Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken

In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is. Het bijgerecht (3 porties)in deze vorm bevat nog net geen 9 gram koolhydraten per portie. Het smaakt fantastisch bij een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij. 

Je kunt de knolselderij gratin tot 24 uur van tevoren bereiden. Bewaar het gare gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Knolselderij gratin, puree, rösti etc.

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.

Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn. Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol niet alleen voor deze knolselderij gratin maar stop ‘m ook eens in de puree, of soep, als rösti etc. Ook lekker als frietjes


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

knolselderij gratin, gebakken

Zo maak je knolselderij gratin

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze fluweelzachte en romige knolselderij gratin is simpel te maken en combineert fantastisch met vis, hachee of een (vega) gehaktballetje.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 163

4.6 van 5 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord groente, ovengerecht
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 399.03 kcalkoolhydraten 8.97 geiwitten 12.07 gvetten 33.6 gvezels 6.67 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 bijgerecht porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal van 10 x 15 cm in. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie tegen overkoken. Schuif de bakplaat onderin de oven.
  • Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf met een goede kaasschaaf in flinterdunne plakken. Hoe dikker de plakken hoe langer in de oven… Leg de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
  • Meng de bouillon met geperste knoflook, slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi met de geraspte Gruyère.

Gratineren

  • Dek de schotel losjes af met aluminiumfolie en bak eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 °C en verwijder de folie. Gratineer nog eens 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
  • Als je de knolselderij helemaal zacht wilt kun je 'm beter even voorkoken!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties