Je kent die mierzoete knapperige sesamkoekjes van de Xenos of toko vast wel? Nou zoiets dus, maar dan super koolhydraatarm. Want ze bevatten slechts 0,16 gram koolhydraten per koekje. Met dit recept maak je 36 vierkante koolhydraatarme sesamkoekjes. Vandaag maakte ik eerst een zoete basisversie. Maar binnenkort ga ik absoluut verder experimenteren met extra specerijen. Daarnaast probeer ik een hartige pittige variant maken, dat lijkt me namelijk extreem geschikt als toastje of hartige snack! (inderdaad) Trouwens deze zoete sesamkoekjes zijn ook zalig met geitensmeerkaas!
Rijke puber
Als puber was ik zwaar verslaafd aan die goedkope sesamkoekjes, maar die waren beslist niet koolhydraatarm. Vandaag ben ik ernstig nostalgisch geworden van deze koolhydraatarme sesamkoekjes. Waarom? Ik was vroeger best een rijke puber, want ik had in het weekend een bijbaantje in de bioscoop als kaartjesverkoper, ouvreuse, barmedewerker en schoonmaker. Dat waren lange, heel lange dagen en ontzettend zwaar werk. Maar het betaalde uitstekend. Dat geld kon ik goed gebruiken. Want ik hield erg van kaarsjes, glaasjes, kopjes, schaaltjes en andere leuke spulletjes.
Echter die spullen moesten natuurlijk wel betaalbaar zijn. Ik kocht ze o.a. bij Xenos in Utrecht. Ik kon natuurlijk niet voorbij de kassa zonder minstens 4 pakjes van die plakkerige knapperige sesamkoekjes op de toonbank te leggen, ze kostten destijds 25 cent per pakje van 3. En dan bedoel ik zo’n mooi oud kwartje! Daarna at ik ze allemaal achter elkaar op, en ik kwam er geen grammetje van aan.
Zoetstof in de koolhydraatarme sesamkoekjes
Voor deze koolhydraatarme sesamkoekjes gebruikte ik Greensweet erythritol (bakbestendig) dat is een -natuurlijke- suikervervanger. LET OP: Erythritol kan weer hard worden bij afkoelen, dat zorgt mede voor de knapperigheid. Met vloeibare zoetstof lukt dit zeker niet. Erythritol wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet. Door dat proces ontstaat een eindproduct dat sterk lijkt op kristalsuiker. De zoetkracht van pure erythritol is zo’ n 70% in vergelijking met gewone suiker. Erythritol heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel, en bevat bovendien vrijwel geen kcal en geen netto koolhydraten. Lees elders op de website alles over suiker vervangen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme sesamkoekjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Knapperige koolhydraatarme sesamkoekjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Rooster sesamzaad in een droog pannetje en zet apart. Smelt de boter op een laag vuur, doe over in een kommetje en laat wat afkoelen.
- Maal lijnzaad fijn tot meel in een koffie-, of notenmolentje, vijzel of staafmixer.
- Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. Klop het eiwit los met een snufje zout en roer de erythritol door het eiwit. Roer de gesmolten boter erdoor tot het helemaal is opgenomen. Voeg een snufje kaneel en/of vanille toe voor extra smaak.
- Meng de geroosterde sesamzaadjes en het lijnzaadmeel erdoor. Het lijnzaad zal vocht gaan binden en de substantie gaat daardoor indikken tot een brij.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C.
- Leg de sesambrij tussen twee (siliconen, teflon) bakvellen. Wrijf met platte handen vanuit het midden naar de zijkant. Rol vervolgens heel dun uit met een deegroller. Vorm een koek zonder gaten. Gebruik een vork om gaten te repareren. Vouw het bakvel even om om strakke randen te krijgen. Geef met een pizzasnijder alvast de breeklijnen aan.
- Bak de koek laag in de oven. Eerst 10 minuten. Houd in de gaten want het kan snel verbranden, dus zo nodig de temperatuur verlagen. Draai de koekjes om, pas op heet! Bak ze nog eens zo'n 5 minuten. Laat ze helemaal afkoelen. Mochten ze dan toch nog slapjes zijn beter nog eens een paar minuutjes langer drogen in de oven. Breek ze na het afkoelen voorzichtig op de aangegeven lijnen.
- Zet alvast een pot thee of koffie, want echt ze zijn onweerstaanbaar lekker!
- Niet zo keihard als die van de Xenos, maar toch 'n heerlijk bros koekje. Met hartig beleg trouwens ook niet te versmaden (kaasplankje toe?).
ERYTHRITOL!
- Erythritol kan weer hard worden bij afkoelen, dat zorgt mede voor de knapperigheid. Met vloeibare zoetstof lukt dit kunstje niet.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan je het lijnzaad ook vervangen door chiazaad?
Dat zou je zeker kunnen proberen.
Klinkt lekker! Ik dacht alleen dat deze sukrin niet zo geschikt was om te verwarmen (kans op bitter en verlies van zoetkracht?) of haal ik nu 2 soorten door elkaar? Ik ga ze zeker eens maken!
Sukrin is een merknaam, en er zijn meer suikervervangers met erythritol en stevia. Sukrin+ is prima voor baksels. Even op de verpakking kijken waarvoor het geschikt is en in welke verhouding!
Ik heb ze vanavond gemaakt, ze staan gelukkig ook in je boek dus ideaal om erbij te houden in de keuken! Zijn perfect gelukt en zalig! Wel nog een vraag. Enig idee hoe lang ik deze ongeveer kan bewaren? Ik ben alleen en het is niet echt goed om ze allemaal in 1 keer op te eten, al is het een heel aantrekkelijk 🙂
Als je ze echt goed droog bakt, kun je ze makkelijk een paar weekjes (ook goed droog) bewaren.
Dank voor je reactie. Nu 3 dagen later en in de koelkast bewaard en ze worden alleen maar lekkerder maar ze zijn inmiddels ook bijna op, dus een paar weekjes ga ik niet halen haha.
Lekker!!
Kan ik bij dit recept geen vloeibaar zoetmiddel gebruiken?
ja hoor dat kan Desiree, maar dan worden ze veel minder knapperig!
ja dat wilde ik ook . Namelijk nog gezonder is rijststroop….
en hoeveel koolhydraten zitten daarin? Klinkt namelijk alsof dat gewoon een andere naam is voor suiker.
Vanmiddag gemaakt. Om je vingers bij op te eten! Ik heb Stevija Kristal gebruikt en had vooraf niet gelezen dat de zoetkracht groter is dan Sukrin. Dus echt mieren-mieren zoet. De volgende keer wel iets minder zoetstof. Hoe is de verhouding zoetkracht tussen Sukrin en Stevija Kristal?
Hoi Elly,
Ja dat blijft lastig. Niet iedereen gebruikt dezelfde zoetstof en mensen hebben hebben ook niet allemaal dezelfde smaak. Daarom adviseer ik altijd om zelf je baksels goed te proeven en de mate van zoetheid aan te passen aan je eigen smaak! Erythritol heeft een zoetkracht van ongeveer 70% ten opzichte van gewone suiker. Stevija Kristal heeft een zoetkracht van 100-300% van suiker. Maar er zijn ook mensen die gebruiken bv. pure stevia, dat kan tot wel 450x zo zoet zijn als suiker en dan kan een mespuntje al voldoende zijn. Raadpleeg de verpakking of vraag de fabrikant, er zijn honderden soorten zoetstof… die kennen wij echt niet allemaal 😉
Hai,
Ik heb net de sesamkoekjes gemaakt en het is redelijk gelukt! In ieder geval dacht ik bij de eerste hap: ja hoor daar heb je die smaak weer. Ze zijn alleen een beetje zacht gebleven.
Misschien dan toch wat langer laten drogen in de oven, ze moeten echt goed droog zijn!
Ze zijn heerlijk! lekker zoet maar ook luchtig. Dank je voor dit recept.
Geen idee wat ik fout heb gedaan, maar mijn sesamkoekjes liggen nu al 20 minuten in de oven maar blijven los korrelig ipv een vast koekje 🙁 Omdraaien is dus geen optie helaas! Stevia gebruikt i.p.v. Sukrin, gebroken lijnzaad zo goed als mogelijk gemalen in een keukenmachine. Dit werd zeker geen meel, eerder nog meer gebroken dan eerst met nog wel zichtbare pitjes. Zou dat het zijn? De koekjes op de siliconenmat in de oven gelegd, was dat misschien niet de bedoeling? Moeten ze los op een bakplaat of rooster? Jammer, ik had er zo’n trek in op deze zaterdagavond! Iemand de ultieme tip?!
Je moet de koekjes echt goed stevig aandrukken, inderdaad met het fijngemalen lijnzaadmeel en vloeibaar eiwit als bind- en plakmiddel. Ik maal zelf het lijnzaad in een koffiemolen, dan is het helemaal fijn als meel. Heb je een staafmixer? Dat zou je ook kunnen proberen, wel even je hand over de opening anders ligt je hele keuken onder de zaadjes ;-).
In 1 woord ZALIG de Sukrin karameliseert prachtig hierin. 1 vraagje had u de zoetstof ook fijn gemalen, ik doe dit namelijk eigenlijk altijd zodat het beter oplost. Het resultaat van de koekjes was i.i.g. prachtig mooi krokant karamel laagje op de onderkant. En heerlijk knabbelen zonder dat je je tanden breekt 😉 en mijn bloedsuikers de pan uitrijzen. Top recept gelijk ook even gepind.
Oh nee niet nog fijner gemalen, dat ga ik zeker doen!
De Sukrin lost beter op idd als je het in je koffiemolentje fijner maalt . Het is wel een ongelofelijk stuifgebeuren dat wel hahaha De volgende zak Sukrin die ik koop wordt Sukrinmelis ( de roze verpakking ) deze is al als “poedersuiker” gemak dient de mens in dit geval 🙂 Maar dat kopen zal nog wel even duren je doet zo enorm lang met 1 pak . Maar ik heb met de koffie nog zitten genieten van de sesamkoekjes echt super lekker zonder zorgen 🙂 Ga ook zeker de pittige variant uitproberen
Ook ik kocht deze tot voor kort bij de Xenos. Ik ben zo blij met dit recept want ik ben hier verslaafd aan! Vanavond had ik zo’n trek in iets zoets en zag dit recept staan. Meteen gemaakt en lekker met een kop thee van genoten. Bedankt!
PS: horen ze zo broos te zijn? Of heb ik iets fout gedaan?
Je moet de zaadjes stevig aandrukken, dan worden ze lekker knapperig. Zo keihard als die van Xenos worden ze niet helemaal, want daar zit een lading suiker in. Suiker kan karameliseren en wordt daardoor keihard, zoetstof heeft die eigenschap niet.
owww deze moet ik maken!
Kon ook de Xenos niet uit zonder zo’n kleverig pakje… 🙂
Hoop dat ze hetzelfde smaken!
Het ziet er erg lekker uit. Ik wil het graag met Stevia maken, hoeveel moet ik hier dan van gebruiken?
Dat ligt er maar net aan welke soort je hebt. Proeven is altijd het beste. Let wel even op: zoetstoffen verliezen altijd wat zoetkracht tijdens het bakken, dus maak het zoeter dan je eigenlijk zou willen als je het deeg proeft!
Oh, wat Verwen je ons toch met al die heerlijke recepten! Grote dank!
Joeps, dank voor je enthousiasme. Dat stimuleert enorm kan ik je verzekeren!
Is lijnzaadmeel het zelfde als gebrokenlijnzaad?
Zo niet zou je dit daarvoor wel kunnen gebruiken?
Goedemiddag Richel,
Zoals je leest in het recept gebruik ik lijnzaad dat ik (altijd) zelf maal. Dat is niet hetzelfde als (het grovere) gebroken lijnzaad. Je kan het gebroken lijnzaad wel gebruiken maar dan even extra malen tot fijn meel.
Succes!