kokos amandelkoek

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed koolhydraatarme boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek.  Het zit er allemaal in namelijk. Ik heb nu één grote ronde koek (springvorm Ø 23 cm) gebakken. Als je liever eenpersoons porties hebt, dan maak je er aparte koekjes van zoals bij de kokos moppen of bakt het deeg in een mini muffinvorm.  Let dan wel even op de baktijd, die zal dan iets anders zijn. Liever lekker smeuïg vanbinnen dan te droog, toch? De tijd in het recept is voornamelijk bak- en wachttijd, dus verkijk je daar niet op. De koek bevat  272.38 kcal ⋆ koolhydraten 1.3 g ⋆ eiwitten 6.15 g ⋆ vetten 26.63 g ⋆ vezels 2.28 g per puntje. Serveer een puntje extra feestelijk met een garnering van room en aardbei. De room op de foto is de vla uit de vlaflip, vermengd met wat mascarpone. 

Niet zoet, te flauw of te droog?

Ik zeg het nog maar eens: ook deze koolhydraatarme kokos amandelkoek moet je echt niet te lang bakken. Soms melden mensen  dat hun koolhydraatarme baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw smaken of te droog zijn. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: zelf altijd goed proeven, we hebben tenslotte niet allemaal dezelfde smaak. Voeg altijd een snufje zout toe aan baksels, dat verdiept alle smaken. Maak het deeg iets zoeter, want door het bakken kan zoetstof aan zoetkracht verliezen.

Wat betreft te droog:

  • Ken je eigen oven, elke oven is anders, lees ons uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
  • Bak maximaal op 175 graden met amandelmeel.
  • Echt korter bakken dan je gewend bent.
  • Bak zeker niet te bruin.
  • Baksels met kokosmeel, amandelmeel en/of lijnzaad blijven vocht opnemen. Daardoor zijn ze de volgende dag minder droog.
  • Experimenteer met meer vet: een lepel extra roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Bedenk ook dit: baksels met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Dat komt door de unieke eigenschappen van elk product. Even wennen misschien, en je verwachtingen aanpassen. Maar ook met koolhydraatarm ‘meel’ kan je echt heerlijke dingen maken, niet gelijk opgeven.

Ik wilde eigenlijk deze koolhydraatarme kokoskoekjes bakken, maar op de een of andere manier is het spontaan deze kokos amandelkoek geworden. 

NB: Wij gaan er van uit dat je gebak en snoep met mate eet en er verstandig mee om kunt gaan. In je afvalfase ben je nog eens 2 x zo oplettend en eet dit soort baksels liever -nog even- niet, hoe verleidelijk ook. Een gezond koolhydraatarm menu bestaat voor een groot deel uit groente.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kokos amandelkoek
kokos amandelkoek

Zo maak je koolhydraatarme kokos amandelkoek

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

kokos amandelkoek
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze geurige koolhydraatarme kokos amandelkoek zou evengoed kokos boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek. Er zit namelijk van alle drie behoorlijk wat in. Heerlijk bij een kopje T.
4.89 van 17 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Intrekken 30 min
Totale tijd 1 uur 30 min

Voedingswaarde

Per puntje
calorieën 272.38 kcalkoolhydraten 1.3 geiwitten 6.15 gvetten 26.63 gvezels 2.28 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 puntjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

PS: De room op de foto is de vla uit de vlaflip, gemengd met wat mascarpone.

    Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

    Bereiden
     

    • Smelt de roomboter op laag vuur. Boen de ½ limoen schoon en rasp wat van de schil (niet het wit, dat is bitter!) en pers uit.
    • Meng de gemalen kokos met de vanille, een eetlepel gesmolten boter, zoetstof, sap en rasp van de limoen. Laat 30 minuten intrekken.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een springvorm (Ø 23 cm) in.
    • Klop de eieren schuimig in een beslagkom. Giet, al kloppend, in een dun straaltje de vloeibare afgekoelde roomboter bij de eieren. Klop tot de boter helemaal is opgenomen. Voeg het ingetrokken kokosmengsel, amandelmeel en zout toe en klop totdat je een dik beslag hebt. Proef nogmaals of het zoet genoeg is. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Strooi er wat amandelschaafsel over en druk licht aan.
    • Bak 30-40 minuten of tot de koek gaar en goudgeel is.
    • Laat de koek 5 minuten rusten in de vorm, daarna loshalen en af laten koelen op een taartrooster. De koek heeft nu een heerlijk knapperig korstje!

    Bewaren

    • Bewaar afgedekt tot een paar dagen. Wij halen dat niet… Na een dag wordt de koek qua smaak alleen maar lekkerder vind ik, de knapperigheid verdwijnt overigens wel.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

    Onze 3 bestsellende kookboeken!

    Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

    Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
    Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
    Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

    Kookboek bestellen?

    Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

    Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

    Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

    Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    33 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Scroll naar top