Hoewel deze feestelijke lekkernij het hele jaar door gegeten kan worden, staat hij hier dit weekend op de Paasbrunch tafel! De mooie gele en witte kleur van de keto meringue met passiecurd geven mij onmiddellijk een vrolijk voorjaarsgevoel! Het enige nadeel van dit leuke gerecht vind ik dat het zo lang (2 uur) moet drogen in de oven. Verder is het niet echt moeilijk om te maken. En de sensatie tijdens het eten! Whow, het meringue bakje smelt in je mond, dankzij de romige zachte slagroom en de iets zure passiecurd: een ware traktatie! Tjonge, we hebben ervan gesmuld, dat snap je wel denk ik? En dat met toch maar: calorieën 61.2 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 1.47 g ⋆ vetten 5.84 g ⋆ vezels 0.1 g per gevuld bakje!
Drogen, niet bakken
Elders op de website hebben we ook een suikervrije Pavlova staan, die hebben we op 160/100 °C gebakken in de oven waardoor het eerder klaar is, maar een ietwat bruinere kleur krijgt. Deze keto meringue nestjes hebben we gedroogd op 80 °C, dan blijft het schuim mooi wit. Echter, je moet wel iets meer geduld hebben voordat het droog is. Reken op 2 uur.
Overigens wordt keto meringue nooit zo keihard als ‘gewone’ meringue. Immers, suiker heeft nu juist de unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat het eischuim keihard kan worden. Dus behandel dit keto eischuim voorzichtig, want het is best wel kwetsbaar. Deze versie is zachter, maar smelt in je mond. Echt zalig!
Meringue bewaren
Ja, toegegeven: je moet deze keto meringue met passiecurd gewoon opeten en niet bewaren :-P. Maar oké, stel dat je geen 8 andere mensen in de buurt hebt… Het gedroogde schuim blijft (ongevuld uiteraard) dagenlang goed droog. Gewoon open en bloot laten staan, eventueel losjes onder een schone theedoek.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je keto meringue met passiecurd
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Keto meringue met passiecurd
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Meringue
- paar druppels citroensap, om schoon te maken
- 2 eiwitten, de eidooiers gaan in de passiecurd
- snufje zout
- 30 g Greensweet icing, (te vergelijken met 60 g suiker)
Serveer met…
- 100 ml slagroom
- zoetstof
- 9 tl passiecurd, recept onder
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Maak de gardes van de mixer en de, liefst metalen, beslagkom vetvrij met een paar druppels citroensap (niet uit een flesje, die is te vet).
- Splits de eieren: vang het eiwit op in de schone kom. De eidooiers gaan in een ander bakje, die gaan straks in de passiecurd.
- Klop de eiwitten met een snufje zout half stijf en voeg vervolgens tijdens het kloppen -beetje voor beetje- de icing toe. Proef of het zoet genoeg is. Klop door tot het schuim stevig is met stijve pieken.
- Schep of spuit 9 hoopjes stijf eiwit op de beklede bakplaat. Maak met een theelepeltje een holte in het midden.
- Verlaag de temperatuur naar 80 °C en droog het schuim minstens 2 uur. Of langer, dat hangt van je eigen vorm af. Het schuim moet in elk geval goed droog aanvoelen. Zet de oven uit en laat afkoelen (nadrogen) in de dichte oven. Behandel dit keto eischuim met aandacht want het is best wel kwetsbaar, niet te hard in knijpen. Snijd het schuim voorzichtig van het papier, door er een dun lang mes onderdoor te halen.
- Maak de passiecurd volgens het recept hieronder.
Serveren
- Klop de slagroom met wat zoetstof stijf. Verdeel dit over de meringue en lepel er wat passiecurd op.
Groot of klein?
- Een grote ronde of vierkante vorm kan natuurlijk ook, net wat je wilt. Kleine porties (ongevuld schuim) zijn makkelijker te bewaren, handig voor als je niet alles in één keer opeet.
Bewaren
- Het gedroogde schuim blijft dagenlang goed droog. Gewoon open en bloot laten staan, eventueel losjes onder een schone theedoek.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Koolhydraatarme passie curd
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 60 g roomboter (gras)
- 100 g passievrucht blokjes, bevroren
- kneepje citroensap
- snufje (zee)zout
- 2 eidooiers, de eiwitten gebruik je in de meringue
- zoetstof, naar smaak, Steviala vloeibaar
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de roomboter met de (bevroren) passieblokjes, citroensap en een snufje zout langzaam op matig vuur in een pan met dikke bodem. Verwarm tot tegen het kookpunt en draai het vuur laag.
- Klop de eidooiers gedurende twee minuten los en giet dit, al roerende(!), in een dunne straal bij het warme passiemengsel. Blijf 3-5 minuten goed roeren tot de curd de dikte van vla heeft. Proef of het zoet genoeg is en voeg zo nodig iets zoetstof toe.
- Doe de curd in een brandschoon glazen potje en laat helemaal afkoelen. Koel en donker bewaren ongeveer 4-6 weken moet kunnen, al heeft het dat bij ons nooit gehaald. Geopende potjes bewaar je maximaal 1-2 weken in de koelkast.
- Het overgebleven eiwit gaat in de meringue.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: