Kerstdiner voorbereiden, menuvolgorde enzo

Mag jij dit jaar het kerstdiner voorbereiden? Waar begin je en hoe zat het ook alweer met de menuvolgorde? En welke gerechten  zet je dit jaar met kerst op tafel? Al eerder lieten we je zien dat je ook in december niet op een houtje hoeft te bijten. Het kan allemaal koolhydraatarm, of niet. Dat is aan jou natuurlijk. Misschien maak je je totaal niet druk over hoe je de maand december zonder kleerscheuren doorkomt en ga je helemaal los? We hielden via Facebook eens een poll, die liet zien dat zo’n 70% van onze fans koolhydraatarm eet tijdens de decembermaand en 30% ‘gaat los’ of geeft er een eigen draai aan. 
Welbeschouwd heeft december slechts 4 feestdagen en 27 gewone dagen. Sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en oudejaarsavond. Als je die andere 27 dagen zo normaal mogelijk eet, dan kun je op die 4 echte feestdagen gerust wat extra’s eten als je de verleidingen niet allemaal wilt of kunt weerstaan.  Of je nu wel of niet koolhydraatarm eet, er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden bij de voorbereidingen van elk kerstdiner.

Advertentie

Voorbereiden kerstdiner

Om goed beslagen ten ijs te komen check onze wenken hieronder. Een goede voorbereiding is het halve werk tenslotte. Het is waarschijnlijk niet je dagelijkse werk om een keto kerstdiner voor te bereiden. Daarom zetten we wat handigheden voor je op een rijtje. We beginnen met een paar algemeenheden. Vervolgens komt de opbouw van een goed diner aan bod. Er is namelijk een officiële volgorde van gerechten. Die menuvolgorde is niet alleen voor kerst trouwens ook voor al je andere feestelijke diners kun je deze menu volgorde aanhouden.

Portiegrootte, variatie, makkelijk en vraag hulp!

  • Hoe meer gangen, hoe kleiner je de porties maakt.
  • Zorg voor variatie: maak gekookte, gebakken, gestoofde en gegrilde gerechten etc.
  • Kies niet te moeilijke recepten. Kies ook bij voorkeur gerechten waar je iets aan kunt voorbereiden. Maak zeker geen onbekende of heel ingewikkelde dingen. Tenzij je een heel geoefende kok bent natuurlijk…, maar dan lees je dit artikel waarschijnlijk niet 😉
  • Vraag zo nodig hulp bij het koken.

Menuvolgorde van een diner

  • Een koud voorgerecht serveer je vóór een warm voorgerecht.
  • Soep wordt opgediend na het koude voorgerecht maar voor het warme voorgerecht.
  • De volgorde van gerechten is van licht naar zwaar.
  • Vis komt voor vlees, vlees komt voor wild, kaas komt voor fruit en hartig voor zoet.
  • Volledige volgorde (17 mogelijk gangen) staat onderaan.

De tafel aankleden

Kerstdiner voorbereiden

Dek de tafel met aandacht, maar houd het simpel. Te veel of te bont gekleurde versiering leidt af van al het lekkers wat je serveert en maakt de sfeer aan tafel onrustig of onnodig schreeuwerig.  Wit servies is altijd goed, of neem een wit onderbord. Dat geeft ook rust aan tafel. Gebruik stoffen servetten, die zijn feestelijker dan papieren servetten. Bekijk ook onze minicursus servetten vouwen voor kerst en alle andere 364 dagen van het jaar.

Ga je menu- of naamkaartjes maken? Houd ze klein, zodat ze niet teveel in de weg staan.

Wil je de tafel versieren met dennengroen? Leg eenvoudig wat dennengroen en kleine ballen onder omgekeerde grote wijnglazen of ijscoupes. Bovenop het voetje kun je dan een kaarsje zetten. Strooi eens her en der wat glitter op het tafelkleed.

Het diner zelf

Voorkom stress en vraag een helpende hand bij het opmaken van borden en/of uitserveren. Laat je in elk geval niet gek maken, blijf kalm. Bedenk even dat je gasten vooral onthouden of het gezellig was! En feitelijk is dat ook het meest belangrijk van kerst: gezellig samenzijn!

Volledige volgorde dinergangen

Je hoeft geen 17-gangen kerstdiner te serveren. Je kiest 4 of 5 gangen die je in de juiste volgorde serveert. Aan de individuele gangen van een maaltijd kunnen bijgerechten worden toegevoegd. Een aperitief of een amuse wordt niet als gang gezien. Er kan met koffie worden afgesloten, maar ook dat is officieel géén menugang. Met de lijst hieronder weet je zeker dat je de goede volgorde aanhoudt.
(Bron: Wikipedia)

  1. Koud voorgerecht
  2. Soep
  3. Warm voorgerecht
  4. Visschotel
  5. Vleesschotel
  6. Warm tussengerecht
  7. Koud tussengerecht
  8. Groenteschotel
  9. IJsdrank
  10. Warm gebraad (wild of gevogelte)
  11. Koud gebraad (wild of gevogelte)
  12. Kaas
  13. Warm zoet nagerecht
  14. Koud zoet nagerecht
  15. IJs
  16. Gebak
  17. Fruit

Alle kerstmenu’s

We hebben in de loop der jaren al heel wat kerstmenu’s samengesteld en leuke inspiratie artikelen geschreven. We hebben de kerstmenu’s ook als pdf beschikbaar gemaakt, met de links naar alle recepten. Veel feestvreugde gewenst!


1 gedachte over “Kerstdiner voorbereiden, menuvolgorde enzo”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven