kaaswafels met zalm en avocado

Kaaswafels met zalm en avocado

In het oude Griekenland vulde men al zogenaamde obelios met kaas. Mijn kaaswafels zijn dus goedbeschouwd Grieks van oorsprong. Deze kaaswafels zijn snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Ik belegde twee wafels met zalm, avocado en tomaat, simpel maar oh, zo lekker! Zo stond er in een ommezien een perfecte lunch op tafel. Normaal gesproken bak je wafels natuurlijk met meel, helaas bestaan de meeste meelsoorten voor 75% uit koolhydraten. Ik gebruikte voor deze koolhydraatarme variant eieren, kaas en voor de nodige samenhang voegde ik er psylliumvezels aan toe.

Kaaswafels

Uit het recept haal je vier kaaswafels, ik bakte ze twee aan twee in een apparaat met verwisselbare platen. Vier stuks is een beetje veel voor een persoon. Als je alleen eet zoals ik vandaag hou je er minstens twee over, dat wordt nog een keer smullen. Bewaar de overgebleven kaaswafels in de koelkast. De volgende dag zijn de wafels nog uitstekend te eten bij het ontbijt of de lunch. Of stop ze in je lunchtrommel voor op het werk. Ik belegde ze met kaas, tomaat en pesto en bakte ze als ‘tosti’ in de koekenpan. Hmm, tijdens het smullen heb ik in gedachten onze voorouders in de ijzertijd even bedankt voor deze erfenis!

kaaswafels met zalm en avocado

 

Geschiedenis aan je voeten

IJzertijd? *Huh*? Ja! Leuk toch om wat meer te weten over de voorgeschiedenis van dit soort lekkernijen. Ik kan zomaar een middagje zoet zijn met mijn toverdoos op schoot. Ik typ in ‘geschiedenis van wafels bakken’ en er ligt aan schat aan informatie aan mijn voeten. Echt zo leuk vind ik dat. Vandaag heb ik me vooral vermaakt met een pdf van een boek over Het Maatschappelijk leven in de XVIIe eeuw!  Alleen de titel al… En omdat ik toch een soort van schooljuf ben ga ik een beetje van die kersverse kennis met jullie delen.

Waarschijnlijk worden in de lage Landen al sinds de ijzertijd (1200-700 vóór onze jaartelling) ijzerkoeken gebakken. Deeg garen tussen twee hete ijzeren platen, dat mag je toch wel zien als de oervorm van onze huidige wafel met ruitpatroon. Het simpele deeg bestond destijds uit gestampte graankorrels met melk en wat honing. Via de Vroeg Middeleeuwse hostie-ijzers met afbeeldingen van christelijke verhalen naar het huidige ruitpatroon. Het ruitpatroon en ook de naam ‘wafel’ is later ontstaan. In smederijen kond men toen de ijzeren platen voorzien van een honingraatpatroon en men noemde dat wafla, oud-Frans voor honingraat.

kaaswafels met zalm en avocado

Luik, Brussel of Gouda

Zoveel streken zoveel recepten en toepassingen voor wafels. Grofweg zijn er twee wafelsoorten, de dikke wafel met grote diepe vakjes zoals de ovale Luikse of rechthoekige Brusselse wafel. Daarnaast heb je natuurlijk de dunnere meer koekachtige wafel waar bijvoorbeeld de ronde gevulde Goudse stroopwafel van gemaakt wordt. Verder zijn er eindeloos veel variaties en deegsamenstelling, manier van bakken en gebruikte vullingen.

Wil je er écht alles van weten? Kijk dan op Bakkerijwiki of nog veel leuker (vind ik) lees het Dertiende hoofdstuk uit Het Maatschappelijk Leven in de XVIIe eeuw

wafels, kaaswafels

Kijk hier voor meer broodachtigen.

 

Zo maak je de kaaswafels

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Kaaswafels met zalm en avocado


kaaswafels met zalm en avocado

Door Anna-Karina Geplaatst november 17, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 4 wafels
  • Koolhydraten: 2,3 gr khd per stuk (4 wafels uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 7 minuten
  • Klaar in: 19 minuten

Deze kaaswafels zijn heel snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Zo zet je in een ommezien een perfecte lunch op tafel.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Mix de eieren met de roomkaas luchtig. Voeg de overige ingrediënten voor het beslag toe en mix nogmaals.
  2. Verwarm het wafelijzer, vet het in en bak de wafels gaar. In mijn ijzer per bakronde 7 minuten. Of zie onder.
  3. Halveer de avocado en schep de vrucht uit de schil en snijd in plakjes. Snijd de tomaat in plakjes.
  4. Beleg de wafels met zalm, tomaat en avocado en maal er wat peper over. Serveer onmiddellijk. Eet smakelijk!
  5. NB: ze kunnen ook in een siliconen wafelvorm voor in de oven. Helen (zie reacties bij de kaaswafels) bakte ze in de hetelucht oven 170-180 graden 30 minuten voor 6 stuks.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 gedachten over “Kaaswafels met zalm en avocado”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

848 Shares
Share489
Pin359
Tweet