Kokos amandelkoek of kokos boterkoek? 22

kokos amandelkoek

Deze geurige kokos amandelkoek zou evengoed kokos boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek.  Het zit er allemaal in namelijk. Ik heb nu één grote ronde koek (springvorm 23 cm) gebakken. Ik wilde eigenlijk deze kokoskoekjes bakken, maar op de een of andere manier is het spontaan deze kokos amandelkoek geworden. Als je liever eenpersoonsporties hebt, dan maak je er aparte koekjes van zoals bij de kokos moppen. Let dan wel even op de baktijd, die zal dan iets korter zijn.  Liever lekker smeuïg vanbinnen dan te droog, toch? De tijd in het recept is voornamelijk bak- en wachttijd, dus verkijk je daar niet op.

 

 

Niet zoet, flauw of droog?
Soms hoor ik mensen ‘klagen’ over dat hun baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw of te droog. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: Heel belangrijk is altijd goed proeven. Maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest de meeste zoetstof  zoetkracht.

Wat betreft te droog:

  • ken je eigen oven, elke oven is anders, lees mijn uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
  • bak maximaal op 175 graden
  • bak nooit te lang
  • baksels met een mengsel van kokosmeel, amandelmeel en lijnzaad blijven vocht opnemen en zijn de volgende dag vaak veel minder droog
  • experimenteer met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Baksel met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt heerlijke dingen maken, niet gelijk opgeven.

kokos amandelkoek

NB: Ik ga er van uit dat je gebak en snoep met mate eet en er verstandig mee om kunt gaan. In je afvalfase ben je nog eens 2 x zo oplettend en eet dit soort baksels liever -nog even- niet, hoe verleidelijk ook.

Zo maak je deze lekkere kokos amandelkoek zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?

kokos amandelkoek

Door Anna-Karina Geplaatst mei 14, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 12 puntjes
  • Koolhydraten: 1,7 gr. khd pp (12 puntjes uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Deze geurige kokos amandelkoek zou evengoed kokos boterkoek kunnen heten of amandel boterkoek. Er zit namelijk van alle drie behoorlijk wat in. Heerlijk bij een kopje T.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Smelt de boter tot het vloeibaar is. Boen de limoen goed schoon met water en zeep en rasp wat van de schil en pers 'm uit.
  2. Meng de gemalen kokos met de vanille, een eetlepel gesmolten boter, zoetstof sap en rasp van de limoen. Laat een een half uur intrekken.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (160 hetelucht). Vet een springvorm (23 cm) in of leg er natgemaakt, uitgeknepen bakpapier in.
  4. Klop de eieren schuimig. Giet, al kloppend, in een dun straaltje de vloeibare afgekoelde roomboter bij de eieren. Klop tot de boter helemaal is opgenomen.
  5. Voeg ook kokos, amandelmeel en zout toe en klop totdat je een dik beslag hebt. Proef even of het zoet genoeg is.
  6. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Strooi er wat amandelschaafsel over en druk dat licht aan. Bak ongeveer 30-40 minuten gaar en goudgeel in het midden van de oven.
  7. Laat de koek 5 minuten afkoelen en haal daarna uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster. De koek heeft een heerlijk knapperig korstje!
  8. BEWAREN:
    Bewaar afgedekt, zeker een paar dagen moet wel kunnen, dat haalt het bij ons niet. Na een dag wordt de koek qua smaak alleen maar lekkerder vind ik, de echte knapperigheid verdwijnt dan wel.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 gedachten over “Kokos amandelkoek of kokos boterkoek?