kokos amandelkoek

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed koolhydraatarme boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek.  Het zit er allemaal in namelijk. Ik heb nu één grote ronde koek (springvorm Ø 23 cm) gebakken. Als je liever eenpersoons porties hebt, dan maak je er aparte koekjes van zoals bij de kokos moppen of bakt het deeg in een mini muffinvorm.  Let dan wel even op de baktijd, die zal dan iets korter zijn. Liever lekker smeuïg vanbinnen dan te droog, toch? De tijd in het recept is voornamelijk bak- en wachttijd, dus verkijk je daar niet op. Serveer met of zonder garnering van room en aardbei. De room op de foto is de vla uit de vlaflip, vermengd met wat mascarpone.

Niet zoet, te flauw of te droog?

Ik zeg het nog maar eens: ook deze koolhydraatarme kokos amandelkoek moet je echt niet te lang bakken. Soms melden mensen  dat hun koolhydraatarme baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw smaken of te droog zijn. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: zelf altijd goed proeven, we hebben tenslotte niet allemaal dezelfde smaak. Voeg altijd een snufje zout toe aan baksels, dat verdiept alle smaken. Maak het deeg iets zoeter, want door het bakken kan zoetstof aan zoetkracht verliezen.

Wat betreft te droog:

  • Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees ons uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
  • Bak maximaal op 175 graden met amandelmeel.
  • Eht korter bakken dan je gewend bent.
  • Bak zeker niet te bruin.
  • Baksels met kokosmeel, amandelmeel en/of lijnzaad blijven vocht opnemen. Daardoor zijn ze de volgende dag minder droog.
  • Experimenteer met meer vet: een lepel extra roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Bedenk ook dit: baksels met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Dat komt door de unieke eigenschappen van elk product. Even wennen misschien, en je verwachtingen aanpassen. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je echt heerlijke dingen maken, niet gelijk opgeven.

Ik wilde eigenlijk deze koolhydraatarme kokoskoekjes bakken, maar op de een of andere manier is het spontaan deze kokos amandelkoek geworden. 

NB: Wij gaan er van uit dat je gebak en snoep met mate eet en er verstandig mee om kunt gaan. In je afvalfase ben je nog eens 2 x zo oplettend en eet dit soort baksels liever -nog even- niet, hoe verleidelijk ook. Een gezond koolhydraatarm menu bestaat voor een groot deel uit groente.

kokos amandelkoek

kokos amandelkoek

Zo maak je koolhydraatarme kokos amandelkoek

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

kokos amandelkoek

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed kokos boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek. Er zit namelijk van alle drie behoorlijk wat in. Heerlijk bij een kopje T.
Afdrukken Reacties
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 30 min
Koken: 30 min
Intrekken: 30 min
Totale tijd: 1 uur 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,7 gram koolhydraten per puntje
Uit recept: 12 puntjes

Ingrediënten

Garnering
PS: De room op de foto is de vla uit de vlaflip, gemengd met wat mascarpone.

    Bereiden

    • Smelt de roomboter op laag vuur. Boen de limoen schoon en rasp wat van de schil (niet het wit, dat is bitter!) en pers uit.
    • Meng de gemalen kokos met de vanille, een eetlepel gesmolten boter, zoetstof, sap en rasp van de limoen. Laat 30 minuten intrekken.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een springvorm (Ø 23 cm) in.
    • Klop de eieren schuimig in een beslagkom. Giet, al kloppend, in een dun straaltje de vloeibare afgekoelde roomboter bij de eieren. Klop tot de boter helemaal is opgenomen. Voeg het ingetrokken kokosmengsel, amandelmeel en zout toe en klop totdat je een dik beslag hebt. Proef nogmaals of het zoet genoeg is. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Strooi er wat amandelschaafsel over en druk licht aan.
    • Bak 30-40 minuten of tot de koek gaar en goudgeel is.
    • Laat de koek 5 minuten rusten in de vorm, daarna loshalen en af laten koelen op een taartrooster. De koek heeft nu een heerlijk knapperig korstje!
    Bewaren
    • Bewaar afgedekt tot een paar dagen. Wij halen dat niet... Na een dag wordt de koek qua smaak alleen maar lekkerder vind ik, de knapperigheid verdwijnt overigens wel.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    31 reacties op “Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?”

    Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

     

    2.7K Shares
    Share1.5K
    Pin1.1K
    Tweet