Empanada, dat heerlijke Spaans/Zuid-Amerikaanse deeghapje, staat bij iedereen bekend om z’n hartige vulling. Maar dat kan ook best anders. Wij maakten een bijzonder smakelijke keto empanada met brie en cranberry, waarbij vooral de zoete tonen op de voorgrond staan. We deelden met jullie al eerder onze recepten voor Argentijnse empanadas van fathead deeg en voor Griekse keto empanada met tzatziki. Die gaan er bij ons in als – verantwoorde – koek. Ook deze zoete variant zal je uitstekend bevallen. De empanadas bevatten per portie van drie stuks de volgende voedingswaarde: calorieën 606.53 kcal ⋆ koolhydraten 3.75 g ⋆ eiwitten 30.37 g ⋆ vetten 51.27 g ⋆ vezels 5.13 g.
Eeuwenoud
Eigenlijk zouden deze heerlijke kleine hapjes empanadillas genoemd moeten worden, want dat is in het Spaans het verkleinwoord voor de empanada (die qua formaat meer wegheeft van een appelflap). De oorsprong voor deze heerlijkheid, in welk formaat dan ook, ligt overigens niet zo zeer in Spanje of Zuid-Amerika, maar in Portugal en Galicië (het Keltische gedeelte van Spanje). Maar het is al een eeuwenlang bekend recept. In een Catalaans kookboek uit 1520 wordt al een recept gegeven voor empanada met zeevruchten. Het is van daar maar een kleine stap naar keto empanada met brie en cranberry 🙂
Niets lijkt te dol
Natuurlijk kun je eindeloos variëren met welke vulling je kiest voor jouw empanada. Niets lijkt daarvoor te dol. Maar of die zeevruchten nou zo’n geniaal idee zijn? Oké, het zal ook wel te maken met mijn behoorlijke reserve ten opzichte van schaal- en schelpdieren. Ik daag jullie uit: wie bedenkt er een onverwachte, maar tongstrelende empanada variant? Die kan prima bij ons als bezoekersrecept geplaatst worden.
Welke mozzarella?
Voorkom problemen met het deeg. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren. Het geheim van dit deeg zit ‘m vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je keto empanada met brie en cranberry
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Keto empanada met brie en cranberry
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Deeg
- fathead bodem, < klik voor recept, gebruik de juiste mozzarella
Vulling
- 90 g brie, koud, dun gesneden
- 45 g cranberry, diepvries, bevroren
- 75 g pecannoten, of andere noten
- 90 ml honingvervanger
- 1 tl sinaasappelrasp
- peper
- 1 eieren, losgeklopt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Deeg
- Voorkom problemen met het deeg. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren. Het geheim van dit deeg zit 'm vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.
- Maak het fathead deeg en rol het dun uit tussen twee vellen bakpapier. Steek er 9 rondjes uit van 9 cm Ø. Misschien moet je de laatste twee rondjes maken van opnieuw uitgerolde stukjes deeg.
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm deze voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met een bakvel.
Vulling
- Snijd de brie in dunne plakjes. Hak cranberry en noten een beetje grof. Meng dit alles met de Sweet Bee, sinaasappelrasp en peper naar smaak.
- Leg de kaas-noten vulling op de deegrondjes, vouw dubbel tot een halvemaan en sluit de empanadas door met een vork de rondjes dicht te drukken.
- Klop het ei los en bestrijk de empanadas ermee.
- Bak de keto empanada met brie en cranberry 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin gekleurd zijn. Zowel warm als koud een traktatie.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Eindelijk gemaakt en weer heerlijk heb wat gesmokkeld met de cranberry wat uit een zakje van gemengde nootjes en wat meer KH maar we zijn in Spanje dus de volgende keer met granaatappel vruchtjes eerst even kopen op de markt ha ha
Goedemorgen samen ik heb natuurlijk nog geen reactie hierop maar dat maken gaat later nog gebeuren dat is zeker want ik heb na al allemaal ander eten voor deze dagen!!
Van de week natuurlijk weer zo’n lekkere gevulde paprika gegeten wat we heel veel doen !!
En vandaag weer een quiche morgen tonijn met gedroogde tomaten,uitjes en salade
Hierbij wil ik jullie nogmaals bedanken voor de heerlijke recepten en mijn fatheadeeg lukt gelukkig ook altijd in het buitenland met andere mozzarella!!
Wij wensen jullie een fijne Kerst en een gezond 2022 Francisca en partner.