Kaaswafels met zalm en avocado

kaaswafels met zalm en avocado

In het oude Griekenland vulde men al zogenaamde obelios met kaas. Deze kaaswafels zijn dus goedbeschouwd Grieks van oorsprong. De kaaswafels zijn snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Ik belegde twee wafels met zalm, avocado en tomaat, simpel maar oh, zo lekker! Zo stond er in een ommezien een perfecte lunch op tafel. Normaal gesproken bak je wafels natuurlijk met meel, helaas bestaan de meeste meelsoorten voor 75% uit koolhydraten. Ik gebruikte voor deze koolhydraatarme variant eieren, kaas en voor de nodige samenhang voegde ik er psylliumvezels aan toe. Deze -belegde- koolhydraatarme wafels bevatten 1.88 gram koolhydraten per stuk.

Kaaswafels

Uit het recept haal je vier kaaswafels, ik bakte ze twee aan twee in een apparaat met verwisselbare platen. Vier stuks is een beetje veel voor een persoon. Als je alleen eet zoals ik vandaag hou je er minstens twee over, dat wordt nog een keer smullen. Of stop ze in je lunchtrommel voor op het werk.

Bewaren

Bewaar de overgebleven kaaswafels tot 24 uur in de koelkast. De volgende dag zijn de wafels nog uitstekend te eten bij het ontbijt of de lunch. Ik belegde ze met kaas, tomaat en pesto en bakte ze de volgende dag als ‘tosti’ in de koekenpan. Hmm, tijdens het smullen heb ik in gedachten onze voorouders in de ijzertijd even bedankt voor deze erfenis! Invriezen ben in niet zo’n fan van.

Geschiedenis aan je voeten

IJzertijd? *Huh*? Ja! Leuk toch om wat meer te weten over de voorgeschiedenis van dit soort lekkernijen. Ik kan zomaar een middagje zoet zijn met mijn toverdoos op schoot. Ik typ in ‘geschiedenis van wafels bakken’ en er ligt aan schat aan informatie aan mijn voeten. Echt zo leuk vind ik dat. Vandaag heb ik me vooral vermaakt met een pdf van een boek over Het Maatschappelijk leven in de XVIIe eeuw!  Alleen de titel al… En omdat ik toch een soort van schooljuf ben ga ik een beetje van die kersverse kennis met jullie delen.

Waarschijnlijk worden in de lage Landen al sinds de ijzertijd (1200-700 vóór onze jaartelling) ijzerkoeken gebakken. Deeg garen tussen twee hete ijzeren platen, dat mag je toch wel zien als de oervorm van onze huidige wafel met ruitpatroon. Het simpele deeg bestond destijds uit gestampte graankorrels met melk en wat honing. Via de Vroeg Middeleeuwse hostie-ijzers met afbeeldingen van christelijke verhalen naar het huidige ruitpatroon. Het ruitpatroon en ook de naam ‘wafel’ is later ontstaan. In smederijen kond men toen de ijzeren platen voorzien van een honingraatpatroon en men noemde dat wafla, oud-Frans voor honingraat.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

kaaswafels met zalm en avocado
kaaswafels met zalm en avocado

Luik, Brussel of Gouda?

Zoveel streken zoveel recepten en toepassingen voor wafels. Grofweg zijn er twee wafelsoorten, de ronde hartvormige Luikse of rechthoekige Brusselse wafel. Daarnaast heb je natuurlijk de dunnere meer koekachtige wafel waar bijvoorbeeld de ronde gevulde Goudse stroopwafel van gemaakt wordt. Verder zijn er eindeloos veel variaties en deegsamenstelling, manier van bakken en gebruikte vullingen. Kijk ook eens naar onze kniepertjes en oubliewafels.

wafels, kaaswafels

Zo maak je de kaaswafels

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Kaaswafels met zalm en avocado

kaaswafels met zalm en avocado
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze kaaswafels zijn heel snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Zo zet je in een ommezien een perfecte lunch op tafel.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 57

4.67 van 6 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk, inclusief deze topping
calorieën 287.02 kcalkoolhydraten 1.88 geiwitten 16.05 gvetten 23.03 gvezels 4.27 g
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min
Hoeveelheid (aan te passen)4 wafels

Ingrediënten

BESLAG

TOPPING

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Mix de eieren met de roomkaas luchtig. Voeg de overige ingrediënten voor het beslag toe en mix nogmaals.

In een wafelijzer

  • Verwarm het wafelijzer, vet het in en bak de wafels gaar. In mijn ijzer per bakronde 7 minuten.
  • Halveer de avocado en schep de vrucht uit de schil en snijd in plakjes. Snijd de tomaat in plakjes.
  • Beleg de wafels met zalm, tomaat en avocado en maal er wat peper over. Serveer onmiddellijk. Eet smakelijk!

In de oven met siliconen wafelvormen

  • Ze kunnen ook in een siliconen wafelvorm voor in de oven. Verwarm de hetelucht oven voor op 175°C en bak ze 30 minuten (6 stuks). Met dank aan Helen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

50 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties