kaaswafels met zalm en avocado

Kaaswafels met zalm en avocado

In het oude Griekenland vulde men al zogenaamde obelios met kaas. Deze kaaswafels zijn dus goedbeschouwd Grieks van oorsprong. De kaaswafels zijn snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Ik belegde twee wafels met zalm, avocado en tomaat, simpel maar oh, zo lekker! Zo stond er in een ommezien een perfecte lunch op tafel. Normaal gesproken bak je wafels natuurlijk met meel, helaas bestaan de meeste meelsoorten voor 75% uit koolhydraten. Ik gebruikte voor deze koolhydraatarme variant eieren, kaas en voor de nodige samenhang voegde ik er psylliumvezels aan toe. Deze -belegde- koolhydraatarme wafels bevatten 1.88 gram koolhydraten per stuk.

Advertentie

Kaaswafels

Uit het recept haal je vier kaaswafels, ik bakte ze twee aan twee in een apparaat met verwisselbare platen. Vier stuks is een beetje veel voor een persoon. Als je alleen eet zoals ik vandaag hou je er minstens twee over, dat wordt nog een keer smullen. Of stop ze in je lunchtrommel voor op het werk.

Bewaren

Bewaar de overgebleven kaaswafels tot 24 uur in de koelkast. De volgende dag zijn de wafels nog uitstekend te eten bij het ontbijt of de lunch. Ik belegde ze met kaas, tomaat en pesto en bakte ze de volgende dag als ‘tosti’ in de koekenpan. Hmm, tijdens het smullen heb ik in gedachten onze voorouders in de ijzertijd even bedankt voor deze erfenis! Invriezen ben in niet zo’n fan van.

Geschiedenis aan je voeten

IJzertijd? *Huh*? Ja! Leuk toch om wat meer te weten over de voorgeschiedenis van dit soort lekkernijen. Ik kan zomaar een middagje zoet zijn met mijn toverdoos op schoot. Ik typ in ‘geschiedenis van wafels bakken’ en er ligt aan schat aan informatie aan mijn voeten. Echt zo leuk vind ik dat. Vandaag heb ik me vooral vermaakt met een pdf van een boek over Het Maatschappelijk leven in de XVIIe eeuw!  Alleen de titel al… En omdat ik toch een soort van schooljuf ben ga ik een beetje van die kersverse kennis met jullie delen.

Waarschijnlijk worden in de lage Landen al sinds de ijzertijd (1200-700 vóór onze jaartelling) ijzerkoeken gebakken. Deeg garen tussen twee hete ijzeren platen, dat mag je toch wel zien als de oervorm van onze huidige wafel met ruitpatroon. Het simpele deeg bestond destijds uit gestampte graankorrels met melk en wat honing. Via de Vroeg Middeleeuwse hostie-ijzers met afbeeldingen van christelijke verhalen naar het huidige ruitpatroon. Het ruitpatroon en ook de naam ‘wafel’ is later ontstaan. In smederijen kond men toen de ijzeren platen voorzien van een honingraatpatroon en men noemde dat wafla, oud-Frans voor honingraat.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kaaswafels met zalm en avocado
kaaswafels met zalm en avocado

Luik, Brussel of Gouda?

Zoveel streken zoveel recepten en toepassingen voor wafels. Grofweg zijn er twee wafelsoorten, de ronde hartvormige Luikse of rechthoekige Brusselse wafel. Daarnaast heb je natuurlijk de dunnere meer koekachtige wafel waar bijvoorbeeld de ronde gevulde Goudse stroopwafel van gemaakt wordt. Verder zijn er eindeloos veel variaties en deegsamenstelling, manier van bakken en gebruikte vullingen. Kijk ook eens naar onze kniepertjes en oubliewafels.

wafels, kaaswafels

Zo maak je de kaaswafels

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

kaaswafels met zalm en avocado

Kaaswafels met zalm en avocado

Deze kaaswafels zijn heel snel klaar en vormen een uitstekende basis voor al je hartige beleg. Zo zet je in een ommezien een perfecte lunch op tafel.
4.67 van 6 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 57
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Per stuk, inclusief deze topping
kcal 287.02 koolhydraten 1.88 geiwitten 16.05 gvetten 23.03 gvezels 4.27 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 wafels

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

TOPPING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Mix de eieren met de roomkaas luchtig. Voeg de overige ingrediënten voor het beslag toe en mix nogmaals.

In een wafelijzer

  • Verwarm het wafelijzer, vet het in en bak de wafels gaar. In mijn ijzer per bakronde 7 minuten.
  • Halveer de avocado en schep de vrucht uit de schil en snijd in plakjes. Snijd de tomaat in plakjes.
  • Beleg de wafels met zalm, tomaat en avocado en maal er wat peper over. Serveer onmiddellijk. Eet smakelijk!

In de oven met siliconen wafelvormen

  • Ze kunnen ook in een siliconen wafelvorm voor in de oven. Verwarm de hetelucht oven voor op 175°C en bak ze 30 minuten (6 stuks). Met dank aan Helen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


52 gedachten over “Kaaswafels met zalm en avocado”

  1. Hoi, vraagje, zou ik ipv amandelmelk ook kokosmelk kunnen gebruiken voor de gezonde wafels?

  2. 4 sterren
    Bedankt voor het leuke en lekkere recept. Kan ik deze wafels in de diepvries bewaren? En hoe lang blijven ze in de koelkast goed?

  3. 4 sterren
    Dit is nou net de vervanger voor brood die ik zocht! Super blij mee en eenvoudig te maken. Alleen heb ik nu geen monchou meer in huis en absoluut geen zin om naar de winkel te gaan. Eerst daarover een vraag, zijn er ook goedkopere varianten van roomkaas dan monchou? Weet iemand dat?
    Vraag twee is kan ik ook griekse yoghurt of mascarpone gebruiken in plaats van de roomkaas?
    En mijn derde opmerking is een tip voor mensen die geen wafelijzer hebben. Ik heb het op mijn tosti ijzer gemaakt. Werkt prima, paar minuutjes en hij is al klaar.
    Groetjes, Danielle

  4. Ik heb een koemelk intolerantie en heb daarom 2 soorten geitenkaas gebruikt. Super lekker. Dit is een blijvertje!

  5. Ik moet de wafels nog gaan maken, maar heb al ‘gesmuld’van jouw bijgaande verhaaltje en ga zéker ook kijken op de links, die je tipte. Dat “Maatschappelijk Leven” interesseert mij ook heel erg….
    Enne: wat ga jij allemaal voor lekkers maken voor a.s. vrijdag?

  6. Wat een ontzettend leuk recept en goeie tips van iedereen. Ik ga ze zeker maken, maar dan als pannekoek?

  7. Mijn (goedkope) wafelrooster protesteerde toen ik het deeg erin deed. Na een paar minuten bruiste het er aan de zijkanten uit. De nog bleke wafels heb ik afgebakken in de koekenpan, net als de rest van het beslag. Ze waren heerlijk! Ik heb er nog drie in de koelkast liggen voor morgen.

  8. Ik laat inmiddels iedere vriend of kennis de vezels meebrengen uit Nederland. Bak geregeld de broodjes ermee, wafels, pannenkoeken en als bijkomend voordeel…………….?!

      1. Ik snap je punt, wat een wonderlijk spul dat zo’n los beslag nog zo’n vaste massa wordt met 3 el van dat spul :).

  9. Ik had de wafels (en beleg) meegenomen naar mijn werk en collega’s waren erg jaloers. Wat mij betreft helemaal terecht! Wat was dit lekker!!

  10. Hoi.
    Lijkt me lekker recept!
    Maar , gebruik je hele psyliumvezels of gemalen?
    Ik heb namelijk alleen hele in huis
    Hoor graag
    Rita

  11. Is het mogelijk deze van tevoren te maken? En zoja hoelang kan je ze ongeveer afgesloten bewaren?

  12. Brigitte Broekhof

    Hi Anna-Karina,

    Heeerlijk, Heerlijk en nog eens Heerlijk is dit recept! EN zo EENVOUDIG!!! zo gemaakt. Ik heb geen wafelijzer, ik heb ze gewoon in de koekepan met een deksel erop gedaan op medium (ik heb een inductie kookplaat) en heb ze op 5 minuten gezet. Toen gekeken of de onderkant aan het garen was, en die waren mooi droog en gekleurd. Toen heb ik ze omgedraaid en weer 5 minuten laten garen.

    Volgens mij kan het ook werken met een poffertjes pan. 🙂 of een muffin pan voor in de oven.

    Ik moet zeggen dat ik een beetje sceptisch was toen ik mijn deeg zag. Het was nogal plakkerig. Heb ze dus in de koekenpan gedaan en het resulaat was werkelijk fantastisch. Die ik als een van mijn favoriete pannekoekjes! Al dan niet met zalm. Vond het zo al heerlijk.

    Met dankbare groet,

    Brigitte

  13. Samen met een kop pompoensoep voldoende voor een goed vullende avondmaaltijd. Smaakte prima. Bedankt voor het recept.

  14. Psyliumvezels niet te vinden hier in Spanje tot nu toe, kan die vervangen door iets anders?

      1. Hé Marieke en Anna-Karina,

        Zat het recept te lezen en had ook nog nooit van psylliumvezel gehoord, maar als je googled op de latijnse naam Psyllii testa, krijg je de mogelijkheid om het via Amazon.es te bestellen, bijv Cáscara de Psyllium Rubio Orgánico – 500g. Waarschijnlijk dus ook wel in een biowinkel in de buurt te krijgen.

        Groet,
        Regina

  15. Ik heb ze vanmiddag gebakken en gegeten met de zalm en wat tomaat, beetje dille er over heeeerlijk. Dank je voor het geweldig recept

  16. Ik heb de wafels gemaakt in ’n siliconevorm, prima gelukt, even proberen maar bij mij stond de hete lucht oven op 170 à 180 graden en 30 minuten voor 6 stuks, succes!

  17. Dat klinkt errrg lekker! Ik heb helemaal geen ijzer whatsoever, maar zou ik er pannenkoekjes van kunnen bakken? ?

  18. Wat is dat toch leuk, zo vaak informatie bij een recept. Dank je wel. Ik ga de wafels straks meteen uitproberen. Ze lijken me zalig.

  19. Bedankt voor dit recept ! Ik ga ze vandaag meteen proberen 😉 Ik heb er helemaal niet aan gedacht dat ik mijn wafelijzer zo gewoon weer kan gebruiken, soms heb je even een hint nodig 😉

  20. Hallo Anna Karina,

    Deze wafels lijken mij fantastisch maar helaas heb ik geen wafelijzer. Ik heb wel siliconen wafelvormen voor in de oven. Weet jij misschien op hoeveel graden en hoelang ik ze dan in de oven moet doen. Dank je wel voor je heerlijke recepten. Ik heb er al aardig wat uitgeprobeerd

    Groetjes Linda

      1. De vraag van Linda ligt dus ook bij mij op de lippen.
        Ik heb een tijdje geleden ook zo’n siliconen vorm gekocht maar tot op heden niet gebruikt omdat ik niet precies weet hoe het werkt. Iemand hier ervaring mee?
        Die kaaswafels lijken me heerlijk en zodra ik weet hoe ik er mee om moet gaan ga ik ze maken.
        Groetjes,
        Erna

Reacties zijn gesloten.

4.67 from 6 votes (3 ratings without comment)
Scroll naar boven