Vandaag geven we je 5 lekkere keto marinade recepten. Marineren maakt vlees niet alleen malser, maar het voegt ook smaak toe. Bovendien verkort het de bereidingstijd. Wij marineren vlees in een dikke glazen schaal met deksel. Dat werkt schoon en blijft beter koel. Gemarineerd vlees en vis zet je het best zo snel mogelijk afgedekt terug in de koelkast. Bacteriën (zoals bijvoorbeeld salmonella) vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel bij kamertemperatuur. Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt en lekker!
Koolhydraten in de marinade?
In veel klassieke marinades gaat een lading suiker of siroop (suiker). Dat doen wij niet, de suikerrijke producten in marinade vervangen wij sowieso door zoetstoffen. Dat scheelt al een heleboel koolhydraten. De voedingswaarden in de marinade recepten zijn berekend op alle ingrediënten zoals in het recept genoemd, dus het vlees inclusief ALLE marinade. Een beetje lastig om precies te berekenen, immers je zult wellicht niet alle marinade ook werkelijk op eten.
Manieren om te marineren
Je kunt op verschillende manieren marinade maken. Lang niet alle marinade recepten zijn op basis van een koude marinade met olie en/of natte bestanddelen. Je kunt ook een droge marinade maken, met uitsluitend kruiden en specerijen in poedervorm. Of een warme marinade waarbij je de marinade eerst verwarmt. Vandaag geven we je vijf recepten voor lekkere keto marinades. Daarmee kun je je zelf weer verder kokkerellen. Zo hoef je nooit saai te eten en dat komt het plezier in eten en koken vast ten goede!
Aan een stuk of in blokjes?
In de recepten beschrijven we de werkwijze voor gemarineerde (vega) kip-, vis-, of vlees-blokjes aan een spiesje, maar je hoeft niet per se saté te maken. Want je kunt ook je mals vlees (bief, lam of kalf) of kip aan een stuk in de keto marinade leggen en bakken of grillen. Het hangt er maar net vanaf met welke groente je het wilt eten en hoe je het wilt garen. Mocht je echt lekker malse kipsaté willen, neem dan kippendijen vlees. Kalkoen kan ook, maar is vaak droger, zeker als je dat te lang gaart. Ook vis, zoals een moot zalm of tonijn leent zich prima voor deze heerlijke marinades. Liever vegetarisch? Stop dan eens quorn stukjes of vegetarische kipstukjes in de marinade.
Leg houten stokjes altijd eerst een half uurtje in water om verbranden te voorkomen. Of gebruik metalen spiesen.
Welke sojasaus voor de keto marinade?
We gebruiken in onze keto marinade (zoute) sojasaus, type tamari. Deze bevat namelijk weinig tot geen tarwe en is glutenvrij. Tamari heeft een zeer goede voedingswaarde, het is rijk aan eiwitten, mineralen als kalium, magnesium en fosfor. Ook bevat het de nodige spoorelementen als mangaan, chroom en selenium.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de lekkerste keto marinades
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Oosterse marinade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vlees
- 400 g kip, in blokjes of ander vlees
Marinade
- 1 ui, kleine
- ½ rode peper, of sambal naar smaak
- 2 teentjes knoflook
- limoenrasp, van 1 kleine limoen
- 2 tl komijn
- 100 ml olijfolie
- 2 el sojasaus, type tamari
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper de ui fijn. Snijd de peper in ringetjes, verwijder eventueel de zaadlijsten. Meng ui en rode peper met geraspte knoflook in een kommetje.
- Rasp de limoen en voeg samen met de komijnpoeder en olijfolie toe
- Snijd je kip/vlees in stukken van 2,5 x 2,5 cm en leg ze minimaal 30 minuten afgedekt in de marinade.
- Rijg het vlees op een stokje. Rooster of grill rondom gaar op de BBQ of in de grillpan.
- Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Droge marinade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vlees
- 500 g spek of spekblokjes
Marinade
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl mosterdpoeder
- 1 tl uienpoeder
- peper en zout, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng het paprika-, knoflook-, mosterd en uienpoeder door elkaar en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Wrijf de speklapjes er mee in.
- Zet minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.
- Rooster of grill het vlees rondom gaar op de BBQ of in de grillpan.
- Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Pittige zoetzure, keto marinade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vlees
- 400 g kipfilet, kalkoen, kalf of ander 'snel klaar' vlees
Marinade
- 2 el sojasaus, type tamari
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1½ el Greensweet gembersiroop
- 2 el azijn
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl paprikapoeder
- snufje rode peper, naar eigen smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Hak de knoflook fijn. Meng dit met de andere ingrediënten van de marinade. Breng op smaak met iets chilipeper.
- Snijd de kipfilet in stukken van 2,5 x 2,5 cm en leg ze minimaal 30 minuten afgedekt in de marinade.
- Rijg het vlees op een stokje. Rooster of grill rondom gaar op de BBQ of in de grillpan.
- Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Limoen kruiden marinade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vlees
- 400 g kipfilet, van kippendijen, stevige vis of ander vlees
Marinade
- 2 el sojasaus, type tamari
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1½ el honingvervanger
- 1 limoen, sap en rasp
- handje koriander, vers of peterselie met dille
- rode peper, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Hak de knoflook en de koriander fijn. Meng dit met de andere ingrediënten van de marinade. Voeg rode peper naar smaak toe.
- Snijd de kipfilet in stukken van 2,5 x 2,5 cm en leg ze minimaal 30 minuten afgedekt in de marinade.
- Rijg het vlees/vis op een stokje. Rooster of grill rondom gaar op de BBQ of in de grillpan.
- Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Teriyaki Marinade (warm)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vlees
- 400 g zalm, tonijn, kip of biefstuk
Marinade
- 1 el water
- 1 teentje knoflook
- 2 el sojasaus, type tamari
- 1 el citroensap
- 1 el sesamolie
- 1 el honingvervanger
- ½ tl gemberpoeder
- peper
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Breng het water met geperste knoflook, sojasaus, citroensap, sesamolie, Sweet bee (suikervrije honing), gemberpoeder en peper in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de teriyakisaus zo iets indikken. Dikker dan water maar dunner dan stroop.
- Snijd de zalm in stukken van 2,5 x 2,5 cm en leg ze minimaal 30 minuten afgedekt in de marinade.
- Rijg het vlees op een stokje. Rooster of grill rondom gaar op de BBQ of in de grillpan
- Je kunt ook stevige groente marineren, blokjes of schijven knolselderij bijvoorbeeld zijn heel geschikt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
2 gedachten over “Keto marinade voor vlees, vega of groente”
Reacties zijn gesloten.
Wat superhandig dit overzichtje van verschillende marinades! Komt zeker van pas!! Dank jullie beiden 🙂
Graag gedaan!