Keto chaffle – Brusselse kaaswafel

keto chaffle - Brusselse kaaswafel

Zo… dit is even een extra weekendrecept, nu we het binnenshuis met onszelf moeten doen wel zo fijn, dacht ik. Al geruime tijd is deze keto chaffle wereldwijd een dikke hit op de socials. Natuurlijk komt zo’n recept uit Amerika de ketogene wereld over gezoefd, maar door wie is het ooit verzonnen? Geen idee, maar mijn dank hebben ze! De grote troef van de koolhydraatarme wafel is juist dat het nauwelijks koolhydraten bevat, deze hartige basiswafel bevat 0.2 gram koolhydraten per stuk, exclusief beleg. Wij bakten een Brusselse kaaswafel in ons dubbele ijzer en belegden ‘m simpel met plakjes avocado, poeh dat was echt lekker! 

Het woord chaffle is een samentrekking van cheese (kaas) en waffle (wafel). De Brusselse kaaswafel is versgebakken het allerlekkerst, maar je kunt ‘m ook vooraf al maken en koel bewaren tot gebruik. Doe ze dan vlak voor consumptie eventjes in de koekenpan, broodrooster of heteluchtoven of AirFryer. Op die manier heb je een simpel, snel & smakelijk keto ontbijt! Want deze keto chaffle is echt zalig als broodvervanger bij het ontbijt. Verrukkelijk te beleggen met een lekkere ham en een eitje bijvoorbeeld. Zo kwamen onze wafels eruit, gezellig nog aan elkaar:

Heet wafelijzer!

Voor echt lekkere krokante wafels is het beslist noodzakelijk om je wafelijzer goed heet te maken. Daar begin je dus mee. Dan vet je het in met boter en olie en strooi je wat geraspte kaas op het ijzer. dan pas giet je het beslag erin en dan weer een klein beetje geraspte kaas. Op die manier worden je chaffles heerlijk krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Hoe lang je ze bakt is helemaal afhankelijk van je vorm en de hoeveelheid ei die gaar moet worden. Ergens tussen de 4-8 minuten. Laat ze in elk geval de eerste 4 minuten met rust, kijk dan heel voorzichtig of ze loslaten en beoordeel per minuut of ze langer zouden moeten. Naarmate ze afkoelen zal de buitenkant ook krokanter worden!

Maak je er lunch clubsandwiches van. Niet alleen kip met avocado of roomkaas met zalm maar ook een klassiek beleg van carpaccio met pesto is zalig tussen de Brusselse kaaswafel! Oh, ik krijg gelijk weer zin om de keuken in te rennen! 

Variatie in structuur en smaak

Het keto chaffle recept is even eenvoudig als veelzijdig met als basis slechts 2 ingrediënten: ei en geraspte kaas. Wat de kaassoort betreft: kies voor neutraal smakende mozzarella als je een zoete wafel wilt maken (volgt binnenkort). Kies voor een pittiger belegen kaas zoals hier als je een een hartige wafel wenst. Mocht je nog meer een broodachtige structuur willen doe je per heel ei 1 tl kokosmeel of 1 el amandelmeel bij. Als je ze nog luchtiger wilt kun je bakpoeder toevoegen, ongeveer ¼ tl. 

Geen wafelijzer?

Zet ‘m op je verlanglijstje voor je verjaardag, Moeder- of Vaderdag, Sinterklaas of kerst! In de tussentijd bak je het beslag zoals pannenkoeken, dus in een koekenpan. Ze worden dan niet zo knapperig als wafels, maar evengoed nog steeds heerlijk! En binnenkort heb je dan wel een wafelijzer, dus…

♥ Ook lekker:

keto chaffle - Brusselse kaaswafelketo chaffle - Brusselse kaaswafel

Zo maak je keto chaffle – Brusselse kaaswafel

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


keto chaffle - Brusselse kaaswafel

Keto chaffle - Brusselse kaaswafel

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zalige keto chaffles zijn echt supersimpel om te maken. Je hebt voor het basisrecept slechts 2 ingrediënten nodig: ei en geraspte kaas. Nou oké en olie om te bakken... Wij bakten 2 Brusselse kaaswafels in een rechthoekig wafelijzer.
4.8 van 5 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 332.3 kcalkoolhydraten 0.2 geiwitten 19.25 gvetten 28.2 gvezels 0.2 g
Gang Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje (hartig)
Keuken Europees
Trefwoord pannenkoeken & wafels
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 8 min
Totale tijd 13 min

Ook gebruikt

  • Wafelijzer (bv. type Brussels)
Hoeveelheid (aan te passen)2 stuks

Ingrediënten

Beslag

Om te bakken

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Basisbeslag keto chaffle

  • Verhit het wafelijzer voor op de hoogste stand.
  • Rasp ondertussen de kaas (100 g + 40 g). Tip: zorg voor kleine stukjes kaas, zodat het zich goed kan mengen met het ei. Dat gaat het best met wat drogere harde kaas.
    Meng de M eieren door de 100 gram kaas. Wij deden dat gewoon met een vork.
  • Wij bakken er twee tegelijk in onze apparaat. Hoeveelheden aanpassen als je 1 wafel tegelijk kan bakken.
    Vet het ijzer in met een mengsel van olie en boter en verdeel eerst 20 g geraspte kaas over de vorm, dan verdeel je het wafelbeslag erover en strooit de overgebleven 20 g kaas erop. Bak de Brusselse wafels 4-8 minuten of tot ze gaar zijn. De Brusselse kaaswafels die wij bakten deden er 8 minuten over.
    Hoe lang je ze precies bakt is helemaal afhankelijk van jouw eigen vorm en de hoeveelheid ei die gaar moet worden. Ze zijn klaar als ze klaar zijn. Laat ze in elk geval de eerste minuten met rust, kijk dan heel voorzichtig of ze loslaten en beoordeel per ½ minuut of ze langer zouden moeten. Naarmate ze afkoelen zal de buitenkant ook krokanter worden!

TIPS voor variaties

  • Mocht je de keto chaffle meer een broodachtige structuur willen geven doe je er gewoon een eetlepel amandelmeel bij. Als je ze luchtiger wilt kun je ½ tl bakpoeder toevoegen. 

Topping

  • Voeg aan het hartige beslag ook eens wat kruiden en/of groente toe. Denk aan gedroogde Italiaanse kruiden, chilivlokken, paprikapoeder, peper, sambal of fijngesneden bosui en reepjes ham, zo maak je er heerlijke hartige wafels van! Of bak simpele hartige wafels en beleg ze op je bord als pizza, ook best lollig... 

Gevoelig voor een eismaak?

  • Hoewel ik de keto chaffle niet echt naar ei vind smaken kun je, in plaats van hele eieren, uitsluitend het eiwit gebruiken. Dan ben je echt totaal van een eventuele eiïge smaak verlost. Ga dan uit van 50 gram eiwit om 1 M ei te vervangen. Kwestie van afwegen dus.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties