Kokoskoekjes 2.0 met chocola -koolhydraatarm recept

Kokoskoekjes 2.0, dus nog lekkerder!

Kokoskoekjes 2.0 zijn inderdaad nóg lekkerder dan de eerdere kokoskoekjes. Ik heb het nodige aangepast aan het recept en een versiering toegevoegd voor extra feestelijke koekjes die toch koolhydraatarm zijn.

Kokosolie

Kokosvet is bij kamertemperatuur al gestold maar het is geen gehard vet zoals sommige mensen denken. Je kunt er goed in bakken maar let op welke variant je gebruikt: ongeraffineerde kokosolie verbrand boven 180 graden en dat is dus niet bevorderlijk voor je gezondheid. De geraffineerde soorten hebben een rookpunt van rond de 230 graden. Zie ook het artikel  over verstandig gebruik van vet en olie.

Kokosmeel en vervangen

Gebruik niet zomaar kokosmeel ter vervanging van tarwemeel. Kokosmeel is namelijk glutenvrij en in baksels houden juist de gluten de boel bij elkaar. Als je in een gevonden recept het gewone meel wilt vervangen zorg dan je tarwemeel niet 1 op 1 vervangt maar 3 delen tarwemeel op 1 deel kokosmeel, even omrekenen dus. Voeg ook meer ei en/of vocht toe want kokosmeel zuigt enorm veel vocht op. Let ook op het gehalte aan koolhydraten in kokosmeel. Dat kan net als bij andere ‘levende producten’ enorm verschillen per merk.

Koolhydraten in kokosmeel

In 2015 is er iets veranderd in de wetgeving waardoor alle noteringen op etiketten aangepast moesten worden. Ik gebruik eigenlijk altijd het merk Aman Prana, dat is biologisch en ze spoelen het verkregen meel nogmaals, zodat er naar verhouding minder koolhydraten en meer vezels inzitten. Aman prana kokosmeel bevat 8,9 gr. khd per 100 gr. (was 4 gr.) Echt opletten, want koolhydraatwaardes van meer dan 20 khd ben ik ook al tegengekomen bij andere merken. NB: Inmiddels heb ik alle koolhydraten in mijn recepten met kokosmeel aangepast.

Kokoskoekjes 2.0 : 16 stuks -koolhydraatarm recept

Bewaar de kokoskoekjes 2.0 in een afgesloten trommel, de volgende dag vind ik ze nog lekkerder. Er zit geen suiker in de koekjes dus ze zijn zeker buiten de koelkast beperkt houdbaar. Een dag of drie, in de koelkast ietsje langer, of invriezen kan ook, maar de smaak zal wel iets achteruitgaan dan. Zie ook het artikel over bewaren, koelen en invriezen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze lekkere kokoskoekjes 2.0

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Kokoskoekjes 2.0, dus nog lekkerder!


Kokoskoekjes 2.0 met chocola -koolhydraatarm recept

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 21, 2014

 • Aantal of hoeveelheid: 16
 • Koolhydraten: ca. 1 gr. khd per stuk (16 uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • Klaar in: 35 minuten

Kokoskoekjes 2.0 zijn inderdaad nóg lekkerder dan de kokoskoekjes 1. Extra feestelijke kokoskoekjes met chocolade en toch koolhydraatarm!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht 170 graden). Leg op de bakplaat alvast een vel bakpapier (siliconen of teflon bakmat, hergebruik)
 2. Smelt de boter en kokosvet een klein beetje. Splits de eieren en mix de eiwitten stijf met een snuf zout en -als je wilt- extra zoetstof op de hoogste stand.
 3. Meng dan alle overige ingrediënten, inclusief ei-gelen, door de eiwitten tot je een smeuïge massa hebt.
 4. Schep 16 hoopjes, met voldoende tussenruimte op de bakmat. Maak de hoopjes niet te dun dan worden de koekjes snel bruin en te droog.
 5. Plaats 10-15 minuten in de warme oven. Kijk de laatste minuten regelmatig of je ze bruin en stevig genoeg vindt.Laat afkoelen, koud zijn ze sowieso lekkerder en smeuïger.
 6. Verwarm de chocola au bain marie en giet vanaf een lepel de gesmolten chocola over de koekjes. Bestrooi met gemalen kokos, schud overtollig kokos eraf en laat stollen op een bord.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 gedachten over “Kokoskoekjes 2.0, dus nog lekkerder!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

770 Shares
Share245
Pin525
Tweet