kaascrackers

Kaaskletskoppen of kaascrackers

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg! Eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu deze krakende keto kaaskletskoppen. Vanwege de structuur noem ik ze geen kaascrackers maar -kletskoppen. Regelmatig bak ik even snel wat crackers bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Deze kletskoppen van kaas kun je ook heerlijk beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur van de crackers met kaas zo feestelijk, bijna zonde om op te eten!

Je kan met de vorm natuurlijk variëren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst. Van 100 gram kaas maakten we 10 kaaskletskoppen, dan bevatten per stuk: 36.9 kcal ⋆ koolhydraten 0.1 g ⋆ eiwitten 2.3 g ⋆ vetten 3.05 g ⋆ vezels 0.01 g, afhankelijk van wat je erop of erdoor doet.

Verschillende soorten kaascrackers

Ik maak vaak van diverse soorten kaas ook verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Als je voor de kaascrackers Parmezaanse kaas gebruikt of andere droge kaassoorten, kunnen je kaas kletskoppen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om ze lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten. Dat ga ik jullie in onderstaand recept allemaal verklappen!  Avontuurlijker ingesteld? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Keto kletskoppen bewaren

Mits goed droog gebakken kun je de kaas kletskoppen tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje. Leg onderin een stukje keukenpapier. Eerlijk gezegd lukt een week mij nooit. Ik kan best wat hebben maar deze kaascrackers zijn gewoon té lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suikerklontjes naast! Die onttrekken het vocht, en zo blijven ze langer knapperig.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kaaskletskoppen

Zo maak je de kaas kletskoppen zelf

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Kaaskletskoppen

kaaskletskoppen
Door: Anna-Karina van Denderen
Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk om te beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor. Maar ook bij de borrel of een soepje super smakelijk. Ik vind die kant-achtige structuur zó feestelijk, bijna zonde om op te eten!
4.2 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 36.9 kcalkoolhydraten 0.1 geiwitten 2.3 gvetten 3.05 gvezels 0.01 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Toevoegingen, naar smaak

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kaas kunnen veel sneller klaar zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rasp kaas en meng er optioneel kruiden en specerijen door, we geven je hier slechts een voorbeelden!
  • Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels, of gebruik een kookring. Bestrooi optioneel met een beetje sesamzaad of maanzaad.
  • Bak de kaaskletskoppen 10-12 minuten in het midden van de oven.
  • Schep alle kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op keukenpapiertje en laat ze afkoelen en volledig uitharden. Pas als ze helemaal zijn afgekoeld zijn ze bros.
  • Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!

Zo gaat het bakproces

  • Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen. Dat hoort zo, vervolgens worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en meer te 'schuimen'. Hoe lang dit precies duurt hangt helemaal af van de kaassoort die je gebruikt.
    Blijf altijd goed opletten dat ze niet verbranden. Zo nodig de temperatuur terugdraaien naar 160 °C.
  • Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Twijfel je? Schep er dan voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat snel afkoelen. Als de testkletskop knapperig is haal je snel de rest eruit, anders worden ze bitter.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top