keto empanada met brie en cranberry

Keto empanada met brie en cranberry

Empanada, dat heerlijke Spaans/Zuid-Amerikaanse deeghapje, staat bij iedereen bekend om z’n hartige vulling. Maar dat kan ook best anders. Wij maakten een bijzonder smakelijke keto empanada met brie en cranberry, waarbij vooral de zoete tonen op de voorgrond staan. We deelden met jullie al eerder onze recepten voor Argentijnse empanadas van fathead deeg en voor Griekse keto empanada met tzatziki. Die gaan er bij ons in als – verantwoorde – koek. Ook deze zoete variant zal je uitstekend bevallen. De empanadas bevatten per portie van drie stuks de volgende voedingswaarde: calorieën 606.53 kcal  ⋆  koolhydraten 3.75 g  ⋆  eiwitten 30.37 g  ⋆  vetten 51.27 g  ⋆  vezels 5.13 g.

Eeuwenoud

Eigenlijk zouden deze heerlijke kleine hapjes empanadillas genoemd moeten worden, want dat is in het Spaans het verkleinwoord voor de empanada (die qua formaat meer wegheeft van een appelflap). De oorsprong voor deze heerlijkheid, in welk formaat dan ook, ligt overigens niet zo zeer in Spanje of Zuid-Amerika, maar in Portugal en Galicië (het Keltische gedeelte van Spanje). Maar het is al een eeuwenlang bekend recept. In een Catalaans kookboek uit 1520 wordt al een recept gegeven voor empanada met zeevruchten. Het is van daar maar een kleine stap naar keto empanada met brie en cranberry 🙂

Niets lijkt te dol

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met welke vulling je kiest voor jouw empanada. Niets lijkt daarvoor te dol. Maar of die zeevruchten nou zo’n geniaal idee zijn? Oké, het zal ook wel te maken met mijn behoorlijke reserve ten opzichte van schaal- en schelpdieren. Ik daag jullie uit: wie bedenkt er een onverwachte, maar tongstrelende empanada variant? Die kan prima bij ons als bezoekersrecept geplaatst worden.

Welke mozzarella?

Voorkom problemen met het deeg. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren.  Het geheim van dit deeg zit ‘m vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

keto empanada met brie en cranberry

Zo maak je keto empanada met brie en cranberry

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Keto empanada met brie en cranberry

keto empanada met brie en cranberry
Door: Anna-Karina van Denderen
Empanada kan ook anders: wij maakten een keto empanada met brie en cranberry, waarbij zoete tonen op de voorgrond staan. Superlekker!
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Afkoelen 5 min
Totale tijd 45 min
calorieën 606.53 kcalkoolhydraten 3.75 geiwitten 30.37 gvetten 51.27 gvezels 5.13 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties van 3 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Deeg

  • Voorkom problemen met het deeg. We hebben diverse merken mozzarellabollen getest. Die blijken stuk voor stuk een behoorlijk slap deeg op te leveren.  Het geheim van dit deeg zit 'm vooral in de juiste mozzarella. Kant-en-klaar gemalen mozzarella van AH (#nospon gewoon echt zo…) smelt prima en geeft een mooie stevige basis aan je deeg.
  • Maak het fathead deeg en rol het dun uit tussen twee vellen bakpapier. Steek er 9 rondjes uit van 9 cm Ø. Misschien moet je de laatste twee rondjes maken van opnieuw uitgerolde stukjes deeg.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verwarm deze voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met een bakvel.

Vulling

  • Snijd de brie in dunne plakjes. Hak cranberry en noten een beetje grof. Meng dit alles met de Sweet Bee, sinaasappelrasp en peper naar smaak.
  • Leg de kaas-noten vulling op de deegrondjes, vouw dubbel tot een halvemaan en sluit de empanadas door met een vork de rondjes dicht te drukken.
  • Klop het ei los en bestrijk de empanadas ermee.
  • Bak de keto empanada met brie en cranberry 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin gekleurd zijn. Zowel warm als koud een traktatie.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top