knolselderij gratin, gebakken

Knolselderij gratin met Gruyère

In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is, fantastisch met een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens  perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij.  Je kunt de knolselderij gratin tot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het (gare) gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Knolselderij gratin, puree, rösti etc.

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen. Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn.

 

Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol in de puree, als mousse, in de soep, als rösti etc. Sommige mensen eten ze graag als frietjes. Ik ben daar niet echt een fan van, wegens te slap. Maar er blijft genoeg lekkers over!

Kijk hier voor meer recepten met knolselderij.

knolselderij gratin, gebakken

 

 

Zo maak je knolselderij gratin

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


knolselderij gratin, gebakken

Knolselderij gratin met Gruyère

door Anna-Karina van Denderen
Deze fluweelzachte en romige knolselderij gratin is simpel te maken en combineert fantastisch met vis, hachee of een (vega) gehaktballetje.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 163

4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: groente, ovengerecht
Voorbereiden: 20 min
Koken: 45 min
Totale tijd: 1 uur 5 min

Voedingswaarden

10,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 10.5 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal van 10 x 15 cm in. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie tegen overkoken. Schuif de bakplaat onderin de oven.
  • Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf met een goede kaasschaaf in flinterdunne plakken. Hoe dikker de plakken hoe langer in de oven... Leg de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
  • Meng de bouillon met geperste knoflook, slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi met de geraspte Gruyère.
Gratineren
  • Dek de schotel losjes af met aluminiumfolie en bak eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 °C en verwijder de folie. Gratineer nog eens 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
  • Als je de knolselderij helemaal zacht wilt kun je 'm beter even voorkoken!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 270 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 reacties op “Knolselderij gratin met Gruyère”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like