Traditionele blini worden met gist gemaakt. Maar om gist goed te laten werken is suiker nodig en dat gebruiken we niet. Maar met bakpoeder en een klein kneepje citroensap komen deze zalig luchtige, keto blini met zalmspread heel dicht bij het origineel! Blini komen oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het is een deeggerecht ergens tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek in. Ze worden vaak warm warm gegeten, met een zoete of hartige topping erop. Even een taalkundig weetje: vaak wordt er over blini’s gesproken als men het over meerdere van die pannenkoekjes heeft. Echter officieel is het enkelvoud gewoon ‘blin’ en het meervoud ‘blini’.
Blini uit de oven
Wij bakten de blini in een vorm in de oven, voor het gemak. Het beslag is echter te dun om er zo los ‘bergjes’ van te bakken dus gebruik wel even een flipvorm als je ze wilt bakken in een koekenpan op het fornuis. De keto blini met zalmspread bevatten overigens per stuk, in belegde toestand: kcal 102.03 ⋆ koolhydraten 0.7 g ⋆ eiwitten 4.9 g ⋆ vetten 8.54 g ⋆ vezels 0.44 g.
Variatietips & bewaren
De blini voor deze keto blini met zalmspread maakten we ook hartig. Maar je kunt de kruiden en peper weglaten als je een zoete variant wilt maken. We geven je enkele suggesties voor hartige en zoete toppings:
- plakjes aardbei met mozzarella en munt
- ricotta en jam
- hüttenkäse, blauwe bes, framboos en chocolade
- geitenkaas en bietjes
- roomkaas en gebakken paddenstoelen
- roomkaas en gegrilde paprika
Wil je de blini vooraf bakken? Ook dat kan prima, bewaar ze dan in de koelkast en verwarm ze kort in een pan of oven voor je ze serveert. Ook kun je blini makkelijk invriezen en zo tot wel drie maanden bewaren.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je keto blini met zalmspread
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Keto blini met zalmspread
Ook gebruikt
- bakvorm met 12 platte holtes (Ø 6 à 7 cm)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Blini
- 50 g amandelmeel
- 50 ml slagroom
- 75 g roomkaas
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- kneepje citroensap
- 5 g dille, vers, gehakt
- 3 g bieslook, vers, gehakt
Zalmspread
- 150 g warmgerookte zalm
- 30 ml zure room
- citroenrasp, van ½ citroen
- 3 g bieslook, vers, gehakt
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 ℃ (boven- en onderwarmte) en vet de bakvorm in.
Blini
- Hak de kruiden fijn en meng alle ingrediënten voor de blini in een kom tot een egaal beslag.
- Verdeel dit beslag over de 12 holtes en bak 15 minuten of tot ze beginnen te kleuren aan de randen. (zeker niet te lang bakken dat maakt ze te droog)
Zalmspread
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de zalmspread door elkaar, maak het zo grof of fijn als je zelf goed dunkt.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet