De komende weekenden deel ik mijn lekkerste ketogene vetbommen (ik noem ze liever energiebommetjes) met jullie. Zo ontstaat vanzelf een mooie overzicht van vetbommen, daarna heb je vast meer dan genoeg inspiratie om zelf verder te experimenteren! Hieronder vind je serie 1, met een lekker zoete crunchy Amandel peperkoekbonbon – 0.17 gram koolhydraten per stuk, de frisse Fruit cheesecake – 0.89 gram koolhydraten per stuk en een ongelooflijk romige Speculaas-roomkaasbom – 0.43 gram koolhydraten per stuk.
3 x Ketogene vetbommen!
Een ketogene vetbom is een klein koolhydraatarm hapje. Zulke hapjes bevatten altijd een ruime hoeveelheid vet maar zijn dus laag in koolhydraten. Vandaar de naam vetbom! Houd een paar een simpele principes aan bij het maken van de energiebommetjes, dan kun je eindeloos variëren en experimenteren op dit thema en zo heel makkelijk zelf je eigen favorieten ontdekken! Lees mijn uitleg over die principes bij ketogene vetbommen!
Hieronder drie recepten (apart uitgewerkt) voor lekkere ketogene vetbommen:
- Amandel peperkoekbonbon
- Fruit cheesecakes
- Speculaas roomkaasbom
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
1e Recept energiebom
Amandel peperkoekbonbon
Ook gebruikt
- (Ikea) Bonbonvormpje
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 2 el amandelpasta
- 1 el slagroom, ongeslagen
- 1 el kokosolie
- 1 tl cacaopoeder
- 1 tl peperkoekkruiden
- zoetstof, optioneel
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng alles door elkaar. Proef en voeg eventueel wat zoetstof toe.
- Vul 16 kleine bonbonvormpjes en zet deze 30-60 minuten in de vriezer om op te stijven.
Vetbommen bewaren
- Bewaar de ketogene vetbommen in de diepvries of enkele dagen in de koelkast tot consumptie.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
2e Recept energiebom
Fruit cheesecake
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Bodem
- 50 g amandelmeel
- 30 g roomboter, gesmolten
Fruitlaag
- 150 g rode vruchtenmix
- 3 el roomkaas
- 120 g kokosolie, gesmolten
- 120 g roomboter, gesmolten
- vanille, (vers van een peul of gedroogd) naar smaak
- ½ tl citroensap
- zoetstof, optioneel
Roomkaaslaag
- 125 g roomkaas
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Bodem
- Verwarm de oven voor op 180 °C en leg een velletje bakpapier in een springvormpje van 16 cm. Meng het amandelmeel met de gesmolten roomboter en druk in de vorm. Bak de bodem ongeveer 5 minuutjes en laat afkoelen.
Fruitlaag
- Smelt ondertussen voor de fruitlaag boter en kokosolie in één pannetje. Pureer het fruit met 3 el roomkaas, de gesmolten kokosolie en roomboter, citroensap en vanille met de staafmixer tot een gladde massa. Roer goed door en proef. Voeg eventueel wat zoetstof toe.
- Als de bodem voldoende is afgekoeld verwijder de ring en haal het bakpapier eraf. Leg de koek terug op de bodem van de vorm. Besmeer de gebakken bodem met de roomkaas en plaats de ring terug. Stort vervolgens de fruitmassa erop en strijk de bovenkant glad.
Vriezen
- Plaats 30-60 minuten in de vriezer om op te stijven en snijd (halfbevroren) in stukken.
- Bewaar de ketogene vetbommen in de diepvries. Als mini ijsje te eten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
3e Recept energiebom
Speculaas-roomkaasbom
Ook gebruikt
- Siliconen bonbonvormpjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 240 g roomkaas
- 40 g erythritol, of gebruik naar smaak andere zoetstof 0 khd
- 1 el koek- of speculaaskruiden
- 180 g kokosolie, gesmolten
Garnering
- 10 g chocolade, gesmolten
- 1 el hennepzaad, of nootjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Smelt kokosolie op laag vuur en laat een beetje afkoelen.
- Mix roomkaas, zoetstof en speculaaskruiden in de keukenmachine of met een handmixer door elkaar. Voeg terwijl je op lage snelheid blijft mixen in een dunne straal de gesmolten kokosolie toe aan de roomkaas.
- Verdeel de massa over 26 bonbonvormpjes. Ik gebruikte een popcakevorm en bloemetjes. Maar alle siliconen ijsblokjes-, of mini-muffinvormpjes kunnen net zo goed. Steek er kleine prikkertjes in.
- Zet de vorm 30-60 minuten in de vriezer om op te stijven.
Tips
- Doop de ketogene vetbommen (bevroren) in gesmolten chocola en daarna in hennepzaad of gehakte nootjes.
- Bewaren in de diepvries, deze vetbom eet je als een mini ijsje.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
20 gedachten over “Ketogene vetbommen – 3 energiebommetjes”
Reacties zijn gesloten.
Hoi Anna Karina,
Vandaag heb ik voor het eerst mee aan het maken van jouw vetbommen . Ik had er reuze zin in. Binnenkort een etentje en ik wilde al wat uitproberen.
Bij de fruit-cheese cake is het met fruitlaag verkeerd gegaan. De vetten en het fruit zijn geschift.
Wat heb ik verkeerd gedaan denk je?
Groetjes Meriam
Die hebben inderdaad de neiging wat korrelig te worden (vet en vocht/zuur zonder emulgator) Je zou er een -beetje- bindmiddel aan toe kunnen voegen om het iets stabieler te krijgen: agar agar, johannesbroodpitmeel, xanthaangom of gelatine bijvoorbeeld.
Dankjewel.
Ik ga het nog eens een keertje proberen dan.
Nu was de boter/olie mengsel helemaal wit gestold, echt puur vet, en boven op alles gaan liggen. Zag er niet uit. Ik hoop dat dit lukt.
Je hebt het niet standaard in je recept dus het zóu ook zonder moeten kunnen…?
Ik ben nog steeds benieuwd wat ik evt anders had kunnen doen..
Ik had je het fruit en de vetten samen opgewarmd, het fruit kwam uit de diepvries. Zou dat misschien de boel hebben veroorzaakt?
Dankjewel
Ja het zou gewoon moeten gaan zoals ik het heb beschreven (zonder bindmiddel), zo hebben wij het tenslotte toch ook gedaan. Smelten van de vetten dient alleen om het pureerbaar te maken, misschien was je vet erg heet geworden en het fruit erg koud? Als je het fruit/vetmengsel op de bodem stort moet het enigszins koel en goed gemengd zijn. Op de foto zie je dat de massa bij mij ook ietwat korrelig is. maar zeker niet gescheiden.
Ah dank je,
Daar kan ik wel wat mee.
Ik had het meer moeten laten afkoelen de denk ik.
Dankjewel!
?
Gisterenavond heb ik ze gemaakt, Van de speculaaskruiden had ik onvoldoende in huis, niet getreurd, aangevuld met wat kaneel. Ik haalde 35 stuks uit het recept. Zonder de optionele toevoegingen gingen ze de vriezer in. Vanmorgen heb ik er een geproefd, zalig! Per bonbon slechts 56 cal en 0,6 Kh.
Kan het ook met santen Anna-Karina? Dan smelt het niet zo snel buiten de koelkast.
Ik denk het wel, gewoon proberen lijkt me?
bonbommetjes 😉
Hallo Ingrid,
Dát vind ik een topnaam!
Die ga ik vanaf nu gebruiken, dank je wel .
Hartelijke groet, Yvonne
Hoi Anna, heb net voor de tweede keer de cheesecake energiebom gemaakt, dit keer de ingrediënten van de bodem verdubbeld en 2 keer zo lang in de oven .
De rest van het recept hetzelfde gelaten .
Ik kon de roomkaas nu een stuk makkelijker uitsmeren( met een lepel ) zonder dat de hele bodem meeging .
Ook heb ik het bakpapier gewoon in de vorm gelaten .
Mijn vorm is vierkant (geen spring) en 18/18cm . Ik haalde er 26 stukjes uit en ze zijn verrukkelijk . Doe ze per 4 met bakpapier ertussen in kleine bewaardoosjes.
Hallo Anna Karina
Ik heb gisteren de fruit cheesecake gemaakt. Ze zijn heerlijk, daarom moet je uitkijken dat je er niet teveel van eet. Bij mij viel alleen de bodem uit elkaar. Misschien moet ik er wat bakpoeder aan toevoegen of gaat dit niet zonder eieren? Ook de andere zijn heerlijk. Bedankt voor het recept.
Ja je moet de bodem heel stevig aandrukken, maar inderdaad blijft het wel een beetje lossig, ik ga eens iets proberen met wat ei, maar dat is gelijk zoveel…
Alert. Speculaas-roomkaasbom. Te lekker.
JA!!!! Sorry 😉 Ik kan ze ook niet weerstaan. Ik mag er van mezelf soms zelfs twee als toetje! Behoort tot de top 3.
Ik heb de 2e variant proberen te maken maar helaas met de bodem ging het helemaal mis. Droge kruimels dus niet als bodem te gebruiken. Heb het bodem mengsel toen door de roomkaas geroerd en over het vruchtenmengsel gedaan maar kon er geen blokjes van maken. Eten als ijs is geen optie ivm zeer gevoelige tanden. Nou ja, helaas. De meeste dingen gaan prima…..
Dat is jammer, inderdaad zijn deze wel een beetje te slap om zo te eten, iets laten ontdooien ook geen optie?
Je zou kunnen proberen iets psylliumvezel door de koek te doen en met mascarpone, dat is wat stijver uit de koelkast.
Hellup! Ik ben dol op vetbommetjes, maar hoe maak ik amandelpasta of is dit een kant en klaar product?
Ja kant en klaar te koop bij AH. Een andere notenpasta kan ook. Zelfs pindakaas kan…