Kaaskletskoppen 4

kaaskletskoppen

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg… Eerst pesto toen de gedroogde tomaten en nu deze kaaskletskoppen. Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat om als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur zo feestelijk, bijna zonde om op te eten! Je kan met de vorm natuurlijk varieren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst.

Ik maak vaak van diverse soorten kaas verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om de kaaskletskoppen lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten en dat ga ik jullie in onderstaand recept verklappen!

Wil je wat avontuurlijkers proberen? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Bewaren
Mits goed droog gebakken kan je ze tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje, met een keukenpapiertje onderin. Mij lukt een week nooit. Ik kan best wat hebben maar deze zijn te lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suiker klontjes naast! Die onttrekken het vocht.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de kaaskletskoppen zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Kaaskletskoppen

kaaskletskoppen

Door Anna-Karina Geplaatst maart 18, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 10 stuks
  • Koolhydraten: 0 khd (10 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg... Eerst pesto toen de gedroogde tomaten en nu deze kaaskletskoppen. …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190 graden (175 graden hetelucht).
  2. Gebruik bakpapier of een hergebruik bakvel. Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels. Bak gedurende 10-12 minuten in het midden van de oven.
  3. Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen, dat hoort zo dan worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en te 'schuimen'. Ligt ook aan de kaassoort die je gebruikt. Vanaf nu moet je opletten dat ze niet verbranden, zonodig de temperatuur terugdraaien naar 160 graden.
  4. Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Schep er voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat even afkoelen, als de testkletskop knapperig is haal je ook de rest eruit anders worden ze bitter.
    NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn.
  5. Schep de kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op een keukenpapiertje en laat ze afkoelen en uitharden. Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Kaaskletskoppen

  • Nella

    Yummie! Ik bak deze kletskoppen in een kleine vorm (kleinste vorm kookring) om ze als snackje te eten onderweg. Wij reizen geregeld met de auto naar onze dochter en haar gezin in Engeland(een uur of 8 reizen) en snoepen is uit de boze maar deze kletskopjes zijn een prima alternatief. Je moet je wel kunnen beheersen anders eet je er teveel. Met een klein beetje heel fijn gesneden rood pepertje of grof gemalen zwarte peper, mmm….

  • Ria

    Goedemiddag.
    Leuk recept, die kaaskletskoppen. Maar toch heb ik een vraag. De kletskoppen zagen er prachtig uit. Maar ze smaakten enigszins bitter. Ligt dit aan de soort kaas? Ik heb 48+ gebruikt. Parmezaan is veel duurder, dus gebruik ik liever gewone geraspte. Maar wil het recept wel vaker gaan gebruiken.
    Graag hoor ik van u. Vriendelijke groet.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Als ze bitter zijn dan is de kaas net te lang gebakken, de kletskoppen mogen net een beetje beginnen te kleuren maar zeker niet bruin zijn. Elke kaas bakt anders helaas kan ik niet voor elke soort precies aangeven. En in geraspte kaas (kant en klaar) zit ook een soort antiklontermiddel, dat heeft allemaal invloed.