kaascrackers

Kaaskletskoppen of kaascrackers

Tjonge het is wel de week van week van de basisrecepten zeg! Eerst die verrukkelijke pesto toen de sappige gedroogde tomaten en nu deze krakende keto kaaskletskoppen. Vanwege de structuur noem ik ze geen kaascrackers maar -kletskoppen. Regelmatig bak ik even snel wat crackers bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Deze kletskoppen van kaas kun je ook heerlijk beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor of om bij de borrel te eten. Ik vind die kantachtige structuur van de crackers met kaas zo feestelijk, bijna zonde om op te eten!

Advertentie

Je kan met de vorm natuurlijk variëren: gewoon rond of als een soepstengel wat langwerpiger. Of in een eivorm met Pasen en sterren met kerst. Van 100 gram kaas maakten we 10 kaaskletskoppen, dan bevatten per stuk: 36.9 kcal ⋆ koolhydraten 0.1 g ⋆ eiwitten 2.3 g ⋆ vetten 3.05 g ⋆ vezels 0.01 g, afhankelijk van wat je erop of erdoor doet.

Verschillende soorten kaascrackers

Ik maak vaak van diverse soorten kaas ook verschillende kaaskletskoppen. Vandaag Parmezaanse, boeren- en kruidenkaas. NB: Als je voor de kaascrackers Parmezaanse kaas gebruikt of andere droge kaassoorten, kunnen je kaas kletskoppen sneller klaar zijn. Het is niet moeilijk om ze lekker krokant en niet bitter te krijgen als je weet waar je op moet letten. Dat ga ik jullie in onderstaand recept allemaal verklappen!  Avontuurlijker ingesteld? Maak dan eens spectaculaire kaasmandjes die je kan vullen met bijvoorbeeld tonijntapenade of een salade, zo mooi!

Keto kletskoppen bewaren

Mits goed droog gebakken kun je de kaas kletskoppen tot wel een week knapperig houden in een afgesloten trommeltje. Leg onderin een stukje keukenpapier. Eerlijk gezegd lukt een week mij nooit. Ik kan best wat hebben maar deze kaascrackers zijn gewoon té lekker, sorry! Tip van Jeanette: Klinkt raar maar leg er een paar suikerklontjes naast! Die onttrekken het vocht, en zo blijven ze langer knapperig.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kaaskletskoppen

Zo maak je de kaas kletskoppen zelf

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

kaaskletskoppen

Kaaskletskoppen

Regelmatig bak ik even snel kaaskletskoppen bij een maaltijdsoep en dan maak ik natuurlijk gelijk een hele plaat. Heerlijk om te beleggen bij het ontbijt of zo uit het vuistje als snack tussendoor. Maar ook bij de borrel of een soepje super smakelijk. Ik vind die kant-achtige structuur zó feestelijk, bijna zonde om op te eten!
4.29 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 36.9 koolhydraten 0.1 geiwitten 2.3 gvetten 3.05 gvezels 0.01 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Toevoegingen, naar smaak

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • NB: Parmezaanse kaas en drogere soorten kaas kunnen veel sneller klaar zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  • Rasp kaas en meng er optioneel kruiden en specerijen door, we geven je hier slechts een voorbeelden!
  • Schep hoopjes geraspte kaas met voldoende tussenruimte (3 cm) op het bakpapier. Maak ze een beetje plat en zonder al te grote gaten of uitsteeksels, of gebruik een kookring. Bestrooi optioneel met een beetje sesamzaad of maanzaad.
  • Bak de kaaskletskoppen 10-12 minuten in het midden van de oven.
  • Schep alle kaaskletskoppen uit de oven voorzichtig op keukenpapiertje en laat ze afkoelen en volledig uitharden. Pas als ze helemaal zijn afgekoeld zijn ze bros.
  • Pak ze voorzichtig op want ze kunnen kwetsbaar zijn en je wilt pronken met je mooie kaaskletskoppen toch? Heerlijk, zo'n zelfgemaakte traktatie!

Zo gaat het bakproces

  • Als je ze bakt gaat eerst de kaas smelten, dan lijkt het 1 vette plak te worden. Daarna gaan ze bubbelen. Dat hoort zo, vervolgens worden ze gebakken en zal het meeste vocht eruit bakken. Na zo'n 5 minuten beginnen ze al een klein beetje te kleuren en meer te 'schuimen'. Hoe lang dit precies duurt hangt helemaal af van de kaassoort die je gebruikt.
    Blijf altijd goed opletten dat ze niet verbranden. Zo nodig de temperatuur terugdraaien naar 160 °C.
  • Na 10 minuten lijken ze nog niet echt krokant, maar schijn bedriegt! Twijfel je? Schep er dan voorzichtig eentje uit, pas op loeiheet! Laat snel afkoelen. Als de testkletskop knapperig is haal je snel de rest eruit, anders worden ze bitter.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



7 gedachten over “Kaaskletskoppen of kaascrackers”

  1. Op deze manier kun je ook een kaasplak tot kaascrackers maken. Ik koop altijd plakken kaas, snijd ze in vieren en bak ze als kleine crackers. Of voor feestdagen steek ik met een koekjesvorm er figuren uit en bak ze dan als crackers die ik gebruik als toastjes.
    Kaaskletskoppen van Es

  2. 3 sterren
    Oventijd en -temperatuur zijn zeer sterk afhankelijk van kaassoort. Ik gebruikte mengsel van gruyère en beaufort en dat moest echt op 210 graden, 18 minuten. Hoe meer vocht, hoe langer het duurt en hoe heter de oven moet zijn.

  3. Yummie! Ik bak deze kletskoppen in een kleine vorm (kleinste vorm kookring) om ze als snackje te eten onderweg. Wij reizen geregeld met de auto naar onze dochter en haar gezin in Engeland(een uur of 8 reizen) en snoepen is uit de boze maar deze kletskopjes zijn een prima alternatief. Je moet je wel kunnen beheersen anders eet je er teveel. Met een klein beetje heel fijn gesneden rood pepertje of grof gemalen zwarte peper, mmm….

  4. Goedemiddag.
    Leuk recept, die kaaskletskoppen. Maar toch heb ik een vraag. De kletskoppen zagen er prachtig uit. Maar ze smaakten enigszins bitter. Ligt dit aan de soort kaas? Ik heb 48+ gebruikt. Parmezaan is veel duurder, dus gebruik ik liever gewone geraspte. Maar wil het recept wel vaker gaan gebruiken.
    Graag hoor ik van u. Vriendelijke groet.

    1. Als ze bitter zijn dan is de kaas net te lang gebakken, de kletskoppen mogen net een beetje beginnen te kleuren maar zeker niet bruin zijn. Elke kaas bakt anders helaas kan ik niet voor elke soort precies aangeven. En in geraspte kaas (kant en klaar) zit ook een soort antiklontermiddel, dat heeft allemaal invloed.

  5. Het lijkt me lekker en kun je variëren met wat je lekker vindt.
    Succes, Carmen

Reacties zijn gesloten.

4.29 from 7 votes (6 ratings without comment)
Scroll naar boven