komkommersoep met reuzengarnalen

Komkommersoep met reuzengarnalen

Snel én makkelijk, subtiel én stoer, koud én warm, zacht én knapperig dat zijn zomaar een aantal eigenschappen die me te binnenschoten tijdens het maken van deze komkommersoep met reuzengarnalen.

Het is wel een vreemd fenomeen: sinds ik ‘kook voor de website’ bedenk ik tijdens het koken ook al zo’n beetje wat ik jullie erbij zou willen vertellen. Soms is dat een persoonlijke herinnering, soms achtergrond informatie over een bepaald ingrediënt of over de herkomst van het gerecht. Momenteel is het buiten 35 graden, dus vergeef me als het vandaag een wat minder uitgebreid verhaal is geworden. Mijn hersenen functioneren niet helemaal normaal (voor zover ze dat op lagere temperaturen wel doen…).

Gamba, scampi of langoustine?

Graag wil ik de benamingen gamba en scampi  en langoustine nader toelichten want het zijn namelijk drie verschillende beestjes. Alle drie zijn het schaaldieren. De gamba’s en scampi zijn beide reuzengarnalen maar de langoustine is een kreeftsoort.

Gamba (Spaans voor zaaggarnaal) zijn zoutwatergarnalen die in in Nederland in z’n geheel verkocht worden, met kop, pantser en staart. Soms vers, soms diepvries.
Scampi en langoustine daar zit de grootste verwarring.  Het woord scampi is afkomstig uit het Italiaans (enkelvoud=scampo). Als je in Italië scampi besteld krijg je echter geen garnalen maar langoustines, kleine dunne kreeftjes. Wat wij in Nederland en België onder scampi verstaan, zijn gekweekte zoetwater-reuzengarnalen. Omdat scampi over de hele wereld gekweekt worden haalt men de scharen en kop eraf en vriest ze in om het vervoer te vergemakkelijken. Scampi zijn hier dus altijd de staarten van een zoetwatergarnaal.

gamba-scampi-langoustine

 komkommersoep met reuzengarnalen

komkommersoep met reuzengarnalen

Zo maak je komkommersoep met reuzengarnalen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

komkommersoep met reuzengarnalen

Komkommersoep met reuzengarnalen

door Anna-Karina van Denderen
Snel én makkelijk, subtiel én stoer, koud én warm, zacht én knapperig dat zijn zomaar een aantal eigenschappen die me te binnenschoten tijdens het maken van deze komkommersoep met reuzengarnalen.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (hartig), Voorgerecht
Keuken: Overig
Trefwoord: seizoenen
Voorbereiden: 10 min
Koken: 5 min
Totale tijd: 15 min

Voedingswaarden

2,4 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 2.4 g

Uit recept

2 flinke porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Was de komkommer, snijd in grove stukken. Doe in de blender damen met 220 ml ijskoud water, olijfolie en bouillonpoeder. Hou een paar mooie topjes munt achter voor de garnering, de rest gaat ook in de blender samen met een flinke lepel Griekse yoghurt en een handje rucola.
  • Blender alles tot fijne soep. Proef en breng op smaak met sambal en peper. Voeg water toe als je soep dunner wilt of wat yoghurt als je het dun vindt (avocado kan ook). Ik had uiteindelijk 500 ml soep. Zet de soep koel weg tot gebruik. Je kan de soep prima van te voren maken.
  • Bak vlak voor het serveren de reuzengarnalen in olie met een teentje knoflook roze kleuren en beginnen te bruinen. (of grill ze)
  • Schenk de ijskoude komkommersoep in een (gekoeld) glaasje, garneer met paprikapoeder en een blaadje munt, geef de reuzengarnalen er warm bij.
  • Geniet van je komkommersoep met reuzengarnalen, eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 

(Gezien 109 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Komkommersoep met reuzengarnalen”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like