bedenk ik tijdens het koken ook al zo’n beetje wat ik jullie erbij zou willen vertellen. Soms is dat een persoonlijke herinnering, soms achtergrond informatie over een bepaald ingrediënt of over de herkomst van het gerecht. Momenteel is het buiten 35 graden, dus vergeef me als het vandaag een wat minder uitgebreid verhaal is geworden. Mijn hersenen functioneren niet helemaal normaal (voor zover ze dat op lagere temperaturen wel doen…).

Gamba, scampi of langoustine?
Graag wil ik de benamingen gamba en scampi  en langoustine nader toelichten want het zijn namelijk drie verschillende beestjes. Alle drie zijn het schaaldieren. De gamba’s en scampi zijn beide reuzengarnalen maar de langoustine is een kreeftsoort. gamba-scampi-langoustine

Gamba (Spaans voor zaaggarnaal) zijn zoutwatergarnalen die in in Nederland in z’n geheel verkocht worden, met kop, pantser en staart. Soms vers, soms diepvries.
Scampi en langoustine daar zit de grootste verwarring.  Het woord scampi is afkomstig uit het Italiaans (enkelvoud=scampo). Als je in Italië scampi besteld krijg je echter geen garnalen maar langoustines, kleine dunne kreeftjes. Wat wij in Nederland en België onder scampi verstaan, zijn gekweekte zoetwater-reuzengarnalen. Omdat scampi over de hele wereld gekweekt worden haalt men de scharen en kop eraf en vriest ze in om het vervoer te vergemakkelijken. Scampi zijn hier dus altijd de staarten van een zoetwatergarnaal.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je komkommersoep met reuzengarnalen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Komkommersoep met reuzengarnalen


komkommersoep met reuzengarnalen

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juli 4, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 2
 • Koolhydraten: 2,4 gr khd per portie (2 uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 5 minuten
 • Klaar in: 15 minuten

Snel én makkelijk, subtiel én stoer, koud én warm, zacht én knapperig dat zijn zomaar een aantal eigenschappen die me te …

Ingrediënten

Bereiding

 1. Los bouillonpoeder op in een eetlepel heet water. Was de komkommer, snijd in stukken en doe de stukken met 200 ml. ijskoud water, olijfolie en bouillonpoeder in de blender. Zet de blender aan en maal de komkommer glad.
  Hou een paar mooie topjes munt achter voor de garnering, de rest gaat ook in de blender samen met een flinke lepel Griekse yoghurt en ene hand rucola.
 2. Maal alles tot fijne soep, proef en breng op smaak met sambal, peper en andere lekkere dingen. Doe er water bij als je soep dunner wilt of wat yoghurt als je het dun vindt (avocado kan ook). Ik had uiteindelijk 500 ml. soep. Zet de soep koel weg tot gebruik. Je kan de soep prima van te voren maken.
 3. Bak de reuzengarnalen in olie met een teentje knoflook of grill ze tot ze mooi roze kleuren en beginnen te bruinen.
 4. Schenk de ijskoude soep in een (gekoeld) glaasje, garneer met paprikapoeder en een blaadje munt, geef de reuzengarnalen er warm bij. fantastisch zomers genieten. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Komkommersoep met reuzengarnalen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

64 Shares
Share48
Pin16
Tweet