knolselderij gratin, gebakken

Knolselderij gratin met Gruyère

In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is, fantastisch met een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens  perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij.  Je kunt de knolselderij gratin tot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het (gare) gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Knolselderij gratin, puree, rösti etc.

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen. Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn.

Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol in de puree, als mousse, in de soep, als rösti etc. Sommige mensen eten ze graag als frietjes. Ik ben daar niet echt een fan van, wegens te slap. Maar er blijft genoeg lekkers over!

Kijk hier voor meer recepten met knolselderij.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je knolselderij gratin

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken

Door Anna-Karina Geplaatst september 1, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 10,5 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 1 uur 5 minuten

Deze fluweelzachte en romige knolselderij gratin is simpel te maken en combineert fantastisch met vis, hachee of een (vega) gehaktballetje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een passende ovenschaal in. Ik gebruikte een schaal van ca. 10 x 15 cm.
  2. TIP: leg een stukje folie onder in de oven tegen eventueel 'overkoken'.
  3. Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf in gelijkvormige flinterdunne plakjes. Ik gebruikte een kaasschaaf. Hoe dikker de plakken hoe langer in de oven...
  4. Leg de plakjes dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
  5. Los het halve bouillonblokje op in het water en meng dat met de geperste knoflook, de slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi het geheel met kaas.
  6. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak de gratin eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden, haal de folie eraf en gratineer nog ongeveer 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
  7. Als je de knolselderij helemaal superzacht wilt kun je 'm beter even voorkoken!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 gedachten over “Knolselderij gratin met Gruyère”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

774 Shares
Share275
Pin499
Tweet
+1