Deze kokoskoekjes 2.0 zijn inderdaad nóg lekkerder dan de eerdere kokoskoekjes 1.0. Ik heb het nodige aangepast aan het recept en een versiering toegevoegd voor extra feestelijke koekjes. Ze bevatten per stuk 0.66 gram koolhydraten, dus net ietsje meer dan de andere koekjes, maar nog steeds heerlijke koekjes die nog steeds hartstikke koolhydraatarm zijn.
Kokosolie
Kokosvet is bij kamertemperatuur al gestold maar het is geen gehard vet zoals sommige mensen denken. Je kunt er goed in bakken maar let op welke variant je gebruikt: ongeraffineerde kokosolie verbrand boven 180 graden en dat is dus niet bevorderlijk voor je gezondheid. De geraffineerde soorten hebben een rookpunt van rond de 230 graden. Zie ook het artikel over verstandig gebruik van vet en olie.
Kokosmeel en vervangen
Heb je een leuk recept gevonden ergens en wil je het gewone meel vervangen door kokosmeel? Dat kan niet zomaar! Kokosmeel is namelijk glutenvrij en in baksels houden juist de gluten de boel bij elkaar. Als je in een recept het gewone tarwemeel wilt vervangen zorg dan je dat niet 1 op 1 vervangt maar 3 delen tarwemeel op 1 deel kokosmeel, even omrekenen dus. Voeg ook meer ei en/of vocht toe want kokosmeel zuigt enorm veel vocht op. Let ook op het gehalte aan koolhydraten in kokosmeel. Dat kan net als bij andere ‘levende producten’ enorm verschillen per merk.
Koolhydraten in kokosmeel
Wij gebruiken altijd kokosmeel van het merk Aman prana , dat is biologisch en ze spoelen het verkregen meel nogmaals, zodat er naar verhouding minder koolhydraten en meer vezels inzitten. Echt opletten, want koolhydraat-waardes van meer dan 20 gram koolhydraten ben ik ook al tegengekomen bij andere merken kokosmeel.
Bewaren
Bewaar de kokoskoekjes 2.0 in een afgesloten trommel. De volgende dag zijn ze nog lekkerder. Er zit geen echte suiker in de koekjes dus ze zijn buiten de koelkast beperkt houdbaar. Een dag of drie, in de koelkast ietsje langer. Invriezen kan ook, maar de smaak zal wel iets achteruitgaan dan. Zie ook het artikel over bewaren, koelen en invriezen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze lekkere kokoskoekjes 2.0
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Kokoskoekjes 2.0
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 25 g roomboter, gesmolten
Overig beslag
- 50 g gemalen kokos
- 20 g kokosmeel
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
Garnering
- 25 g chocolade, gesmolten 85%
- 5 g gemalen kokos
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170° C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Smelt de boter een klein beetje.
- Splits de eieren en mix de eiwitten stijf met een snufje zout en -als je wilt- extra zoetstof op de hoogste stand.
- Meng eidooiers, gesmolten boter, gemalen kokos, kokosmeel, Griekse yoghurt, gemberpoeder en kaneel door elkaar. Spatel dat mengsel door de stijve eiwitten tot je een smeuïge massa hebt. Proef of het zoet genoeg is.
- Schep 16 hoopjes, met voldoende tussenruimte op het bakvel. Maak de hoopjes niet te dun dan worden de koekjes snel bruin en te droog.
- Plaats 10-15 minuten in de warme oven. Controleer regelmatig of je ze bruin en stevig genoeg vindt. Laat minstens10 minuten afkoelen. Koud zijn ze sowieso lekkerder en smeuïger.
- Verwarm de chocola au bain marie en drizzle vanaf een lepel de gesmolten chocola over de koekjes. Bestrooi met gemalen kokos, schud overtollig kokos eraf en laat stollen op een bord.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
We vonden de koekjes echt vies. Sory maar geen goed recept!
Wat jammer. Smaak is subjectief natuurlijk. Wat was er mis aan, misschien heb je nog een tip?
Om het nou zomaar geen goed recept te noemen…
Ik vond de smaak wel oké maar de koekjes waren vreselijk droog helaas
Da’s jammer, maar dan is er toch iets mis gegaan denk ik of je hebt ander ingrediënten gebruikt wellicht?
Deze keer deze koekjes gemaakt alleen maak ik de fout om na de eieren te scheiden in een aparte schaal de de van de ingrediënten bij het eiwit te doen wat ik nog niet gemixt had de gok genomen en alles kort samen gemixt en wat denk je nog goed gelukt ook prima en lekkere koekjes 🤔☺☺ geworden ha ha!!
Oh zeker kan het, het zijn dezelfde ingrediënten tenslotte. Maar met geklopt eiwit zijn ze luchtiger.
Ja dat begrijp ik, ga het natuurlijk volgende keer op de goede manier doen zonder foutje dan!! Nu lekker weer de tonijn pizza voorbereiden. En zeker de nieuwe recepten van de week maken, ik kom tijd tekort om al dat lekkers op te eten. Mijn man vaart er zeker wel bij, hij heeft type 2 maar nu al gezakt met insuline van 48 naar 10. Alleen het gewicht gaat nu hoop ik niet verder van 80 naar 65/5 kg best veel🤔👍
Hi, heb je toevallig tips voor een zuivelvrije variant?
Zou super zijn 😃
Wat gebruik je normaal gesproken? Kokosyoghurt, en in plaats van boter kun je meer kokosolie nemen. Maar dat merk je uiteraard in de smaak.
ze zijn goed gelukt en erg lekker
En nu zijn ze gelukt, lekker, en het boek heb ik ook inmiddels helemaal super
Ik heb deze koekje gemaakt met wat gehakte noten erin ipv chocolade. Ook erg lekker!!!
Goed idee!
Hallo, ik heb de koekjes gebakken maar ik vind ze een beetje droog. Wat kan ik er aan doen.
Je kunt er natuurlijk een ‘sandwich-koekje’ van maken met een vulling van ’t een of ander ertussen, een beetje slagroom, roomkaas een plakje aardbei? Nou ja, verzin het maar…van alles. Tips hoe je te droge baksels voorkomt!
Als ik op de link van tips klik, kom ik op een site voor gevulde speculaas terecht???
Inderdaad dat staat ergens anders op deze website, bij het recept voor gevulde speculaas. Daar staan tips over als een baksel ‘te droog’ is…
Ik ben nog een beginneling op het koolhydraat-arme pad. Kun je hier ook de geraspte kokos van Conimex voor gebruiken, of is er een speciale?
Alvast dank voor het antwoord!
KLIK op de ingrediënten voor meer info over bv. vervangen, merk, waar kopen etc!
Mijn koekjes zien er helaas wat platter uit dat die op de foto. Smaak is prima, maar ik ga er meer zoetstof bij doen de volgende keer. Enig idee wat ik kan verbeteren zodat ze mooi hoog blijven? Lijkt me heerlijk om zo een krokante bovenkant te krijgen!
Misschien heb je wat grotere eieren gebruikt waardoor het beslag uitloopt? Je ziet op mijn foto’s dat het echt in vorm blijft ‘staan’. Is dat bij jou niet het geval doe er dan ietsje meer meel en/of kokosrasp bij, niet teveel, dan wordt het weer te droog. NB: Koekjes zonder suiker worden nooit echt krokant. Zoetstof heeft geen karameliserende eigenschappen.
Ik weet niet waar je vandaan hebt dat kokosolie verbrand bij 180 graden. Het grote voordeel van kokosolie is juist dat het niet verbrand ( transformeert in transvetten) bij hoge temperaturen. Je kunt er veilig in bakken, braden en zelfs frituren. Eet smakelijk.
Ik had inderdaad wat genuanceerder moeten zijn en heb de tekst even aangepast: “Je kunt er goed in bakken maar let op welke variant je gebruikt: ongeraffineerde kokosolie verbrand boven 180 graden en dat is dus niet bevorderlijk voor je gezondheid. De geraffineerde soorten hebben een rookpunt van rond de 230 graden. Zie ook het artikel over verstandig gebruik van vet en olie“.
Overheerlijke koekjes, heb ze al meermalen gemaakt, ook zonder chocolade-decoratie!!! Echt een super-recept. Maar, ze bederven wel vrij snel (tenminste: bij mij zit er na een dag of 4 de eerste schimmelsporen op…) Dus het is verstandig om ze óf snel op te eten ( 😉 op zich geen probleem, maar ja… ) óf ze in te vriezen. Dat laatste ga ik volgende keer proberen.
Of bewaren in de koelkast, dan iets langer houdbaar. Om condenseren bij het ontdooien zoveel mogelijk te voorkomen, langzaam laten ontdooien bv. afgesloten in de koelkast.
Misschien een domme vraag, maar wat is het verschil tussen gemalen kokos en kokosmeel?
Uit de gemalen (verse) kokos wordt eerst kokosmelk gehaald en daarna wordt de pulp die overblijft gedroogd en gemalen tot een fijn meel. Kokosmeel (ook wel kokosvezel genoemd) kan dus ook veel meer vocht opnemen dan gemalen kokos. Het zijn echt twee heel verschillende producten.
Hoi hoi,
Even een vraagje. Kan deze ook invriezen?
Alvast bedankt!
Nou ik denk dat het op zich kan, maar geen idee hoe ze eruit komen. Proberen denk ik?
Hoi,
Is het eigenlijk wel de bedoeling dat je de eierdooiers ook gebruikt? Ik heb het namelijk wel gedaan omdat ik het nergens in je recept terug zag.
Ik heb oveigens amandelmeel gebruikt ipv kokosmeel.
De koekjes staan nu nog af te koelen, ben benieuwd naar het resultaat.
Jazeker die gebruik je ook, valt onder ‘overige ingrediënten’, ik heb het er even bijgezet! Bedankt voor je vraag.
Ik wil de kokoskoekjes maken maar heb geen kokosmeel in huis. Kan ook wat amandelmeel gebruiken?
Hoi Anja,
Er hoeft eigenlijk helemaal niet perse meel in dit recept, maar volgens mij moet je het zeker proberen!
Ik ben ook nog volop aan het experimenteren met de hoeveelheden en andere verhoudingen van deze koekjes. En ik had gedacht de volgende week eens iets met amandelmeel te doen, dat geeft volgens mij iets meer ‘pit’ aan het koekje.
Als je het gaat proberen laat je me dan weten of ze gelukt zijn? Succes!!
Groet,
Anna-Karina