kaasmandjes

Kaasmandjes om te vullen

Als je de ‘gewone’ platte kaaskletskoppen hebt gemaakt hebt wil je misschien ook eens wat avontuurlijkers proberen? Het is in elk geval een heel leuk klusje. De kaasmandjes of kaasbakjes kun je vullen met salade of koolhydraatarme courgetti bijvoorbeeld. Mooi en spectaculair bij een feestelijke brunch.  Ik vulde er een met ijsbergsla, bleekselderij, tomaat en pesto. Dat was een waanzinnig lekkere lunch en het mandje bleef  gewoon lekker knapperig. Let er op dat je de vulling niet te zout maakt want de kaasmandjes zijn ook al vrij zout.  Als de vulling vocht bevat wel direct opeten, maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan? Hoe de knapperigheid zich houdt met courgetti erin moet ik ook nog eens uitproberen.

Twee methodes: in de koekenpan en in de oven

Ik beschrijf hieronder twee methodes om lekkere kaasmandjes te maken. Een in de oven. De andere in de koekenpan.  Kies voor beide methoden kommetjes in de gewenste maat en vorm. Het gaat er bij het vormen van deze kaasmandjes vooral om dat je snel maar geconcentreerd werkt, want de kaas stolt vrij snel.

1. Kaasmandjes uit de oven

Om de kaasmandjes te maken volg je het recept voor de kaaskletskoppen. Maak de rondjes met kaas zo groot dat ze straks goed over jouw model kom passen. TIP: de kaas beslist niet te donker laten worden, dat smaakt bitter. Schep de nog flexibele kaas,met een pannenkoekmes uit de oven. En drapeer ‘m onmiddellijk over je omgekeerde kom. Druk direct met een keukenpapiertje lichtjes om de kom heen met je handen. Door het keukenpapiertje wordt het vet gelijk opgenomen en het isoleert voldoende zodat je je handen niet brandt aan de kaas. Laat de kaasmandjes zo volledig afkoelen en uitharden. Haal de krokante kaasmandjes voorzichtig van de vorm. Dep het overtollige vet op met een propje keukenpapier. Benieuwd wat wij ervan maakten? Een mooi kaasmandje gevuld met tonijntapenade.

 


2. Kaasmandjes uit de koekenpan

Je kunt ook de koekenpanmethode proberen. Verwarm daartoe een goede anti-aanbakpan op matig tot middelhoog vuur. Bestrooi de bodem van de pan gelijkmatig met Parmezaanse kaas. Bak de kaas ongeveer 5 minuten op laag vuur. Eerst smelt de kaas, dan gaat het schuimen. Maar wacht rustig af, zodra de kaas begint te bruinen laat je de pan -van het vuur af- iets afkoelen. Op die manier kun je de kaasplak beter opscheppen. Leg de, nog flexibele, kaasplak over een omgekeerde vorm. Op die manier ontstaat een leuk kaasmandje; ik nam hier een glazen vaasje voor. Zodra de kaas afkoelt, wordt het lekker krokant. Een indrukwekkend kunstwerkje! TIP: de kaas beslist niet te donker laten worden, dat smaakt bitter. 

 


(Gezien 67 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Kaasmandjes om te vullen”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like