kleurrijke knapperige rode koolsalade

Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

In deze kostelijke en bijzonder knapperige rode koolsalade straalt het gezonde paars en oranje je tegemoet. Over smaak valt niet te twisten, maar wat zeker niet mag ontbreken in een lekkere koolsalade is iets pittigs met daartegenover iets zoets. Tips voor vervangende ingrediënten lees je hieronder. In veel recepten voor rode koolsalade kom je sinaasappel tegen, dat is absoluut een gouden combinatie. Ik gebruikte in mijn koolsalade 1 kleine kumquat in plakjes, de smaak ervan is zo intens citrusfruitig dat ik ‘m niet had willen missen!

 

Kant en klaar of zelf snijden
Het enige nadeel van deze knapperige rode koolsalade is dat je driekwart rode kool overhoudt. Daar zal ik eens gauw wat op verzinnen! Je kan natuurlijk ook gesneden rode kool kopen, dat kost omgerekend € 4,00 per kilo, maar een hele rode kool kost € 0,82 per kilo… In het laatste geval kan je het zelf ook nog net zo dun snijden als je het hebben wil! Deze salade is goed te bewaren, dus een dubbele hoeveelheid maken kan ook. Meer info over rode kool.

kleurrijke knapperige rode koolsalade

Ik gebruik hier de rode kool echt helemaal rauw, door al dat kauwen eet je langzamer en dat bevordert weer je verzadigingsgevoel. Als je dat nou echt niet wil overgiet de gesneden kool dan eens met kokend water en laat afkoelen.

Eet regelmatig kleur!
Sommige mensen durven nauwelijks rood/oranje gekleurde groente te eten omdat daar teveel khd in zouden zitten. Ik vind dat zo jammer (om niet te zeggen onverstandig) want dan mis je toch een heleboel nuttige voedingsstoffen. Ik zie geen enkele reden om niet een heerlijke rode paprika of een mooi oranje worteltje in mijn eten te verwerken. Eet gewoon lekker gevarieerd, zo voorkom je dat je tekorten krijgt en je naast je eten een batterij supplementen moet slikken omdat je normale voeding niet genoeg bevat. Dat lijkt me helemaal niet de bedoeling op de lange termijn.

Schrijvend eten, etend schrijven?
Wat jullie niet weten is dat ik, terwijl ik deze stukjes schrijf, het liefst het gerecht gelijktijdig eet. Dat kan natuurlijk niet altijd, soms moeten gerechten echt warm gegeten worden, dan noteer ik dingen ouderwets met pen en papier. Of als ik iets heb gemaakt voor visite, dan doe ik het uit mijn herinnering, dan ga ik niet ongezellig achter de computer zitten. Regelmatig eet ik half koud, want ik moet eerst een berg foto’s maken van het eindresultaat, zielig hè? Die foto’s moeten er trouwens niet al té gelikt uitzien. Ik run tenslotte geen sterren restaurant, de gerechten komen uit een normale huishoudelijke keuken, dus wat je ziet is wat je eet. Als pottenkijker moet je zeker niet het idee krijgen dat mijn recepten heel moeilijk te maken zijn, dat zijn ze namelijk echt niet! Ik vind het wel belangrijk dat je op de hoofdfoto ziet wat het is: is het een salade of soep of zijn het koekjes? En de foto’s moeten er wel verzorgd en smakelijk uitzien, soms lukt het minder goed als er in de winter slecht licht is bijvoorbeeld. kleurrijke knapperige rode koolsalade

Bij een salade als deze is dat tegelijk eten en schrijven helemaal geen probleem, die kan je uren laten staan en dan is het nog lekker! Ik heb net nog een klein tweede bordje opgeschept! Onweerstaanbaar lekker gewoon… *kwijl*. Dat tegelijk eten en schrijven helpt me geweldig om het gerecht beter te beschrijven. Tijdens het eten formuleer ik voor mezelf welke smaken naar voren komen, hoe de textuur is, wat ruik ik, hoe ziet het eruit, is het goed of wat zou ik de volgende keer anders (beter) doen, valt er nog iets te vertellen over een ingrediënt? Enzovoort, allemaal dingen die me in de juiste stemming brengen om van de tekst iets leuks of zinnigs te maken. De ene keer is het een uitgebreid verhaal, de andere keer blijft het bij een paar regels. Daarna is het tijd om de meest geschikte foto’s te selecteren en in het juiste formaat op de website te zetten. Een ding is zeker: voordat een recept online staat op KoolhydraatarmRecept.nl en jullie het lezen is er hier in Zaandam al een en ander geschied.

Tips voor vervangen of toevoegen

  • de rode kool kan je door witte kool vervangen
  • limoensap door citroensap of witte wijnazijn
  • wortel door plakjes radijs of paprika
  • bleekselderij door venkelreepjes
  • voeg kaas toe (geitenkaas, roquefort of kleine blokjes belegen kan allemaal)
  • voeg veel verse kruiden toe: dille, venkel, peterselie, munt, kervel
  • voeg een paar rode ui ringen toe
  • vervang de mosterd door rode peper
  • vervang paranoten door walnoten, pecannoten, sesamzaad, zonnebloemzaden en/of pompoenpitten

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze kleurrijke knapperige rode koolsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

kleurrijke knapperige rode koolsalade

Door Anna-Karina Geplaatst december 30, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6 khd per portie (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Bijzonder knapperige rode koolsalade, het gezonde paars en oranje straalt je tegemoet! Goed vooraf te maken of te bewaren, handig als meeneemlunch.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Begin met de dressing. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar: Griekse yoghurt, mosterd, olie, limoensap, zoetstof en dille. Proef en voeg zonodig peper, zout en een drupje zoetstof toe, het mag echt een beetje zoet smaken. Zet apart.
  2. Snijd alle ingrediënten voor de salade zoals boven aangegeven. De rode kool is heel dun gesneden echt het lekkerst. Houd de plakjes kumquat en het mooiste groene topje van de bleekselderij even apart en meng alle ingrediënten voor de sla door elkaar.
  3. Schep de gemengde sla op een platte schaal en verdeel de dressing er een beetje elegant over. Leg de plakjes kumquat en het toefje groen van de bleekselderij op de salade en strooi als laatste de gehakte noten erover. Prachtig kleurrijk plaatje! Stuur je me een foto op Facebook, dat vind ik leuk... Eet smakelijk!
  4. NB: je kan deze heerlijke salade ook heel makkelijk in een jar of weckpot maken. Zo makkelijk om mee te nemen naar je werk of etentje waar je anders allerlei 'foute' dingen moet gaan eten. Let er dan op dat je het opbouwt in de juiste volgorde: de dressing altijd onderin (of apart in een bakje als je zachte slasoorten hebt). Daarbovenop de harde kool en andere harde groente, dan pas de zachtere groente en kwetsbare zachte verse kruiden. De garnering doe je helemaal bovenop. Deksel dicht en vlak voor consumptie door elkaar husselen. Goed bezig, toch?!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 gedachten over “Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

94 Shares
Share66
Pin28
Tweet