Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken

In 1 woord? Oké: romigfluweelzachtenongelooflijklekker! Deze knolselderij gratin gaan we absoluut vaker serveren, simpel te maken en zo smaakvol. Het combineert, juist omdat het zo fluweelzacht is. Het bijgerecht (3 porties)in deze vorm bevat nog net geen 9 gram koolhydraten per portie. Het smaakt fantastisch bij een lekker gegrild visje. Of super makkelijk: leg er een vispakketje bij in de oven. Maar de knolselderij gratin smaakt eveneens perfect bij bijvoorbeeld hachee of een (vega) gehaktballetje. Hou je het liever helemaal vegetarisch? Neem dan een frisse salade of gewokte gemengde groente erbij. 

Je kunt de knolselderij gratin tot 24 uur van tevoren bereiden. Bewaar het gare gerecht afgedekt in de koelkast en warm afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Knolselderij gratin, puree, rösti etc.

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Het is familie van de bleekselderij en de bladselderij. Knolselderij is misschien niet moeders mooiste, maar oh wat hou ik ervan! Het heeft namelijk een zeer subtiele, licht kruidige en zachte smaak. Knolselderij levert je veel gezonde voedingsstoffen: vitamine C en K, kalium en de knol is relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die laatste zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.

Gelukkig is de knolselderij gedurende het hele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten en bij de groenteboer. Voorts heeft de knol meestal een diameter van 15 cm en moet bij aankoop droog en stevig zijn. Knolselderij is echt een enorm veelzijdige groente. Gebruik de knol niet alleen voor deze knolselderij gratin maar stop ‘m ook eens in de puree, of soep, als rösti etc. Ook lekker als frietjes

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

knolselderij gratin, gebakken

Zo maak je knolselderij gratin

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Knolselderij gratin met Gruyère

knolselderij gratin, gebakken
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze fluweelzachte en romige knolselderij gratin is simpel te maken en combineert fantastisch met vis, hachee of een (vega) gehaktballetje.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 163

4.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 399.03 koolhydraten 8.97 geiwitten 12.07 gvetten 33.6 gvezels 6.67 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 bijgerecht porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal van 10 x 15 cm in. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie tegen overkoken. Schuif de bakplaat onderin de oven.
  • Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Schaaf met een goede kaasschaaf in flinterdunne plakken. Hoe dikker de plakken hoe langer in de oven… Leg de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal, zorg dat de mooist gevormde plakjes bovenop komen.
  • Meng de bouillon met geperste knoflook, slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderijplakjes en bestrooi met de geraspte Gruyère.

Gratineren

  • Dek de schotel losjes af met aluminiumfolie en bak eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 °C en verwijder de folie. Gratineer nog eens 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
  • Als je de knolselderij helemaal zacht wilt kun je 'm beter even voorkoken!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top