kaaskletskoppen

Kaaskletskoppen

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg… eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu deze krakende kaaskletskoppen. Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur zo feestelijk, bijna zonde om op te eten! Je kan met de vorm natuurlijk varieren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst.

Verschillende soorten kaas

Ik maak vaak van diverse soorten kaas ook verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om de kaaskletskoppen lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten en dat ga ik jullie in onderstaand recept verklappen!  Wil je wat avontuurlijkers proberen? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Kaaskletskoppen bewaren

Mits goed droog gebakken kun je de kaaskletskoppen tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje. Leg onderin een stukje keukenpapier. Eerlijk gezegd lukt een week mij nooit. Ik kan best wat hebben maar deze zijn gewoon té lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suikerklontjes naast! Die onttrekken het vocht, en zo blijven ze langer knapperig.

kaaskletskoppen

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de kaaskletskoppen zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

kaaskletskoppen

Kaaskletskoppen

Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk om te beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor. Maar ook bij de borrel of een soepje super smakelijk. Ik vind die kant-achtige structuur zó feestelijk, bijna zonde om op te eten!
4.34 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: knutselen in de keuken, oven
Voorbereiden: 5 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 15 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 10 stuks

Ingrediënten

Optioneel

Bereiden

  • NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kaas kunnen veel sneller klaar zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rasp kaas en meng er optioneel kruiden en specerijen door.
  • Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels. Bestrooi optioneel met een beetje sesamzaad of maanzaad.
  • Bak de kaaskletskoppen 10-12 minuten in het midden van de oven.
  • Schep alle kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op keukenpapiertje en laat ze afkoelen en volledig uitharden.
  • Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!
Zo gaat het...
  • Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen. Dat hoort zo, vervolgens worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en te 'schuimen'. Hoe lang dit precies duurt hangt helemaal af van de kaassoort die je gebruikt. Blijf altijd goed opletten dat ze niet verbranden. Zo nodig de temperatuur terugdraaien naar 160 °C.
  • Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Twijfel je? Schep er dan voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat snel afkoelen. Als de testkletskop knapperig is haal je snel de rest eruit, anders worden ze bitter.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Kaaskletskoppen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

627 Shares
Share357
Pin270
Tweet