Als je van taart houdt en ook de smaak van citroenen wel kunt waarderen moet je deze keto citroentaart eens proberen. Met slechts 1.92 gram koolhydraten per punt beslist een heerlijke keto traktatie. Geïnspireerd door jullie vele positieve reacties op mijn recept voor Lasagne met broccoli en champignons, ben ik nog maar eens in mijn kookverleden gedoken. Even zien of er nóg een oude favoriet te vinden was, die met enkele aanpassingen goed zou passen in het koolhydraatarme eetpatroon. Al snel stuitte in een oude multomap vol uitgetikte recepten op een heerlijke citroentaart. Die was in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heel lang mijn favoriet. Makkelijk om te maken met een lekker frisse pittige citroensmaak, die citroentaart was, als ik het mij goed herinner, van Franse origine.
Keto citroentaart, feesttaart
Ik heb het recept van Anne-Marie, zij was in 1985 medebewoonster van een studentenflat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Anne-Marie maakte deze populaire citroentaart vaak voor feestelijke gelegenheden (en die zijn er in overvloed als je jong bent). Opvallend is dat er toen al amandelmeel in verwerkt werd, hoewel dat toen nog helemaal geen bekend fenomeen was. Natuurlijk moesten ingrediënten als suiker, rum, bloem en melk voor de oorspronkelijke taartbodem het veld ruimen. Anna-Karina wees me op het recept voor de roomboter taartbodem, die ze al eens op de website had gezet. Of die niet geschikt zou zijn voor de keto citroentaart? Even nagedacht, en geprobeerd mezelf voor te stellen hoe die smaken zich met elkaar zouden gaan vermengen. Het leek me een perfect match!
Klapper
Dus op een koude, maar zonnige zondagmiddag de keuken in met een lekker muziekje op de achtergrond om deze nieuwe keto citroentaart gestalte te gaan geven. Anna-Karina was ondertussen bezig op de laptop met het beantwoorden van vragen en opmerkingen van volgers, die vooral gingen over de reeds genoemde broccoli lasagne. Zou ik met deze verrukkelijke citroentaart opnieuw zo’n klapper kunnen maken? Hup, twee, drie. Aan de slag.
Makkelijk
Het deeg maken is bijzonder eenvoudig. Het meeste werk zit in het bekleden van de bakvorm. Ik had er voor gekozen om een natgemaakt en goed uitgeknepen bakpapiertje te gebruiken, dat vormt makkelijk. En het voordeel is dat je de taart er na het bakken in één keer uit tilt. Als je geen bakpapier gebruikt; de vorm goed invetten! Ook de vulling is super makkelijk om te maken. Alle ingrediënten bij elkaar doen en mengen. Als je op het laatst de boter erbij doet, lijkt het even alsof het niet wil mengen. Gewoon stug door blijven roeren, komt goed!
Moment suprême: de smaaktest van AK
Er is wel één nadeel aan deze keto citroentaart, hij is afgekoeld het lekkerst, dus we moesten even geduld hebben, maar toen kam dan toch het moment suprême: Anna-Karina laten proeven of het ook daadwerkelijk een echt smakelijke citroentaart geworden was. Ze was heel complimenteus: smaak, structuur, gaarheid, balans. Alles dik in orde. Nu jullie nog!
Invriezen: per kwart verpakt in een ziplock zakje van Ikea (past precies!)
Oja… het spreekt voor zich dat dit ook met limoenen kan, toch? Noem het dan limoentaart =|:o)
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Citroentaart
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Citroentaart met roomboter taartbodem
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vulling
- 2 bio citroen, sap en rasp
- 150 g amandelmeel
- 4 eieren
- zoetstof, naar smaak
- 170 g roomboter
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Taartbodem
- Smelt voor de taartbodem de roomboter en meng dat met het amandelmeel, kokosmeel, ei(eren), bakpoeder en een snufje zout door elkaar.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Leg een natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een quichevorm van Ø 28 cm.
- Druk het deeg in de vorm en maak ook een opstaand randje.
Vulling
- Rasp voor de vulling de schil van de citroenen en pers ze uit. Rasp echt alleen de schil, het wit eronder is bitter!
- Meng het sap en citroenrasp met het amandelmeel en de eieren. Proef en voeg zoetstof naar smaak toe.
- Smelt de boter, laat ietsje afkoelen en voeg dat op het laatst toe aan de vulling. Het lijkt eerst alsof het niet wil mengen, gewoon even door blijven roeren, komt goed!
- Giet de vulling op de taartbodem, er ontstaat vanzelf een perfect glad oppervlak.
- Bak de taart 20 minuten of tot tot de vulling gestold is en begint te bruinen.
- De taart is afgekoeld het lekkerst, dus even geduld!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
De taart gebakken, precies volgens het recept. Maar ik vind de taart droog aan de binnenkant en smaakloze bodem. Ik eet al langer keto en had goede hoop door de reviews, maar helaas.
Ja, dat is inderdaad jammer zeg! Ik zal ‘m weer eens maken, alweer een tijd geleden. Ik ga ‘m dan maken met limoen en kijken of er nog aanpassingen nodig zijn.
Ik heb ipv citroen limoen gebruikt. Ook erg lekker
De citroentaart is heel lekker
Lekkere taart maar de vulling mag van mij smeuiiger/romiger zijn
Vandaag deze taart gemaakt. Wat een makkelijk maar lekker recept! Ik heb de taart geserveerd als dessert bij de koffie en ik kreeg enthousiaste reacties!
Wat over is heb ik ingevroren, dus ik kan nog een paar keer snoepen!
Lekkere smaak, maar iets aan de droge kant. Volgende keer ga ik wat ricotta of griekse yoghurt toevoegen.
Dan zou ik eerder denken aan Griekse yoghurt of roomkaas. Maar lijkt me lekker, succes Monique!
Ik heb deze taart net gebakken in voorbereiding op de eerste verjaardag van mijn kleinzoon. Zo heb ik mijn eigen stukje taart en kan ik ook lekker meeëten. Het is wel moeilijk om te wachten. Het ruikt al zo lekker!!!
Alvast gefeliciteerd met de kleine man en een heel gezellige dag gewenst! Goed idee trouwens om je eigen feestelijkheid te bakken!
Oh wat lekker ook weer een echte aanrader, geen probleem als je koolhydraat arm eet een hele goede vervanger voor taart
Net uit de oven gehaald! Hij ziet er prachtig uit, kan bijna niet wachten tot ik hem kan proeven.
Hij had bij mij het dubbele aan baktijd nodig, maar ik heb wel vaker dat mijn oventemperatuur afwijkt van wat het zou moeten zijn. Gewoon gewacht tot vulling gestold was en bruin werd.
Ik kwam er tijdens het maken achter dat ik geen kokosmeel had maar kokosrasp en dacht dat dit hetzelfde was dus de rasp gebruikt. Nu pas lees ik in een van de comments dat hier een groot verschil in zit. Nu ja, we zullen het gaan zien.
Ik wilde nog een foto aan dit berichtje toevoegen, maar dat kan niet, denk ik? Of zie ik het iets over het hoofd?
Inderdaad zijn dat twee totaal verschillende dingen. Als je op de ingrediënten klikt krijg je een boel extra info over de producten, da’s handig!
Hallo, ik wil deze taart binnenkort gaan maken en dan het liefste met limoen. Enig idee hoeveel limoenen te gebruiken?
Ik zou er drie kopen (zijn meestal kleiner dan citroen). Neem wel biologische als je de schil raspt! Maar de smaak van limoen is iets heftiger, dus begin met 2 en dan proeven, proeven en nog eens proeven! Je kunt altijd wat extra geraspte schil bovenop doen, of pistachenootjes ook mooi.
Hallo, deze taart gisteren gemaakt. Ik vind ze wel lekker maar aan de droge kant.
Ik had ook geen bruin korstje aan de bovenkant, ook al bak ik in een warme luchtoven.
Anna-Karina mag ik vragen met welk merk van amandelmeel jij bakt/gebruikt.
Blijkbaar is dit toch wel heel belangrijk, en daarom zou ik graag weten welk melk, jullie zijn tenslotte toch kenners hé.
Alvast bedankt voor het recept, ik ga dit zeker nog eens proberen te maken.
Hoi Christel,
Wij hebben de taart gemaakt in een compacte combi oven (oven met magnetron functie) met 3d hetelucht. Misschien wordt jouw oven minder heet? Merken en productinfo vind je meestal als je op een ingrediënt klikt. Meest gebruikt tegenwoordig is Body & Fit.
Hallo, maar welk van Body & Fit want die hebben er verschillende?
En …. ik kies altijd de verkeerde blijkbaar.
Dat staat hier toch beschreven? https://www.koolhydraatarmrecept.nl/tabel-amandelmeel/
Man,man wat is die citroentaart lekker! Vanavond gebakken en zojuist een stukje geproefd. Deze houden we er in!!
Super bedankt voor het heerlijke recept!!
Graag gedaan Susanna!
Gemaakt! En wat ziet ie er mooi uit ?
Afkoelen… duurt lang!
Okay, lauw-warm is ook afgekoeld… toch?
Erg lekker! Zacht van binnen. Knapperig randje. Maar ik vind m toch wat vochtig van binnen. Hij staat nu verder af te koelen in de nog afkoelende oven. Daar mag ie de nacht doorbrengen. Misschien dat ie nog wat droogt. Maar weer echt een super recept!
Hoi Anna, deze taart is niet door mij gemaakt maar door mijn beste vriendin , speciaal voor mij en een buurvrouw die ook KHA eet. Hoe lief is dat !!!!
Mijn vriendin Hanneke wordt morgen 60 jaar en vierde het vandaag en had speciaal voor ons deze heerlijke taart gebakken ; er werd ook even bij vermeld hoeveel KH er in 1 stuk zitten . Dus toen was het helemaal genieten . ( 2 stukken op ! )
Ik heb in geen weken gebak gegeten en heb ervan gesmuld ! De rest gaat ze invriezen voor ons ?
Hallo Anna Karina,
Is er ook een alternatief voor de roomboter in de vulling ivm hoog cholesterol?
Ik weet niet beter of het is allang achterhaald dat roomboter slecht zou zijn voor je cholesterol. Wij zijn geen voedingsdeskundigen, maar we lezen wel eens wat… Ik vind dit wel een informatief artikel.
Echt makkelijk en echt lekker! Dank voor het recept!
Deze verrukkelijke taart vandaag gemaakt!! Hoe lekker en éénvoudig als je goed op de boter let!! Ik gebruikte 50 gram sukrin in de vulling.
wat kunnen jullie goed recepten samenstellen, complimenten.
‘het zuurtje en zoetje met de spijsachtige amandelen zijn zo perfect, binnenkort citroenen van eigen boom’
Whow eigen citroenen! Heb je onze Lemon curd al eens geprobeerd?
Vanmiddag gemaakt. Wij vinden de taart heerlijk! We konden niet wachten tot de taart helemaal afgekoeld is. Vanavond is het vast nog lekkerder.
Hallo Anna Karina en Hans,
Jullie hebben echt super lekkere recepten, die ik heel vaak maak!
Voor de citroentaart, kun je de koksmeel ook vervangen door fijne kokosrasp of iets anders? Graag hoor ik je reactie.
Lieve groeten uit Oostenrijk.
Kokosmeel van Aman Prana die wij gebruiken neemt heel veel vocht op. Dat is totaal iets anders dan geraspte kokos.
Deze taart gemaakt voor de Pasen. Helaas was het een tegenvaller, smaakte erg bitter. Waarschijnlijk niet genoeg zoetstof gebruikt.
Jammer, want het waren geen goedkope ingrediënten.
Beste Ada,
Altijd jammer als een recept tegenvalt natuurlijk. Dit recept zou zuur kunnen zijn, het is tenslotte citroentaart. Maar bitter… ? Dat komt hoogstwaarschijnlijk dan óf doordat je (een beetje van) het wit van de citroen hebt geraspt dat is namelijk echt bitter. Of je gebruikte misschien backing soda i.p.v. bakpoeder? Dat laatste geeft soms ook een zoutig/bitterige nasmaak. Of een zoetstof gebruikt die niet geschikt is om te bakken? (check even de verpakking)
Wij hameren er trouwens wel altijd op dat je zelf goed proeft vóórdat je het bakt. Zodat het resultaat ook aan je wensen voldoet. Smaakte het voordat het de oven inging ook al bitter?
Ik hoop dat je iets hebt aan deze wenken?
Groetje,
Anna-Karina
Ik ga deze taart maken voor Pasen. Vraag: welke zoetstof gebruik je en hoeveel? Ik heb alleen Stevia druppels in huis. graag advies.
Dat is juist lastig te zeggen. Zoetstof is niet allemaal even strek namelijk. Dus echt even zelf proeven wat je lekker vindt. Voorzichtig beginnen met een paar druppels, heel goed roeren en nogmaals proeven.
ik vermoed dat ik de verkeerde zoetstof heb gebruikt. Het wit van de citroen is niet gebruikt en voor hij de oven in ging smaákte ‘ie OK.
Hoi hoi. Anna-Karina
Ik volg je experimenten enthousiast. Het lijkt me leuk deze citroentaart uit te proberen. Mij komt de neiging op iets can crème fraîche door de vulling te doen. Dat lijkt me wat romiger
Hoe kijk jij daar tegenaan?
Of heb je dan een ander recept wat me misschien meer zal aanspreken?
Ik ben benieuwd!
Groetjes Meriam
Gewoon doen!
Nog even een vraagje over jullie citroentaart. Hoe krijgen jullie dat mooie bruine kleurtje bovenop de taart? Bij mij was er maar een klein hoekje bruin. En ik vind het zo gezellig staan dus daarom mijn vraag. De smaak blijft natuurlijk zalig. Met of zonder kleurtje. Het is gewoon voor het gezicht.
Niks bijzonders mee gedaan. Maar het zou kunnen doordat wij ‘m bakken in een heteluchtoven (normaal model)? Die is efficïenter met warmte. Als je een gewone elektrische oven gebruikt moet de temperatuur altijd zo’n 10% hoger staan. Lees ook wat we schrijven in het artikel over het gebruik van de oven Hanny.
Dag Anna-Karina en Hans,
Toen ik het recept las dacht ik : het gaat niet lang duren of dit lekkers staat op tafel. Gisteren gemaakt en. wat een makkelijk recept. Hij was bestemd voor vandaag en inderdaad hij was zááálig! Ook de volgende dag dus.
Complimenten om dit zo te bedenken. In ieder geval een blijvertje. En gisteren jullie caramel- ricotta toetje weer gemaakt. Complimenten van de gasten en natuurlijk ook van onszelf. Wij blijven jullie recepten trouw.
Wij hopen jullie trouw nog heel lang te verdienen! Blijft leuk om te horen, dat niet alleen jullie zelf maar ook de visite onze recepten weet te waarderen.
Kook ze Hanny!
Oef, dat werd een spannende middag voor mij: ik wil voor de eerste keer zélf een citroentaart proberen te maken. Met dank aan de heer Hans, die een oud recept op-pimpte tot een koolhydraatarme versie. Ik ben dól op de lemonpie, die ik tijdens bezoek aan Canada ALTIJD wil eten….Mijn favoriete taart.
Maar: dat viel nog geenszins mee vanmiddag, want het recept vind ik nogal summier voor een beginneling. Hoe krijg ik in godsnaam die taartbodem netjes in de vorm: het spul blijft aan je vingers plakken, met de bolle kant van een lepel lukte ook al moeizaam, misschien een half uurtje laten opstijven in de koelkast??? En hoe krijg je in hemelsnaam een mooi opstaand randje? En het scheelde niet veel of ik had ook mijn vingerkootjes mee geraspt met die citroen….haha. In het boek staat, dat je voor een zoete vulling éérst de bodem apart moet bakken en dan gaatjes prikken….én er wordt ook een andere baktemperatuur aangegeven? En hoe beoordeel ik of die vulling gestold is? Ja, aan de bovenkant, maar ook binnenin? Mag je die ovendeur tijdens het bakken openen? Satéprikker er in? En bedoelt heer Hans met “tot ie gestold is” dat het langer moet bakken of juist korter??? Enfin, een hoop probleempjes dus voor een beginneling. Maar niet geprobeerd is nooit leren.
Inmiddels heb ik ‘m uit de oven gehaald en staat ie af te koelen. Hij ziet er prachtig uit, dát in elk geval…en smaken zal ook vast wel. Ik laat het nog weten….en in elk geval tóch bedankt voor het recept, want als ik ‘m lekker vind hoef ik niet telkens op en neer naar Canada! Hahaha…..
Hoi Pien,
O jeetje, wat jammer dat het allemaal zo moeizaam ging.
Wat de bodem betreft: die moet je toch echt vrij makkelijk in de bodem kunnen drukken, als het teveel plakt iets meer boter erbij misschien, in elk geval tot het niet meer zo plakt? En een opstaand randje maak je eenvoudig door bijvoorbeeld een slang te kneden en die plat te drukken/kneden als rand. Net als klei op de kleuterschool eigenlijk.
Gestold: Even voorzichtig schudden met het bakblik en je ziet gelijk of het nog vloeibaar is of niet.
Ik hoop dat de taart evengoed wel lekker is geworden!
Groetje,
Anna-Karina
Hallo Anna-Karina,
Ik realiseer me net dat ik voornamelijk met jullie recepten kook.
Nu is dus Hans aan de beurt, leuk. Kan de taart in de diepvries?
12 stukken is wel veel…
Hoi Mirjam,
Invriezen: per kwart verpakt in een ziplock zakje van Ikea (past precies!)
Hallo even een vraagje, zou je de taart ook in kunnen vriezen?
Jazeker dat deden we zelf ook. Invriezen: per kwart verpakt in een ziplock zakje van Ikea (past precies!)
O my wat is die lekkkkker.
Hoe verzin je het?
Toppie.
Dat staat precies beschreven in de tekst van Hans 😉
Het recept kwam binnen en hoppa hij staat al in de oven.
Jij bent er snel bij!
Net de taart gemaakt. Ziet er prima uit en de smaak is ook perfect. Alleen erg droog. Nu heb ik de taart deels voor morgen gemaakt en ik ben bang dat het dan nóg droger is. Hoe dit te voorkomen?
Onze ervaring is dat juist de volgende dag de taart lekkerder is. In elk geval goed afdekken. Vind je ‘m alsnog te droog, dan is garneren met slagroom ook een optie.
Dank je wel. Het is alleen meer de bodem die droog is. Kan ik de taart ook even in een soort van suikerwater of andere vloeistof zetten zodat de bodem weer vocht opzuigt?
Ik zou dat niet doen maar ga je gang als jij denkt dat dat beter is… 😉
Dat is dan weer ’t voordeel van een ietsiepietsie ouder zijn; je hebt zo’n smakelijk rijk verleden om uit te putten.
Ik zou zeggen: Vooral doorgaan met het oefenen van je geheugen (is sowieso goed).
Ga deze taart maken met Pasen en neem hem mee als we op visite gaan bij de ‘Masterchef schoondochter’. 😉
Groetjes,
Erna.
Oja! Wanneer beginnen de uitzendingen?
De taart is goedgekeurd. Hij is schoon opgegaan en dat met 5 personen. Dat zegt denk ik genoeg.
Ik wens jullie nog een gezellig paasdagenstaartje (het is nu 16.12u, vandaar)
Ha mooi zo! We zijn net terug van de Kunstroute Beemster, mooie dingen gezien!
Vanmiddag deze taart gemaakt, ik heb eerst een klein taartje gemaakt, met de helft van de ingrediënten….JUMMIE! De volgende keer wordt het wel de grote variant, wat lekker! Bedankt voor dit recept.
Groetjes Laila