Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

In deze kostelijke en bijzonder knapperige rode koolsalade straalt het gezonde paars en oranje je tegemoet. Over smaak valt niet te twisten, maar wat zeker niet mag ontbreken in een lekkere koolsalade is iets pittigs met daartegenover iets zoets. Tips voor vervangende ingrediënten lees je hieronder. De salade bevat 5.3 gram koolhydraten per portie.

In heel veel recepten voor rode koolsalade kom je ook sinaasappel tegen, dat is absoluut een gouden combinatie. Wij nemen sinaasappelrasp, dat evenaart de smaak maar geeft niet de koolhydraten.  Op de foto zie je 1 kleine kumquat in plakjes als garnering, we hebben die als optie in het recept gezet. Kumquat kun je met schil en pitten eten. Je behoeft ze dus niet te schillen. Zoals eerder gezegd is de schil zoet van smaak. In combinatie met het zure vruchtvlees geeft een kumquat een verrassende smaak.  

Kant-en-klaar of zelf snijden?

Het enige nadeel van deze knapperige rode koolsalade is dat je driekwart rode kool overhoudt. Daar zal ik eens gauw wat op verzinnen! Je kan natuurlijk ook gesneden rode kool kopen, dat kost omgerekend € 4,00 per kilo, maar een hele rode kool kost € 0,82 per kilo… In het laatste geval kan je het zelf ook nog net zo dun snijden als je het hebben wil! Deze salade is goed te bewaren, dus een dubbele hoeveelheid maken kan ook. Ik gebruik hier de rode kool overigens echt helemaal rauw. Daarom moet je goed kauwen. En juist door dat kauwen eet je langzamer en dát bevordert weer je verzadigingsgevoel. Je hersenen krijgen dan namelijk een seintje dat je verzadigd bent. Als je minder fan bent van rauwe kool, overgiet de gesneden kool dan met kokend water en laat de kool afkoelen.

Eet regelmatig kleur!

Sommige mensen durven nauwelijks rood/oranje gekleurde groente te eten omdat daar teveel koolhydraten in zouden zitten. Ik vind dat zo jammer (om niet te zeggen onverstandig). Want dan mis je toch een heleboel nuttige voedingsstoffen. Ik zie geen enkele reden om niet een heerlijke rode paprika of een mooi oranje worteltje in mijn eten te verwerken. Gezond koolhydraatarm is lekker gevarieerd eten. Op die manier voorkom je dat je tekorten krijgt of juist overschotten! Bovendien hoef je dan ook naast je eten een batterij supplementen te slikken. Vitaminepillen zijn echt niet nodig, tenzij je een bepaalde ziekte hebt natuurlijk.

Schrijvend eten?

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Wat jullie niet weten is dat ik, terwijl ik deze stukjes schrijf, het liefst het gerecht gelijktijdig eet. Dat lukt natuurlijk niet altijd, soms moet een gerecht echt warm gegeten worden. Dan noteren we, al etend, typeringen met pen en papier. Of als ik iets heb gemaakt voor visite, dan ga ik ook niet ongezellig achter de computer zitten. Regelmatig eten wij half koud, want eerst een berg foto’s maken van het eindresultaat, zielig hè? Die foto’s moeten er trouwens niet al té gelikt uitzien. We hebben tenslotte geen sterren restaurant, de gerechten komen uit een normale huishoudelijke keuken. Dus wat je ziet is wat je eet. Als pottenkijker moet je zeker niet het idee krijgen dat onze recepten heel moeilijk te maken zijn, dat zijn ze namelijk echt niet! Ik vind het wel belangrijk dat je op de hoofdfoto ziet wat het is: is het een salade of soep of zijn het koekjes?

Of etend schrijven?

Bij een salade als deze is dat tegelijk eten en schrijven helemaal geen probleem. Want ik heb net nog een klein tweede bordje opgeschept, onweerstaanbaar lekker! Dat tegelijk eten en schrijven helpt geweldig om het gerecht beter te beschrijven. Tijdens het eten formuleer ik voor mezelf welke smaken naar voren komen. Zoals hoe de textuur is, wat ruik ik, hoe ziet het eruit, is het goed of wat zou ik de volgende keer anders (beter) doen, valt er nog iets te vertellen over een ingrediënt? Enzovoort, allemaal dingen die me in de juiste stemming brengen om van de tekst iets leuks of zinnigs te maken. De ene keer is het een uitgebreid verhaal, de andere keer blijft het bij een paar regels. Daarna is het tijd om de meest geschikte foto’s te selecteren en in het juiste formaat op de website te zetten. Een ding is zeker: voordat een recept online staat op KoolhydraatarmRecept.nl en jullie het lezen is er al met al in Zaandam heel wat werk verricht…

Variatietips

  • de rode kool kan je door witte kool vervangen
  • limoensap door citroensap of witte wijnazijn
  • wortel door plakjes radijs of paprika
  • bleekselderij door venkelreepjes
  • voeg kaas toe (geitenkaas, roquefort of kleine blokjes belegen kan allemaal)
  • neem veel verse kruiden: dille, venkel, peterselie, munt, kervel
  • voeg een paar rode ui ringen toe
  • vervang de mosterd door rode peper
  • vervang paranoten door walnoten, pecannoten, sesamzaad, zonnebloemzaden en/of pompoenpitten

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig
rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Zo maak je koolhydraatarme knapperige rode koolsalade

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig
Door: Anna-Karina van Denderen
Bijzonder knapperige, koolhydraatarme rode koolsalade, het gezonde paars en oranje straalt je tegemoet! Goed vooraf te maken of te bewaren, handig als meeneemlunch.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 135.2 kcalkoolhydraten 5.3 geiwitten 3.6 gvetten 10.25 gvezels 4.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

Dressing

Garneren

  • 3 stuks paranoten - gehakt
  • 1 kumquat - OPTIONEEL

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Dressing

  • Begin met de dressing. Klop daarvoor Griekse yoghurt, mosterd, olie, limoensap, sinaasappelrasp, zoetstof en dille tot een romige saus. Proef en voeg naar smaak peper, zout en een drupje zoetstof toe, het mag echt een beetje zoet smaken. Zet apart.
  • Snijd alle ingrediënten voor de salade zoals boven aangegeven. Houd het mooiste groene topje van de bleekselderij apart en meng de overige ingrediënten door elkaar en doe over op een platte schaal.
  • Verdeel de dressing erover en garneer met het achtergehouden groen van de bleekselderij (en optioneel kumquat). Bestrooi tot slot met de gehakte noten.
  • Prachtig kleurrijk plaatje! Stuur je me een foto in de reacties hieronder of op Facebook, dat vinden we keileuk… Eet smakelijk!

Meeneem tip

  • Je kan deze heerlijke salade ook heel makkelijk in een jar of weckpot maken. Zo makkelijk om mee te nemen naar je werk of etentje waar je anders allerlei 'foute' dingen moet gaan eten.
    Let er dan op dat je het opbouwt in de juiste volgorde: de dressing altijd onderin (of apart in een bakje als je zachte slasoorten hebt). Daarbovenop de harde kool en andere harde groente, dan pas de zachtere groente en kwetsbare zachte verse kruiden. De garnering doe je helemaal bovenop. Deksel dicht en vlak voor consumptie door elkaar husselen. Alle jartips.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties