Knolselderij gratin met Gruyère 13

knolselderij gratin, gebakken

In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is, fantastisch met een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens  perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij.  Je kunt de knolselderij gratin tot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het (gare) gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Knolselderij gratin, puree, rösti etc.

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen. Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn.

Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol in de puree, als mousse, in de soep, als rösti etc. Sommige mensen eten ze graag als frietjes. Ik ben daar niet echt een fan van, wegens te slap. Maar er blijft genoeg lekkers over!

Kijk hier voor meer recepten met knolselderij.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je knolselderij gratin

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken

Door Anna-Karina Geplaatst september 1, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 2 porties

  • Koolhydraten: 10,5 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Deze fluweelzachte en romige knolselderij gratin is simpel te maken en combineert fantastisch met vis, hachee of een (vega) gehaktballetje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een passende ovenschaal in. Ik gebruikte een schaal van ca. 10 x 15 cm.
  2. TIP: leg een stukje folie onder in de oven tegen eventueel 'overkoken'.
  3. Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf in gelijkvormige flinterdunne plakjes. Ik gebruikte een kaasschaaf.
  4. Leg de plakjes dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
  5. Los het halve bouillonblokje op in het water en meng dat met de geperste knoflook, de slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi het geheel met kaas.
  6. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak de gratin eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden, haal de folie eraf en gratineer nog ongeveer 10 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 gedachten over “Knolselderij gratin met Gruyère

  • Astrid

    Weer een topper! Ik koop elke week een groentenpakket en weet vooraf niet wat er in zit. Nu dus knolselder. Geen gruyère meer maar gewoon een lapje kaas over gelegd. Super gewoon!

  • Mahrga Fraats

    Ben zo blij met dit recept….één van onze favorieten. Iedereen in huis vindt dit lekker…. T
    Heb wel ondekt….(nadat ik ik me gesneden had 🙁 … dat plakken snijden op broodmachine prima gaat, mooi even gelijkmatig ….én lijkt me ook fantastisch om hiervan lasagne te maken…ik ga uitproberen…wordt vervolgd.

  • Anneke Bernsen

    Heel lekker, terwijl ik knolselderij eigenlijk niet lekker vind. Toch heb ik het geprobeerd omdat het er lekker uitzag. Alleen kook ik de volgende keer de knolselderij even voor want ik haalde het na de aanbevolen tijd uit de oven en het was nog keihard. Ik heb het nog 30 min in een kookpannetje gekookt en toen was het zalig… Ik had genoeg vocht dus wàt er mis is gegaan????

  • Ingrid

    Onweerstaanbaar lekker! Mijn man en ik hebben het net gegeten en we waren allebei verrast! Echt super lekker. Met een gehaktballetje en voor hem nog een paar aardappeltjes erbij, hadden wij een complete maaltijd. Aanrader!

  • Jan

    Hoi Anna-Karina, wij hebben dit heerlijke gerecht net achter de knopen. Op de knolselderij en laagje kaas en afgedekt met magere spekjes en daar bovenop 200 gram fijn gesneden prei en dat weer afgedekt met kaas en toen in de oven! Heerlijk en nu maar uitbuiken!

  • Hanny Gijsel

    Dag Anna-Karina, vanmorgen kreeg ik je recept van de knolselderij en zojuist hebben we hem al gegeten!
    Inderdaad, je hebt niets teveel gezegd. Romigfluweelzachtenongelooflijklekker!
    We hadden er snijbonen bij en zalm. Mmmmmm
    Maar ik ga het zéker ook combineren met hachee.

Pagina 1 van 11