kabeljauw met romige venkelsaus, opgemaakt bord

Kabeljauw met romige venkelsaus

Die heerlijk romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak, licht anijs achtig, helemaal perfect dus om de kabeljauw tot z’n recht te laten komen. Het gerecht lijkt me ook goed inzetbaar met kerst trouwens, niet te zwaar en de venkelsaus kun je van te voren maken, dat past uitstekend in een koolhydraatarme luxe maaltijd! Als je net zo van de smaak van venkel houdt als wij hier in Huize HAK (Hans en Anna-Karina), dan ga je deze makkelijke romige venkelsaus vast ook vaker op je menu zetten. Verder zie je een simpel worteltje met een klontje boter op de foto’s en een beetje spinaziesalade, je kunt er uiteraard ook je eigen favoriete groente bij eten, pompoen misschien? Een prima koolhydraatarm diner.

Multi inzetbare saus
Ik vind zo’n sausje op je bord presenteren best lastig, meestal wordt het nogal slordig. Het doet niets af aan de smaak,  heeft een van jullie daar een leuke tip voor? De hoeveelheid venkelsaus in dit recept is nogal royaal, ik hield de helft over. Een paar dagen in de koelkast overleeft de saus zeker. Dus dat eet ik later deze week, ik weet nog niet wat en hoe verder maar dat zien jullie vanzelf wel toch? Misschien met met bleekselderij, daar ben ik dol op of met pompoen. Mijn heer Hans draagt zojuist een dikke vette spaghetti-pompoen en een muskaat-pompoen naar binnen namelijk.

Variaties
J
e ziet hier een stukje gebakken malse kabeljauw, maar je kunt ook best een andere (wit) vis of bereidingswijze kiezen. Bij een koolvispakketje uit de oven, een mooi stukje zalm, zeebaars of coquilles is de romige venkelsaus net zo lekker. Wij eten thuis geen vlees, maar ik denk zomaar dat kip of een varkenshaasje ook geweldig lekker zou kunnen zijn.

kabeljauw met romige venkelsaus, opgemaakt bord

Privé troubadour
Ik kookte de kabeljauw in romige venkelsaus op zondagmiddag terwijl mijn eigenste privé troubadour in de huiskamer lekker gitaar zat te spelen uit zijn mapje met ‘ouwe meuk Nederlandstalig’. Om verwarring te voorkomen, in dat mapje geen Willeke Alberti of André Hazes, ook leuk hoor daar niet van. Mijn heer Hans heeft een nogal brede smaak als het om Nederlandstalig gaat: van Dirk Witte (Mens durf te leven) via Cornelis Vreeswijk (Dans om de bom) naar Boudewijn de Groot (ons trouwlied met persoonlijk extra couplet: Zolang ik niet beweeg). Hij zingt ook steeds vaker eigen vertalingen van Amerikaanse (folk)zangers (Phil Ochs). Ik kan daar enorm van genieten en voel me bijzonder rijk met mijn privé troubadour! Ik maak zelf geen muziek, maar ik heb wel een toetsenbord en een goed gesorteerde kruidenla! Zo vormen we best een goed koppel in Huize HAK.

Meer recepten met kabeljauw
Meer recepten met venkel

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze kabeljauw met romige venkelsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Kabeljauw met romige venkelsaus


kabeljauw met romige venkelsaus, opgemaakt bord

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 28, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 5 gr. per portie (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Die romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak licht anijs achtig, helemaal perfect om de kabeljauw tot z'n recht te laten komen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Bestrooi kabeljauw met viskruiden en laat afgedekt op temperatuur komen. Snipper de ui en bak in roomboter op matig vuur in 3 minuten glazig.
  2. Snijd venkel overlangs doormidden en verwijder de harde kern en uitsteeksels. Snijd de rest in dunne reepjes. Voeg de gesneden venkel met anijszaad toe aan de pan met ui en laat 2 tot 3 minuten meebakken. Giet 100 ml bouillon bij de venkel en laat met een deksel erop 10 minuten garen op laag vuur. Pureer de gestoofde groente met de crème fraîche en 30-50 ml bouillon tot een gladde saus met de staafmixer. Warm de venkelsaus in een steelpannetje, zo nodig kun je de saus binden met arrowroot. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
  3. Bak de kabeljauw aan beide zijden net gaar, niet te lang dat is echt jammer. Leg de kabeljauw op het bord en schenk de saus erover, garneer met vers gesneden dille. Echt belachelijk lekker, vind je niet?
  4. Kabeljauw vind ik zelf het lekkerst met wat eenvoudige wortelen of broccoli en een kleine salade. Wilde spinazie met een beetje tomaat is heerlijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 gedachten over “Kabeljauw met romige venkelsaus”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

376 Shares
Share179
Pin197
Tweet