In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is. Het bijgerecht (3 porties)in deze vorm bevat nog net geen 9 gram koolhydraten per portie. Het smaakt fantastisch bij een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij.
Je kunt de knolselderij gratin tot 24 uur van tevoren bereiden. Bewaar het gare gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Knolselderij gratin, puree, rösti etc.
Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.
Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn. Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol niet alleen voor deze knolselderij gratin maar stop ‘m ook eens in de puree, of soep, als rösti etc. Ook lekker als frietjes.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je knolselderij gratin
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Knolselderij gratin met Gruyère
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g knolselderij
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 200 ml slagroom, (het meeste blijft achter)
- 50 ml bospaddenstoelenbouillon
- nootmuskaat
- peper en zout
- 100 g Gruyère, geraspt, of kaas naar keuze
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal van 10 x 15 cm in. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie tegen overkoken. Schuif de bakplaat onderin de oven.
- Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf met een goede kaasschaaf in flinterdunne plakken. Hoe dikker de plakken hoe langer in de oven… Leg de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
- Meng de bouillon met geperste knoflook, slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi met de geraspte Gruyère.
Gratineren
- Dek de schotel losjes af met aluminiumfolie en bak eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 °C en verwijder de folie. Gratineer nog eens 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
- Als je de knolselderij helemaal zacht wilt kun je 'm beter even voorkoken!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vriend was sceptisch maar dit is heerlijk! We zijn gegaan voor een side dish van vega balletjes en dat smaakte prima.
Kan ik hiervoor ook kookroom gebruiken ik hoor het graag Dank!!
Op zich kan dat maar kookroom bevat minder vet. Kijk even naar dit artikel over Room enzo.
Echt een heerlijk alternatief voor aardappelgratin.
Ik heb er nog wat extra uitgebakken spekjes tussen gedaan.
Verder de verschillende restjes kaas van de kerstkaasplank opgemaakt.
Ook heb ik de plakjes knolselderij voorgekookt in een bouillonblokje.
Door de roomsaus heb ik nog wat mosterd gedaan.
Heerlijk!
Makkelijk, snel en overheerlijk. Ga ik zeker vaker maken.
Vandaag het recept gemaakt, alleen de room was waterig. ik denk dat ik iets verkeerd heb gedaan.
lang genoeg in de oven gehad. (had ik de slagroom moeten kloppen) ?
Nee de room hoort in te koken in de oven, die blijft wel dun. Maar misschien heb je erveel zout bijgedaan waardoor al het vocht van de knolselderij eruit loopt?
Lekker hoor. Ik heb het gewoon in ovenschaal gedaan en daarna overgoten met de room. Niet zo ingewikkeld 🙂
Anders, maar kan ook natuurlijk.
Vandaag gemaakt en het was heel lekker. Ik heb de knolselder gesneden met de mandoline en dit ging heel goed. Daarna heb ik ze een 3 tal minuten in kookend water gedaan en daarna afgespoeld met koud water. Alles in de vuurvaste schotel met de room en kruiden en dan de oven in en het was heel lekker. Ik had volle room gebruikt en daarom was het voor mij iets te zwaar maar …… toch heel lekker gesmuld ervan. Voor herhaling vatbaar.
Het was heerlijk. Hele goeie tip om te snijden met snijmachine. Flinterdun. Ik heb de helft (2 minuten gesneden en 2 minuten geblancheerd) in de diepvries gedaan. Het was heerlijk gaa4 maa4 door het voorkoken gebruik ik de volgende keer iets minder water.
Al een paar keer geprobeerd. Heerlijk! Het heeft wel de volledige tijd in de oven nodig, anders vinden wij de knolselderij nog te hard.
Heeeeeerlijk!! Mijn dochter was al weken aan het zeuren of ik dit klaar wilde maken omdat ik het niet zag zitten om knolselderij te eten maar hij is echt verrukkelijk!! Heb hem wel zo’n 5 kwartier in de oven gehad….
Weer een topper! Ik koop elke week een groentenpakket en weet vooraf niet wat er in zit. Nu dus knolselder. Geen gruyère meer maar gewoon een lapje kaas over gelegd. Super gewoon!
Ben zo blij met dit recept….één van onze favorieten. Iedereen in huis vindt dit lekker…. T
Heb wel ondekt….(nadat ik ik me gesneden had 🙁 … dat plakken snijden op broodmachine prima gaat, mooi even gelijkmatig ….én lijkt me ook fantastisch om hiervan lasagne te maken…ik ga uitproberen…wordt vervolgd.
Mooie dingen maak je, even op je website gekeken!
Heel lekker, terwijl ik knolselderij eigenlijk niet lekker vind. Toch heb ik het geprobeerd omdat het er lekker uitzag. Alleen kook ik de volgende keer de knolselderij even voor want ik haalde het na de aanbevolen tijd uit de oven en het was nog keihard. Ik heb het nog 30 min in een kookpannetje gekookt en toen was het zalig… Ik had genoeg vocht dus wàt er mis is gegaan????
Goedemorgen Anneke, Zou het kunnen dat je dikkere plakken had? Of te weinig room voor de vorm? De selderij moet wel echt kunnen ‘koken’in de room.
Onweerstaanbaar lekker! Mijn man en ik hebben het net gegeten en we waren allebei verrast! Echt super lekker. Met een gehaktballetje en voor hem nog een paar aardappeltjes erbij, hadden wij een complete maaltijd. Aanrader!
Hoi Ingrid, goed om te horen en zegt het voort!
Hoi Anna-Karina, wij hebben dit heerlijke gerecht net achter de knopen. Op de knolselderij en laagje kaas en afgedekt met magere spekjes en daar bovenop 200 gram fijn gesneden prei en dat weer afgedekt met kaas en toen in de oven! Heerlijk en nu maar uitbuiken!
Klinkt goed Jan, en sterkte 😉
Dag Anna-Karina, vanmorgen kreeg ik je recept van de knolselderij en zojuist hebben we hem al gegeten!
Inderdaad, je hebt niets teveel gezegd. Romigfluweelzachtenongelooflijklekker!
We hadden er snijbonen bij en zalm. Mmmmmm
Maar ik ga het zéker ook combineren met hachee.
Wat leuk Hanny!
Lijkt mij verrukkelijk! moet alleen de gruyere kopen verder alles in huis!
Knolselderij puree maak ik hier geregeld en dat is zo lekker.
Zag dit staan en dit moet ik snel maken.
Lijkt me zo lekker.