Jambalaya ♫ om te zoenen

Jambalaya

Jambalaya ♫, dat kennen de meeste mensen als een liedje. Veel mensen kunnen het wel zingen, maar weten niet dat het over een gerecht gaat. Het gerecht jambalaya is ooit ontstaan uit een mix tussen de Cajun keuken en de Creoolse keuken. Het bevat altijd wel rijst en verder zit er zowel vlees (worst) als kip als zeevruchten in. Een afgeleide van de Spaanse paella zou je kunnen zeggen. Zoveel koks zoveel jambalaya recepten, we voelen ons dus vrij om er nog een lekkere gezonde koolhydraatarme versie aan toe te voegen. Ook bijzonder geschikt om wat meer te maken en in te vriezen. Ik zou dan de garnalen er wel vers bij doen en de rauwe bloemkoolrijst apart invriezen, de bloemkoolrijst kun je dan bevroren even bakken. Zó handig! Behoorlijk voedzaam, het bevat 13 gram koolhydraten per portie.

Verschillen paella en jambalaya

Het verschil tussen paella en jambalaya zit vooral in de smaakmakers. Hoewel de receptuur van beiden per regio verschilt, gaat in de paella vaak saffraan, de jambalaya daarentegen is pittiger en kruidiger met ingrediënten als tabasco, laurier en tijm. Ik vervang de rijst door bloemkoolrijst en maak ‘m pittig met tabasco, in mijn cajunkruiden zit de tijm al verwerkt.  In deze versie van het gerecht gaan plakjes vega worst, stukjes quorn en garnalen. Maak lekker je eigen combinatie, neem gerust iets als ham, chorizo, salami, ‘echte’ kip of in plaats van de garnalen andere stukjes vis.

Jaarlijks jambalaya festival

Het gerecht is ontstaan in Louisiana (VS), daar doen ze er zelfs krokodil of schildpad in, ach ja waarom ook niet? Gonzales is de zelfbenoemde jambalayahoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het JambalayaFestival gehouden, met o.a. kampioenschappen Jambalaya koken. Zouden ze daar ook ‘n  koolhydraatarme Jambalaya hebben?

Hit?

Zoals gezegd, het gerecht werd bezongen in een lied: Jambalaya (On the Bayou) door Hank Williams (1952) en  daarna ook als coverversie door Emmylou Harris, Professor Longhair, de Nitty Gritty Dirt Band, Dolly Parton, Elvis Presley, John Fogerty en The Carpenters (1974). Tegenwoordig staat het zelfs op de repertoirelijst bij ‘t Gevolg.

Voor wie het leuk vindt om mee te zingen tijdens het koken, hier een lekker ouderwets filmpje van The Carpenters, met karaoke tekst (reclame even wegklikken).


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

Jambalaya

Zo maak je deze Jambalaya ♫ om te zoenen

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Jambalaya ♫ om te zoenen

Jambalaya
Door: Hans van Deelen
Jambalaya is een Cajun-Creools-gerecht, met zowel vlees als kip als zeevruchten of vis. Deze koolhydraatarme versie is om te zoenen zo lekker! ♫
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 431.05 kcalkoolhydraten 13 geiwitten 29.25 gvetten 27.75 gvezels 6.5 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 personen

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui. Snijd de worst en de kip. Bak in een hapjespan de ui glazig in olijfolie. Voeg worst en kip toe en pers de knoflook erboven uit. Bak op matig vuur.
  • Snijd ondertussen de tomaten, groene paprika, bleekselderij, courgette zoals aangegeven. Voeg de groenten samen met cajunkruiden en tabasco toe en roerbak 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Matig het vuur en laat 30 minuten zachtjes garen op laag vuur met een deksel op de pan.
  • Voeg vlak voor het serveren de gekookte garnalen toe en warm goed door. Proef en breng op smaak met extra tabasco, peper en zout.

Bloemkoolrijst bakken & serveren

  • Roerbak de bloemkoolrijst met een snufje zout op hoog vuur in wat olie gedurende 2 minuten, blijf omscheppen. Schep de bloemkoolrijst op warme borden en lepel de jambalaya erover, garneer met wat groen van de bleekselderij.
  • Serveer direct en eet smakelijk. Plaatje opzetten of in alle rust van genieten?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties