Kipsalade uit Laos of Laab Kai

kipsalade uit Laos of Laab Kai

Je zou echt eens bij onze gesprekjes moeten zijn als we een bestaand gerecht weer eens koolhydraatarm hebben gemaakt. Deze kipsalade uit Laos of Laab Kai is niet alleen gezellig om te eten als lunch. Want: “Volgende keer deze, in plaats van toastjes met brie!”  Daar waren we het over eens! Want wat een heerlijke smaken zijn dit kipgehakt met gember, citroengras, limoen en de heerlijke verse kruiden samen met die knapperige blaadjes romaine sla, ook het perfecte borrelhapje. Want we schepten de vulling in de blaadjes van een klein kropje. Op die manier echt leuk en makkelijk om uit te delen. Ik vind het gewoon heel gezellig om zo lekker uit het vuistje te eten en daar is deze Laab kai heel geschikt voor. Bovendien ziet er ook leuk uit zo’n schaal vol lekkers. In onze lunchvorm kom je op 5.75 gram koolhydraten per portie uit. Dat is natuurlijk een prima hoeveelheid als gezonde koolhydraatarme lunch!

Foodswap

Er zwerven diverse varianten van deze oosterse larbsalade op internet rond. Wij geven aan de kipsalade uit Laos onze eigen koolhydraatarme draai. Wat natuurlijk wel blijft is dat de ingrediënten voor de vulling gehakt worden. In het oorspronkelijke Laotiaanse recept voor Laab Kai hakken ze geroosterde rijstkorrels door de kip. Maar je snapt dat wij dat anders hebben opgelost. Wij hebben er knapperige bloemkoolrijst door gedaan. Die foodswap maakt het wel extra voedzaam maar je proeft absoluut geen bloemkool. Je maakt de vulling net zo pittig als je zelf wilt, wij gebruikten simpel chilipoeder, maar je kunt uiteraard ook verse rode peper nemen.

Vega, vis? Kant-en-klaar gehakt?

Oké Laab is in het Thais hakken. De salade heeft eigenlijk altijd vers gehakt vlees als basis. Sommigen maken het ook wel met kant-en-klaar gehakt. Dat kan varken, rund, lam zijn, maar meestal is het kip. Voor een vegetarische versie neem je vegetarische kipstuckjes (DVS), hardgekookte grof geprakte eieren of kruimels gebakken tofu.  Of neem eens vis! 

♥ Ook lekker:

kipsalade uit Laos of Laab Kai

Zo maak je kipsalade uit Laos, Laab Kai

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


kipsalade uit Laos of Laab Kai

Kipsalade uit Laos, Laab Kai

Door: Hans van Deelen
Laab Kai betekent letterlijk vertaald gemalen kipsalade. Dat dekt de lading volkomen, want het kipvlees wordt eerst gemalen voordat je het bakt. Het gerecht is zeer populair in Thailand, maar het komt oorspronkelijk uit Laos. 
5 van 2 stemmen

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 169.75 kcalkoolhydraten 5.75 geiwitten 20.6 gvetten 6.75 gvezels 3.8 g
Gang Amuse & Borrelhapje, Lunch, Salade
Keuken Oosters
Trefwoord foodswap, gevogelte, groente, maaltijdsalade
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Ook gebruikt

  • Hakmolentje of keukenmachine
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

Ingrediënten

Laab vulling

Garnering

Sla

  • 100 g romaine sla - blaadjes van kleine kropjes zijn leuk

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Snijden en hakken

  • Snijd de kip, ui, citroengras en gember grof. Hak dit allemaal samen grof in een keukenmachine (paar keer pulsen) of met een hakmolentje met trekkoord. Je moet een soort kipgehakt krijgen, dat je straks rul gaat bakken. Niet te lang hakken dus anders krijg je een soort pasta.
  • Maal de bloemkoolrijst, zet apart.
  • Snijd ook alvast de ingrediënten voor de garnering zoals aangegeven. Haal de blaadjes los van de kropjes en leg ze op een grote schaal. Die kropjes zijn meestal per 2 verpakt, neem de mooiste blaadjes voor deze Laab salade.

Vulling bakken

  • Roerbak het vers gemalen kipgehakt op hoog vuur in een ruime koekenpan met olijfolie tot het begint te kleuren en gaar is.
  • Roerbak dan de bloemkoolrijst, chilipoeder en azijn 5 minuten mee. Roerbakken betekent om blijven scheppen op hoog vuur. Houd je van pittig? Proef en regel dat met het chilipoeder 😉

Serveren

  • Schep het warme gehakt in de slablaadjes. Garneer met komkommer, radijs, bosui, limoenpartjes en vers gehakte kruiden.
  • Nu snel handjes wassen en aan tafel. Heerlijk met je handjes eten. Hou je daar niet van? Dan kun je de sla ook gewoon snijden en de vulling erdoor doen en dan met bestek eten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties