Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

In deze kostelijke en bijzonder knapperige rode koolsalade straalt het gezonde paars en oranje je tegemoet. Over smaak valt niet te twisten, maar wat zeker niet mag ontbreken in een lekkere koolsalade is iets pittigs met daartegenover iets zoets. Tips voor vervangende ingrediënten lees je hieronder. De salade bevat 5.3 gram koolhydraten per portie.

In heel veel recepten voor rode koolsalade kom je ook sinaasappel tegen, dat is absoluut een gouden combinatie. Wij nemen sinaasappelrasp, dat evenaart de smaak maar geeft niet de koolhydraten.  Op de foto zie je 1 kleine kumquat in plakjes als garnering, we hebben die als optie in het recept gezet. Kumquat kun je met schil en pitten eten. Je behoeft ze dus niet te schillen. Zoals eerder gezegd is de schil zoet van smaak. In combinatie met het zure vruchtvlees geeft een kumquat een verrassende smaak.  

Kant-en-klaar of zelf snijden?

Het enige nadeel van deze knapperige rode koolsalade is dat je driekwart rode kool overhoudt. Daar zal ik eens gauw wat op verzinnen! Je kan natuurlijk ook gesneden rode kool kopen, dat kost omgerekend € 4,00 per kilo, maar een hele rode kool kost € 0,82 per kilo… In het laatste geval kan je het zelf ook nog net zo dun snijden als je het hebben wil! Deze salade is goed te bewaren, dus een dubbele hoeveelheid maken kan ook. Ik gebruik hier de rode kool overigens echt helemaal rauw. Daarom moet je goed kauwen. En juist door dat kauwen eet je langzamer en dát bevordert weer je verzadigingsgevoel. Je hersenen krijgen dan namelijk een seintje dat je verzadigd bent. Als je minder fan bent van rauwe kool, overgiet de gesneden kool dan met kokend water en laat de kool afkoelen.

Eet regelmatig kleur!

Sommige mensen durven nauwelijks rood/oranje gekleurde groente te eten omdat daar teveel koolhydraten in zouden zitten. Ik vind dat zo jammer (om niet te zeggen onverstandig). Want dan mis je toch een heleboel nuttige voedingsstoffen. Ik zie geen enkele reden om niet een heerlijke rode paprika of een mooi oranje worteltje in mijn eten te verwerken. Gezond koolhydraatarm is lekker gevarieerd eten. Op die manier voorkom je dat je tekorten krijgt of juist overschotten! Bovendien hoef je dan ook naast je eten een batterij supplementen te slikken. Vitaminepillen zijn echt niet nodig, tenzij je een bepaalde ziekte hebt natuurlijk.

Schrijvend eten?

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Wat jullie niet weten is dat ik, terwijl ik deze stukjes schrijf, het liefst het gerecht gelijktijdig eet. Dat lukt natuurlijk niet altijd, soms moet een gerecht echt warm gegeten worden. Dan noteren we, al etend, typeringen met pen en papier. Of als ik iets heb gemaakt voor visite, dan ga ik ook niet ongezellig achter de computer zitten. Regelmatig eten wij half koud, want eerst een berg foto’s maken van het eindresultaat, zielig hè? Die foto’s moeten er trouwens niet al té gelikt uitzien. We hebben tenslotte geen sterren restaurant, de gerechten komen uit een normale huishoudelijke keuken. Dus wat je ziet is wat je eet. Als pottenkijker moet je zeker niet het idee krijgen dat onze recepten heel moeilijk te maken zijn, dat zijn ze namelijk echt niet! Ik vind het wel belangrijk dat je op de hoofdfoto ziet wat het is: is het een salade of soep of zijn het koekjes?

Of etend schrijven?

Bij een salade als deze is dat tegelijk eten en schrijven helemaal geen probleem. Want ik heb net nog een klein tweede bordje opgeschept, onweerstaanbaar lekker! Dat tegelijk eten en schrijven helpt geweldig om het gerecht beter te beschrijven. Tijdens het eten formuleer ik voor mezelf welke smaken naar voren komen. Zoals hoe de textuur is, wat ruik ik, hoe ziet het eruit, is het goed of wat zou ik de volgende keer anders (beter) doen, valt er nog iets te vertellen over een ingrediënt? Enzovoort, allemaal dingen die me in de juiste stemming brengen om van de tekst iets leuks of zinnigs te maken. De ene keer is het een uitgebreid verhaal, de andere keer blijft het bij een paar regels. Daarna is het tijd om de meest geschikte foto’s te selecteren en in het juiste formaat op de website te zetten. Een ding is zeker: voordat een recept online staat op KoolhydraatarmRecept.nl en jullie het lezen is er al met al in Zaandam heel wat werk verricht…

Variatietips

  • de rode kool kan je door witte kool vervangen
  • limoensap door citroensap of witte wijnazijn
  • wortel door plakjes radijs of paprika
  • bleekselderij door venkelreepjes
  • voeg kaas toe (geitenkaas, roquefort of kleine blokjes belegen kan allemaal)
  • neem veel verse kruiden: dille, venkel, peterselie, munt, kervel
  • voeg een paar rode ui ringen toe
  • vervang de mosterd door rode peper
  • vervang paranoten door walnoten, pecannoten, sesamzaad, zonnebloemzaden en/of pompoenpitten

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

rode koolsalade, kleurrijk en knapperig
rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Zo maak je koolhydraatarme knapperige rode koolsalade

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


rode koolsalade, kleurrijk en knapperig

Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!

Bijzonder knapperige, koolhydraatarme rode koolsalade, het gezonde paars en oranje straalt je tegemoet! Goed vooraf te maken of te bewaren, handig als meeneemlunch.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 135.2 koolhydraten 5.3 geiwitten 3.6 gvetten 10.25 gvezels 4.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Dressing

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Dressing

  • Begin met de dressing. Klop daarvoor Griekse yoghurt, mosterd, olie, limoensap, sinaasappelrasp, zoetstof en dille tot een romige saus. Proef en voeg naar smaak peper, zout en een drupje zoetstof toe, het mag echt een beetje zoet smaken. Zet apart.
  • Snijd alle ingrediënten voor de salade zoals boven aangegeven. Houd het mooiste groene topje van de bleekselderij apart en meng de overige ingrediënten door elkaar en doe over op een platte schaal.
  • Verdeel de dressing erover en garneer met het achtergehouden groen van de bleekselderij (en optioneel kumquat). Bestrooi tot slot met de gehakte noten.
  • Prachtig kleurrijk plaatje! Stuur je me een foto in de reacties hieronder of op Facebook, dat vinden we keileuk… Eet smakelijk!

Meeneem tip

  • Je kan deze heerlijke salade ook heel makkelijk in een jar of weckpot maken. Zo makkelijk om mee te nemen naar je werk of etentje waar je anders allerlei 'foute' dingen moet gaan eten.
    Let er dan op dat je het opbouwt in de juiste volgorde: de dressing altijd onderin (of apart in een bakje als je zachte slasoorten hebt). Daarbovenop de harde kool en andere harde groente, dan pas de zachtere groente en kwetsbare zachte verse kruiden. De garnering doe je helemaal bovenop. Deksel dicht en vlak voor consumptie door elkaar husselen. Alle jartips.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



14 gedachten over “Rode koolsalade, kleurrijk en knapperig!”

  1. Hallo Anna-Karina en Hans, deze kleurrijke salade ligt al een tijdje te lonken. En zaterdag vond ik het welletjes. Ik wilde hem ABSOLUUT dit weekend maken. Natúúrlijk mèt de kumquat erin. Die vrucht kende ik niet en ben benieuwd. Dat heb ik geweten. Nergens te krijgen áls ze al wisten wat het was. Één groenteboer gevonden die het wist, ze niet had maar voor mij heeft besteld. Morgenochtend ga ik ze halen. Ze blijken zo klein te zijn als paaseitjes!! Ben wèl erg benieuwd. De beoordeling komt dus nog.

    1. Ojee… wat een gedoe jog, maar wel eervol dat je dat onderneemt voor ons recept! Vaak zijn ze rond kerst beter verkrijgbaar vanwege de wat luxere uitstraling.
      Ik hoop dat je ze lekker vindt, met schil en al hè?

  2. 5 sterren
    Inderdaad een heerlijk knapperige salade! Ik hou wel van zo’n stevige bite. Ik heb hem gemaakt met venkel i.p.v. de bleekselderij. En er als extraatje nog wat zaden, pitten en feta over gestrooid. Smullen!

  3. Hallo Anna Karina en Hans,
    Kan ik hier ook spitskool bij doen? Ik heb eigenlijk geen idee of dat rauw en beetje te doen is.
    Ga vooral zo door alsjeblieft, vooral al die tips en weetjes kan ik heel erg waarderen.
    groetjes Nelly

    1. Hoi Nelly,
      Leuk om te horen, we blijven toch een beetje ‘juf’ spelen. Zo hopen we mensen ook echt wat mee te geven.
      Wat betreft spitskool, dat moet zeker kunnen. De smaak daarvan is wat zachter en zoeter. Voor koolsalades snijd ik de kool wel altijd ragfijn.

  4. Hallo Anna-Karina en Hans,
    Wat is deze salade héérlijk. Heb ervan gesmuld. Een 2e keer komt zeker, dat wordt een lunch met collega(s)!

  5. Pien van Leeuwen

    Vandaag de rodekoolsalade gemaakt (mijn kaken zijn nog vermoeid van al dat knauwen!). Ik heb al levenslang een haat/liefde verhouding met rauw spul, maar blijf het dapper proberen en heel af en toe tref ik dan een salade die ik echt lekker vind. Helaas komt deze niet op mijn favorietenlijstje, maar wat zag hij er prachtig uit!!! Mijn bordje toch helemaal leeg gegeten en het gaf me wel een ‘gezondheid’-kick…..Helaas was er bij geen enkele supermarkt in ons dorp een kumquat te koop: alleen in de kersttijd. Ter vervanging dan maar sinaasappelpartjes gebruikt. Bedankt voor het fraaie ‘schilderijtje’ waarmee u ons liet kennismaken!

  6. Ik heb de rodekool salade zojuist gemaakt !
    Een appeltje en gerookte kipfilet erbij !
    Nu heb ik een heerlijke maaltijd salade !

  7. Wat heb je toch altijd een geweldige recepten. Ook vind ik dat je ze leuk presenteert en mij, en waarschijnlijk velen met mij, motiveert om anders te eten. Gezond, slank en toch heel erg lekker: BEDANKT ?

  8. Ik geniet nu al geruime tijd van Uw gerechten.
    En vooral van de kersthapjes heb ik veel gebruik gemaakt. Ik heb diabetes, en dankzij uw recepten eet ik lekker en toch gaat mijn insuline die ik spuit omlaag omdat ik maar weinig koolhydraten eet. Al is t maar langzaam verlies ik mijn kilo’s.

    Dank U.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven