kokos amandelkoek

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed koolhydraatarme boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek.  Het zit er allemaal in namelijk. Ik heb nu één grote ronde koek (springvorm Ø 23 cm) gebakken. Als je liever eenpersoons porties hebt, dan maak je er aparte koekjes van zoals bij de kokos moppen of bakt het deeg in een mini muffinvorm.  Let dan wel even op de baktijd, die zal dan iets anders zijn. Liever lekker smeuïg vanbinnen dan te droog, toch? De tijd in het recept is voornamelijk bak- en wachttijd, dus verkijk je daar niet op. De koek bevat  272.38 kcal ⋆ koolhydraten 1.3 g ⋆ eiwitten 6.15 g ⋆ vetten 26.63 g ⋆ vezels 2.28 g per puntje. Serveer een puntje extra feestelijk met een garnering van room en aardbei. De room op de foto is de vla uit de vlaflip, vermengd met wat mascarpone. 

Advertentie

Niet zoet, te flauw of te droog?

Ik zeg het nog maar eens: ook deze koolhydraatarme kokos amandelkoek moet je echt niet te lang bakken. Soms melden mensen  dat hun koolhydraatarme baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw smaken of te droog zijn. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: zelf altijd goed proeven, we hebben tenslotte niet allemaal dezelfde smaak. Voeg altijd een snufje zout toe aan baksels, dat verdiept alle smaken. Maak het deeg iets zoeter, want door het bakken kan zoetstof aan zoetkracht verliezen.

Wat betreft te droog:

  • Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees ons uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
  • Bak maximaal op 175 graden met amandelmeel.
  • Echt korter bakken dan je gewend bent.
  • Bak zeker niet te bruin.
  • Baksels met kokosmeel, amandelmeel en/of lijnzaad blijven vocht opnemen. Daardoor zijn ze de volgende dag minder droog.
  • Experimenteer met meer vet: een lepel extra roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Bedenk ook dit: baksels met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Dat komt door de unieke eigenschappen van elk product. Even wennen misschien, en je verwachtingen aanpassen. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je echt heerlijke dingen maken, niet gelijk opgeven.

Ik wilde eigenlijk deze koolhydraatarme kokoskoekjes bakken, maar op de een of andere manier is het spontaan deze kokos amandelkoek geworden. 

NB: Wij gaan er van uit dat je gebak en snoep met mate eet en er verstandig mee om kunt gaan. In je afvalfase ben je nog eens 2 x zo oplettend en eet dit soort baksels liever -nog even- niet, hoe verleidelijk ook. Een gezond koolhydraatarm menu bestaat voor een groot deel uit groente.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kokos amandelkoek
kokos amandelkoek

Zo maak je koolhydraatarme kokos amandelkoek

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

kokos amandelkoek

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed kokos boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek. Er zit namelijk van alle drie behoorlijk wat in. Heerlijk bij een kopje T.
4.66 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Intrekken 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Voedingswaarde

Per puntje
kcal 272.38 koolhydraten 1.3 geiwitten 6.15 gvetten 26.63 gvezels 2.28 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 puntjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

PS: De room op de foto is de vla uit de vlaflip, gemengd met wat mascarpone.

    Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

    Bereiden
     

    • Smelt de roomboter op laag vuur. Boen de ½ limoen schoon en rasp wat van de schil (niet het wit, dat is bitter!) en pers uit.
    • Meng de gemalen kokos met de vanille, een eetlepel gesmolten boter, zoetstof, sap en rasp van de limoen. Laat 30 minuten intrekken.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een springvorm (Ø 23 cm) in.
    • Klop de eieren schuimig in een beslagkom. Giet, al kloppend, in een dun straaltje de vloeibare afgekoelde roomboter bij de eieren. Klop tot de boter helemaal is opgenomen. Voeg het ingetrokken kokosmengsel, amandelmeel en zout toe en klop totdat je een dik beslag hebt. Proef nogmaals of het zoet genoeg is. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Strooi er wat amandelschaafsel over en druk licht aan.
    • Bak 30-40 minuten of tot de koek gaar en goudgeel is.
    • Laat de koek 5 minuten rusten in de vorm, daarna loshalen en af laten koelen op een taartrooster. De koek heeft nu een heerlijk knapperig korstje!

    Bewaren

    • Bewaar afgedekt tot een paar dagen. Wij halen dat niet… Na een dag wordt de koek qua smaak alleen maar lekkerder vind ik, de knapperigheid verdwijnt overigens wel.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




    33 gedachten over “Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?”

      1. Klik op het ingrediënt…: “De dosering is helemaal afhankelijk van de soort die je zelf gebruikt en naar eigen smaak. Sommige zoetstoffen hebben 70% zoetkracht ten opzichte van suiker andere zijn wel 6-7 x zoeter. Dus voorzichtig beginnen, proeven en zoetstof toevoegen tot het zoet genoeg is.”.

    1. Ik heb hem net gemaakt, nog 5 minuutjes in de oven. Ik ben heel benieuwd, het ruikt in ieder geval erg lekker.
      Ik heb erythritol gebruikt I.p.v. Vloeibare zoetstof.

    2. Hoi, ik gebruik regelmatig je recepten, ze zijn super.
      Maar ik heb een vraag, bv in deze koek moet gember, mag je dat ook weglaten of is de samenstelling dan niet goed?
      Ik heb namelijk alles in huis om deze koek te maken, maar geen gember

    3. 5 sterren
      Lekker hoor, de limoen maakt het lekker fris. Ik heb 1 hele limoen gebruikt en zag pas later dat het een halve moest zijn ☺️

    4. 5 sterren
      Net gebakken en een stukje vast geproefd… heerlijk. Het gaat nog een hele uitdaging worden om niet nog een stukje pakken.

    5. 5 sterren
      Ik heb deze koek voor de tweede keer gemaakt. De eerste keer zat er eigenlijk te weinig zoetstof in, maar nu is ie perfect!! Super bedankt voor alle lekkere recepten die ik inmiddels van deze site gemaakt heb. Ongeveer 99% van de recepten vinden we verrukkelijk! We eten lekkerder dan ooit!

    6. 5 sterren
      Hij is uit de oven en wat een heerlijke taart en met een klein beetje slagroom erop helemaal super. Straks weer de keuken in voor het avondeten en weer van jouw site.

    7. Ik ga deze koek proberen te maken met plantaardige boter. Moet denk ik wel lukken. In ons gezin is er iemand namelijk allergisch voor melkeiwit.

    8. 5 sterren
      Net gemaakt, hij is verrukkelijk! En zowaar, hij ziet er net zo lekker uit als de foto op deze site.
      Kan helaas, om op te scheppen, mijn foto niet uploaden. 😉

    9. Smaak is heerlijk,maar iets te droog,misschien morgen beter ? en als ik er minder kokos in doe? Vind het zelf wel lekker,maar niet iedereen jammer genoeg en ga echt niet voor hun wat anders kopen,hahaha

        1. 5 sterren
          Heb je raad opgvolgd en de kokos laten vervallen,heb wat gemengde noten fijn gemaakt en sinaasappel essence toegevoegd,het is nu meer een soort cake geworden en erg lekker

    10. 5 sterren
      Mijn dochter heeft dit gisteren voor mij gebakken.
      Ik moet zeggen ik vind hem heerlijk!!
      Mijn complimenten voor je lekkere recepten,want ik heb nogal eens als ik andere koolhydraatarme recepten maak dat ik ze niet lekker vind,
      Maar op je site staan alleen maar heerlijke recepten die ook heel goed smaken!

    11. 5 sterren
      Dit recept gisteren gemaakt voor mij door mijn zoon:)
      Hij klein beetje verse geraspte gember toegevoegd, de limoen vervangen door citroen.
      Wij zijn fan van deze heerlijke koek.

    12. 5 sterren
      Heerlijk! Dank voor weer een geniaal recept.

      Ik heb een kleine variatie gemaakt met cacao en lijnzaad, mijn amandelmeel was bijna op namelijk ;-). Ik vind deze variant iets lekkerder en hij wordt er luchtiger van. Iets meer carbs door de cacao en lijnzaadmix maar vrijwel niets in netto carbs. En je krijgt daarvoor meer anti-oxidanten (cacao) en omega-3’s (lijnzaad) :-).

      -60 gram amandelmeel (dus 120 gram intotaal), deze vervangen met 20 gram rauwe cacao en 40 gram lijnzaadmix en kaneel. En 8 ml zoetstof ipv 5.

    13. Ha Anna-Karina,

      Bedankt! Ik heb het gevonden, idd met een andere samenstelling.

       

       

    14. Hoi!

      Wat een mooi recept, die ga ik zeker proberen! Nog wel even een vraagje over de koolhydraten die staan bij de gemalen kokos. Jij zegt dat hier bij 60 gr. 3,8 khd. inzit.
      Als ik gemalen kokos (ongezoet) opzoek om te bestellen dan staat er:
      Koolhydraten: 51.0 g/100 g
        waarvan Suiker: 44.0 g/100 g
      (bron: denotenkoerier.nl)
      Dus een heel ander hoeveelheid dan jij aangeeft. Hoe kan dit? En waar haal jij je gemalen kokos? Groetjes, Martine

    15. 4 sterren
      Deze Amandelkoek al 3x gemaakt. Heerlijk. Ik heb wel een vraag. Wat bedoel je met ‘gemalen kokos’ ? Geen kokosrasp en geen kokosmeel denk ik. Maar wat dan. Alle keren had ik wel veel vocht (roomboter?) op de bodem van de bakvorm, na het bakken. Had de hoeveelheid roomboter al wel verminderd, maar dat hielp niet.

      Ben benieuwd.

        1. 5 sterren
          Goedemorgen Anna-Karina,
          gister deze heerlijke kokos amandelkoek gemaakt. Erg lekker!
          Wederom bedankt voor deze smaakvolle koek!
          Groetjes Medi

    Reacties zijn gesloten.

    Scroll naar boven