Kaaskletskoppen

kaaskletskoppen

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg! Eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu deze krakende kaaskletskoppen. Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur zo feestelijk, bijna zonde om op te eten! Je kan met de vorm natuurlijk variëren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst. Van 100 gram kaas maakten we 10 kletskoppen, dan bevatten per stuk: 36.9 kcal ⋆ koolhydraten 0.1 g ⋆ eiwitten 2.3 g ⋆ vetten 3.05 g ⋆ vezels 0.01 g, afhankelijk van wat je erop of erdoor doet.

Verschillende soorten kaas

Ik maak vaak van diverse soorten kaas ook verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om de kaaskletskoppen lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten en dat ga ik jullie in onderstaand recept verklappen!  Avontuurlijker ingesteld? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Kaaskletskoppen bewaren

Mits goed droog gebakken kun je de kaaskletskoppen tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje. Leg onderin een stukje keukenpapier. Eerlijk gezegd lukt een week mij nooit. Ik kan best wat hebben maar deze zijn gewoon té lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suikerklontjes naast! Die onttrekken het vocht, en zo blijven ze langer knapperig.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

kaaskletskoppen

Zo maak je de kaaskletskoppen zelf

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Kaaskletskoppen

kaaskletskoppen
Door: Anna-Karina van Denderen
Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk om te beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor. Maar ook bij de borrel of een soepje super smakelijk. Ik vind die kant-achtige structuur zó feestelijk, bijna zonde om op te eten!
4.2 van 5 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 36.9 kcalkoolhydraten 0.1 geiwitten 2.3 gvetten 3.05 gvezels 0.01 g
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min
Hoeveelheid (aan te passen)10 stuks

Ingrediënten

Toevoegingen, naar smaak

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kaas kunnen veel sneller klaar zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rasp kaas en meng er optioneel kruiden en specerijen door, we geven je hier slechts een voorbeelden!
  • Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels, of gebruik een kookring. Bestrooi optioneel met een beetje sesamzaad of maanzaad.
  • Bak de kaaskletskoppen 10-12 minuten in het midden van de oven.
  • Schep alle kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op keukenpapiertje en laat ze afkoelen en volledig uitharden. Pas als ze helemaal zijn afgekoeld zijn ze bros.
  • Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!

Zo gaat het bakproces

  • Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen. Dat hoort zo, vervolgens worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en meer te 'schuimen'. Hoe lang dit precies duurt hangt helemaal af van de kaassoort die je gebruikt.
    Blijf altijd goed opletten dat ze niet verbranden. Zo nodig de temperatuur terugdraaien naar 160 °C.
  • Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Twijfel je? Schep er dan voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat snel afkoelen. Als de testkletskop knapperig is haal je snel de rest eruit, anders worden ze bitter.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties