Kipsalade uit Laos of Laab Kai

kipsalade uit Laos of Laab Kai

Je zou echt eens bij onze gesprekjes moeten zijn als we een bestaand gerecht weer eens koolhydraatarm hebben gemaakt. Deze kipsalade uit Laos of Laab Kai is niet alleen gezellig om te eten als lunch. Want: “Volgende keer deze, in plaats van toastjes met brie!”  Daar waren we het over eens! Want wat een heerlijke smaken zijn dit kipgehakt met gember, citroengras, limoen en de heerlijke verse kruiden samen met die knapperige blaadjes romaine sla, ook het perfecte borrelhapje. Want we schepten de vulling in de blaadjes van een klein kropje. Op die manier echt leuk en makkelijk om uit te delen. Ik vind het gewoon heel gezellig om zo lekker uit het vuistje te eten en daar is deze Laab kai heel geschikt voor. Bovendien ziet er ook leuk uit zo’n schaal vol lekkers. In onze lunchvorm kom je op 5.75 gram koolhydraten per portie uit. Dat is natuurlijk een prima hoeveelheid als gezonde koolhydraatarme lunch!

Foodswap

Er zwerven diverse varianten van deze oosterse larbsalade op internet rond. Wij geven aan de kipsalade uit Laos onze eigen koolhydraatarme draai. Wat natuurlijk wel blijft is dat de ingrediënten voor de vulling gehakt worden. In het oorspronkelijke Laotiaanse recept voor Laab Kai hakken ze geroosterde rijstkorrels door de kip. Maar je snapt dat wij dat anders hebben opgelost. Wij hebben er knapperige bloemkoolrijst door gedaan. Die foodswap maakt het wel extra voedzaam maar je proeft absoluut geen bloemkool. Je maakt de vulling net zo pittig als je zelf wilt, wij gebruikten simpel chilipoeder, maar je kunt uiteraard ook verse rode peper nemen.

Vega, vis? Kant-en-klaar gehakt?

Oké Laab is in het Thais hakken. De salade heeft eigenlijk altijd vers gehakt vlees als basis. Sommigen maken het ook wel met kant-en-klaar gehakt. Dat kan varken, rund, lam zijn, maar meestal is het kip. Voor een vegetarische versie neem je vegetarische kipstuckjes (DVS), hardgekookte grof geprakte eieren of kruimels gebakken tofu.  Of neem eens vis! 

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kipsalade uit Laos of Laab Kai

Zo maak je kipsalade uit Laos, Laab Kai

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


kipsalade uit Laos of Laab Kai

Kipsalade uit Laos, Laab Kai

Laab Kai betekent letterlijk vertaald gemalen kipsalade. Dat dekt de lading volkomen, want het kipvlees wordt eerst gemalen voordat je het bakt. Het gerecht is zeer populair in Thailand, maar het komt oorspronkelijk uit Laos. 
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Ook gebruikt

  • Hakmolentje of keukenmachine

Voedingswaarde

Per portie
kcal 169.75 koolhydraten 5.75 geiwitten 20.6 gvetten 6.75 gvezels 3.8 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Laab vulling

Garnering

Sla

  • 100 g romaine sla, blaadjes van kleine kropjes zijn leuk

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Snijden en hakken

  • Snijd de kip, ui, citroengras en gember grof. Hak dit allemaal samen grof in een keukenmachine (paar keer pulsen) of met een hakmolentje met trekkoord. Je moet een soort kipgehakt krijgen, dat je straks rul gaat bakken. Niet te lang hakken dus anders krijg je een soort pasta.
  • Maal de bloemkoolrijst, zet apart.
  • Snijd ook alvast de ingrediënten voor de garnering zoals aangegeven. Haal de blaadjes los van de kropjes en leg ze op een grote schaal. Die kropjes zijn meestal per 2 verpakt, neem de mooiste blaadjes voor deze Laab salade.

Vulling bakken

  • Roerbak het vers gemalen kipgehakt op hoog vuur in een ruime koekenpan met olijfolie tot het begint te kleuren en gaar is.
  • Roerbak dan de bloemkoolrijst, chilipoeder en azijn 5 minuten mee. Roerbakken betekent om blijven scheppen op hoog vuur. Houd je van pittig? Proef en regel dat met het chilipoeder 😉

Serveren

  • Schep het warme gehakt in de slablaadjes. Garneer met komkommer, radijs, bosui, limoenpartjes en vers gehakte kruiden.
  • Nu snel handjes wassen en aan tafel. Heerlijk met je handjes eten. Hou je daar niet van? Dan kun je de sla ook gewoon snijden en de vulling erdoor doen en dan met bestek eten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Scroll naar top