kaasmandjes

Kaasmandjes om te vullen

Als je de ‘gewone’ platte kaaskletskoppen hebt gemaakt hebt wil je misschien ook eens wat avontuurlijkers proberen? Het is in elk geval een heel leuk klusje. De kaasmandjes of kaasbakjes kun je vullen met salade of koolhydraatarme courgetti bijvoorbeeld. Mooi en spectaculair bij een feestelijke brunch.  Ik vulde er een met ijsbergsla, bleekselderij, tomaat en pesto. Dat was een waanzinnig lekkere lunch en het mandje bleef  gewoon lekker knapperig. Let er op dat je de vulling niet te zout maakt want de kaasmandjes zijn ook al vrij zout.  Als de vulling vocht bevat wel direct opeten, maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan? Hoe de knapperigheid zich houdt met courgetti erin moet ik ook nog eens uitproberen.

 

Koekenpan of oven?

Ik beschrijf hieronder twee methodes om de kaasmandjes te maken. Een in de oven. De andere in de koekenpan.  Kies voor beide methoden kommetjes of glazen in de gewenste maat en vorm. Ik zette de kommetjes ondersteboven maar op internet heb ik ook gezien dan mensen de kaas IN een kom draperen, dat leek mij een stuk lastiger. Het gaat er bij het vormen van deze kaasmandjes vooral om dat je snel maar geconcentreerd werkt, want de kaas stolt vrij snel.

gevulde kaasmandjes

Kaasmandjes uit de oven

Om de kaasmandjes te maken volg je het recept voor de kaaskletskoppen, maar je maakt de rondjes wat groter, zodat ze straks goed over jouw model kommetje passen. Je schept de nog flexibele kaas (gebruik een pannenkoekmes) onmiddellijk uit de oven over je omgekeerde schaaltje, dek gelijk af met een keukenpapiertje en dan lichtjes aandrukken met je handen. Door het keukenpapiertje wordt het vet gelijk opgenomen en het isoleert voldoende zodat je je handen niet brandt aan de kaas. Laat de kaasmandjes op de kom volledig afkoelen en uitharden. Haal de krokante kaasmandjes voorzichtig van de vorm en dep het overtollige vet voorzichtig van de binnen- en buitenkant met een propje keukenpapier. Kaasmandje gevuld met tonijntapenade.

Klik voor vergrotingen


Kaasmandjes uit de koekenpan

Ik vond dit wat lastiger, maar oefening baart kunst. Verwarm een goede anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Bestrooi de bodem van de pan gelijkmatig met Parmezaanse kaas. Bak de kaas circa 5 minuten op laag vuur. Eerst smelt de kaas, dan gaat het schuimen. Je wacht rustig af tot de kaas begint te bruinen. Niet te donker, dat smaakt bitter. Laat de pan dan van het vuur af in de pan iets afkoelen, zodat je de plak op kunt scheppen. Leg de, nog flexibele, kaasplak over een omgekeerde vorm. Op die manier ontstaat een kaasmandje; ik nam hier een glazen vaasje voor. Zodra de kaas afkoelt, wordt het krokant. Mijn kaasplak kreukelde toch nog een beetje in elkaar tijdens het opscheppen (zie foto’s) maar welke vorm je ook krijgt, ‘t blijft een indrukwekkend kunstwerkje!

Klik voor vergrotingen


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Kaasmandjes om te vullen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

352 Shares
Share257
Pin95
Tweet