jambalaya, om te zoenen, bord met het gerecht

Jambalaya ♫ om te zoenen

Jambalaya ? kennen de meeste mensen als de hit waarin dit gerecht bezongen wordt, daarover later meer. Het gerecht jambalaya is ooit ontstaan uit een mix tussen de Cajun keuken en de Creoolse keuken. Het bevat altijd wel rijst en verder zit er zowel vlees (worst) als kip als zeevruchten in. Een afgeleide van de Spaanse paella zou je kunnen zeggen. Zoveel koks zoveel jambalaya recepten, we voelen ons dus vrij om er nog een lekkere gezonde koolhydraatarme versie aan toe te voegen. Ook bijzonder geschikt om wat meer te maken en in te vriezen. Ik zou dan de garnalen er wel vers bij doen en de bloemkoolkorrels (gewoon rauw) apart invriezen, de bloemkoolrijst kun je dan bevroren even bakken. Zó handig! NB: wij deden stukjes paprika (bij de kruiden) door de bloemkool, lekker!

 

Verschillen
Het verschil tussen paella en jambalaya zit vooral in de smaakmakers. Hoewel de receptuur van beiden per regio verschilt, gaat in de paella vaak saffraan, de jambalaya daarentegen is pittiger en kruidiger met ingrediënten als tabasco, laurier en tijm. Ik vervang de rijst door bloemkoolrijst en maak ‘m pittig met tabasco, in mijn cajunkruiden zit de tijm al verwerkt.  In deze versie van het gerecht gaan plakjes vega worst, stukjes quorn en garnalen. Maak lekker je eigen combinatie, neem gerust iets als ham, chorizo, salami, ‘echte’ kip of in plaats van de garnalen andere stukjes vis.

Jambalaya festival
jambalaya-festivalHet gerecht is ontstaan in Louisiana (VS), daar doen ze er zelfs krokodil of schildpad in, ach ja waarom ook niet? Gonzales is de zelfbenoemde jambalayahoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het JambalayaFestival gehouden, met o.a. kampioenschappen Jambalaya koken. Zouden ze daar ook ‘n  koolhydraatarme Jambalaya hebben?

Hit ?
Zoals gezegd, het gerecht werd bezongen in een lied: Jambalaya (On the Bayou) door Hank Williams (1952) en  daarna ook als coverversie door Emmylou Harris, Professor Longhair, de Nitty Gritty Dirt Band, Dolly Parton, Elvis Presley, John Fogerty en The Carpenters (1974). Tegenwoordig staat het zelfs op de repertoirelijst bij ‘t Gevolg.

Voor wie het leuk vindt om mee te zingen tijdens het koken, hier een lekker ouderwets filmpje van The Carpenters, met karaoke tekst (reclame even wegklikken).

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze Jambalaya om te zoenen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Jambalaya ♫ om te zoenen

jambalaya, om te zoenen, bord met het gerecht

Door Hans van Deelen Geplaatst oktober 22, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2-3 porties
  • Koolhydraten: 9 gr. khd pp (2-3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Jambalaya is een Cajun/Creools-gerecht, met zowel vlees als kip als zeevruchten of vis. Deze koolhydraatarme versie is om te zoenen zo lekker! ♫

Ingrediënten

Bereiding

  1. (Recept voor ong. 3 personen)
    Snijd de ingrediënten zoals aangegeven.
  2. Bak de gesnipperde ui in ong. 2-3 minuten glazig in wat ghee op matig vuur. Bak de plakjes worst en stukjes quorn mee tot ze beginnen te bruinen. Pers de knoflook erboven en uit en roer even door.
  3. Voeg de tomaten, groene paprika, bleekselderij, courgette toe. Naar eigen inzicht cajunkruiden en tabasco erbij en bak 2 minuten mee. Begin gematigd met de tabasco en kruiden, je kunt er altijd meer bij doen! Voeg 100- 150 ml bouillon toe en breng aan de kook/pruttel. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur met een deksel erop. Of zolang als je zelf vind dat nodig is.
  4. Maak ondertussen bloemkoolrijst van rauwe bloemkool, (gemiddeld ongeveer 150 gram per persoon). Dat kan in een keukenmachine of met een rasp. Of koop het kant en klaar bij AH.
  5. Voeg pas op het laatst de gekookte garnalen aan de groente toe en warm goed door. Proef en breng helemaal op smaak met eventueel extra tabasco en peper en zout.
  6. Roerbak de bloemkoolrijst met een snufje zout op hoog vuur in wat olie gedurende 2 minuten, blijf omscheppen.
  7. Schep de bloemkoolrijst op verwarmde borden en lepel de Jambalaya groenten erover, garneer met wat groen van de bleekselderij. Serveer direct en eet smakelijk. Plaatje opzetten of in alle rust van genieten?
  8. *) VEGA ingrediënten bevatten meer khd dan 'echt vlees/kip'. Zelf even bijtellen welke je neemt!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 gedachten over “Jambalaya ♫ om te zoenen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

153 Shares
Share109
Pin44
Tweet