kabeljauw met romige venkelsaus

Kabeljauw met romige venkelsaus

Die heerlijk romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak, licht anijs achtig. Helemaal perfect dus om de kabeljauw tot z’n recht te laten komen. Het gerecht lijkt me ook goed inzetbaar met kerst trouwens. Want, niet te zwaar en de venkelsaus kun je van te voren maken. Bovendien past het uitstekend in een koolhydraatarme luxe maaltijd! Als je net zo van de smaak van venkel houdt als wij hier in Huize HAK (Hans en Anna-Karina), dan ga je deze makkelijke romige venkelsaus vast ook vaker op je menu zetten. Verder zie je een simpel worteltje met een klontje boter op de foto’s en een beetje spinaziesalade. Maar je kunt er uiteraard ook je eigen favoriete groente bij eten, pompoen misschien? Hoe dan ook, een prima koolhydraatarm diner.

Multi inzetbare saus

Ik vind zo’n sausje op je bord presenteren best lastig, meestal wordt het nogal slordig. Het doet niets af aan de smaak,  heeft een van jullie daar een leuke tip voor? De hoeveelheid venkelsaus in dit recept is nogal royaal, ik hield de helft over. Een paar dagen in de koelkast overleeft de saus zeker. Dus dat eet ik later deze week. Ik weet nog niet wat en hoe precies maar dat zien jullie vanzelf wel toch? Misschien met met bleekselderij, daar ben ik dol op of met pompoen. Mijn heer Hans draagt zojuist een dikke vette spaghetti-pompoen en een muskaat-pompoen naar binnen namelijk. (Uiteindelijk is het deze overheerlijke pasta van courgette geworden)

Variaties

Je ziet hier een stukje gebakken malse kabeljauw, maar je kunt ook best een andere vis kiezen. Want bij een koolvispakketje uit de oven of een gegrilde moot zalm is de romige venkelsaus net zo lekker. Wij eten thuis geen vlees, maar ik denk zomaar dat kip of een varkenshaasje ook geweldig lekker zou kunnen zijn.

Privé troubadour

Ik (AK) kookte de kabeljauw in romige venkelsaus op zondagmiddag terwijl mijn eigenste privé troubadour in de huiskamer lekker gitaar zat te spelen uit zijn mapje met ‘ouwe meuk Nederlandstalig’. Om verwarring te voorkomen, in dat mapje geen Willeke Alberti of André Hazes, ook leuk hoor daar niet van. Mijn heer Hans heeft een nogal brede smaak als het om Nederlandstalig gaat: van Dirk Witte (Mens durf te leven) via Cornelis Vreeswijk (Dans om de bom) naar Boudewijn de Groot (ons trouwlied met persoonlijk extra couplet: Zolang ik niet beweeg). Hij zingt ook steeds vaker eigen vertalingen van Amerikaanse (folk)zangers (Phil Ochs). Ik kan daar enorm van genieten en voel me bijzonder rijk met mijn privé troubadour! Ik maak zelf geen muziek, maar ik heb wel een toetsenbord en een goed gesorteerde kruidenla! Zo vormen we een goed koppel in Huize HAK.

Meer recepten met kabeljauw
Meer recepten met venkel

kabeljauw met romige venkelsaus

kabeljauw met romige venkelsaus

Zo maak je deze kabeljauw met romige venkelsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


kabeljauw met romige venkelsaus

Kabeljauw met romige venkelsaus

Die heerlijk romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak, licht anijs-achtig. Helemaal perfect dus om de kabeljauw tot z’n recht te laten komen. Niet te zwaar en de venkelsaus kun je van te voren maken. Daarmee past het ook uitstekend in een koolhydraatarme kerstmaaltijd!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: vis
Voorbereiden: 10 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 25 min

Koolhydraten - hoeveelheid

4 gram koolhydraten per portie exclusief andere groente
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Venkelsaus
Serveren
  • handje dille - gehakt
  • groente naar eigen keus - zelf bijtellen

Bereiden

  • Bestrooi kabeljauw met viskruiden, dek af en zet terzijde.
Venkelsaus
  • Snipper het uitje en bak deze glazig in roomboter op matig vuur. Snijd ondertussen de venkel overlangs doormidden en verwijder de harde kern en uitsteeksels. Snijd de rest in dunne reepjes. Voeg samen met anijszaad toe en laat 2 tot 3 minuten meebakken. Giet 100 ml bouillon bij de venkel en laat met een deksel erop 10 minuten stoven op laag vuur. Pureer de gestoofde groente met de crème fraîche tot een gladde saus met de staafmixer. Voeg zo nodig wat extra bouillon toe. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Houd de venkelsaus warm in een steelpannetje.
Kabeljauw bakken
  • Bak de kabeljauw aan beide zijden net gaar, zo'n 4 - 6 minuten. Zeker niet te lang bakken.
  • Leg de kabeljauw op het bord en schenk er wat romige venkelsaus over. Bestrooi tot slot met vers gehakte dille. Echt belachelijk lekker, vind je niet?
Lekker met...
  • Kabeljauw is lekker met eenvoudige gekookte wortelen of broccoli en een kleine salade. Wilde spinazie met een beetje tomaat is heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 reacties op “Kabeljauw met romige venkelsaus”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

484 Shares
Share241
Pin243
Tweet