kaaskletskoppen

Kaaskletskoppen

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg… eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu deze krakende kaaskletskoppen. Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur zo feestelijk, bijna zonde om op te eten! Je kan met de vorm natuurlijk varieren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst.

Verschillende soorten kaas

Ik maak vaak van diverse soorten kaas ook verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om de kaaskletskoppen lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten en dat ga ik jullie in onderstaand recept verklappen!  Wil je wat avontuurlijkers proberen? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Kaaskletskoppen bewaren

Mits goed droog gebakken kun je de kaaskletskoppen tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje. Leg onderin een stukje keukenpapier. Eerlijk gezegd lukt een week mij nooit. Ik kan best wat hebben maar deze zijn gewoon té lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suikerklontjes naast! Die onttrekken het vocht, en zo blijven ze langer knapperig.

kaaskletskoppen

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de kaaskletskoppen zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Kaaskletskoppen


kaaskletskoppen

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst maart 18, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 10 stuks
 • Koolhydraten: 0 khd (10 stuks uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • Klaar in: 15 minuten

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg... eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu …

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 190 graden (175 graden hetelucht).
 2. Gebruik bakpapier of een hergebruik bakvel. Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels. Bak gedurende 10-12 minuten in het midden van de oven.
 3. Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen, dat hoort zo dan worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en te 'schuimen'. Ligt ook aan de kaassoort die je gebruikt. Vanaf nu moet je opletten dat ze niet verbranden, zonodig de temperatuur terugdraaien naar 160 graden.
 4. Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Schep er voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat even afkoelen, als de testkletskop knapperig is haal je ook de rest eruit anders worden ze bitter.
  NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kunnen sneller klaar zijn.
 5. Schep de kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op een keukenpapiertje en laat ze afkoelen en uitharden. Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Kaaskletskoppen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

311 Shares
Share171
Pin140
Tweet