Jambalaya

Jambalaya ♫ om te zoenen

Jambalaya ♫, dat kennen de meeste mensen als een liedje. Veel mensen kunnen het wel zingen, maar weten niet dat het over een gerecht gaat. Het gerecht jambalaya is ooit ontstaan uit een mix tussen de Cajun keuken en de Creoolse keuken. Het bevat altijd wel rijst en verder zit er zowel vlees (worst) als kip als zeevruchten in. Een afgeleide van de Spaanse paella zou je kunnen zeggen. Zoveel koks zoveel jambalaya recepten, we voelen ons dus vrij om er nog een lekkere gezonde koolhydraatarme versie aan toe te voegen. Ook bijzonder geschikt om wat meer te maken en in te vriezen. Ik zou dan de garnalen er wel vers bij doen en de rauwe bloemkoolrijst apart invriezen, de bloemkoolrijst kun je dan bevroren even bakken. Zó handig! Behoorlijk voedzaam, het bevat 13 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Verschillen paella en jambalaya

Het verschil tussen paella en jambalaya zit vooral in de smaakmakers. Hoewel de receptuur van beiden per regio verschilt, gaat in de paella vaak saffraan, de jambalaya daarentegen is pittiger en kruidiger met ingrediënten als tabasco, laurier en tijm. Ik vervang de rijst door bloemkoolrijst en maak ‘m pittig met tabasco, in mijn cajunkruiden zit de tijm al verwerkt.  In deze versie van het gerecht gaan plakjes vega worst, stukjes quorn en garnalen. Maak lekker je eigen combinatie, neem gerust iets als ham, chorizo, salami, ‘echte’ kip of in plaats van de garnalen andere stukjes vis.

Jaarlijks jambalaya festival

Het gerecht is ontstaan in Louisiana (VS), daar doen ze er zelfs krokodil of schildpad in, ach ja waarom ook niet? Gonzales is de zelfbenoemde jambalayahoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het JambalayaFestival gehouden, met o.a. kampioenschappen Jambalaya koken. Zouden ze daar ook ‘n  koolhydraatarme Jambalaya hebben?

Hit?

Zoals gezegd, het gerecht werd bezongen in een lied: Jambalaya (On the Bayou) door Hank Williams (1952) en  daarna ook als coverversie door Emmylou Harris, Professor Longhair, de Nitty Gritty Dirt Band, Dolly Parton, Elvis Presley, John Fogerty en The Carpenters (1974). Tegenwoordig staat het zelfs op de repertoirelijst bij ’t Gevolg.

Voor wie het leuk vindt om mee te zingen tijdens het koken, hier een lekker ouderwets filmpje van The Carpenters, met karaoke tekst (reclame even wegklikken).


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Jambalaya

Zo maak je deze Jambalaya ♫ om te zoenen

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Jambalaya

Jambalaya ♫ om te zoenen

Jambalaya is een Cajun-Creools-gerecht, met zowel vlees als kip als zeevruchten of vis. Deze koolhydraatarme versie is om te zoenen zo lekker! ♫
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie
kcal 431.05 koolhydraten 13 geiwitten 29.25 gvetten 27.75 gvezels 6.5 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 personen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui. Snijd de worst en de kip. Bak in een hapjespan de ui glazig in olijfolie. Voeg worst en kip toe en pers de knoflook erboven uit. Bak op matig vuur.
  • Snijd ondertussen de tomaten, groene paprika, bleekselderij, courgette zoals aangegeven. Voeg de groenten samen met cajunkruiden en tabasco toe en roerbak 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Matig het vuur en laat 30 minuten zachtjes garen op laag vuur met een deksel op de pan.
  • Voeg vlak voor het serveren de gekookte garnalen toe en warm goed door. Proef en breng op smaak met extra tabasco, peper en zout.

Bloemkoolrijst bakken & serveren

  • Roerbak de bloemkoolrijst met een snufje zout op hoog vuur in wat olie gedurende 2 minuten, blijf omscheppen. Schep de bloemkoolrijst op warme borden en lepel de jambalaya erover, garneer met wat groen van de bleekselderij.
  • Serveer direct en eet smakelijk. Plaatje opzetten of in alle rust van genieten?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



13 gedachten over “Jambalaya ♫ om te zoenen”

  1. Dit recept stond al lang op mijn verlanglijstje, en vanavond was het zover. We hebben gesmuld! Vriend had zilvervliesrijst, ik broccolirijst.
    Creatief met de eiwit-ingrediënten om gegaan, want ik vind het echt een recept om restjes in kwijt te kunnen: stukje salamiworst, kipdijfilet en de laatste zeevruchten uit de vriezer. “Voor herhaling vatbaar”, zei hij.

    Dus de complimenten van ons voor dit geweldige recept!

  2. Wat een heerlijk recept! Ik had wel een logistieke uitdaging in mijn kleine keuken, omdat ik drie varianten maakte: eentje met kip en chorizo, een met garnalen en chorizo en een met garnalen en vega-worstjes. Maar iedereen heeft zitten smullen. En omdat we al een paar weken koolhydraatarm eten, smaakte zelfs de courgette zoet; zo bijzonder! Dank je wel Anna-Karina 🙂

  3. Juliette Chapman

    Wow, dit is een heerlijke Jambalaya!! Het was al zo lekker spicey vanwege de worstjes en cajunkruiden dat tabasco helemaal niet nodig was! Begin januari begonnen met recepten van FB maar daarna jouw boek gekocht. Veel makkelijker om er doorheen te bladeren om gauw iets te vinden. Thanks!!!

  4. Lies van den Akker

    Vanavond gemaakt, echt heerlijk. Ik had nog 1 gehaktbal over en heb deze gebruikt ipv de chipolata samen met 1 kipppedij en 50 gr grote garnalen. Een aanrader!!!!! Top

  5. Echt een heerlijke, simpele jambalaya. In ons geval aangepast met lamssaucijsjes en blokjes ham en het smaakt naar echte cajun- jambalaya zoals in Louisiana. Ik ben blij jouw recepten te hebben “ontdekt”.

  6. Beste Anna-Karina, Jambalaya om te zoenen, had mijn broer en schoonzus uitgenodigd en alle ingrediënten iets ruimer genomen. We hebben allemaal zitten smullen het was idd heerlijk, tijdens serveren het muziekje erbij, we begonnen allemaal mee te zingen en meteen kwamen de herinneringen uit die tijd naar boven. We hebben een gezellige avond gehad met jouw recept maakte het compleet, waarvoor onze dank, en zeker aan te bevelen. Oh ja de quorn is vervangen door een flinke kippendij in stukjes.

  7. Klinkt zeer smaakvol. Gaan we zeker proberen. Alleen houden wij niet van Quorn, dat gaan we waarschijnlijk vervangen door stukjes kip.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven