rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

In deze kostelijke en bijzonder knapperige rode koolsalade straalt het gezonde paars en oranje je tegemoet. Over smaak valt niet te twisten, maar wat zeker niet mag ontbreken in een lekkere koolsalade is iets pittigs met daartegenover iets zoets. Tips voor vervangende ingrediënten lees je hieronder. In heel veel recepten voor rode koolsalade kom je sinaasappel tegen, dat is absoluut een gouden combinatie. Ik gebruikte daarom in deze koolsalade 1 kleine kumquat in plakjes, de smaak ervan is zo intens citrusfruitig dat ik ‘m niet had willen missen!

Kant-en-klaar of zelf snijden?

Het enige nadeel van deze knapperige rode koolsalade is dat je driekwart rode kool overhoudt. Daar zal ik eens gauw wat op verzinnen! Je kan natuurlijk ook gesneden rode kool kopen, dat kost omgerekend € 4,00 per kilo, maar een hele rode kool kost €0,82 per kilo… In het laatste geval kan je het zelf ook nog net zo dun snijden als je het hebben wil! Deze salade is goed te bewaren, dus een dubbele hoeveelheid maken kan ook. Meer info over rode kool.

Ik gebruik hier de rode kool overigens echt helemaal rauw. Daarom moet je goed kauwen. En juist door dat kauwen eet je langzamer en dát bevordert weer je verzadigingsgevoel. Je hersenen krijgen dan namelijk een seintje dat je verzadigd bent. Als je minder fan bent van rauwe kool, overgiet de gesneden kool dan met kokend water en laat de kool afkoelen.

Eet regelmatig kleur!

Sommige mensen durven nauwelijks rood/oranje gekleurde groente te eten omdat daar teveel koolhydraten in zouden zitten. Ik vind dat zo jammer (om niet te zeggen onverstandig). Want dan mis je toch een heleboel nuttige voedingsstoffen. Ik zie geen enkele reden om niet een heerlijke rode paprika of een mooi oranje worteltje in mijn eten te verwerken. Gezond koolhydraatarm is lekker gevarieerd eten. Op die manier voorkom je dat je tekorten krijgt of just overschotten! Bovendien hoef je dan ook naast je eten een batterij supplementen te slikken. Vitaminepillen zijn echt niet nodig, tenzij je een bepaalde ziekte hebt natuurlijk.

Schrijvend eten?

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Wat jullie niet weten is dat ik, terwijl ik deze stukjes schrijf, het liefst het gerecht gelijktijdig eet. Dat lukt natuurlijk niet altijd, soms moet een gerecht echt warm gegeten worden. Dan noteren we, al etend, typeringen met pen en papier. Of als ik iets heb gemaakt voor visite, dan ga ik ook niet ongezellig achter de computer zitten. Regelmatig eten wij half koud, want eerst een berg foto’s maken van het eindresultaat, zielig hè? Die foto’s moeten er trouwens niet al té gelikt uitzien. We hebben tenslotte geen sterren restaurant, de gerechten komen uit een normale huishoudelijke keuken. Dus wat je ziet is wat je eet. Als pottenkijker moet je zeker niet het idee krijgen dat onze recepten heel moeilijk te maken zijn, dat zijn ze namelijk echt niet! Ik vind het wel belangrijk dat je op de hoofdfoto ziet wat het is: is het een salade of soep of zijn het koekjes?

Of etend schrijven?

Bij een salade als deze is dat tegelijk eten en schrijven helemaal geen probleem. Want ik heb net nog een klein tweede bordje opgeschept, onweerstaanbaar lekker! Dat tegelijk eten en schrijven helpt geweldig om het gerecht beter te beschrijven. Tijdens het eten formuleer ik voor mezelf welke smaken naar voren komen. Zoals hoe de textuur is, wat ruik ik, hoe ziet het eruit, is het goed of wat zou ik de volgende keer anders (beter) doen, valt er nog iets te vertellen over een ingrediënt? Enzovoort, allemaal dingen die me in de juiste stemming brengen om van de tekst iets leuks of zinnigs te maken. De ene keer is het een uitgebreid verhaal, de andere keer blijft het bij een paar regels. Daarna is het tijd om de meest geschikte foto’s te selecteren en in het juiste formaat op de website te zetten. Een ding is zeker: voordat een recept online staat op KoolhydraatarmRecept.nl en jullie het lezen is er al met al in Zaandam heel wat werk verricht…

Variatietips

  • de rode kool kan je door witte kool vervangen
  • limoensap door citroensap of witte wijnazijn
  • wortel door plakjes radijs of paprika
  • bleekselderij door venkelreepjes
  • voeg kaas toe (geitenkaas, roquefort of kleine blokjes belegen kan allemaal)
  • neem veel verse kruiden: dille, venkel, peterselie, munt, kervel
  • voeg een paar rode ui ringen toe
  • vervang de mosterd door rode peper
  • vervang paranoten door walnoten, pecannoten, sesamzaad, zonnebloemzaden en/of pompoenpitten

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Zo maak je koolhydraatarme knapperige rode koolsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

Bijzonder knapperige, koolhydraatarme rode koolsalade, het gezonde paars en oranje straalt je tegemoet! Goed vooraf te maken of te bewaren, handig als meeneemlunch.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Overig
Trefwoord: maaltijdsalade
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Koolhydraten - hoeveelheid

6 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

  • 150 g rode kool - 4,5 khd dun geschaafd
  • 40 g wortel - 2,2 khd geraspt
  • 10 g bosui - 0,5 khd in ringetjes
  • 75 g bleekselderij - 1,5 khd flinterdunne plakjes (groen apart houden)
  • 1 kumquat - 1,35 khd in plakjes
Dressing
Garneren

Bereiden

Dressing
  • Begin met de dressing. Klop daarvoor Griekse yoghurt, mosterd, olie, limoensap, zoetstof en dille tot een romige saus. Proef en voeg naar smaak peper, zout en een drupje zoetstof toe, het mag echt een beetje zoet smaken. Zet apart.
  • Snijd alle ingrediënten voor de salade zoals boven aangegeven. Houd de plakjes kumquat en het mooiste groene topje van de bleekselderij apart en meng de overige ingrediënten door elkaar en doe over op een platte schaal.
  • Verdeel de dressing erover en garneer met de plakjes kumquat en groen van de bleekselderij. Bestrooi tot slot met de gehakte noten.
  • Prachtig kleurrijk plaatje! Stuur je me een foto op Facebook, dat vind ik leuk... Eet smakelijk!
Meeneem tip
  • Je kan deze heerlijke salade ook heel makkelijk in een jar of weckpot maken. Zo makkelijk om mee te nemen naar je werk of etentje waar je anders allerlei 'foute' dingen moet gaan eten. Let er dan op dat je het opbouwt in de juiste volgorde: de dressing altijd onderin (of apart in een bakje als je zachte slasoorten hebt). Daarbovenop de harde kool en andere harde groente, dan pas de zachtere groente en kwetsbare zachte verse kruiden. De garnering doe je helemaal bovenop. Deksel dicht en vlak voor consumptie door elkaar husselen. Alle jartips.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties op “Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

102 Shares
Share66
Pin36
Tweet