koolhydraatarme fluweelzachte knolselderij mousse

Fluweelzachte knolselderij mousse

Je kunt natuurlijk ordinaire puree maken van knolselderij, niks mis mee. Maar weet wat je mist, want deze fluweelzachte knolselderij mousse is echt een ware traktatie. De knolselderij mousse heeft een bijzonder verfijnde smaak en is dus echt fluweelzacht. Eventueel is deze koolhydraatarme puree ook makkelijke te combineren met een restje pompoen. Extra voedend.  Eet de knolselderij mousse samen met bijvoorbeeld wokgroente of met stoere geroosterde groente zoals: wortelpeterselie, wortel, biet, ui of pompoen.

Knolselderij

Knolselderij is de knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Eigenlijk vindt iedereen het wel lekker en het combineert geweldig met diverse andere groente. Daarom kun je knolselderij op veel manieren gebruiken. Een paar ideetjes geven we alvast!

  • Pureren en een knolselderijmousse van maken zoals deze
  • Stoven samen met blokjes winterwortel
  • Rauw met een (wal)noot, appel en een yoghurtdressing met mayonaise
  • Koken en serveren met een kerrie-, mosterd- of tomatensaus,
  • In de oven met kaas gratineren (eerst koken)
  • Uiteraard blokjes of reepjes in een soep
  • Bekijk al onze recepten met knolselderij

Oja… Zelf snijd ik de knol eerst in plakken en dan schil ik de plakken, dat vind ik handiger. 

koolhydraatarme fluweelzachte knolselderij mousse

Klik voor vergroting

Zo maak je de fluweelzachte knolselderij mousse

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Fluweelzachte knolselderij mousse

koolhydraatarme fluweelzachte knolselderij mousse

Door Anna-Karina Geplaatst november 20, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 3,4 gr. pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 35 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Je kunt natuurlijk ordinaire puree maken van knolselderij, niks mis mee. Maar weet wat je mist, want deze fluweelzachte knolselderij …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snij de knolselderij in plakken, schil dan de rand eraf, spoel even af en snijd in blokjes. Kook in ca. 15 minuten gaar in bouillon. Afgieten, (bouillon even opvangen) en uit laten lekken.
  2. Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht 180 graden).
    Pureer de knolselderij samen met een klein klontje boter en versgemalen peper, zout en nootmuskaat naar smaak in een keukenmachine of met een staafmixer superfijn.
  3. Klop 1 heel ei en 2 eidooiers los en roer daar eerst een lepel van je puree doorheen (familie maken). Roer dan het eimengsel samen met de roomkaas door je puree. Je moet uiteindelijk een zijdezacht, glad, romig en bijna vloeibaar mengsel hebben. Eventueel wat van de bouillon toevoegen.
    Proef het mengsel nog even en voeg smaak toe indien nodig!
  4. Vul 3 ingevette ovenvaste timbaaltjes of cocottes tot de rand met dit mengsel, of doe alles in 1 grotere ovenschaal. Tikken tegen de onderkant van de vorm om teveel aan lucht eruit te laten.
    De vormen worden au bain marie in ca. 20 minuten in de oven verder gegaard. Zet ze voor de helft onder water in een grotere schaal met warm water. Het water mag niet koken, anders krijg je meer een soufflé i.p.v. een mousse en de mousse is dan lastiger uit de vorm te krijgen. De knolselderijmousse is gaar als een houten prikker die in de mousse wordt gestoken er weer droog uit komt. Vorm omkeren of uit de vorm eten.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 gedachten over “Fluweelzachte knolselderij mousse”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

229 Shares
Share165
Pin64
Tweet
+1