Pannenkoeken! Eén van de oudst bekende recepten in de hele wereld en iedereen is er dol op – inclusief ikzelf. Vroeger thuis was het ook al feest als er pannenkoekjes werden geserveerd, met poedersuiker of stroop. Maar in een koolhydraatarm eetpatroon moet je natuurlijk wel de nodige aanpassingen bedenken. Dat kan makkelijk! Serveer deze koolhydraatarme keto pompoen pannenkoekjes, liefst met deze kaneelboter, en het wordt in huis net zo’n feest als voorheen. Ze bevatten 1.22 gram koolhydraten per stuk, per portie van 4 stuks is dat 4.88 gram khd.
De smaak oppeppen
Pompoen heeft van zichzelf een tamelijk neutrale smaak, dus het is wel nodig om dat op te peppen. Daarvoor koos ik kaneel en kardamom (ik nam twee peulen, waarvan ik de inhoud zo fijn mogelijk maakte). Anna-Karina kwam met de suggestie om er ook wat gember aan toe te voegen, en/of wat geraspte citroenschil. In elk geval smaken die prima samen kunnen gaan. Natuurlijk kun je de pompoen garen in de oven. Ik besloot echter een snelle variant te kiezen: tien minuten koken in water en even laten uitlekken.
Pannenkoek flipper
We hadden een tijdje gelegen een heel handige pannenkoek flipper aangeschaft, die we nu maar eens moesten gaan inwijden bij het maken van de keto pompoen pannenkoekjes. Dat ging fantastisch! De rondjes van de vorm niet te vol gieten is het devies. De panenkoekjes rijzen nog best een stuk, en je wilt natuurlijk niet dat de onderkant al donkerbruin is voordat de bovenkant (zo goed als) droog gebakken is.
Ik hanteerde als maat een voor driekwart gevulde juslepel. Heb je niet zo’n vorm? Bak dan een grote pannenkoek, of maak het beslag iets dikker zodat je hoopjes in de pan kunt scheppen. Naast de kaneelboter – super lekker en makkelijk & snel te maken – hadden we ook Steviala Frost om over de keto pompoen pannenkoekjes te strooien; een uitstekend alternatief voor poedersuiker.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je keto pompoen pannenkoekjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Keto pompoen pannenkoekjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g pompoenpuree
- 100 g amandelmeel
- 4 eieren, maat M
- 50 g roomkaas
- ½ tl kaneel
- gemberwortel, 2 cm vers, geraspt
- 1 tl bakpoeder
- zoetstof, naar smaak 2 tl Steviala frost
- 2 peulen kardemom
- olijfolie, om te bakken
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Voor de pompoenpuree kook je pompoen en pureert die. Het is handig als je restje pompoen hebt!
Kaneelboter
- Meng de roomboter met de zoetstof en de kaneel in een schaaltje. Dek af en zet in de koelkast.
Beslag
- Meng in een beslagkom de pompoenpuree met het amandelmeel, de eieren, roomkaas, kaneel, gember, bakpoeder en zoetstof. Open de peulen kardemom en haal de zwarte pitjes eruit. Maak deze zo klein mogelijk (of gebruik gemalen kardemom), voeg toe en meng erdoor.
Pannenkoekjes bakken
- Verwarm de olie in een flinke koekenpan en giet ongeveer ¾ juslepel beslag in de gaatjes van een pannenkoek flipper die je in de pan hebt gelegd. (of schep 4-5 bergjes in de pan). Bak de keto pompoen pannenkoekjes op middelhoog vuur tot de bovenkant droog en de onderkant goudbruin is geworden. Draai ze om en bak de andere kant tot ze helemaal gaar zijn.
Serveren
- Serveer de keto pompoen pannenkoekjes met Steviala frost en een of twee theelepels kaneelboter er bovenop. De kaneelboter smelt mooi als de pannenkoekjes nog lekker warm zijn.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Super lekker! Kan je ze ook invriezen en hoe?
Groetjes Inge!
Ja dat kan, met bakpapier ertussen?
Topidee, dankje!
Zou ik de pompoen pannenkoekjes ook als bij gerecht bij het diner kunnen doen en dan zonder zoetstof
Op zich zou dat moeten kunnen. Maar kijk ook eens naar deze dan: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/pompoen-fritters-met-kruidendip/
Lekker hoor! Heb zelf maar wat bakpoeder toegevoegd 😀en zo’n flipper ga ik zeker aanschaffen. Heb al een website gevonden waar je verschillende vormen kunt aanschaffen, niet duur.
Kan je de site even doorsturen?
Er staat een link in de tekst
Ik ben met dit heerlijke recept bezig maar hoeveel bakpoeder moet er in?
1 tl, inmiddels even toegevoegd
Nieuwsgierig geworden naar de ‘flipper’ ben ik op internet gaan kijken, want het ziet er op jullie foto’s wel heel leuk uit. Willen jullie verklappen welk merk Flipper jullie hebben? Bij BOL verkopen ze verschillende soorten, maar de reviews liegen er niet om, de ene is nog slechter dan de andere (zelfs met een foto van een geprullebakeerd exemplaar). Dat motiveert niet echt tot aanschaf. Ik wacht in spanning af. Gezonde groet van ons 2tjes.
Tja, wij vinden het wel een goeie. Het is dit type, maar bij BOL uitverkocht.
Da’s dan een typisch gevalletje ‘jammer’. Ik ga verder op zoek, misschien bij Blokker of zo. En anders maar, zoals jullie voorstellen, een pannenkoek er van bakken. Maar die kleintjes zijn wel erg grappig. Groet.
Absoluut leuk. Maar die flipgevallen hebben ze vast wel ergens, toch? Zoek op Google naar pannenkoekflipper.
Héérlijk