knapperige sesamkoekjes

Knapperige sesamkoekjes (zoet)

Je kent die heerlijke mierzoete knapperige sesamkoekjes van de Xenos of toko vast wel? Nou die dus, maar dan superkoolhydraatarm: 0,16 gr. khd per koekje. Met dit recept maak je 36 vierkante sesamkoekjes, het hele recept is 5,7 gr. khd. Vandaag maakte ik een zoete basisversie, binnenkort ga ik absoluut experimenteren met extra specerijen. Oja en een hartige variant maken, dat lijkt me namelijk extreem geschikt als toastje of hartige snack! Deze zijn trouwens ook lekker met geitensmeerkaas! Mijn to-dolijst wordt steeds langer en mijn ta-dalijst trouwens ook! Dat is de lijst van wat je al wel hebt gedaan.

 

Nostalgie
Als puber was ik zwaar verslaafd aan die goedkope sesamkoekjes, vandaag ben ik ernstig nostalgisch geworden van mijn eigen recept. Ik was best een rijke puber, want ik had op vrijdag, zaterdag en zondag een bijbaan in de Zeister bioscoop als kaartjesverkoper, ouvreuse, barmedewerker en schoonmaker (1975-1979). Lange dagen, zwaar werk maar het betaalde uitstekend. En dat geld kon ik goed gebruiken want ook vroeger hield ik al van kaarsjes, glaasjes, kopjes, schaaltjes en andere leuke (betaalbare) spulletjes voor op mijn kamer. Die spullen kocht ik o.a. bij Xenos in Utrecht. Ik kon natuurlijk niet voorbij de kassa zonder minstens 4 pakjes van die plakkerige knapperige sesamkoekjes op de toonbank te leggen, ze kostten destijds 25 ct per pakje van 3, en dan bedoel ik zo’n mooi oud kwartje! Later haalde ik de sesamkoekjes bij de toko, maar mijn verslaving begon echt bij Xenos. 

knapperige sesamkoekjes

Erythritol en/of stevia
Ik gebruikte voor het eerst Sukrin+ (bakbestendig) dat is een -natuurlijke- suikervervanger . Sukrin is een merknaam voor erythritol en/of stevia in diverse verhoudingen. Erythritol is een polyol en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. Erythritol als zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet. Door een kristallisatieproces ontstaat een bruikbaar eindproduct dat heel sterk lijkt op kristalsuiker. Het wordt op die manier verkocht, of als poeder. De zoetkracht van erythritol is zo’ n 70% van tafelsuiker. Erythritol heeft geen effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel, en bevat vrijwel geen energie en geen netto khd.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze suikervrije koolhydraatarme knapperige sesamkoekjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Knapperige sesamkoekjes (zoet)


knapperige sesamkoekjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 24, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 36 koekjes
  • Koolhydraten: 5,7 gr. hele recept - 0,16 gr. per koekje (36 koekjes uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Je kent die heerlijke mierzoete knapperige sesamkoekjes van de Xenos of toko vast wel? Nou die dus, maar dan suikervrij & koolhydraatarm!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster de sesamzaadjes even in een droog pannetje. Smelt de boter op een laag vuur, doe over in een kommetje en laat wat afkoelen.
  2. Maal lijnzaad fijn tot meel in een koffie-, of notenmolentje. Eventueel kun je een vijzel of staafmixer gebruiken.
  3. Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. Klop het eiwit los met een snufje zout en roer dan de erythritol door het eiwit. Roer de gesmolten boter erdoor tot het helemaal is opgenomen. NB: erythritol kan weer hard worden bij afkoelen dat zorgt mede voor de knapperigheid! Voeg een snufje kaneel en/of vanille toe voor extra smaak.
  4. Meng de geroosterde sesamzaadjes en het lijnzaadmeel erdoor. Het lijnzaad zal vocht gaan binden en de substantie gaat daardoor indikken tot een brij.
  5. Verwarm nu de oven voor op 165 graden (150 graden hetelucht).
  6. Leg de sesambrij in het midden tussen twee siliconen of teflon bakmatten, wrijf met platte handen vanuit het midden naar de zijkant. Rol daarna de plak dun uit met een deegroller. Vorm een koek zonder gaten. Gebruik een vork om gaten te repareren en de randen recht te maken. Geef met een (pizza)mes alvast de koekjes-afmetingen aan, dat breekt straks makkelijker.
  7. Bak de koek laag in de oven eerst 10 minuten, houd in de gaten want het kan snel verbranden. Zonodig de temperatuur lager zetten. Draai de koekjes om, pas op heet! Bak dan nog eens zo'n 5 minuten. Zet ondertussen alvast een pot thee of koffie, want echt ze zijn onweerstaanbaar lekker!
  8. Breek ze voorzichtig en laat helemaal afkoelen op een rooster. Niet zo keihard als die van de Xenos, maar toch 'n heerlijk bros koekje. Met hartig beleg ook niet te versmaden, neem geitensmeerkaas bijvoorbeeld!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 gedachten over “Knapperige sesamkoekjes (zoet)”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

547 Shares
Share344
Pin203
Tweet