Ovenschotels zijn erg populair, niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze bezoekers. Daarom hebben we maar weer eens een makkelijk en snel te bereiden, maar tongstrelend recept voor je bedacht: keto witlof ovenschotel met brie. Wie een paar jaar geleden tegen mij had gezegd dat mijn favoriete en meest gemaakte ovenschotel er één met witlof zou zijn, die had ik meewarig aangekeken. Maar toen er voor het eerst Witlof met zalm in room bij ons op tafel stond, was ik stante pede bekeerd. Wat is dat lekker, zeg! Natuurlijk kun je deze twee recepten niet echt met elkaar vergelijken. Ze hebben allebei hun eigen charme. Maar onze tophit heeft er weer een concurrent bij.
Mild of pittig?
Met Anna-Karina heb ik nog wel eens een discussie over welke Franse kaas je nou het beste kunt gebruiken om een gerecht af te maken. Ikzelf ga meestal voor de wat mildere brie, terwijl AK zweert bij het pittige van camembert. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over al die andere soorten ‘fromage’. De keuze is natuurlijk altijd aan degenen die het gerecht op tafel gaat zetten, maar ik opteer in dit geval toch sterk voor brie, omdat het volop ruimte biedt aan alle smaken die je kunt proeven, en die tamelijk subtiel van aard zijn. Oké, de spekjes zijn wat uitgesprokener, maar deze keto witlof ovenschotel met brie kan ook wel een nadrukkelijk smaakaccentje gebruiken. Maar vervang die spekjes gerust door een mildere vlees(loze) variant.
Noot van AK: zeg… we hebben ooit afgesproken dat ik altijd gelijk heb toch? Dus volgende keer met camembert 😉
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je witlof ovenschotel met brie
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Keto witlof ovenschotel met brie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 700 g witlof, (6 stronkjes schoongemaakt bij ons)
- zout, naar smaak
- 100 g spek of spekblokjes, vlees of vega(n)
- 1 el olijfolie
- 100 ml slagroom
- 50 g roomkaas
- 1 tl tijm
- peper en zout, naar smaak
- 150 g brie
- 30 g walnoten
- 4 kneepjes Steviala sweet bee
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwijder de harde kern uit de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Kook ze vijf minuten in water met wat zout. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Bak de spekjes op redelijk hoog vuur krokant in een koekenpan met olijfolie. Zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ovenschotel van Ø 28 cm klaar.
- Snijd de brie zo dat je 75 gram zonder korst hebt, en 50 gram met korst. De resterende brie gebruik je niet voor dit recept.
- Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar boven in de ovenschaal, dan kan de saus er straks lekker tussen. Verdeel de spekjes erover.
Saus
- Verwarm de slagroom, roomkaas, 75 g brie zonder korst en tijm tot een mooie saus ontstaat. Proef even en breng op smaak met peper en zout. Giet de saus over de witlof.
- Leg plakjes brie met korst er bovenop. Verdeel de walnoten over de bovenkant en drizzle er tot slot wat Sweet Bee overheen.
Bakken
- Zet de keto witlof ovenschotel met brie 25 minuten in de oven, of tot het begint te kleuren.
- Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Super lekker
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Was heerlijk!
Ah, mooi zo!
Al vaak gegeten, vandaag was ik moe – veel op mijn bordje (ik bedoel veel werk, he?) Dan is deze schotel zo klaar, staat nu in de oven, maar over tien minuten…. Heerlijk! Heb nog witlof over, en ook zalm: dat is voor morgen.
Oeh lekker, eet ze. En niet TÉ veel op je bord hoor!
Verrukkelijk, in één woord !!
Hallo Anna-Karina en Hans,
Dank jullie wel voor alle heerlijke recepten. Als tip voor deze heerlijke ovenschotel zou ik willen meegeven, dat ik de witlof altijd heel stoom (10 minuten) en later doorsnij over langs en met de opening op een schone handdoek laat uitlekken. Dan wordt de ovenschotel niet zo waterig. Deze ovenschotel komt vanavond bij ons op tafel! Mmmm!
Hartelijke groet,
Annemiek van de Pol
Ik heb de schotel gemaakt, zonder witlof vooraf te koken. Met rauwe witlof dus,hij is dan nog heerlijk knapperig en geen last van kookvocht.😋
Inderdaad, dat vind ik ook heerlijk, maar sommige mensen vinden dat minder lekker. Dan blijft de schuimspaan een handig instrument!
Smaak lekker. Alleen de saus is niet dik en de witlof geeft toch ook nog vocht af. Hebben andere dit ook of hier nog een tip voor?
Gewoon met een schuimspaan opscheppen, de witlof niet zo lang koken.
oke, ook nog een tip om de saus dikker te maken?
Binden met arrowroot of psylliumvezel wellicht?
Binden met Konjac poeder is helemaal top, de saus word met een theelepeltje van deze Kha poeder fluweelzacht, zonder bijsmaak!!
Gisteren uitgeprobeerd ipv onze andere favoriet met zalm en roomkaas…… Deze is ook een echte aanrader! Heerlijk!
Beste Hans, bij mij is het sausje niet glad, de korstloze brie weigert volledig te smelten 🙁 Ligt dat misschien aan de brie (Lidl)?
Waarschijnlijk ja. Maar de smaak zal er niet minder om zijn?
Was ik weer. Eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar een lekkere blauwe kaas door dit soort gerechten. Hans je motivatie geeft dit keer de doorslag, dus eerst met brie dit weekend. Mag er daarna blauwe kaas door ;-)) ?
Fijn weekend, Erna.
Hij vindt het goed 😉
Ziet er heerlijk uit, ga ik zondag maken 😃
wat een mooie lange spekjes zijn dat trouwens, .. of is dat vega speck?
Ja vega!