knapperige sesamkoekjes

Knapperige koolhydraatarme sesamkoekjes (zoet)

Je kent die heerlijke mierzoete knapperige sesamkoekjes van de Xenos of toko vast wel? Nou die dus, maar dan super koolhydraatarm. Met slechts 0,16 gram koolhydraten per koekje. Met dit recept maak je 36 vierkante koolhydraatarme sesamkoekjes, het hele recept bevat 5,7 gram koolhydraten. Vandaag maakte ik eerst een zoete basisversie. Binnenkort ga ik absoluut verder experimenteren met extra specerijen. Oja, en een hartige variant maken, dat lijkt me namelijk extreem geschikt als toastje of hartige snack! Deze zijn trouwens ook keilekker met geitensmeerkaas! Niet alleen mijn to-dolijst wordt steeds langer maar ook mijn ta-dalijst groeit gestaag! (Dat is de lijst van wat je al wel hebt gedaan)

Geen koolhydraatarme sesamkoekjes

Als puber was ik zwaar verslaafd aan die goedkope sesamkoekjes, dat waren beslist geen koolhydraatarme sesamkoekjes 😉 Vandaag ben ik ernstig nostalgisch geworden van mijn eigen recept voor deze suikervrije sesamkoekjes. Waarom? Nou luister. Ik was best een rijke puber, want ik had op vrijdag, zaterdag en zondag een bijbaantje in de Zeister bioscoop als kaartjesverkoper, ouvreuse, barmedewerker en schoonmaker (1975-1979). Lange, heel lange dagen en ontzettend zwaar werk!  Maar het betaalde uitstekend.

Dat geld kon ik goed gebruiken. Want ook in die tijd hield ik al van kaarsjes, glaasjes, kopjes, schaaltjes en andere leuke spulletjes. Maar die spullen moesten natuurlijk wel betaalbaar zijn. Ik kocht ze o.a. bij Xenos in Utrecht. Ik kon natuurlijk niet voorbij de kassa zonder minstens 4 pakjes van die plakkerige knapperige sesamkoekjes op de toonbank te leggen, ze kostten destijds 25 cent per pakje van 3. En dan bedoel ik zo’n mooi oud kwartje! Daarna at ik ze allemaal achter elkaar op, en ik kwam er geen grammetje van aan 😉

Erythritol en/of stevia

Ik gebruikte voor de koolhydraatarme sesamkoekjes Greensweet erythritol (bakbestendig) dat is een -natuurlijke- suikervervanger. Greensweet is de merknaam. Je hebt erythritol en/of stevia in diverse verhoudingen. Lees alles over suiker vervangen in ons uitgebreide artikel! Erythritol is een polyol en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. Erythritol als zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet. Door een kristallisatieproces ontstaat een bruikbaar eindproduct dat heel sterk lijkt op kristalsuiker. Het wordt op die manier verkocht, of als poeder. De zoetkracht van erythritol is zo’ n 70% van tafelsuiker. Erythritol heeft geen effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel, en bevat vrijwel geen energie en geen netto koolhydraten.

knapperige sesamkoekjes

Zo maak je koolhydraatarme sesamkoekjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


knapperige sesamkoekjes

Knapperige koolhydraatarme sesamkoekjes

Je kent die heerlijke mierzoete knapperige sesamkoekjes van de Xenos of toko vast wel? Nou die dus, maar dan suikervrij, dus koolhydraatarme sesamkoekjes!
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: brood & crackers
Voorbereiden: 20 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 35 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5,7 gram koolhydraten hele recept - 0,16 khd per koekje
Uit recept: 36 koekjes

Ingrediënten

OPTIONEEL

Bereiden

  • Rooster sesamzaad in een droog pannetje en zet apart. Smelt de boter op een laag vuur, doe over in een kommetje en laat wat afkoelen.
  • Maal lijnzaad fijn tot meel in een koffie-, of notenmolentje, vijzel of staafmixer.
  • Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. Klop het eiwit los met een snufje zout en roer de erythritol door het eiwit. Roer de gesmolten boter erdoor tot het helemaal is opgenomen. Voeg een snufje kaneel en/of vanille toe voor extra smaak.
  • Meng de geroosterde sesamzaadjes en het lijnzaadmeel erdoor. Het lijnzaad zal vocht gaan binden en de substantie gaat daardoor indikken tot een brij.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C.
  • Leg de sesambrij tussen twee (siliconen, teflon) bakvellen. Wrijf met platte handen vanuit het midden naar de zijkant. Rol vervolgens heel dun uit met een deegroller. Vorm een koek zonder gaten. Gebruik een vork om gaten te repareren en de randen recht te maken. Geef met d stompe kant van een mes alvast de breeklijnen aan.
  • Bak de koek laag in de oven. Eerst 10 minuten. Houd in de gaten want het kan snel verbranden, dus zo nodig de temperatuur verlagen. Draai de koekjes om, pas op heet! Bak ze nog eens zo'n 5 minuten. Laat ze helemaal afkoelen en breek ze voorzichtig op de aangegeven lijnen.
  • Zet alvast een pot thee of koffie, want echt ze zijn onweerstaanbaar lekker!
  • Niet zo keihard als die van de Xenos, maar toch 'n heerlijk bros koekje.
    Met hartig beleg trouwens ook niet te versmaden (kaasplankje toe?).
Let op
  • Erythritol kan weer hard worden bij afkoelen, dat zorgt mede voor de knapperigheid. Met vloeibare zoetstof lukt dit kunstje niet.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 reacties op “Knapperige koolhydraatarme sesamkoekjes (zoet)”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

699 Shares
Share382
Pin317
Tweet